Potrzebna ekspertyza
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Potrzebna ekspertyza
Hej,
Czesci:
Race-needle bearing, 5th
Washer-gear thrust, 5th
Lozysko
pochodza z mojej skrzyni, prosba zeby ktos rzucil na to fachowym okiem i ocenil z czego moze wynikac takie zuzycie. Czy jest ono normalne, czy tez cos niestandardowego sie musialo wydarzyc?
Dodam, ze tulejka razem z tym washerem byly spieczone - jak zaspawane. Kulki lozyska posiadaja wzery (spieki), czego oczywiscie nie bedzie dokladnie widac na zdjeciach. Z gory dzieki.
Czesci:
Race-needle bearing, 5th
Washer-gear thrust, 5th
Lozysko
pochodza z mojej skrzyni, prosba zeby ktos rzucil na to fachowym okiem i ocenil z czego moze wynikac takie zuzycie. Czy jest ono normalne, czy tez cos niestandardowego sie musialo wydarzyc?
Dodam, ze tulejka razem z tym washerem byly spieczone - jak zaspawane. Kulki lozyska posiadaja wzery (spieki), czego oczywiscie nie bedzie dokladnie widac na zdjeciach. Z gory dzieki.
-
lukasz_rider
- 1 gwiazdka
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Potrzebna ekspertyza
Dla mnie to wygląda na przegrzanie. Obstawiam mało oleju bądź ktoś przed tobą pewnie "na siłę" wkładał bieg.
Auto mam 1.5 roku. Od razu po zakupie skrzynia zostala zalana nowym olejem w ASO - nie wiem co tam wlali, ale zakladam, ze cos dobrego. Jezdze nim ja i zona, ale po miescie, wiec 5biegu nie uzywa, z reszta jezdzi dobrze. Nie przypominam sobie zeby mi cos zgrzytlo przy wrzucaniu biegow - z jedynka i wstecznym sa czasem problemy no ale TTTM. Wszystko dzialalo dobrze az do czasu konwersji na jednomase i wymianie sprzegla (wrzesien tamtego roku), wtedy po odebraniu auta z ASO pojawilo sie terkotanie/charatanie podczas lagodnego przyspieszania. Mowili, ze to kolektor wydechowy ma jakas nieszczelnosc - wiec jezdzilem i sie nie przejmowalem, wymienilem go w koncu miesiac temu no ale problemu halasu to nie rozwiazalo. W koncu po dokladniejszych ogledzinach okazalo sie, ze to skrzynia, a po rozebraniu wyglada tak jak na zdjeciach. Zuzycie tych czesci oraz lozyska, czego nie widac na zdjeciu, raczej wskazuje na to, ze auto zostalo odpalone bez oleju w skrzynilukasz_rider pisze: Obstawiam mało oleju bądź ktoś przed tobą pewnie "na siłę" wkładał bieg.

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ile masz przebiegu? Nie znam się, ale może to normalne zużycie. Ja też wymieniałem łożyska w skrzyni przy 147kkm. Z tego co mi mówił mechanik, łożyska w Legacy padają od jazdy na zbyt niskich obrotach.
Przebieg zbliza sie do 200 (przynajmniej tyle mi sie wyswietla na licznikuGodlik pisze:Ile masz przebiegu? Nie znam się, ale może to normalne zużycie. Ja też wymieniałem łożyska w skrzyni przy 147kkm. Z tego co mi mówił mechanik, łożyska w Legacy padają od jazdy na zbyt niskich obrotach.

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
No to pewnie normalne zużycie...
Co Ci terkocze? Czy na wolnych obrotach też to słychać?
Co Ci terkocze? Czy na wolnych obrotach też to słychać?
Pierwsza diagnoza kolektor wydechowy: wymienilem, to nie to.Godlik pisze:No to pewnie normalne zużycie... Co Ci terkocze? Czy na wolnych obrotach też to słychać?
Druga diagnoza skrzynia: naprawiona, skrzynia jest cicha, miodzio i wogole - dalej terkocze, ale znacznie ciszej i troszke inaczej.
Teraz wyjscia sa dwa:
1. zebatki a wlasciwie zeby w skrzyni maja luz (od braku oleju ?), bo maja i terkocza
2. cos innego, co? panewki - nie sadze bo zrobilem tak 10kkkm no i dzwiek jest inny, tloki - ale to chyba raczej na zimnym a nie po rozgrzaniu? a moze cos z pulsacja paliwa (http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 4&p=366615) bo mam ten objaw na wolnych obrotach.
cHGW ze sie tak wyraze

