Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Auto dla dziada

Post 3 sie 2013, o 20:37

Ja szukam W126. Moj bus pokazal mi, ze juz sie nie robi aut ktore sie kocha, ze audi mimo tego ze to kawal zajebistego auta, nie bedzie nigdy tym czym byly auta ktore znam z lat 80, max 90. Starzeje sie.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Re: Auto dla dziada

Post 3 sie 2013, o 20:38

Arno pisze:Ktoś koło mnie se odrestaurował mercedesa, kabriolet, jeszcze z pionowymi światłami. Jakie to małe na dzisiejsze standardy.
Ale piękne.
911 targa A.D. 1972 jest jeszcze mniejsze.
:thumb:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 sie 2013, o 20:47

gregski pisze: Starzeje sie.
bo nie akceptujesz "product life management"? to nie starość. to niedostosowanie.

zaniosłem 15 letni odkurzacz do serwisu. werdykt: "nienaprawialny"
zaniosłem 12 letni monitor (CRT) do serwisu. werdykt: "nienaprawialny"

powód nienaprawialności: producent przekazał, że części niezbędne do naprawy mają status "end of live".
niestety, nie mówimy o koreańskich/chińskich/hinduskich firmach. wiem. według obecnych standardów wymagam cudu. problem w tym, że to są OBECNE standardy.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 3 sie 2013, o 22:07

gregski pisze:Ja szukam W126. Moj bus pokazal mi, ze juz sie nie robi aut ktore sie kocha, ze audi mimo tego ze to kawal zajebistego auta, nie bedzie nigdy tym czym byly auta ktore znam z lat 80, max 90. Starzeje sie.
Spokojnie, przeżyjemy tych staruchów, którzy jeszcze mają jakieś sentymenty. Następne pokolenie już nie będzie miało problemów z zaakceptowaniem krótkiego żywota rzeczy codziennego użytku. Z drugiej strony to są tylko rzeczy, czy jest sens się do nich przywiązywać i robić z nich obiekt uwielbienia :-|

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 3 sie 2013, o 23:13

danikl, to prawda, to rzeczy nabyte. Jak to mówią: pieniądze, rzecz nabyta.
ale tak samo można b mówić o obrazach, rzęźbach...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 3 sie 2013, o 23:55

Arno, ale rzeżbę, malarstwo itd. chcesz porównywać z dizajnem czajnika elektrycznego. Pytanie gdzie się kończy sztuka a gdzie zaczyna zwykła użyteczność rzeczy. Czy dizajnerski czajnik na wodę ma większą wartość dlatego, że jest zaprojektowany przez jakiegoś mistrza? Czy może to jest moda wykreowana na posiadanie określonych rzeczy.

Co zrobić z mistrzami , którzy posiadają fajną kolekcję dzieł sztuki, ale nie dlatego, że ją kochają i cenią tylko dlatego, że jest ich stać i mogą się pochwalić w większym lub mniejszym gronie :?:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 4 sie 2013, o 23:17

Arno pisze: małe na dzisiejsze standardy
Nieodmiennie mam takie wrażenie, kiedy widzę jakiegoś klasyka zaparkowanego obok współczesnych maluchów i kompaktów.
Ale wewnątrz nie było aż tak źle (jakiś czas temu siedziałem w takim Mesiu, wersja sedan) - przypuszczam, że kwestia np. cieńszych drzwi niż we współczesnych superbezpiecznych fortecach na kółkach.

gregski
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 10:52

siedzialem w nowej a-klasse - ja sie nie mieszcze. wersja ze skora na desce i ciut ponad 200 koni - ponad 42 k € .. phi..

