Telefony, telefony...
Re: Telefony, telefony...
Znowu coś o iPhone:
iPhone 3G. Czego mu brakuje?
Najważniejsze błędy, jakie znaleźliśmy
Nie można przeglądać stron większych niż 10 MB - Żaden telefon dostępny na rynku nie ma takiej funkcji. Przy wyjątkowo rozbudowanych stronach może to jednak stanowić problem
Nie korzysta z technologii Flash - Nie wyświetlają się niektóre reklamy oraz multimedialne strony internetowe. Firma Adobe pracuje jednak już nad specjalną wersją Flasha dla iPhone'a
Działanie Javascriptu ograniczone do 5 sekund - Jeśli skrypt na stronie będzie się wykonywał dłużej niż 5 sekund, to Safari (przeglądarka na iPhone) go zatrzyma. Umiarkowanie uciążliwe dla przeciętnego użytkownika
Nie ma funkcji kopiowania tekstu (copy paste) - Nie można skopiować tekstu np. do okienka adresowego w przeglądarce. Najprawdopodobniej o tę funkcję wzbogacone będą kolejne wersje (niestety, poza pierwszą) iPhone'a 3G
Nie obsługuje kart pamięci - Nie można za pomocą zewnętrznych nośników powiększyć pojemności telefonu. Może się okazać, że nie wszystkim użytkownikom wystarczy 8 ani 16 GB wewnętrznej pamięci
Nie ma kamery wideo - Nie można nagrywać filmów
Nie wysyła MMS-ów - MMS-y wysyłać można wyłącznie kupując dodatkową aplikację. Widać, że jest to z założenia telefon ze stałym dostępem do internetu, więc zdjęcia można przesyłać mailem albo przez stronę www. Niestety, tylko w taki sposób
Nie ma folderu na dokumenty - Wszystkie dokumenty można przechowywać tylko jako załączniki. Nie można ich zapisać w jednym folderze i później dzięki temu łatwiej odszukać
Kiepski, 2-megapikselowy aparat fotograficzny. Nie można też kadrować zdjęć - Sony Ericsson i Nokia znacznie wyprzedzili w tej kwestii Apple, które najwidoczniej wychodzi z założenia, że telefon nie służy do robienia zdjęć. Zdjęcia kadrować można ściągając je na komputer za pomocą USB albo stacji dokującej
Nie można usuwać pojedynczych połączeń z rejestru ani pojedynczych sms-ów - Apple zbudował interface do sms-ów jak do programu typu instant messanger, gdzie widać całą dyskusję z drugą osobą
Nie ma funkcji Wyszukaj na stronach internetowych - Nie da się wpisać polecenia CTR F z tej przyczyny, że nie ma klawiaturze przycisku CTRL :)
Nie ma raportów doręczenia wiadomości - Tym, którzy często wysyłają wiadomości, może tej funkcji brakować
Niewymienialna bateria - To kontynuacja pomysłu na iPod'y. Apple zakłada, że jak ktoś kupuje taki telefon, to za 2-3 lata i tak będzie miał nowy, bo jest gadżeciarzem. Wymienialność baterii ustępuje designowi i zamkniętej bryle. Wymiana w serwisie kosztuje ok. 80 dolarów
Nie zlicza liczby znaków w wiadomościach tekstowych - Nie kontrolując tego można jednym kliknięciem niepotrzebnie wysłać dwa sms-y, mimo, że wystarczyłoby usunąć jedną kropkę, by był jeden
Połączenie przez bluetooth wyłącznie z zestawem słuchawkowym - W ten wygodny sposób nie można połączyć się np. z komputerem. Miała to zastąpić stacja dokująca
Nie ma synchronizacji karty SIM z listą kontaktów - Numery telefonów są zapisane tylko i wyłącznie na telefonie, bo karta SIM w iPhonie służy tylko do połączenia z siecią operatora. Przenoszenie danych jest więc kłopotliwe
Nieprzyjazny dla kobiet :) - Kobiety, które lubią nosić długie paznokcie, mają problem z obsługą klawiatury na wyświetlaczu
i podsumowanie:
- Każdy produkt ma błędy. Apple zwyczajnie przykrywa je pompą i marką. A ludzie, zaczarowani wypowiedziami Steve'a Jobs'a, cukierkowym wyglądem i reklamami, stoją w kolejkach po nową generację iPhone'a już od wtorku. Apple nigdy nie wymyślił nic nowego, ale istniejące technologie doprowadza do perfekcji, znajdując dla nich wciąż nowe podejście - mówi Bazyli Zygan, inżynier obecnie zajmujący się projektami na telefony iPhone
Całość TU:
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci ... .html?p=mt
Co na to nasi "Apple brandies"?
iPhone 3G. Czego mu brakuje?
Najważniejsze błędy, jakie znaleźliśmy
Nie można przeglądać stron większych niż 10 MB - Żaden telefon dostępny na rynku nie ma takiej funkcji. Przy wyjątkowo rozbudowanych stronach może to jednak stanowić problem
Nie korzysta z technologii Flash - Nie wyświetlają się niektóre reklamy oraz multimedialne strony internetowe. Firma Adobe pracuje jednak już nad specjalną wersją Flasha dla iPhone'a
