Navi Legacy MY04
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Navi Legacy MY04
Witajcie
Ściągnąłem właśnie autko - model z Navi (Legacy 3.0 MY04).
Wszystko fajnie, tylko, że jak się okazuje Polska jest dosyć skutecznie ignorowana jeśli chodzi o mapy w większości zagranicznych aut (dziwi mnie to tym bardziej, że np. Czechy są dostępne).
Skutkiem czego jeżdżąc po naszym pięknym kraju widzę nic innego jak tylko wielką czarną plamę :D
Remedium na ten stan - aktualizacja mapy.
Konkretnie chodzi o mapę w wersji (jest to oryginalna mapa):
Navigation System 2.0 86283AJ310
Czy dysponuje ktoś takim krążkiem i byłby gotowy użyczyć / odsprzedać płytkę?
Dzięki z góry za pomoc.
Ściągnąłem właśnie autko - model z Navi (Legacy 3.0 MY04).
Wszystko fajnie, tylko, że jak się okazuje Polska jest dosyć skutecznie ignorowana jeśli chodzi o mapy w większości zagranicznych aut (dziwi mnie to tym bardziej, że np. Czechy są dostępne).
Skutkiem czego jeżdżąc po naszym pięknym kraju widzę nic innego jak tylko wielką czarną plamę :D
Remedium na ten stan - aktualizacja mapy.
Konkretnie chodzi o mapę w wersji (jest to oryginalna mapa):
Navigation System 2.0 86283AJ310
Czy dysponuje ktoś takim krążkiem i byłby gotowy użyczyć / odsprzedać płytkę?
Dzięki z góry za pomoc.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Navi Legacy MY04
Wystarczyło chwilę poszukać: http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... &sk=t&sd=a
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
So What!, czyżbyś w podlinkowanym wątku znalazł odpowiedź na zadane pytanie

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

...zgodzę się :) przerobiłem wątek na 33 strony z czego 80% info jest nieaktualna (z lat 2009 - 2010, a to chyba robi różnicę prawda?)rrosiak pisze:So What!, czyżbyś w podlinkowanym wątku znalazł odpowiedź na zadane pytanie![]()
Pytałem jedynie, czy ktoś dysponuje oryginalną płytką, której wersję podałem wyżej - byłem w ASO i taka wersja powinna śmigać w Legacji ;)
....chyba, że miałby ktoś nowszą (oryginalną) mapę?
Średnio interesuje mnie eksperymentowanie z mapami toyoty czy volvo oraz przeróbki na tomtoma, garmina i inne wynalazki ;)
Jeśli znajdzie się jakaś dobra dusza -> proszę i info -> z chęcią nabędę taką płytę.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
pablitos pisze: Jeśli znajdzie się jakaś dobra dusza -> proszę i info -> z chęcią nabędę taką płytę.
Tyle tylko że taka płyta jest psu na budę, bo te mapy są mocno nieaktualne. Najbardziej aktualne są właśnie mapy od Navteqa czy AutoMapa. A niestety ilość nowowybudowanych dróg w Polsce jest ostatnio tak duża, że mapa sprzed 2 lat jest już mało aktualna, a tyle mniej więcej zajmue przełożenie map przygotowywanych przez Navteq czy Imagis na specyficzne nawigacje konkretnych producentów aut, bo nie ma jakiegoś jednego standardu. Ale próbuj, może się mylę.
...a takie coś można wrzucić na fabryczną navi?Boombastic pisze: Najbardziej aktualne są właśnie mapy od Navteqa czy AutoMapa.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
pablitos pisze: ...a takie coś można wrzucić na fabryczną navi?
Niestety nie. To jest najwięsza wada fabrycznych nawigacji (zaraz za miejscem ich umieszczenia w aucie). Ale można wypruć bebechy i przerobić ją tak by można było korzystać np. z map Garmina (jak to robiono w starszych Forkach z fabrycznym navi. Można też wypruc z deski cała nawi i zabudować nawet jakiegoś tableta (gdzieś widziałem takie zdjęcia). Aczkolwiek ja bym po prostu dał sobie spokój z fabryką i dokupił osobne urządzenie do nawigowania.
Nie wiem co wy chcecie od tej navi, co prawda mam nowszą, ale zapodałem mapy z Volvo 2013 i jak dla mnie są super. Wszytskie drogi w pl są, adresy dobrze znajduje, nawet PoI potrafi znaleźć :). Wcześniej jeździłem z AM na telefonie i spodziewałem się dużo gorszych map, na szczeście tragedii nie ma, wygoda bez porównania i jak dla mnie lepiej wyznacza i prowadzi niz AM (AM wielokrotnie kazało jechać mi jakimiś dziwnymi drogami).
