Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
Arno,
wersją RS: 2.0 TSI (220KM), ze przekładnią DSG, nie pogardziłbym.
Takie nierzucające się w oczy auto, o osiągach mocno ponadprzeciętnych.
Wygodne, praktyczne, odsprzedawalne w przyszłości.
Cennikowo nieco ponad sto tysięcy.
Polityki rabatowej Skody nie znam.
http://www.v10.pl/Skoda,Octavia,RS,od,1 ... 00663.html
wersją RS: 2.0 TSI (220KM), ze przekładnią DSG, nie pogardziłbym.
Takie nierzucające się w oczy auto, o osiągach mocno ponadprzeciętnych.
Wygodne, praktyczne, odsprzedawalne w przyszłości.
Cennikowo nieco ponad sto tysięcy.
Polityki rabatowej Skody nie znam.
http://www.v10.pl/Skoda,Octavia,RS,od,1 ... 00663.html
Łukaszenko,
tak jest właśnie.
Co ciekawsze, jak się skompletuje 1.8 4x4, do tego co ma rs z dodatkami, to RS wychodzi taniej.
A teraz uwaga. Minął sobie rok od wyjazdu mojej córki do Norwegii. I co?
Ano dziś przyszły dwa listy z FAKTURAMI za przejazd bramkami wjazdowymi do miast itepe za które dziecko nie płaciło.
Niepłaciło, bo jakby to miało być ściągnięte. A jest jakaś firma, która za Norwegów to ściąga w Polsce. I wysyła się kasiorę na rachunek w Polsce lub Norwegii lub Visą.
Za chwilę przyślą nam wszystkim mandaty z niemiec, Austrii itepe... z Fotoradarów ma się rozumieć. Ciekawej jak przyjdzie fotoradar z Norwegii, gdzie kary bardzo wysokie....
Koniec świata.
tak jest właśnie.
Co ciekawsze, jak się skompletuje 1.8 4x4, do tego co ma rs z dodatkami, to RS wychodzi taniej.
A teraz uwaga. Minął sobie rok od wyjazdu mojej córki do Norwegii. I co?
Ano dziś przyszły dwa listy z FAKTURAMI za przejazd bramkami wjazdowymi do miast itepe za które dziecko nie płaciło.
Niepłaciło, bo jakby to miało być ściągnięte. A jest jakaś firma, która za Norwegów to ściąga w Polsce. I wysyła się kasiorę na rachunek w Polsce lub Norwegii lub Visą.
Za chwilę przyślą nam wszystkim mandaty z niemiec, Austrii itepe... z Fotoradarów ma się rozumieć. Ciekawej jak przyjdzie fotoradar z Norwegii, gdzie kary bardzo wysokie....
Koniec świata.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Najpierw chyba oskubaćChloru pisze: trzeba wypatroszyć

Twarda zaprawa, w postaci lat spędzonych na bezpardonowej wojnie o pokój, daje takim gołąbkom przewagę nad każdym drapieżcąЛукашэнка pisze: gołąbek pokoju schwytał pelikana!

Kusi, widzę. No i słusznie. Ale, poczekaj na Scouta, będzie za kilka miesięcy. AWD (haldex V gen., a już IV była w cywilnej praktyce nie od odróżnienia od subarowej wiskozy), 18 lub 19 cm prześwitu, elektroszpera umiejąca sprawić że auto się wyciąga z kłopotów na tylko jednym kole, niezłe silniki i skrzynie biegów, wyposażenie jak górnych wersji zwyklej Octavii, ceny zapewne w pobliżu RSa (przynajmniej tak było do tej pory), etc.Arno pisze: zajrzałem do nowej Oktawii.
Czyli - kumulacja wszelkich praktyczności w jednym kawałku.
Przy bogatszych wersjach - zapewne spokojnie i 10% do zbicia, choć nie wiem, czy natychmiast po debiucie modelu.Лукашэнка pisze: Polityki rabatowej Skody nie znam.
W każdym razie, tak mnie kiedyś kumple ze Skody kusili na RSa.
Znaczy, jak mnie nie dogonią, to można coś podpieprzyć...?Arno pisze: dziecko nie płaciło.
Niepłaciło, bo jakby to miało być ściągnięte.

