Kupno Subaru i zabawna (?) próba oszustwa :)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 28 lip 2013, o 23:35

W skrócie: szukam swojego przyszłego Subaraka bardzo chaotycznie i pytania wysyłam raczej często. Zastanawiam się, czy ktoś wpłaci kilkanaście tys. PLN żeby otrzymać swoje cacko.

Poniżej przykłady, 2 maile dotyczące różnych samochodów. Było tego więcej ale nie chce mi się przegrzebywać skrzynki. Odpowiedzi bardzo pro, fotki z rejestracjami w PL, itp.

1.______________

Robert Maulin <[email protected]>

Hello,

Just browsed my mail page and saw your message, so I hope you are still interested in buying the car. Regarding the car, it is in perfect shape, perfect working condition, no scratches, no damage, never been laid down or required any repairs.
The maintenance schedule has been followed to the letter and all service has been performed by dealer.
As you have seen in the ad, the price for my 2008 Subaru Forester is 6,000 euro , including the transport costs, insurance and handling (because the car is located in Portsmouth, England).
I just moved back here with my job and I need a car registered in England.
I did not want to register the car in England, because of the enormous fees i have to pay.The reason I am selling the car for this low price is that recently i moved back to England and my car is a Polish model and has a steering wheel on the left. This week I found a family car here which I want to buy but first I have to sell my car. The car has Polish documents and is registered in Poland. Will include all taxes and transport if you are interested in purchasing the car.
E-mail me so we can discuss more.

Thank you,
Robert

2._______________

Brian Groth <[email protected]>

Hello,

Just browsed my mail page and saw your message, so I hope you are still interested in buying the car. Regarding the car, it is in perfect shape, perfect working condition, no scratches, no damage, never been laid down or required any repairs.
The maintenance schedule has been followed to the letter and all service has been performed by dealer.
As you have seen in the ad, the price for my 2006 Subaru Impreza is 3,400 euro , including the transport costs, insurance and handling (because the car is located in Portsmouth, England).
I just moved back here with my job and I need a car registered in England.
I did not want to register the car in England, because of the enormous fees i have to pay.The reason I am selling the car for this low price is that recently i moved back to England and my car is a Polish model and has a steering wheel on the left. This week I found a family car here which I want to buy but first I have to sell my car. The car has Polish documents and is registered in Poland. Will include all taxes and transport if you are interested in purchasing the car.
E-mail me so we can discuss more.

Thank you,
Brian

I z czystej ciekawości moje pytanie :)

Hello,

I'm still interested. Please let me know when the vehicle is in Warsaw and will be able to complete the formalities. Payment of the euro, or in Polish zlotys? The vehicle is registered directly to you or the person living in Poland? Phone number would help, along with the information about contact hours would be possible.

Regards,

I odpowiedź:

Hello,
The car is located in Portsmouth, United Kingdom. Sorry but i don't speak polish so that's why i write in english. You can pay in euro or polish zloty.
If you are really interested on buying the car i can send it to your address in Poland. Delivery will take about 4 days and i will pay for transport. I want to tell you that I work in Portsmouth, UK for a multinational company. Since my working contract in Poland ended, I moved back to the UK thinking I can register the car here, but taxes here in the UK are very high so you can imagine that now I'm looking to leave and sell the car back to Poland. I cannot take care of the delivery personally, because of my working schedule so I decided to use the services of a transport company.
The car still got polish papers I didn't registered here in UK so you can import it in your country with no problems.
The car has a clear title and you will get all the papers together with it. The transport company staff will have a letter of attorney (power of attorney) in order to legally represent me in the transfer of all legal papers of the car. Transport to any Poland area usually takes 4 working days. You will not pay any additional costs, delivery is included in the price I am asking for it.
Total price for the car is 3400 Euro.
So this is how we proceed:
- First I need your information: your full name, delivery address and your phone number where the transport company agent can call you. I will also need a copy from your ID so i can attach it at the car documents and contract.
- I will send your information to the transport company so they can start the transaction
- After the transport is started i will send you the tracking number so you can check the status of the transaction at the company website. After you will have to deposit the money into the account of the transport company. After payment is completed the transport company will start processing the transaction and the car will be delivered at your address in maximum 4 working days
- The car will be delivered to your home. You have 5 days to inspect the car and then to confirm if you agree to buy the car or not.
- If you agree to buy the car, I get the money from the transport company. If you are not satisfied with the car in any way you receive your money deposited back in three days.