Do starszych navi, wiem, że też jest alternatywa w mapach (Toyota, LR, itd). Szukając trzeba mieć na uwadze, że jest to system do MY07, kiedy to nastąpiła zmiana systemu. Płytki można też zakupić w ASO danych firm (wiele tańsze niż w ASO subaru). Na kropce też jest długi wątek nt z podaniem nazw płyt.
Do starszych navi, wiem, że też jest alternatywa w mapach (Toyota, LR, itd). Szukając trzeba mieć na uwadze, że jest to system do MY07, kiedy to nastąpiła zmiana systemu. Płytki można też zakupić w ASO danych firm (wiele tańsze niż w ASO subaru). Na kropce też jest długi wątek nt z podaniem nazw płyt.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
sherif pisze: Wcześniej jeździłem z AM na telefonie i spodziewałem się dużo gorszych map, na szczeście tragedii nie ma, wygoda bez porównania i jak dla mnie lepiej wyznacza i prowadzi niz AM (AM wielokrotnie kazało jechać mi jakimiś dziwnymi drogami).
Ja pisałem o prawdziwej nawigacji a nie o telefonie. A po drugie to nie wierzę w aktualność mapy z Volvo. Z racji zawodu jeźdzę po Warszawie i okolicach i zmiany na ulicach są bardzo czeste. Dochodzą nowe ulice, cześć jest zamykana, robione są objazdy. Coraz czesciej musze aktualizowac mapy by nie błądzić bez sensu w niektórych miejscach (głównie regiony budowy metra). Ty ze statyczną mapą z Volvo nic nie zrobisz. Ja rozumiem, że w krajach z małą ilością inwestycji drogowych to się sprawdza, ale u nas nie bardzo.
Pisałeś coś o wygodzie. Rozumiem że masz na myśli nawigację umieszczoną na stałe w aucie. Ale na tym wygoda się kończy, bo, moim zdaniem, umieszczenie nawigacji w konsoli centralnej to idiotyczne miejsce. Aby obserwować drogę na ekranie trzeba odrywać wzrok od drogi i patrzeć w bok. Ja korzystam z nawigacji Garmina z kilkoma mapami i odbiornik umieściłem przy lewym słupku na podszybiu, obok daszku nad zegarami. Patrzę cały czas prosto przed siebie i urzadzenie mam praktycznie w zasięgu wzroku. Ale dla niektórych może to byc utrudnienie bo ptrzeba obsługiwac urządzenie lewą ręką (ja jestem praktycznie obureczny).
No i do tego urządzenia pakuję mapy innych krajów, ostrzeżenia o radarach, ściągnięte punkty POI z http://www.poiplaza.com/index.php (restauracje, aktrakcje, zabytki, etc.). Wynajmując samochód za granicą czy też jadąc swoim zabieram je ze sobą i mam podręcznego przewodnika który się nie myli. W grudniu jeździłem BMW serii 3 z fabryczną nawigacją. Dobrze że miałem swoją bo dojrzeć coś na tamtej to masakra, nie mówiąc o jej obsłudze (pewnie kwestia przyzwyczajenia).
Tak pisze o tej w konsoli centralnej. Dla mnie,to jest najlepsze miejsce, nie tylko pod względem widoku ale i obsługi. Kiedyś próbowałem umieszczać doczepiana navi z lewej strony ale jest to mega nie wygodne dla praworecznych. Dodatkowo ta navi w Obk ma duży , czytelny wyświetlacz z fajna funkcja podziału ekranu na mapę i dużej strzalce/rozrysowanym skrzyzowaniu. Dla mnie jest to bardziej czytelne niz malutkie strzaleczki w AM czy iGO. Wystarczy rzucic okiem, po za tym jest nawigowanie glosem, nawet przy odpalony, radiu.
Co do zamykanych ulic zgadza sie, ze nie ma taiej dokladnosci jak dogrywanie poi, tyle ze na tomtrzeba miec czas. Ostatnio jak jechalem do Gdanska na wakacje tez wladowalem sie w remont, ale wtedy AM tez go nie pokazala, amialem najnowsze mapy z poi.
Odnosnie ostrzegania to ja uzywam yanosika i (uzywalem) cb imo to o niebo lepsze niz co chwile piszczace ostrzezenie w navi.