O ile dobrze zrozumialem sens przekazu

Ostatnio zmieniony 12 sie 2013, o 20:27 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.
Auto dla dziada
Skoda ladnie uzupelnia portfolio vw. Maja octawie kombi wiec nie staraja sie zbytnio przy produkcji golfa kumbi w meksyku.. Tamte standardy spelnia. Dla jednych to az vw dla innych tylko vw. Jak komus nie przeszkadza wschodnioeuropejski image marki to czemu nie? Vw sie cieszy, bo fabryka octawii wzorcowa w temacie produktywnosci, w dodatku produkcja w kraju o niskich kosztach.
Itak sie wlasnie zmienia swiat motoryzacji na naszych oczach i wiekszosc kupi fwd i bedzie zadowolona.
Itak sie wlasnie zmienia swiat motoryzacji na naszych oczach i wiekszosc kupi fwd i bedzie zadowolona.
WIS, JA BYM POIWEDZIAL, ŻE TAK, NIE DOGONIĄ, ale też jak ci radar w Niemczech strzeli fotkę, to nie piszesz do nich listu, że TO JA HERR< SZTETKE byłem.
No i u nas z radarami to samo. Idziesz do centrali GiTD i się na kolanach kajasz, i że chcesz zapłacić?
W zasadzie, jak nie dogonią, to można coś podpieprzyć.
Ale ja za bramki - a jest ich tam milion, to bym raczej płacił.Ale oni za parking też nie płacą. Podobno się kalkuluje.
No i u nas z radarami to samo. Idziesz do centrali GiTD i się na kolanach kajasz, i że chcesz zapłacić?
W zasadzie, jak nie dogonią, to można coś podpieprzyć.
Ale ja za bramki - a jest ich tam milion, to bym raczej płacił.Ale oni za parking też nie płacą. Podobno się kalkuluje.
- WiS
- 6 gwiazdek
No ja raczej też. Niezależnie od tego, że po każdym przekroczeniu prędkości wcale nie piszę listu z samokrytyką i wnioskiem o mandat do właściwych służb i inspekcji.Arno pisze: ja za bramki - (...) to bym raczej płacił.
W sumie, sam nie wiem czemu

Wracając zaś do auta dla dziada.
Merc pokazał nowe GLA. Nieduzy crossover, na oko całkiem zgrabny, podniesiony w sam raz, żeby się nie bał krawężnika, kolein, studzienek i lekkiego wertepu. I będzie dwulitrowa turbobenzyna (6.5 do setki)

Mam niejasne podejrzenia, że tak jak w przyadko ADUI A3/Q3, wersja podniesiona będzie o wiele droższa niż model, że się tak wyrażę bazowy.
To już chiba lepiej Forester, choć to szybsze, lecz mniejsze z pewnością.
EDYT
No to wlazłęm do AUDI do konfiguratora. I co? Modele podobne silnikowo wcale nie tak szalenie tańsze. AHA.
To już chiba lepiej Forester, choć to szybsze, lecz mniejsze z pewnością.
EDYT
No to wlazłęm do AUDI do konfiguratora. I co? Modele podobne silnikowo wcale nie tak szalenie tańsze. AHA.
- WiS
- 6 gwiazdek
Coś za coś ("prestiż", użyteczność). Pierwsze czniam, za drugie jestem gotów zapłacić. W moim przypadku, tzn. przy myśleniu raczej o używce niż nówce, róznica raczej będzie już nie taka duża (o ile w ogóle bedzie).Arno pisze: wersja podniesiona będzie o wiele droższa niż model, że się tak wyrażę bazowy.
Wizerunkowo też (jak dla mnie - dzisiaj). Ale jeśli kogoś rusza (a może i mnie ruszy, gdy jeszcze ciut zdziadzieję?) taki zestaw szczegółów jak głośność na autostradzie, zakres regulacji podlędźwiowej, podudowej i okołoobojczykowej fotela, wizualne walory wyściółki w okolicach kolan i coś tam jeszcze, to raczej Merc wygra.Arno pisze: już chiba lepiej Forester,
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
NoWiS pisze:I jest jednym z najmniej terenowych SUVów, więc właściwie już tylko kiepskim kombi.Arno pisze: CRV - może ewentualnie, wygląda w środku, co dla żony istotne, dość dobrze.

