Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
Cytuję: W Mercedesie CLS 63 AMG Shooting Brake prostolinijny design łączy się ze wzrastającą stromo krzywą osiągów pełnego temperamentu silnika.
Prosto-kurwa-linijny design? Czyli projekt który się nie puszcza i nie kradnie??? Uczciwy, szczery? No ładny kwiat. Spece od merca się bardzo postarali jak widać.
Prosto-kurwa-linijny design? Czyli projekt który się nie puszcza i nie kradnie??? Uczciwy, szczery? No ładny kwiat. Spece od merca się bardzo postarali jak widać.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno,Arno pisze:Spece od merca się bardzo postarali jak widać.
pewnie potwierdzisz, że bardzo trudnym zadaniem dla tłumacza jest przetłumaczyć bełkot.
Kiedyś zdarzało mi się tłumaczyć marketingowe teksty na polski, z niemieckiego i z angielskiego.
Odczucia przy tej pracy miałem jakbym był poddawany torturom.
Dlatego oni zazdroszczę temu kto dostał od Mercedesa te teksty.

Bo błąd polega na tym, że takie teksty, trzeba na podstawie oryginału pisać od nowa.
Co więcej, to co uchodzi w angielskim, na ten jego przykład, za cholerę nie przejdzie po polsku. Bo taki mamy język.
Co więcej, to co uchodzi w angielskim, na ten jego przykład, za cholerę nie przejdzie po polsku. Bo taki mamy język.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Bo tłumacz powinien znać bardzo dobrze oba języki... u nas zaś przyjęło się, że wystarczy coś rozumieć w jednym i mieć drugi za ojczysty, nawet na poziomie kretyna (zresztą, przecież Arno kiedyś o tym pisał).
Nie wiem, jak w oryginale było po niemiecku - ale gość, który to przetłumaczył jako "prostolinijny" stanowczo się nie popisał znajomością... polskiego. Bo albo chodziło o linie proste w sensie geometrycznym, albo o prostotę.
Inna rzecz, że ani jedno, ani drugie nie odpowiada obrazkowi
Z innej, acz podobnej bajki: dla relaksu obejrzałem sobie dziś rano stary film pt. "Bitwa o Midway". I nie mogłem wyjść z podziwu, że (profesjonalny zapewne
) tłumacz biorący się za takie dzieło nie zadał sobie trudu, by:
a) sprawdzić, jak nazywają się amerykańskie stopnie wojskowe w marynarce - mianowicie, że ichni commander to niestety nie nasz komandor (lecz akurat komandor porucznik), captain to nie kapitan (tylko komandor!), a lieutenant to niekoniecznie zawsze porucznik (tylko właśnie kapitan, a w zestawieniu z commander - żeby było zabawniej, to nasz komandor podporucznik
);
b) przynajmniej ujednolicić błędy, a nie w każdej scenie robić inne (trzy osoby tłumaczyły, a nikt nie porównał poszczególnych kawałkow?).
A wystarczył odruch zaniepokojenia, że młody "porucznik komandor" ma mniej wypasione oznaki na mundurku niż siwawy "kapitan"... no ale "nam myśleć nie kazano"
PS. W większości marynarek świata ostatni stopień przed grupą rang admiralskich, czyli taki zielony "pułkownik", jakoś nawiązuje brzmieniem do "captain" (tradycyjnej rangi dowódcy dużej jednostki). Tylko u nas, w języku narodu szczurów lądowych, morski "kapitan" jest zaledwie młodszym oficerem, jak w (za przeproszeniem) piechocie. Stąd w większości znanych mi zagranicznych filmów marynistycznych takie kwiatki z tłumaczeniem
Nie wiem, jak w oryginale było po niemiecku - ale gość, który to przetłumaczył jako "prostolinijny" stanowczo się nie popisał znajomością... polskiego. Bo albo chodziło o linie proste w sensie geometrycznym, albo o prostotę.
Inna rzecz, że ani jedno, ani drugie nie odpowiada obrazkowi