Działanie Javascriptu ograniczone do 5 sekund - Jeśli skrypt na stronie będzie się wykonywał dłużej niż 5 sekund, to Safari (przeglądarka na iPhone) go zatrzyma. Umiarkowanie uciążliwe dla przeciętnego użytkownika
Nie ma funkcji kopiowania tekstu (copy paste) - Nie można skopiować tekstu np. do okienka adresowego w przeglądarce. Najprawdopodobniej o tę funkcję wzbogacone będą kolejne wersje (niestety, poza pierwszą) iPhone'a 3G
Nie obsługuje kart pamięci - Nie można za pomocą zewnętrznych nośników powiększyć pojemności telefonu. Może się okazać, że nie wszystkim użytkownikom wystarczy 8 ani 16 GB wewnętrznej pamięci
Nie ma kamery wideo - Nie można nagrywać filmów
Nie wysyła MMS-ów - MMS-y wysyłać można wyłącznie kupując dodatkową aplikację. Widać, że jest to z założenia telefon ze stałym dostępem do internetu, więc zdjęcia można przesyłać mailem albo przez stronę www. Niestety, tylko w taki sposób
Nie ma folderu na dokumenty - Wszystkie dokumenty można przechowywać tylko jako załączniki. Nie można ich zapisać w jednym folderze i później dzięki temu łatwiej odszukać
Kiepski, 2-megapikselowy aparat fotograficzny. Nie można też kadrować zdjęć - Sony Ericsson i Nokia znacznie wyprzedzili w tej kwestii Apple, które najwidoczniej wychodzi z założenia, że telefon nie służy do robienia zdjęć. Zdjęcia kadrować można ściągając je na komputer za pomocą USB albo stacji dokującej
Nie można usuwać pojedynczych połączeń z rejestru ani pojedynczych sms-ów - Apple zbudował interface do sms-ów jak do programu typu instant messanger, gdzie widać całą dyskusję z drugą osobą
Nie ma funkcji Wyszukaj na stronach internetowych - Nie da się wpisać polecenia CTR F z tej przyczyny, że nie ma klawiaturze przycisku CTRL :)
Nie ma raportów doręczenia wiadomości - Tym, którzy często wysyłają wiadomości, może tej funkcji brakować
Niewymienialna bateria - To kontynuacja pomysłu na iPod'y. Apple zakłada, że jak ktoś kupuje taki telefon, to za 2-3 lata i tak będzie miał nowy, bo jest gadżeciarzem. Wymienialność baterii ustępuje designowi i zamkniętej bryle. Wymiana w serwisie kosztuje ok. 80 dolarów
Nie zlicza liczby znaków w wiadomościach tekstowych - Nie kontrolując tego można jednym kliknięciem niepotrzebnie wysłać dwa sms-y, mimo, że wystarczyłoby usunąć jedną kropkę, by był jeden
Połączenie przez bluetooth wyłącznie z zestawem słuchawkowym - W ten wygodny sposób nie można połączyć się np. z komputerem. Miała to zastąpić stacja dokująca
Nie ma synchronizacji karty SIM z listą kontaktów - Numery telefonów są zapisane tylko i wyłącznie na telefonie, bo karta SIM w iPhonie służy tylko do połączenia z siecią operatora. Przenoszenie danych jest więc kłopotliwe
Nieprzyjazny dla kobiet :) - Kobiety, które lubią nosić długie paznokcie, mają problem z obsługą klawiatury na wyświetlaczu
i podsumowanie:
- Każdy produkt ma błędy. Apple zwyczajnie przykrywa je pompą i marką. A ludzie, zaczarowani wypowiedziami Steve'a Jobs'a, cukierkowym wyglądem i reklamami, stoją w kolejkach po nową generację iPhone'a już od wtorku. Apple nigdy nie wymyślił nic nowego, ale istniejące technologie doprowadza do perfekcji, znajdując dla nich wciąż nowe podejście - mówi Bazyli Zygan, inżynier obecnie zajmujący się projektami na telefony iPhone
Całość TU:
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci ... .html?p=mt
Co na to nasi "Apple brandies"?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Ja się z powyższym zgadzam. Kupię pewnie w końcu, ale bez jakiegoś hurraentuzjazmu (już dwa miałem i jakoś nie zagrzały miejsca) - muszę zobaczyć, jak ten GPS się sprawuje.Gal pisze: Co na to nasi "Apple brandies"?
Bo powiem szczerze - nowy naviexpert 4.0 na SE W800i naprawdę daje radę. Plus naprawdę przyzwoity aparat. A telefon ma 2,5 roku.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
devlin pisze: Bo powiem szczerze - nowy naviexpert 4.0 na SE W800i naprawdę daje radę
Garmin Mobile XT plus Pentagram Pathfinder 3105 plus GPMapa2008 na Nokii E51 sprawuje się super. Byłem zaskoczony szczegółowością tych map garmina. Bez problemu widzi i prowadzi po drogach szutrowych nawet jak jadę na ranczo