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try1735694na kropce Qba25 pisze:Mieliśmy okazję zobaczyć w praktyce, jak sprawuje się napęd w nowiuteńkiej Hondzie CRV. Znajomy przymierzał się do zakupu jakiegoś SUV'a, żeby ułatwić sobie dojazd do domu i porównywał różne modele. Sprzedawca zachwalał mu właśnie CRV, zabrał więc salonowa testówkę na przejażdżkę do osiedla Wróblonki w Wiśle (wpiszcie w Google Maps, zobaczycie jaka to malownicza okolica :D ). Skończyło się to tak, że nagle, na drodze w górach, CRV straciła tylny napęd i utknęła. Telefon do serwisu: "OK, wyślemy assistance" Helikopterem chyba. "No to zadzwonimy za chwilę". Telefon po konsultacji z serwisem: "Zagrzał się olej i dlatego rozłączyło napęd, proszę zaczekać pół godziny i spróbować jechać". Faktycznie, po jakiejś pół godzinie olej ostygł na tyle, że wrócił tylny napęd. Przy oddawaniu auta w salonie nikt nie pytał znajomego, czy chce sobie ten model kupić. ;)

ładnie z tym olejem.
No cóż, WiS, cisza w aucie, rzecz dla niektórych istotna, a dla niektórych piekielna - bo nie słychać cudownego dźwięku boksera.
Pies trącał, prawdę powiedziawszy, ten dźwięk. Przy długiej trasie huk męczy.
A forester jest pewnie głośniejszy od Audi czy Merca. Ma za to wielką zaletę -jest skromniejszy. Nie jest nachalnie drogi wizualnie. Nie służy do kolcowania po oczach.
Ja sam nie bardzo mam wybór, bo zestaw firmowy, to zestaw firmowy, ale żona może se wybirać, a ja mając pełen wybór też bym pewnie inaczej oscylował.
No cóż, WiS, cisza w aucie, rzecz dla niektórych istotna, a dla niektórych piekielna - bo nie słychać cudownego dźwięku boksera.
Pies trącał, prawdę powiedziawszy, ten dźwięk. Przy długiej trasie huk męczy.
A forester jest pewnie głośniejszy od Audi czy Merca. Ma za to wielką zaletę -jest skromniejszy. Nie jest nachalnie drogi wizualnie. Nie służy do kolcowania po oczach.
Ja sam nie bardzo mam wybór, bo zestaw firmowy, to zestaw firmowy, ale żona może se wybirać, a ja mając pełen wybór też bym pewnie inaczej oscylował.
leon cupra to tak.
a w ogóle BRZ tylko za niski
a w ogóle BRZ tylko za niski
Arno pisze: BRZ tylko za niski
Jak zrobili Imprezę Outback, to może i BRZ Outback będzie ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
jeśli już cokolwiek z serii G, to GLK.WiS pisze:Merc pokazał nowe GLA.

a dla przypomnienia: G oznacza geländewagen.
koń by się uśmiał.
P.S.
Esi, a dlaczemu nie spotkaliśmy się na pielgrzymce?
GLK, to samochód, który jest znany u nas w robocie, sztuk 4.
Są stosunkowo awaryjne. Bardziej niż mój pojazd. CHoć to chyba to samo.
Duż G, to tak, ale chiba że w teren, chociaż prawdziwy mężczyzna może tylko takim jeździć, albo Warnglerem lub Defenderem. Inne pojazdy są babskie.
Poza STI i EVo, ostatecznie, no bo skoro redaktorka z TVN jeździ EVO, to ja nie wiem.
Są stosunkowo awaryjne. Bardziej niż mój pojazd. CHoć to chyba to samo.
Duż G, to tak, ale chiba że w teren, chociaż prawdziwy mężczyzna może tylko takim jeździć, albo Warnglerem lub Defenderem. Inne pojazdy są babskie.
Poza STI i EVo, ostatecznie, no bo skoro redaktorka z TVN jeździ EVO, to ja nie wiem.
serio? a tak mi się podoba. świat schodzi na psyArno pisze:Są stosunkowo awaryjne.