Provide me your delivery coordinates, if you are ready to buy, if not let me know in time, so I can search for another buyer.

Thank you

To tyle. dziękuję za uwagę :)

P.S. wątek na forum prawnym dotyczący tych samych osób:
http://forumprawne.org/nowe-technologie ... ine-9.html

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Re: Kupno Subaru i zabawna (?) próba oszustwa :)

Post 29 lip 2013, o 00:25

no niestety jest tego sporo w sieci (różne formy tzw. nigeryjskiego przekrętu). I jak widać ciągle bardzo skuteczny (skoro są takie maile to i odzew musi być)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 29 lip 2013, o 12:32

ccwrc pisze: if not let me know in time, so I can search for another buyer.
Jakbyś się nie zdecydował, to daj znać ;)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 lip 2013, o 12:45

ja po wystawieniu auta na alledrogo dostałem od razu odzew z Anglii po rozmowie z pas_tim ,że coś tu śmierdzi doszedłem do wniosku ,że to jakiś wałek i jak się przeszuka neta to takie kwiatki wychodzą http://www.wiadomosci24.pl/artykul/zuch ... 93883.html
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV
Polubione posty: 1 raz

Post 29 lip 2013, o 13:28

booSTi pisze:
ccwrc pisze: if not let me know in time, so I can search for another buyer.
Jakbyś się nie zdecydował, to daj znać ;)
W tym wypadku to raczej należy czytać. "Jakby co to pocisnę ci inny bajer" ;-)

rafval
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 31 lip 2013, o 14:48

Wałki zawsze były i będą. Ale próba wyłudzenia pocieszna, nie ma co.

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 7 sie 2013, o 16:21

Widze lekki postep w tym calym nigeryjskim biznesie . Zaczynaja lepiej pisac w jezyku angielskim . Ja juz dostawalem oferty kali ma , kali sprzedac , ty wplac to ja wyslac .

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 sie 2013, o 21:40

biszat pisze:Widze lekki postep w tym calym nigeryjskim biznesie . Zaczynaja lepiej pisac w jezyku angielskim . Ja juz dostawalem oferty kali ma , kali sprzedac , ty wplac to ja wyslac .
biszat, co tam angielski, oni nauczyli się już całkiem dobrze pisac po polsku! :-d

dzisiaj dostałem takiego e-maila:

Dzień dobry!

To jest rzeczywiście moja przyjemność napisać do ciebie ten list, który wierzę, że będzie dla ciebie zaskoczeniem, jak nigdy nie spotkali, a ja jestem bardzo przykro, jeśli mam w żaden sposób zakłócony prywatności. Ja jestem Pan Paul Fletch Od Harlsden, North West London, tutaj w Anglii. Pracuję z Santander Bank plc Londyn. Z należytym szacunkiem i zakresie Piszę ci z mojego biura, które będą z ogromną korzyścią dla nas obu. W moim departamencie, jako Private Banking menedżera (Greater London Biuro Regional). Jestem osobisty księgowy na koniec Bramlage Mr.Ron biznesmen, obywatel amerykański, który niestety stracił życie, jego żona i ich czworo dzieci zginęło, gdy ich mały samolot rozbił się bagienny obszar centralnej Florydzie 7 czerwca 2012 roku. Pan Ron Bramlage, wybitny biznesmen, który posiadał Roadside Ventures LLC, a także pośrednik nieruchomości, planuje na inwestycje w nieruchomości i innych dochodowych przedsięwzięć w Anglii, którą osadza łączną kwotę PLN 13.700.000 PLN (słownie: trzynaście milionów siedemset Sto tysięcy funtów) w rachunku w naszym banku, który wierzę, nikt nie wie o tym.

Wybór kontaktując Cię wzbudził z charakter geograficzny, gdzie mieszkasz, w szczególności ze względu na wrażliwość transakcji i poufność w niniejszym dokumencie. Teraz nasz bank został czeka na którykolwiek z krewnymi lub partnerami przyjść się do roszczenia, ale nikt tego nie zrobił. Ja osobiście przegrali sprawę w odnalezieniu krewnych lub partnerów, szukam Twojej zgody, aby zaprezentować Państwu jak najbliższych krewnych lub partnera do naszego zmarłego klienta tak, że wpływy z tego konta wyceniono na £ 13.700.000 PLN (trzynaście milionów siedemset tysięcy funtów) może być wypłacona do Ciebie, a więc ja gwarantuję Ci, że ta firma jest w 100% wolne od ryzyka. Jeśli ta propozycja jest do zaakceptowania przez Ciebie, stara się odpowiedzieć mnie natychmiast.

