WiS pisze: Bo gdyby nie było ZUSu, to któryś z jego urzędników - żeby mieć na życie - musiałby Cię napaść i obrabować bezpośrednio. I może, niestety, przy okazji także zranić lub zabić.
Zakładasz że do uczciwej pracy się nie nadają ?

WiS pisze: Bo gdyby nie było ZUSu, to któryś z jego urzędników - żeby mieć na życie - musiałby Cię napaść i obrabować bezpośrednio. I może, niestety, przy okazji także zranić lub zabić.
Jeśli sięgasz po skrajny przykład jakim jest ten "maszynista", to równie dobrze można by sięgnąć po inny przykład, na przykład takiego dr Mirosława G.WiS pisze:Proszę to teraz opowiedzieć lekarzom z pogotowia, czy z dyżurami w niedziele i święta tyle wyciągają...
Przywódcom związkowym powodziło się bardzo dobrze już w latach 30-tych XX w USA, odkąd zaczęli siedzieć w kieszeni mafii.WiS pisze:Cesarstwo związków zawodowych i państwowych koncernów rulez
No właśnie bardzo jestem ciekaw, na ile "skrajny"Лукашэнка pisze: skrajny przykład jakim jest ten "maszynista",
A to prawda.Лукашэнка pisze: nihil novi sub sole.
...to są przykłady, dotyczące RYNKOWEJ gry organizacji pracowników i prywatnych właścicieli (nawet z poprawką, że w tzw. "nadreńskim" modelu kapitalizmu to wygląda nieco inaczej niż w USA). I patologie tępi tam nie tylko prokuratura, ale w ostatecznym rozrachunku także akcjonariusze, którzy mogą pogonić zarząd, idący na nadmierne ustępstwa (nawet jeśli jest to per saldo opłacalne dla firmy przekupstwo wąskiej grupy liderow związkowych, zamiast podwyżek dla wszystkich).Лукашэнка pisze: (...) w USA, odkąd zaczęli siedzieć w kieszeni mafii.
Zarząd (nie państwowego przecież) koncernu VW AG nie tak dawno temu opłacał swoim związkowcom wycieczki do luksusowych burdeli w Brazyli
Obaj wiemy, że nie ma się nad czym zastanawiaćЛукашэнка pisze: Ja się zastanawiam tylko dlaczego pan premier
Popij piwem na znak pokojuЛукашэнка pisze:WiS,
no niech Ci będzie.
Zjadłem przed chwilą dobrą kolację, a to zwykle nastraja mnie ugodowo.
Zawsze mnie to zastanawiało; dlaczego do Polski wpuszczono sieci supermarketów? O ile rozumiem potrzebę oddania rynku w zamian za technologię, to nie rozumiem jaki interes przemawiał za oddaniem rynku handlu detalicznego francusko - niemiecko - brytyjskim sieciom. Ten handel jest prostszy niż budowa cepa. I to chyba było od początku oczywiste, że zyski będą transferowane do centrali.vibowit pisze:Wyższe podatki dla najbogatszych, bo tak jest sprawiedliwie. Taaa...
http://finanse.wp.pl/martykul.html?wid= ... aid=111182
Nie chodzi o to "jaką mieliśmy", a o to "czy mogliśmy stworzyć polskie sieci i zablokować zagraniczne".leon pisze:Gal, a jaką to sieć mieliśmy ? PSS Społem, z mentalnością homo-sowietcusa ?
pełna zgoda....Gal pisze:Zawsze mnie to zastanawiało; dlaczego do Polski wpuszczono sieci supermarketów? O ile rozumiem potrzebę oddania rynku w zamian za technologię, to nie rozumiem jaki interes przemawiał za oddaniem rynku handlu detalicznego francusko - niemiecko - brytyjskim sieciom. Ten handel jest prostszy niż budowa cepa. I to chyba było od początku oczywiste, że zyski będą transferowane do centrali.vibowit pisze:Wyższe podatki dla najbogatszych, bo tak jest sprawiedliwie. Taaa...
http://finanse.wp.pl/martykul.html?wid= ... aid=111182
Niemcy (u siebie) w praktyce tolerują wyłącznie swoje sieci, podobnie Francuzi, Hiszpanie czy Anglicy. Tak naprawdę wszyscy, tylko nie my.
Pewnie mogliśmy, ale z czyim kapitałem? Badylarzy? Esbeków? Właścicieli budek z zapiekankami?Gal pisze:Nie chodzi o to "jaką mieliśmy", a o to "czy mogliśmy stworzyć polskie sieci i zablokować zagraniczne".leon pisze:Gal, a jaką to sieć mieliśmy ? PSS Społem, z mentalnością homo-sowietcusa ?
I na oba pytania odpowiedź jest - tak.
Mogliśmy stworzyć, bo technologia supermarketów to nie jest budowa wahadłowców.
Mogliśmy zablokować, tak jak zrobili to inni.
Gal pisze: Mogliśmy stworzyć, bo technologia supermarketów to nie jest budowa wahadłowców.
No właśnie.Konto usunięte pisze:Pewnie mogliśmy, ale z czyim kapitałem? Badylarzy? Esbeków? Właścicieli budek z zapiekankami?
Konto usunięte, wymień jakiś przykład szczególnej ulgi podatkowej z jakiej korzystałaby któraś z największych sieci handlu detalicznego w Polsce?Konto usunięte pisze:Więc ściągnęliśmy zachodnich kapitalistów. Tyle tylko, że do dziś zapomnieliśmy chyba zabrać im ulgi podatkowe, które wtedy dostali
Лукашэнка pisze: Konto usunięte, wymień jakiś przykład szczególnej ulgi podatkowej z jakiej korzystałaby któraś z największych sieci handlu detalicznego w Polsce?
Sorry, ale tylko powtarzasz pewien popularny mit na ten temat.