Jezdzilem kilkoma autami z navi, glownie nowszymi niz moj Otb i uwazam ze Subarowska navi jest na prawde dobra, szkoda tylko ze trzeba kombinowac z innymi mapami, bo subaru nie potrafi zrobic terminowych updatow.
Co do zamykanych ulic zgadza sie, ze nie ma taiej dokladnosci jak dogrywanie poi, tyle ze na tomtrzeba miec czas. Ostatnio jak jechalem do Gdanska na wakacje tez wladowalem sie w remont, ale wtedy AM tez go nie pokazala, amialem najnowsze mapy z poi.
Odnosnie ostrzegania to ja uzywam yanosika i (uzywalem) cb imo to o niebo lepsze niz co chwile piszczace ostrzezenie w navi.
Jezdzilem kilkoma autami z navi, glownie nowszymi niz moj Otb i uwazam ze Subarowska navi jest na prawde dobra, szkoda tylko ze trzeba kombinowac z innymi mapami, bo subaru nie potrafi zrobic terminowych updatow.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
sherif pisze: Dodatkowo ta navi w Obk ma duży , czytelny wyświetlacz z fajna funkcja podziału ekranu na mapę i dużej strzalce/rozrysowanym skrzyzowaniu.
Jako ciekawostkę podam że w Range Roverze można zamówić nawigację pokazującą mapy dla kierowcy a dla pasażera np. film. Ale i tak uważam że najwazniejsze to umiejscowienie i wielkość ekranu. Choć mam starszy model Garmina i to motocyklozy (Zumo 550) to jest wystarczająco duży (też oczywiście kwestia przyzwyczajenia). Ale małe ekraniki umieszczone głęboko w konsoli środkowej to porażka. W starym Forku nawigacja jest umieszczona wysoko i ma duży ekran, ale nie działa bez przeróbek i to jest, jak słusznie zauważyłeś, porażka.
wiecie.....tak środkiem prawdy, dla kogoś kto nie jeździ zawodowo, fabryczna navi z powodzeniem wystarczy i takie mam właśnie założenia -> aktualizacja jakiejś fajnej mapy jak najbardziej mi wystarczy.
Pytanie tylko czy wrzucić mapę subaru czy też inne, ponieważ wielokrotnie przewijał się temat mam od volvo czy toyoty - podobno mankament - w mapach nieoryginalnych nie ma głosu.
Wracając do pytania głównego :) Czy ktoś dysponuje płytką albo subarowską / alternatywnie inną?
Pytanie tylko czy wrzucić mapę subaru czy też inne, ponieważ wielokrotnie przewijał się temat mam od volvo czy toyoty - podobno mankament - w mapach nieoryginalnych nie ma głosu.
Wracając do pytania głównego :) Czy ktoś dysponuje płytką albo subarowską / alternatywnie inną?
Najlepiej od Land Rovera lub Mazdy - będzie z glosem. niestety na tzw. Europę wsch. ostatnia wersja to 2009-2010. Grunt to szukać mapy do systemu kenwood dv-3200 z systemem map Denso. Dużo na ten temat jest na forum http://gpsunderground.com/forum/landrov ... pe-27.htmlPytanie tylko czy wrzucić mapę subaru czy też inne
Aktualną wersję mapy sprawdzisz na navigation.com, wybierając LR discovery3.
Daj sobie spokój z navi LR
Mam auto z 2010 i mapy sa delikatnie mówiąc mało na czasie.
W sumie w RP czy za granica nie zginiesz, ale na znaki i kierunki należy patrzyć czujnie.
Są miejsca w RP czy Włoszech, które miały oddane drogi do użytku w połowie pierwszej dekady tego wieku, a mapy z 2009 nadal ich nie uwzględniały.
W sumie w RP czy za granica nie zginiesz, ale na znaki i kierunki należy patrzyć czujnie.
Są miejsca w RP czy Włoszech, które miały oddane drogi do użytku w połowie pierwszej dekady tego wieku, a mapy z 2009 nadal ich nie uwzględniały.
FUX pisze: Daj sobie spokój z navi LR
Do My10 to sie laduje mapy Volvo, ja mam 12/13 ale sa juz 2013. Jak dla mnie wystarczajaco dokladne i nie spotkalem sie z sytuacja, zeby jakies drogi w pl nie bylo (testowane m.in na A1, A2, S7, S8). Glos oczywiscie jest.