z ciekawostek: smigalem BMW1 ActiveE z carshareingu. Do miasta rewelacja. Przy pedale w podloge ma sie wrazenie jazdy tramwajem z duzym kopem ;)

http://www.bmw.de/de/neufahrzeuge/1er/a ... start.html

jak dla mnie mozna centrum zapelnic elektrycznymi zabawkami, pobudowac parkingi na przedmiesciach i wpuszczac do centrum tylko elektryczne zabawki.. bylo by duzo przyjemniej, czysciej i ciszej w miastach. Tylko ci ktorzy mieszkaja w centrum mieli by wjazd swoim autem..
np:
https://www.multicity-carsharing.de/
Juz dzis stoi sporo odkurzaczy do wziecia na ulicy, mysle, ze niebawem miasta tutaj zmienia swoje oblicze.
Ja sie ciesze.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 5 sie 2013, o 13:20

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 14:17

bosski... siedzialem wczoraj w nowej sklasse, auto zdecydowanie dla pasazera, only z kierowca ;)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 sie 2013, o 17:50

Te Golona , nie macie tam w tym berlinku co robić :idea: tylko po salonach smigać :idea: do roboty ku chwale Angeli sio :razz:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 18:19

gregski pisze: auto zdecydowanie dla pasazera, only z kierowca ;)
Żeby było całkiem dla dziada, to powinno mieć nie tylko kierowcę, ale jeszcze stewardesy. Pielegniarki, znaczy :evilgrin:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 5 sie 2013, o 18:40

1,2 tsi, upał, 4 osoby na pokładzie, dystans 600km w tym 1/4 miasto reszta wąskie krajówki z ciągłym przyspieszaniem dodatnim i ujemnym ,spalanie 6,9 litra na sto kilometrów, 0,7 litra/hodzinę zjadała klima,
komfort przy 140km/h niesłychany

:cofee:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 5 sie 2013, o 19:50

Ciekawe są te TSI, sam się od dłuższego czasu zastanawiam nad jakąś Octavią... Ciekawe tylko jak z trwałością tych wynalazków...

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 21:56

esilon pisze:spalanie 6,9 litra na sto kilometrów, 0,7 litra/hodzinę zjadała klima
esilon,
trza się było na BMW1 ActiveE zdecydować.
Miałyś w ogóle zero emisji.
Tylko od czasu do czasu dla rozprostowania kości biegałbyś z przedłużaczem do jakiegoś przygodnego gniazdka...
;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 22:30

tak co 120 km ;)
esi, kupiles tego seata? :) 1.2 i komfort nieslychany? wow :)
Piter 35, ojtam, wlazlem obejzec ladne w126 560 sec
Godlik, jakakolwiek trwalosc sie podobno od 2.0 tfsi zaczyna..

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 sie 2013, o 22:44

Wis jeździł 1.8 TFSI yeti i nie był to mistrz oszczędności :idea:
Rozmawiałem ostatnio z gościem co ma A5 Sportback 2.0 TFSI quatro i jest bardzo zadowolony auto ma 80 tys km przebiegu , spokojna jazda i potrafi sie obsunać do 6.5 litra średnio 8-10 . Skrzynia ręczna :idea:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 5 sie 2013, o 23:00

TFSI czy TSI? Czym właściwie się różnią? Bo w Skodzie są chyba TSI?

esilon
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:04

subaru 100 lat za afrykanczykami:)

tak greguniu, nieslychany komfort:)ten seacik przy 170 jest cichszy od legasia, wentylacja bajeczny perfekt,

jak wupuszcza cupre to bede mial zgryz

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:11

O matko, esilon należy do tych ludzi, co mówią, że Audi A5 benzyna pali 6 litrów, i w ogóle ..
U nas w pracy A5 jarał jakieś zupełnie inne litraże.
Jasne, jakby się toczyć z górki...
Ja dieselem schodzą przy taksówkarstwie do 5.2 ale super wo;no i na szosie.
esilon, zamieniasz się w Łukaszenkię, bezkrytyczne uwielbienie własnego pojazdu bałwochwalcze. Uważaj, bo uwierzysz że 1.2 to uosobienie boskoci a wtedy STOS panie, po torturach