Na przeniesienie tego funduszu na konto, 40% będzie Twój udział w odniesieniu do świadczenia konto i okazaną pomoc podczas transferu funduszu do konta bankowego, 50% będzie mój udział jako koordynator transakcji, podczas gdy Pozostałe 10% zostanie udostępniony do różnych szacownych ośrodkach organizacji charytatywnych w kraju. Lubię pomagać biednym!

Mam wszystkie niezbędne dokumenty prawne, które mogą być wykorzystane do wykonania kopii zapasowej tego twierdzenia mamy zamiar zrobić w sprawie tego funduszu. All I need to wypełnić swoje nazwiska i informacji do dokumentów i zalegalizować go w brytyjskim wysokim sądzie, w Londynie, aby udowodnić Ci za prawowitego beneficjenta. All I wymagają teraz jest uczciwy współpracy, poufności i zaufania uroczyste celu umożliwienia nam patrz poprzez tę transakcję. Gwarantuję, że będzie to wykonane zgodnie z prawem rozwiązanie, które będzie chronić komputer z wszelkich przypadków naruszenia prawa.

Proszę dostarczyć mi następujące: jak mamy pięć dni, aby go uruchomić poprzez. jest to bardzo pilne proszę.

1. Imię i nazwisko
2. Twój numer telefonu
3. Twój adres kontaktowy.

Po przejściu przez metodyczną wyszukiwania, postanowiłem skontaktować się z Tobą nadzieję, że znajdziecie tego wniosku interesujące. Proszę na potwierdzenie tej wiadomości i wskazując zainteresowanie będę przedstawić Państwu więcej informacji. Endeavor do let me know swojej decyzji zamiast trzymać mnie czeka. Zadzwoń lub napisz do mnie po otrzymaniu mailem: Tel: 447924445158.

Z poważaniem,
Pan Paul Fletch.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 10 sie 2013, o 18:55

może nie subaru, ale wałek jakich wiele ostatnio :wall:
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC

Post 10 sie 2013, o 19:16

busik pisze:może nie subaru, ale wałek jakich wiele ostatnio :wall:
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Standard. Polecam serię "rodzyn of the week" Tylika http://tylik.motogrono.pl/

Ostatni wpis jest z 2012, ale z tych i innych wpisów można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków ;)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 11 sie 2013, o 21:40

Лукашэнка pisze:
dzisiaj dostałem takiego e-maila:

Dzień dobry!
Ja jestem Pan Paul Fletch Od Harlsden, North West London, tutaj w Anglii. Pracuję z Santander Bank plc Londyn.
. Mam tam calkiem blisko, sprawdzic go? :D Ja mialam inny przypadek. Poszukiwalam nowego mieszkania do wynajecia, natrafilam na ciekawe ogloszenie, wyslalam maila. Odpowiedz przyszla bardzo szybko, i w skrocie pan John Jakistam wyjasnil, ze pracuje gdzies daleko, i nie moze przyjechac pokazac mi mieszkania poki nie bedzie pewny, ze mam pieniadze na czynsz i depozyt :). A zeby udowodnic mu, ze te pieniadze mam, mam zrobic przelew (nie do niego, do kogokolwiek z rodziny badz przyjaciol)przez Western Union na cala kwote i wyslac mu skan potwierdzenia :D. A jak sie spotkamy, to on mi zwroci gotowka prowizje od przelewu ! Haha... No padlam :D.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 23:11

Doxa,
jak widać jest wielu takich próbuje na zasadzie "a może się uda"
no i niech się uda tylko raz na jakiś czas - to i tak warte dla nich prób.