- Godlik
- 6 gwiazdek
No właśnie chciałem Ci zasugerować ten zaworek od paliwa z punktu 2. Dlatego pytałem czy terkocze Ci na wolnych obrotach, bo u mnie wtedy jest to najbardziej słyszalne.
Otwórz maskę i przyłóż ucho do tego zaworu (ale przyłóż, tak żebyś go dotykał). Wtedy słychać.
Najgłośniej jest jak się siedzi w środku auta przy zamkniętych drzwiach.
Otwórz maskę i przyłóż ucho do tego zaworu (ale przyłóż, tak żebyś go dotykał). Wtedy słychać.
Tak, mam to, owinalem szmata te przewody i jest ciszej. Ale czy to terkocze podczas jazdy to juz ciezko stwierdzic, trzeba by bylo zrobic test na hamowni.Godlik pisze:No właśnie chciałem Ci zasugerować ten zaworek od paliwa z punktu 2. Dlatego pytałem czy terkocze Ci na wolnych obrotach, bo u mnie wtedy jest to najbardziej słyszalne.
Osluchiwalismy dzisiaj mojego grata w ASO. Ten "fuel damper" tryka tylko na wolnych obrotach. Interesujace mnie odglosy dochodza ze skrzyni. Zalecili wymiane lozysk w transferze, wiec pewnie to zrobie i jesli nie ucichnie to dam sobie spokoj.
Re: Potrzebna ekspertyza - skrzynia biegow
To jeszcze mam takie pytanie do znawcow. Ktore walki w skrzyni kreca sie podczas pracy silnika na postoju, na luzie oraz przy rozlaczonym (wcisnietym pedale) sprzegla ? Czy kreci sie wtedy cos w transferze (dupce skrzyni) ?
jimiasty pisze: przy rozlaczonym (wcisnietym pedale) sprzegla ?
Wtedy nic w skrzyni się nie kręci.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
No tez tak cale zycie myslalem. A na luzie? pewnie kreci sie walek glowny a na tym drugim kreca sie same zebatki no nie?leon pisze:jimiasty pisze: przy rozlaczonym (wcisnietym pedale) sprzegla ?
Wtedy nic w skrzyni się nie kręci.
Pytam bo mnie juz szlag trafia z tym autem. Skrzynia naprawiona, a dalej cos haracze-terkocze przy lekkim przyspieszaniu i slychac to tez na postoju na luzie, gdy sie wcisnie sprzeglo jest troche ciszej . W ASO mowia, zeby wymienic lozyska w dupce skrzyni, co wydaje mi sie conajmniej chybiona diagnoza. Chyba ze mam luz na wale korbowym i cos trze o walek sprzeglowy w skrzyni

Mojemu nauczycielowi od budowy maszyn to się nóż w kieszeni otwierał.jimiasty pisze: zebatki
KOŁA ZĘBATE.
Zębatka to może być listwa w przekładni kierowniczej...
łożysko oporowe?jimiasty pisze: na postoju na luzie, gdy sie wcisnie sprzeglo jest troche ciszej
Marcin
-_-
-_-
+1TERZO pisze:łożysko oporowe?jimiasty pisze: na postoju na luzie, gdy sie wcisnie sprzeglo jest troche ciszej
to byl nowy zestaw (dokladnie rok temu i od czasu wymiany terkocze): zamachowe, sprzeglo, lozysko i jakies srubki, robione w ASO. Ostatnio MGawin mi rozbieral skrzynie, wiec pewnie by zwrocil uwage na jakies cos nie teges z tym lozyskiem..TERZO pisze: łożysko oporowe?
W kole zamachowym siedzi jeszcze takie małe łożysko i lubi sobie szumieć jak coś jest z nim nie tak, ale skoro piszesz, że wszystko było wymieniane na nowe to hmm..
Pewnie mi cos spieprzyli, albo ktoras z nowych czesci byla wadliwa.brahu pisze:W kole zamachowym siedzi jeszcze takie małe łożysko i lubi sobie szumieć jak coś jest z nim nie tak, ale skoro piszesz, że wszystko było wymieniane na nowe to hmm..
jimiasty pisze: Wszystko dzialalo dobrze az do czasu konwersji na jednomase i wymianie sprzegla (wrzesien tamtego roku), wtedy po odebraniu auta z ASO pojawilo sie terkotanie/charatanie podczas lagodnego przyspieszania. Mowili, ze to kolektor wydechowy ma jakas nieszczelnosc - wiec jezdzilem i sie nie przejmowalem, wymienilem go w koncu miesiac temu no ale problemu halasu to nie rozwiazalo.