noo. dopóki nie przyjrzysz się z bliska. duże G (nawet czarny kredens) w porównaniu z innymi mercedesami wygląda jak robiony w poniedziałek na początku zmiany, przy pomocy młotka jako podstawowego narzędzia na taśmie montażowej. tylko wszystko skórą (w kredensie) jest zakryte. i się błyszczy.Arno pisze:Duż G, to tak,
Wrangler na autostradzie zachowuje się bardzo przyzwoicie. nawet ruchu nie spowalniaArno pisze:chociaż prawdziwy mężczyzna może tylko takim jeździć, albo Warnglerem lub Defenderem.

co do reszty, to - pisząc szczerze - jako osoba nie używająca zbyt często autostrad a przemieszczająca się głównie po remontowanym notorycznie mieście ew. podmiejskim lesie często wręcz wolę zabrać takiego Pająka i się nie przejmować ani robotami ani krawężnikami ani... chamskimi innymi usiłującymi wymusić. i nie ma to nic wspólnego z wizerunkiem. jest praktyczne.
inny aspekt: ostatniej zimy stwierdziłem, że chyba zacznę znaczki stawiać (wzorem pilotów nazywanych myśliwcami) za każde auto wydostane na drogę odśnieżoną. wydostane przy pomocy taśmy i szekli. tych samych, które czasem taki dziwny uśmiech budzą.
pewnie baba z jajami.Arno pisze:no bo skoro redaktorka z TVN jeździ EVO, to ja nie wiem.

Damaz, a co to jest Pająk?
Mnie zastanawia lekkość z jaką przyjarowywowuje się sprzęgło w Foresterze.
WRangler mnie ciekawi już od dawna, i cholera wie dlaczego, jakaś magia Jeepów starych, że tam nibytyżto jeszcze się plącze...
No można też jakiegoś GAZA UAZA< MUSCELA czy inną zarazę, kazać se odremontować, NIvką posuwać... Suzuki Jimny... (ciekawe czy nazwali bo Świerszcz w Pinokio się tak nazywał. Jimny Cricket - w dodatku jest to też eufemizm za cholercia jasna.)
Mnie zastanawia lekkość z jaką przyjarowywowuje się sprzęgło w Foresterze.
WRangler mnie ciekawi już od dawna, i cholera wie dlaczego, jakaś magia Jeepów starych, że tam nibytyżto jeszcze się plącze...
No można też jakiegoś GAZA UAZA< MUSCELA czy inną zarazę, kazać se odremontować, NIvką posuwać... Suzuki Jimny... (ciekawe czy nazwali bo Świerszcz w Pinokio się tak nazywał. Jimny Cricket - w dodatku jest to też eufemizm za cholercia jasna.)
esilon pisze: leon fr warto sprawdzic
teks z dzisiejszego dnia ale trochę zmodyfikowany , esi ,a w dowodzie już zmieniłeś miejsce urodzenia na Barcelonęesilon pisze: cupra pod koniec roku ma byc

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

pająk jest srebrny.Arno pisze:Damaz, a co to jest Pająk?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 34#p187734
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 75#p176175
Arno, z tego wszystkiego - wbrew pozorom - to Wrangler ma chyba najlepszy stosunek "tego czegoś" do "normalne użytkowanie". Świerszcz nie nadaje się do miasta i jest naprawdę mały. jak to Świerszcz. Nivy są awaryjne bardzo. BARDZO. GAZ - ten stary zapewne - to w dzisiejszych czasach auto dla hobbysty z własnym garażem, czterdziestoma zestawami kluczy i kontenerem części zamiennych. uwierz mi na słowo. równie dobrze możesz zacząć jeździć Syreną 101. Wrangler zachowuje się jak normalne auto a wygląda jak Wrangler. jest cywilizowany i serwisowalny.Arno pisze:No można też jakiegoś GAZA UAZA< MUSCELA czy inną zarazę, kazać se odremontować, NIvką posuwać... Suzuki Jimny...
G klasa - jak już napisałem - bardzo niska jakość (jak na Mercedesa) a koszty części/warsztatu są kosmiczne. czytaj: chyba nawet prom kosmiczny dałoby się w tych cenach serwisować.
aktualne Pajero. wiem, że się narażę, ale -dla mnie - to już jest raczej plastikowa bulwarówka. z wyglądu.
edit:
MAM. mam Arno pomysł na tego typu auto dla ciebie: odremontowany, odszykowany (nie w sensie wieśtuning tylko odświerzenia) stary LR (Toyota Landcruiser). krótki. auto dla konesera, budzące respekt a jednocześnie nadal serwisowalne w normalnym serwisie. dobrze zrobione J70 sprawi, że oglądać się za autem będą wszyscy, a ci bardziej świadomi uklękną. tylko pamiętaj, że to nie jest auto na autostradę. nie żartuję. to zupełnie tak, jakbyś robił zdjęcia Leica M6.
Jeśli wierzyć autorom tego materiału, to parametry tego M35h są więcej niż niezłe a ponadto Infinity zdaje się nie oszukiwać aż tak bardzo w deklarowanym zużyciu paliwa:
http://www.v10.pl/Infiniti,M35h,Hybrydo ... 94525.html
Specyfikację modelu M35h GT Premium jestem skłonny uznać za dość pełną skoro zawiera między innymi:
- Klimatyzację "Leśne powietrze" (Forest Air™ ) z automatyczną recyrkulacją powietrza, trybem "Bryza", jonizatorem powietrza Plasmacluster™ i filtrem impregnowanym polifenolem z nasion winogron.
(http://www.infiniticentrum.pl/homepage.html)
Arno,
a tak realistycznie patrząc na ofertę Infinity w Polsce,
to może zainteresowałby was najmniejszy, Q50h AWD?
W cenie jakiegoś powiedzmy Legacy 3.6 czy innej Imprezy Sti (czyli trochę ponad 200kPLN), dostajemy wygodnie, praktycznie i estetycznie opakowane 364 konie mechaniczne.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=uuyBTS9oZZo