To trochę jak z zawodowymi lataczami samolotami. To profesja, która rozwinęła się po wprowadzeniu dyrektywy, która ułatwia uzyskanie odszkodowanie za opóźniony lot z przyczyn innych niż pogodowe. Na przepełnionych lotniskach dochodzi do takiej ilości spóźnień, że podobno da się z takiego polowania na opóźnienia dobrze żyć.
;-)

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 12 sie 2013, o 00:30

Wałek związany z wynajmem mieszkania, o którym ostatnio czytałam, był zdecydowanie bardziej wyrafinowany :mrgreen:
Pan A zamieścił ogłoszenie "mam mieszkanie do wynajęcia". Zgłosił się pan B, który nie wybrzydzał, przystał na podaną cenę i 3 mies. zaliczkę. Podpisali umowę najmu i pieniądze przeszły z ręki do ręki. W ciągu tych 3 miesięcy pan B nie próżnował - mając na umowie dane personalne pana A wyrobił sobie fałszywy dowód, założył konto w banku, skombinował odpis aktu własności mieszkania i zamieścił ogłoszenie "sprzedam mieszkanie". Tu zaczyna się megawałek, bo zgłosiło się 5 chętnych rodzin i pan B 5 razy sprzedał to samo mieszkanie. Tego samego dnia umówił się z każdą rodziną u innego notariusza, od notariusza do banku i przelew a klucze po dotarciu kasy na konto. Notariusz ma dwa dni na wpis do księgi wieczystej, więc wszystkie papiery były w porządku, nikt nic nie podejrzewał. Zdziwienie i awantury jakie nastąpiły, gdy wszyscy przyjechali do swojego nowego mieszkania niewyobrażalne. Natychmiast na policję. Policja stanęła na wysokości zadania, gruba akcja i dumni wywlekają w kapciach wielkiego oszusta - oczywiście pana A. Pan A siedzi w areszcie za niewinność, dopóki cała sprawa się nie wyjaśni. Nikt mu oczywiście nie wierzy i dopiero okazanie ratuje go z opresji, bo żadna rodzina go nie zna. A pan B wypłacił grubą kasę z konta i przepadł jak kamień w wodę. Wszystkie ślady po sobie pozacierał - na umowie najmu były oczywiście fałszywe dane osoby, która już nie żyje a mieszkanie ze śladów wyczyściła zamówiona firma sprzątająca. Pan A zastrzegł w sądzie nieważność transakcji i odzyskał mieszkanie ale 5 rodzin zostało z kredytami do spłacania przez najbliższe 20 lat a niektórzy bez dachu nad głową na dodatek :wall:
Pytanie jak się przed takimi oszustami uchronić, skoro wszystkie dokumenty i procedury są w porządku a fałszywości dowodu osobistego nie rozpoznał ani notariusz (osoba zaufania publicznego) ani bank?

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 16 sie 2013, o 09:19

Dido pisze: Pytanie jak się przed takimi oszustami uchronić...

Szukałbym rozwiązań w okolicach escrow itp.
Pieniądza lądują u nabywcy po naniesieniu zmian w KW, a nie po spisaniu umowy u notariusza.

Niestety ma to wiele wad, więc też się nie przyjmie (mało który zbywca zgodzi się czekać tak długo, koszty, w przypadku pojedynczej transakcji i tak może dojść do sprzedaży za plecami właściciela itd). No i utrudni życie tej zdecydowanej większości uczciwych, a nie zlikwiduje całkiem problemu...
Dido pisze: fałszywości dowodu osobistego nie rozpoznał ani notariusz (osoba zaufania publicznego) ani bank

Bo dokument był prawdziwy, wydany przez UM (czy jaki tam był właściwy)... Wystarczy zgłosić zagubienie (jeśli masz wszystkie dane właściciela, a na umowie najmu gość miał wszystko) i odebrać nówkę po kilku tygodniach... Tu raczej nawala proces wydawania dowodów.

Dopóki zmiany w KW nie będą nanoszone online w momencie(!) transakcji u notariusza, to będzie luka na takie wały... A i wówczas może ktoś sprzedać dom bez wiedzy właściciela.
Więc dodatkowy mechanizm informowania właściciela o ruchach na jego księdze też by się przydał... odpowiednio zabezpieczony przed podmianą odbiorcy ... itd itd... w nieskończoność.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 sie 2013, o 10:22

Notariusz może zatrzymac kasę u siebie do czasu naniesienia zmian w KW.
Można wpłacić kasę do depozytu sądowego i dalej jw.

ODPOWIEDZ