Tempomat i zapach benzyny w aucie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy - Luxus
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Tempomat i zapach benzyny w aucie

Post 24 lip 2013, o 13:46

Witam!
Ze względów, że naprawdę trochę tych tematów o moim Subaru już pozakładałam, to stwierdziłam, że nie będę zaśmiecać forum i zrobię 2 w 1.

Słuchajcie mam zamiar, któregoś dnia przetestować tempomat i teraz jak, to jest?
Wciskam przycisk CRUISE, rozpędzam się do prędkości no dajmy na to 80km/h i teraz dźwigienka przy kierze, to do góry czy na dół ??

Na necie szperałam, ale na jednej stronie pisali, że w dół bodajże na SET, a gdzie indziej w górę chyba ACC, jeśli dobrze pamiętam i stąd moje pytanie.

No i teraz drugi problem. Jak auto jest na benzynie czy na LPG, zdarza się, że zalatuje mi zapachem paliwa, potem znika i później znów się pojawia.
On się gdzieś zalewa, że czasami taki zapach jest??

Czy może to również być spowodowane brakiem filtra kabinowego ??

Może jakieś inne pomysły ?

Spotkał, ktoś się z czymś takim ?

W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...

Think. Feel. Drive. Subaru

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Re: Tempomat i zapach benzyny w aucie

Post 24 lip 2013, o 15:38

Opis działania tempomatu na przykładzie mojego auta.
Uruchomienie - wciskasz przycisk w dźwigni, zapala się kontrolka cruise (jak ta kontrolka mruga o nie zepsuł się tempomat ale komp silnika wyłapał jakiś błąd, np. kiepskie paliwo).
Aby ustawić docelową prędkość popychamy dźwigienkę w dół w kierunku SET. Auto jedzie już z ustaloną prędkością. Dalej w tym trybie każde naciśnięcie w górę czy w dół powoduje zmianę predkości o jakiś 1 km/h, czyli jedziesz 80 km/h, ruszasz dźwigienką w górę i już auto przyspiesza do 81 km/h. Analogicznie w dół. Przydatne do wyprzedzania w krajach z restrykcyjnymi ograniczeniami predkości.
Wyłączenie zaprogramwanej predkości następuje poprzez pociągnięcie dźwigienki do siebie lub naciśnięcie pedału hamulca. Aby przywrócić zapamiętaną predkość wystarczy pociągnąć dźwignię w górę pozycja RES.
Ale jak wyłączysz tempomat przyciskiem to zapamiętana prędkość znika.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2013, o 16:03

Boombastic, bardzo dziękuję, za instrukcję, jak będę któregoś dnia, to testować, podejrzewam, że jeszcze się odezwę w tym temacie na temat tempomatu ;-) ;-)

A więc teraz pozostała jeszcze jedna sprawa ... Zapach benzyny. Mam nadzieję, że ten problem się rozwiąże :->
turbina...

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 24 lip 2013, o 16:19

Boombastic, Masz iny tempomat :whistle:
subarka665, Wciskasz przycisk na desce a potem dźwignia w dół aby włączyć tempomat a potem w górę aby zaaplikować prędkość . Pamietaj że wciśnięcie hamulca wyłącza tempomat

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 24 lip 2013, o 16:22

subarka665 pisze: Czy może to również być spowodowane brakiem filtra kabinowego ??
Filtr kabinowy nie filtruje zapachów . Tylko filtry węglowe są od zapachów . Zobacz pod tylną kanapą czy masz dobrze uszczelkę na deklu i czy tam ktos nie grzebał

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2013, o 16:32

Kubik1 pisze:Boombastic, Masz iny tempomat :whistle:
subarka665, Wciskasz przycisk na desce a potem dźwignia w dół aby włączyć tempomat a potem w górę aby zaaplikować prędkość . Pamietaj że wciśnięcie hamulca wyłącza tempomat
Okay, dziękuję za instrukcję/wytłumaczenie i tak jak pisałam jak coś, to się tu jeszcze odezwę ;-)
Kubik1 pisze:
subarka665 pisze: Czy może to również być spowodowane brakiem filtra kabinowego ??
Filtr kabinowy nie filtruje zapachów . Tylko filtry węglowe są od zapachów. Zobacz pod tylną kanapą czy masz dobrze uszczelkę na deklu i czy tam ktos nie grzebał
Dobra zrozumiałam. Jakoś jutro czy jak postaram się, to sprawdzić ;-) :->
turbina...

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 24 lip 2013, o 22:52

Ten zapach paliwa może też być spowodowany nieszczelnością w układzie pochłaniania oparów paliwa (odpowietrzenia zbiornika) - dziura w wężyku, ewentualnie jakiś wyciek. Jednak zacząłbym od sprawdzenia uszczelki.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2013, o 22:58

lukasz_rider, dziękuję za odpowiedź ;-) Właśnie niedawno też się nad tym zastanawiałam ;-) Jednak najpierw zacznę od uszczelki, jeśli tam będzie okay, to zabiorę się za układ pochłaniania oparów ;-) W każdym bądź razie będę ten temat na pewno drążyć :-)
turbina...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 25 lip 2013, o 09:26

subarka665, w moim WRX śmierdziało paliwo , powód: przewody wołały o wymianę, czasochłonna robótka bo trudny dostęp ale teraz jest spokój

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lip 2013, o 11:01

esilon pisze:subarka665, w moim WRX śmierdziało paliwo , powód: przewody wołały o wymianę, czasochłonna robótka bo trudny dostęp ale teraz jest spokój
Dzięki ;-) To też będę badać ;-) Tylko muszę trochę czasu znaleźć :evilgrin:
turbina...

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 lip 2013, o 17:04

No i jeśli chodzi o zapach benzyny w Subaru, to okazało się, że rura idąca od wlewu do baku - pordzewiała , wymieniłam i nic, a jednak okazało się, że korek od wlewu paliwa był zły i wymieniłam na oryginalny od Subaru, jest OK. Tempomat - prawdopodobnie nie działa :wall: Wcisnęłam guzik CRUISE i przycisk mi się nie zapalił, a na desce też nic mi się nie zapaliło, ruszałam wajchą zgodnie z instrukcją Kubika1 i doszłam do wniosku, że nie działa ten cały tempomat :x

Co może być tego przyczyną ??
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 12:46 przez subarka665, łącznie zmieniany 1 raz.
turbina...

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 29 lip 2013, o 23:54

Może być bezpiecznik, może być uszkodzony przełącznik, może gdzieś coś jest rozłączone w instalacji, może być coś głębiej. Trzeba sprawdzić wszystko po kolei bo przyczyn może być dużo.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 30 lip 2013, o 11:33

lukasz_rider pisze:Może być bezpiecznik, może być uszkodzony przełącznik, może gdzieś coś jest rozłączone w instalacji, może być coś głębiej. Trzeba sprawdzić wszystko po kolei bo przyczyn może być dużo.
Dobra, jak ogarnę ten cały bajzel, to będę się rozglądać za tą/tymi przyczyną/ami. Dzięki za podpowiedzi ;-)
turbina...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 lip 2013, o 21:35

subarka665, zwykle tempomaty, np w WRX01 wyglądały tak:
cruise (do siebie), włączasz/wyłączasz (pewno jakaś kontrolka się zaświeci)
set (w dół) - ustawiasz bieżącą prędkość, możesz puścić pedał gazu
acc/res (w górę) - jeżeli masz ustawioną prędkość (set) możesz przyspieszyć - czyli podobnie jakbyś przyspieszyła gazem, ale również zapamięta nową prędkość; LUB jeżeli zwolniłaś z jakiegoś powodu auto powróci do poprzedniej prędkości

w WRX dodatkowo był włącznik tempomatu obok świateł mgielnych.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 sie 2013, o 16:30

Alan, Alan, Alan!, czyli wygląda na to, że zasada włączania tempomatu jest podobna, zwłaszcza ruszanie wajchą :->
Tylko włączanie jest jednak ciut inne. W WRXie CRIUSE do siebie, a ja mam do skrzyni bieg. -
1374576018400.jpg
Jak włączam/wyłączam, to wszystko jest w stronę skrzyni, podejrzewam, że przycisk powinien się zapalić, a tam cisza :wall:
Obrazek
Dziś znów próbowałam uruchomić tempomat i zauważyłam, że jak wcisnęłam guzik na desce mignął zielony napis i zniknął, od tej pory już nic nie mignęło, zapaliło ... :roll: :whistle:

Coś musi być nie tak... :wall: :roll:
turbina...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 1 sie 2013, o 19:28

ale ty nie sprawdzaj, czy coś się świeci, tylko czy auto hamuje.

uruchom "cruize", ustaw jakąś prędkość (w tych tempomatach, których ja używałem: set) i zabierz nogę z gazu. jeśli samochód zwalnia - tempomat się nie włączył.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 23:28

damaz pisze:ale ty nie sprawdzaj, czy coś się świeci, tylko czy auto hamuje.

uruchom "cruize", ustaw jakąś prędkość (w tych tempomatach, których ja używałem: set) i zabierz nogę z gazu. jeśli samochód zwalnia - tempomat się nie włączył.
No i właśnie miałam okazję sprawdzić ten tempomat i niestety, ale właśnie nie działa, zrobiłam wszystko zgodnie z wskazówkami, zdjęłam nogę z gazu i samochód zwalniał.
Co to może być ?
Dlaczego się nie włączył ?
Może to być bezpiecznik ?
A może coś jest jednak z tym przełącznikiem ... :roll: :whistle:
turbina...

ODPOWIEDZ