Dlaczego ludziom na obkoło pali mało.....SIĘ PYTAM
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:28

jo tak staje sie niepoprawnym fanem tsi ale do Lukaszenki jeszcze sporo mi brakuje:)

spalanie niestety jest niewielkie naprawde choc naprawde sporo wieksze niz w instrukcji sie chwalili , moze dlatego ze nie uzywam stary and stop

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:30

Godlik pisze: zastanawiam nad jakąś Octavią... Ciekawe tylko jak z trwałością tych wynalazków...
Rok-dwa lata temu znajomi ze Skody prywatnie przyznawali, ze nieźle, acz coraz gorzej.
Tęsknili zwłaszcza za wolnossącymi silnikami 1.6 i 2.0 które były nie do zabicia, wszystko jedno, na benzynie czy na gazie. Z rodziny turbo najlepsze opinie co do trwałości/bezawaryjności miał 2.0 z bezpośrednim wtryskiem (nowsze Octavie RS), ponoć najlepiej dopracowany i najstaranniej robiony oraz stary 1.8 tsi, 150 koni/180 koni, który biegał kilka lat temu w całej rodzinie VW.
Nowsze, ekologiczniejsze tfsi - każdy ma swoje wady i słabostki, niestety. nie pamiętam w tej chwili szczegółów, ale jakby co, mogę odkopać stare znajomości.
esilon pisze: spalanie 6,9 litra na sto kilometrów, 0,7 litra/hodzinę zjadała klima,
No to coraz ładniej, znaczy, ze auto jest dobrze docierane :-)
Piter 35 pisze: Wis jeździł 1.8 TFSI yeti i nie był to mistrz oszczędności
Niby że ja? Prawda :evilgrin: A yeti? Tak sobie. 2.0 tdi też mi dużo palił :cofee:
Piter 35 pisze: A5 Sportback 2.0 TFSI quatro i jest bardzo zadowolony auto ma 80 tys km przebiegu , spokojna jazda i potrafi sie obsunać do 6.5 litra średnio 8-10 . Skrzynia ręczna
Forester 2.0 xt, awd ( :giggle: ), 180 tysięcy (prawie), niespokojna jazda, ostatnio szybko do Wawy (180 km) i krótkimi skokami (ponad 100 km) po stolicy (fakt, że akurat wyjątkowo pustej w ten weekend), średnia liczona przy dystrybutorze wyszła 11 :-d
Skrzynia też ręczna - ale tylko piątka. 8-)
No to biorąc pod uwagę aerodynamikę Forester vs Sportback a5, to te audi sa strasznie paliwożerne :idea:
esilon pisze: subaru 100 lat za afrykanczykami:)
I kto to, panie, teraz będzie chciał odkupić :whistle:

:mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 5 sie 2013, o 23:36

WiS, 11 litrów? Toż to ekodrajwing :]
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:40

do sprzedania to trzymam sobie niezwykle chodliwe 2,5t po zakuciu:)

obecne tsi przeszly przekonstruowanie likwidujace wady poprzednich wypustow ale jak naprawde jest bede relacjonowa co 15kkm czyli co 2-3 lata pwnie:)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 23:46

Chloru pisze: Toż to ekodrajwing :]
Troche mi wstyd, ale obiecuję popracować nad sobą i autem. Może na początek spuszczę trochę powietrza z kól? :mrgreen:
esilon pisze: niezwykle chodliwe 2,5t po zakuciu:)
zakładam, ze nie tylko chodliwe, ale też jeźdźliwe 8-)
esilon pisze: obecne tsi przeszly przekonstruowanie likwidujace wady poprzednich wypustow
Tak się mówi klientowi, gdy wyskakuje z grubszej gotówki ;-)
esilon pisze: jak naprawde jest bede relacjonowa
W moim interesie chyba jednak jest, żeby to była prawda 8-)

ODPOWIEDZ