http://www.v10.pl/Infiniti,M35h,Hybrydo ... 94525.html
Specyfikację modelu M35h GT Premium jestem skłonny uznać za dość pełną skoro zawiera między innymi:
- Klimatyzację "Leśne powietrze" (Forest Air™ ) z automatyczną recyrkulacją powietrza, trybem "Bryza", jonizatorem powietrza Plasmacluster™ i filtrem impregnowanym polifenolem z nasion winogron.
(http://www.infiniticentrum.pl/homepage.html)

Arno,
a tak realistycznie patrząc na ofertę Infinity w Polsce,
to może zainteresowałby was najmniejszy, Q50h AWD?
W cenie jakiegoś powiedzmy Legacy 3.6 czy innej Imprezy Sti (czyli trochę ponad 200kPLN), dostajemy wygodnie, praktycznie i estetycznie opakowane 364 konie mechaniczne.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=uuyBTS9oZZo

Ostatnio zmieniony 18 sie 2013, o 23:05 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.
damaz,
parę lat temu gdy byłem na urlopie w Andaluzji, widziałem w Gibraltarze oddział Toyoty, który zajmuje się przygotowywaniem specjalnych wersji terenówek.
Nadal jedną z baz na jakich tam pracują jest J70:
http://toyota-gib.com/
parę lat temu gdy byłem na urlopie w Andaluzji, widziałem w Gibraltarze oddział Toyoty, który zajmuje się przygotowywaniem specjalnych wersji terenówek.
Nadal jedną z baz na jakich tam pracują jest J70:
http://toyota-gib.com/
- WiS
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, ale SUVy spod znaku Infiniti mają bodaj 15 cm prześwitu i skok zawiasu, który sprawdzi się na autostradzie, nie zaś na podmiejskich dróżkach asfaltowych, o tych nie-asfaltowych już całkiem nie wspominając.
Wizerunkowo natomiast, niestety, chyba to jednak krzyczy "jestem nową laską rosyjskiego właściciela kilku hut aluminium", albo coś w tym guście
damaz, taki odsztyftowany, stary LC stał z rok temu w salonie Toyoty w Markach, na honorowym miejscu, na ładnej podsypce z kamieni
Podobno za duzy worek pieniędzy nawet był odkupywalny 
Wizerunkowo natomiast, niestety, chyba to jednak krzyczy "jestem nową laską rosyjskiego właściciela kilku hut aluminium", albo coś w tym guście

damaz, taki odsztyftowany, stary LC stał z rok temu w salonie Toyoty w Markach, na honorowym miejscu, na ładnej podsypce z kamieni

Stoi taka stara toyota, piaskowa, u CHodzenia na Wisłostradzie. Kosztuje 45tysięcy. Wygląda na samochód nieszczególnie wygodny ani nic. Ale istotnie terenowe, z klasą, zabytek