Z innej, acz podobnej bajki: dla relaksu obejrzałem sobie dziś rano stary film pt. "Bitwa o Midway". I nie mogłem wyjść z podziwu, że (profesjonalny zapewne

a) sprawdzić, jak nazywają się amerykańskie stopnie wojskowe w marynarce - mianowicie, że ichni commander to niestety nie nasz komandor (lecz akurat komandor porucznik), captain to nie kapitan (tylko komandor!), a lieutenant to niekoniecznie zawsze porucznik (tylko właśnie kapitan, a w zestawieniu z commander - żeby było zabawniej, to nasz komandor podporucznik

b) przynajmniej ujednolicić błędy, a nie w każdej scenie robić inne (trzy osoby tłumaczyły, a nikt nie porównał poszczególnych kawałkow?).
A wystarczył odruch zaniepokojenia, że młody "porucznik komandor" ma mniej wypasione oznaki na mundurku niż siwawy "kapitan"... no ale "nam myśleć nie kazano"

PS. W większości marynarek świata ostatni stopień przed grupą rang admiralskich, czyli taki zielony "pułkownik", jakoś nawiązuje brzmieniem do "captain" (tradycyjnej rangi dowódcy dużej jednostki). Tylko u nas, w języku narodu szczurów lądowych, morski "kapitan" jest zaledwie młodszym oficerem, jak w (za przeproszeniem) piechocie. Stąd w większości znanych mi zagranicznych filmów marynistycznych takie kwiatki z tłumaczeniem

WiS, kiedyś tłumaczyłem film Wielka Ucieczka, jak poszedł w telewizji, to jakiś byłī żołnierz od Andersa zadzwonił do TV i powiedział, że jestem kretynem, bo popieprzyłem stopnie.
I oczywiście miał rację.
Ale - no właśnie, skąd się biorą takie błędy. Ano biorą się po pierwsze z tego, że mało kto zna się na wszystkim, co więcej, podobnie do słowa SYMPATHY ( współczucie a nie sympatia) brzmią podobnie do polskich słów, tak zwana negatywna interferencja i brak świadomości, że wróg czai się wszędzie, dodatkowo uśpiona homofonicznością rang.
Ciekawe, czy to tłumaczenie było nowe ( np czy widziałeś w TCM lub w inym kanale) czy z VHSa. Im starsze, tym większe prawdopodobieństwo poprawności.
I oczywiście miał rację.
Ale - no właśnie, skąd się biorą takie błędy. Ano biorą się po pierwsze z tego, że mało kto zna się na wszystkim, co więcej, podobnie do słowa SYMPATHY ( współczucie a nie sympatia) brzmią podobnie do polskich słów, tak zwana negatywna interferencja i brak świadomości, że wróg czai się wszędzie, dodatkowo uśpiona homofonicznością rang.
Ciekawe, czy to tłumaczenie było nowe ( np czy widziałeś w TCM lub w inym kanale) czy z VHSa. Im starsze, tym większe prawdopodobieństwo poprawności.
- WiS
- 6 gwiazdek
Pewnie, że trudno znać się na wszystkim.Arno pisze: mało kto zna się na wszystkim, (...) i brak świadomości,
Ale profesjonalista "świadomość pułapek" powinien mieć, i jeśli tłumaczy film wojennomorski, to oczekiwałbym, ze nawet jeśli nie jest specjalistą-hobbysta, to się podstawowych rzeczy nauczy z tej okazji

Choć oczywiście świat się od takich drobiazgów nie zawali - dla 99% widzów rzecz jest bez znaczenia (grunt, że fajnie strzelają i wybuchają), a 1% ma gratisowy ubaw.
Na kinomaniaku oglądałem - chyba to było to samo tłumaczenie i lektor, które dawno temu (schyłek 70.) szło w wersji kinowej.Arno pisze: Ciekawe, czy to tłumaczenie było nowe ( np czy widziałeś w TCM lub w inym kanale) czy z VHSa.
WiS , w kinie szedł napewno w napisach a nie z lektorem i jak się znam na polityce, to raczej był konsultant od tych spraw. Wtedy na takie historie bardzo zwracano uwagę.
Lektor mógł być ten sam, co w TV dawno temu np Knapik.
Na dodatek - stare filmy w starych opracowaniach, to raczej tylko w stacjach należących do TVP, a może oglądałeś w kinomaniak.tv???
To tam parę osób narzeka na to tłumaczenie.
Matko jedyna, a może to moje stare? Ale byłaby afera.
Lektor mógł być ten sam, co w TV dawno temu np Knapik.
Na dodatek - stare filmy w starych opracowaniach, to raczej tylko w stacjach należących do TVP, a może oglądałeś w kinomaniak.tv???
To tam parę osób narzeka na to tłumaczenie.
Matko jedyna, a może to moje stare? Ale byłaby afera.
- WiS
- 6 gwiazdek
Aż zajrzałem raz jeszczeArno pisze: Matko jedyna, a może to moje stare? Ale byłaby afera.

Spox - tyłówka mówi, że:
"opracowanie Telewizja Polska, tekst Andrzej Chajewski, czytał Piotr Borowiec".
Czyli - chyba dość współczesna robota.
http://www.kinomaniak.tv/film/Bitwa-o-Midway/8775
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
hogi pisze:Kupiłem sobie auto dla dziada
Jeżeli to z profilu, to trafny wybór

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Z szczegółowości opisu w profilu wnoszę, że wybór napawa Cię dumąhogi pisze:
Kupiłem sobie auto dla dziada![]()

taki spam dzisiaj zaatakował http://www.nissan.japanmotors.pl/newcar ... z.20130621
prawdziwa okazja dla dziada: nissan 70 000 taniej
prawdziwa okazja dla dziada: nissan 70 000 taniej
- drzewokocur
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza GH 2.0
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
hogi, i jak się czujesz po tej wymianie 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Sąsiedzi pewnie oszaleli ze szczęściainquiz pisze:hogi, i jak się czujesz po tej wymianie

esilon, mocne, wysokie, akurat dla osoby.
aka zniżka, panie kochany! I ile architekt może cegiel przewieźć
Arno,Arno pisze:esilon, mocne, wysokie, akurat dla osoby.
to raczej dla gosposi architekta, żeby architecką dziatwę podwoziła do szkoły.
Wziętemu architektowi to raczej w tym byłoby do twarzy:
http://www.nissan.pl/#vehicles/sports-cars/gt-r

Tak sobie myślę ,czy dziad potrzebuje oszczędnego czy fajnego auta ( Emti podsunął 335 d , ale jednak M5 to jest coś - M3 drogie qrna ) tym bardziej ,że człowiek by jeździł tym autem może z 5 tysi rocznie
. Cholera a może jak będzie gnojownik to się będzie więcej jeździło
Trza by się Hogie-go zapytać

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
M5 występuje czasem w wersji kąbi, więc tem bardziej dziadowskie jest. Podobnie jak nowe E amg x4
- WiS
- 6 gwiazdek
Ten ciemny autobus z rodzinką w środku jako żywo kogoś mi znajomego przywodzi na myśl
Kamper, następujący po aucie uterenowionym, zresztą też

Kamper, następujący po aucie uterenowionym, zresztą też

Dokładnie tak jest, są w szokudanikl pisze:Sąsiedzi pewnie oszaleli ze szczęściainquiz pisze:hogi, i jak się czujesz po tej wymianie

Wyposażenie wieśwagena w full opcji a subaru to jakieś20 lat różnicy

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
Pierwszy raz przejechałem 400 km i mam jeszcze pół zbiornikaPiter 35 pisze:Tak sobie myślę ,czy dziad potrzebuje oszczędnego czy fajnego auta ( Emti podsunął 335 d , ale jednak M5 to jest coś - M3 drogie qrna ) tym bardziej ,że człowiek by jeździł tym autem może z 5 tysi rocznie. Cholera a może jak będzie gnojownik to się będzie więcej jeździło
![]()

Doradca Finansowy