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Lou - a jakiego gpsa używasz do tego i jak długo trzyma bateria w nokii przy nawigacji ?
Zdarzyło ci się że brakło prądu w telefonie i gps ? bo wtedy kolejka do ładowania z "zapalniczki" rozumiem
Zdarzyło ci się że brakło prądu w telefonie i gps ? bo wtedy kolejka do ładowania z "zapalniczki" rozumiem

pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz pisze: Lou - a jakiego gpsa używasz do tego
Pentagram Pathfinder 3105. Sam odbiornik potrafi pracować do 24h bez przerwy. Telefon trzyma spokojnie kilka godzin nieustannej pracy bez ładowania. Co do gniazdek to, jeszcze CB musi mieć zasilanie

- Mroowa
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
JA póki co Nokia 6110 Navigator i w sumie daje radę na tych route 66, zobaczymy jak będzie się sprawować na bocznych drogach .
Rzondzi. Dużo lepsza, niz zeszłoroczna. W mojej wsi są nazwy ulic.LouCyphre pisze: GPMapa2008
Na trasie jeszcze nie testowałem.....
Mam ją od kilku dni.
Dolce far niente 

FUX, Jak się jechało do CRO ? Jechałeś tym objazdem w Mariborze ? Duże korki w Chorwacji ?
Ja lubię Automapę, mam porównanie z Tom Tom-em to AM jest o niebo lepsza.FUX pisze:Rzondzi. Dużo lepsza, niz zeszłoroczna. W mojej wsi są nazwy ulic.LouCyphre pisze: GPMapa2008
Na trasie jeszcze nie testowałem.....
Mam ją od kilku dni.
We środę tam, w poniedziałek powrot. Bez sensacji. Bylo to 30 VI...LouCyphre pisze:FUX, Jak się jechało do CRO ? Jechałeś tym objazdem w Mariborze ? Duże korki w Chorwacji ?
Bez szleństw na drogach 12,5-13 godzin jazdy 1200km
Subaryna łyknęla ok. 10l/100km

Dolce far niente 

FUX pisze: Subaryna łyknęla ok. 10l/100km
Za zaoszczędzone pieniądze kupiłeś kapelusz ?

Już mamLouCyphre pisze:FUX pisze: Subaryna łyknęla ok. 10l/100km
Za zaoszczędzone pieniądze kupiłeś kapelusz ?

Rodzina książki czytała

Dolce far niente 

Panowie, jeśli ktoś jest zainteresowany czymś (Gal!) bardzo proszę - piszcie PW.
Nie mam ostatnio w ogóle czasu na fora :(
Nie mam ostatnio w ogóle czasu na fora :(

411KM @ 575Nm
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
A przez skypa można

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Zastanawia mnie jaki jest sens tej akcji?
Ja mam dzisiaj dzień bez szpinaku. o!
Ja mam dzisiaj dzień bez szpinaku. o!
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
vibowit pisze: Zastanawia mnie jaki jest sens tej akcji?
Może taki, żeby się zatrzymać i uświadomić ile gadamy?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, dla mnie taki dzień oznacza kilka tysięcy w plecy, więc się raczej nie odważę. 

A o czym ten watek, bo cały dzien gadalem przez telefon... 

Dolce far niente 

KrezusKonto usunięte pisze: Konto usunięte, dla mnie taki dzień oznacza kilka tysięcy w plecy, więc się raczej nie odważę.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Konto usunięte pisze: Konto usunięte, dla mnie taki dzień oznacza kilka tysięcy w plecy, więc się raczej nie odważę.![]()
F-K, mogę te telefony odbierac za Ciebie. Spytaj sie Devlina ile potrafie gadac, moge w zwiazku z tym obslugiwac spokojnie z 3 aparaty. Co do tych tysiecy dogadamy sie - wchodzisz ?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: ile potrafie gadac,
Nie jest ważne ile, ważne jest co się mówi

Piter 35 pisze: Krezus
Jasne, a kosztów to myślisz że nie mam...

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Konto usunięte pisze:
Nie jest ważne ile, ważne jest co się mówi![]()
Szybko sie ucze

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Konto usunięte pisze: dla mnie taki dzień oznacza kilka tysięcy w plecy
Przy zarobkach rzędu kilku tysi dziennie, koszty rozmów są pomijalne