Mapy sa oczywiscie od Navteca, dostepne aktualizacje mozna sobie sprawdzic na http://www.navigation.com, Volvo 2013 (pol roku temu bylo jeszcze 2012/2013), do Subaru Lgc My08: Subaru 2010

Nie rozumiem dlaczego Suabru tak nie zalezy na calym CEE
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja mam u siebie jakiegoś starocia z 2008.
Sprawdzałem ostatnio płytę z mapami z 2012 i niestety w moim OBK MY'09 nie chcą działać. Tzn. sama mapa wyświetla się OK, ale nie można wybrać adresu. Podejrzewam, że brakuje pamięci wewnętrznej, albo navi ma za słabą moc obliczeniową i nie może załadować danych...
Sprawdzałem ostatnio płytę z mapami z 2012 i niestety w moim OBK MY'09 nie chcą działać. Tzn. sama mapa wyświetla się OK, ale nie można wybrać adresu. Podejrzewam, że brakuje pamięci wewnętrznej, albo navi ma za słabą moc obliczeniową i nie może załadować danych...
FUX pisze: Ja mam HD a nie mapki z DVD...
Ponad 300€ za aktualizację![]()
W Obk My10 były wersje navi z hdd ?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Godlik pisze: Ja mam u siebie jakiegoś starocia z 2008.
Ty masz USDM a tam jest chyba inny system niz w EUDM. Jezeli ladowales od Volvo (MMMR2) czy od Obk My07+ to w EUDM bezproblemowo dziala.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
To jest świetny przykład na zdzierstwo producentów aut. Dopłaty za nawigację są z kosmosu jak na przykład 5000 zł w prostym Fiacie a potem za aktualizację map 300 Euro. A za te samo 300 Euro można kupić porządny sprzęt do nawigowania z dożywotnią aktualizacją map.FUX pisze: Ponad 300€ za aktualizację
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2013, o 12:52 przez Boombastic, łącznie zmieniany 1 raz.
Producenci liczą, że będziesz leniwy i nie dokupisz dodatkowego urządzenia, gdyz masz w d... kable, uchwyty, etc.
Niedoczekanie.
Niedoczekanie.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Przykład z Fiatem jeszcze kilka lat temu był drastyczniejszy, bo można było zamówić do Pandy za trzydzieści kilka tysięcy nawigację za uwaga! 12 000 zł.
A kable i uchwyty przyczepiam raz, mam stację dokującą Garmina na szybie i nie podłączam żadnych dodatkowych kabli. Fakt. Jestem na tyle leniwy że nie chciało mi się podciągnąć dodatkowego zasilania z lewej strony by zwisał tylko krótki kabelek a nie ciągnął sie za kierownicą do gniazda zapalniczki.
A na co mają narzekaż ludzie podłaczający jakieś ipady czy iphony do auta? Też zabawa z kablami.
Jeszcze jakby te mapy były aktualne lub aktualizowane online to można się zastanawiac, ale z tego co widzę w tym wątku to wszystko zależy kto wyprodukował w danym roku nawigację a i tak nie mam gwarancji, że za 3-4 lata w ogóle bedzie jakaś aktualna mapa, bo producent (który jak wiadomo strasznie rozpieszcza Eurojepczyków) zdecyduje olać temat.
A kable i uchwyty przyczepiam raz, mam stację dokującą Garmina na szybie i nie podłączam żadnych dodatkowych kabli. Fakt. Jestem na tyle leniwy że nie chciało mi się podciągnąć dodatkowego zasilania z lewej strony by zwisał tylko krótki kabelek a nie ciągnął sie za kierownicą do gniazda zapalniczki.
A na co mają narzekaż ludzie podłaczający jakieś ipady czy iphony do auta? Też zabawa z kablami.
Jeszcze jakby te mapy były aktualne lub aktualizowane online to można się zastanawiac, ale z tego co widzę w tym wątku to wszystko zależy kto wyprodukował w danym roku nawigację a i tak nie mam gwarancji, że za 3-4 lata w ogóle bedzie jakaś aktualna mapa, bo producent (który jak wiadomo strasznie rozpieszcza Eurojepczyków) zdecyduje olać temat.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A jak to sprawdzić?sherif pisze: Ty masz USDM a tam jest chyba inny system niz w EUDM. Jezeli ladowales od Volvo (MMMR2) czy od Obk My07+ to w EUDM bezproblemowo dziala.
Nie wiem, musisz fora poczytac .. ktos mi kiedys pisal , ze po FL EUDM i USDM sa takie same.
Jaka plytke wkladales ?
Jaka plytke wkladales ?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin