Rozrząd w EJ207 - "oryginalne" zamienniki ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
czaviar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: type R
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Rozrząd w EJ207 - "oryginalne" zamienniki ?

Post 27 cze 2013, o 12:52

Przymierzam sie do wymiany kompletu rozrządu w swoim EJ207 ver.6. Mam liste oryginałów:

1. pasek rozrządu 13028AA240
2. napinacz paska rozrządu 13033AA042
3. rolka zębata paska rozrządu 13085AA080
4. rolka prowadząca pasek rozrządu mała 13073AA230
5. rolka paska rozrządu gladka x 2 13073AA142

ale zastanawia mnie które firmy produkuja zamienniki. Zarchwizowałem pół internetu i wyszło na to, że:

1. pasek najblizszy oryginałowi to Mitsuboshi, ale jest Made in Thailand, stąd przychylam się jednak ku oryginałowi
2. napinacz - wszystkie źródła podają, że pochodzi od NTN
3. rolka zębata - większość źródeł podaje NSK, jedynie Carfit pisze NTN
4. rolka mała - większość źródeł podaje NTN, jedynie Topendpower NSK
5. rolka paska rozrządu gladka x 2 - niektórzy twierdzą że 2szt. jednorzędowych NSK, importcarparts.co.uk i topendpower że 2szt. dwurzędowych KOYO, zaś subarak.com.pl i jackpol, że 1 szt. jednorzędowej NSK i 1 szt. dwurzędowej KOYO

Największy ból głowy mam z rolkami gładkimi dużymi z pkt.5. Jak to jest ostatecznie ?

kiepuczi
0 gwiazdek
Auto: Eagle Talon TSI AWD

Re: Rozrząd w EJ207 - "oryginalne" zamienniki ?

Post 27 cze 2013, o 21:20

Hey,

mała korekta musimy uaktualnić opisy na stronie :

4.rolka mała to NTN
5.rolka paska gładka : subarak.com.pl pisze poprawnie idzie jedna jednorzędowa NSK i druga dwurzędowa KOYO :)
Racing Parts Distributing
Rally Armor,Hawk Performance,Exedy,ACT,ARP,Cometic,Kelford,Mahle,Borla,Invidia..
http://www.topendpower.pl/

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 27 cze 2013, o 22:24

Subaru w serii daje jednorzędowoą NSK i dwurzędową Koyo, ale dopuszcza zamianę NSK na Koyo. Nie odwrotnie!
Niestety pół Europy zapewne jeździ na jednorzędowych, ponieważ jest błąd w najbardziej popularnej bazie danych.
Stwierdzili, że skoro X->Y to Y->X, a to nieprawda ;)

Z dwurzędowych jest jeszcze GMB. Też dostawca na pierwszy montaż np. dla Mitsu.

I ciekawostka, na małą rolkę też trzeba uważać, ponieważ również są jedno i dwurzędowe.

Pasek, widziałem zdjęcia jakiś pasków do N/A z logiem Subaru i "made in Thailand".
Natomiast 281YX30 aktualnie dla Subaru robi chyba Unita.

Z japońszczyzny jest jeszcze SUN, muszę to zamówić i zobaczyć co jest w pudełku. Może Unita :)

Napinacz, powiem krótko - można sobie śmiało odpuścić OE.

Pompy - GMB lub AISIN zależy od modelu.
vel misza, Pozdrawiam!

czaviar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: type R

Post 30 cze 2013, o 16:35

miszozon pisze:Subaru w serii daje jednorzędowoą NSK i dwurzędową Koyo, ale dopuszcza zamianę NSK na Koyo.
A jak odróżnić z zewnątrz jednorzędową NSK od dwurzędowej KOYO ? Czy są wybite gdzieś nazwy producentów ? Masz może jakieś fotki ? Czy obie mają ten sam nr OE 13073AA142 ?
miszozon pisze: I ciekawostka, na małą rolkę też trzeba uważać, ponieważ również są jedno i dwurzędowe.
Tak, temat małej także już rozkminiłem. Przed 2002r. była dawana jednorzędowa (OE 13073AA200) , a po '02 dwurzędowa (OE 13073AA230), obie NSK. I jest nawet wskazane aby robić upgrade na dwurzędową. Przy upgraddzie nie trzeba pamiętać, aby zastosować dłuższą śrubę. Na tej fotce widać różnice:
Obrazek

ODPOWIEDZ