Kubica - rajdowa reaktywacja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 29 sie 2013, o 14:02

Mamy przykład rzetelnego dziennikarstwa w relacji z rajdu na Litwie . Tak to przedstawiono ,że każdy pomyśli ,iż Kajtek wygrał rajd a Chuchała był drugi , a to przeca nieprawda :-/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 sie 2013, o 14:05

Piter 35, ale jak brzmi! :giggle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 29 sie 2013, o 16:57

Link: http://www.youtube.com/watch?v=HA7CvdRLIds
a tu historyki w niemcach i na pierwszy ogień od razu nasza załoga :thumb: :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 30 sie 2013, o 10:21

Gratki dla chłopaków :thumb:

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 2 wrz 2013, o 20:34

Przejazd historykow to piekna sprawa. Nie tylko ciesza oko ale i ucho. Ktory Waszym zdaniem najlepiej brzmi? :]
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 wrz 2013, o 07:58

Na żywo Lancia Stratos z mocno przelotowym wydechem nie ma sobie równych, taki "brudny", charczący ryk. Ciary na plecach. :-)

Przy tych dzisiejszych ugrzecznionych autach z pedalskimi eco silniczkami brzmi jak Louis Armstrong przy gwiazdkach disco polo. :->
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 20:48 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV
Polubione posty: 1 raz

Post 3 wrz 2013, o 08:25

jarmaj pisze:Przy tych dzisiejszych ugrzecznionych autach z pedalskimi eco silniczkami
Akurat Ford (przepraszam - M-Sport) ze swoim rajdowym "Ecoboostem" zarówno w R5 jak i w wurcu brzmi obecnie zdecydowanie najlepiej ze stawki. Ale mimo to, może nowe wurce są szybsze, ale przy przejeździe 2-litrówek ziemia się trzęsła i pojawiała się gęsia skórka, a teraz ...

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 7 wrz 2013, o 00:37

Bedzie co ogladac na Rajdzie Polski bo lista startowa ocieka wysokiej jakosci smietanka... ;) Udzial Roberta zapewne spowoduje wzmozone parcie na wyniki lokalnych wojownikow. Kazdy OES dojechany przed nim bedzie gwarantowal automatyczne +100 do splendoru. ;)

Uczestnictwo takich weteranow jak Solowow, Kajto, Kosciuszko czy Holek ma spore szanse namieszac w stawce.
Tak czysto hipotetycznie, to przy dobrych wiatrach, jesli Robert pokaze sie z naprawde dobrej strony i uda sie podzielic stawke na grupe polska i reszte, to nasi lokalesi odbiora bezposrednim rywalom Roberta (Kopecky, Breen, Bouffier) w ERC duzo cennych punktow.

Jesli "rajdowi kibole" niepotrzebnie nie namieszaja, to zapowiada sie na miejscu magiczna atmosfera. A moze to bedzie najwieksze motoryzacyjne wydarzenie naszych czasow? :)

PS Jarmaj - Ma mam zupelnie inne odczucie... Stratos jest faktycznie rasowy, ale na tyle, ze jak dla mnie az zbyt drazni ucho. Quattro za to cieszy ucho jak zawsze. ;)
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 4 paź 2013, o 10:47

no i pięknie jest, choć Evans coś nawywijał i po 3 oesach kubek prowadzi przed nim o 3 minuty, drugie miejsce ma do niego 1,5min, więc można już prawie spacerkiem, bo warunki zdradliwe.. zaczęlo padać i twarde gumy..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 4 paź 2013, o 10:49

Evans przebił koło na odcinku i je wymieniał. Dlatego tyle stracił.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2013, o 15:12

burat to co, naumiał się już, czy nie? :evilgrin: BRAWOOOO!!!! Zmiażdżył totalnie wrc2 (prawie 18,5 minut różnicy z 3 miejscem i ponad 4 nad evansem), klepnął hirvonena na ss19 i to jadąc cały czas asekuracyjnie i kontrolując sytuację. :thumb: YEEEE!! :thumb:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2013, o 20:16

eMTi, jeździć w kratkę się naumiał , dzwon -wygrana , dzwon -wygrana. Zastanawiam się tylko czego on się musi uczyć ,bo jak już pisałem wcześniej ja nie wiem czego nauka dotyczy bo to nie są szachy czy paralotniarstwo tylko motorsport z którym jest związany od początku swojego życia :cofee: A czego on się naumiał to nie wiem ,ja natomiast się naumiałem ,że zawsze patrząc na jego starty będę podświadomie gdzieś w głowie bał się dzwona i tyle. Niestety ale ja mam takie odczucia. I teraz pytanko czy nie przydał mu się na nic , jak to twierdził , start w Rajdzie Polskim skoro będzie w 2014r w WRC :?: Pytani tylko czy będzie jeszcze jechał w WRC za rok
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 6 paź 2013, o 22:21

Dajcie gdzieś jakieś wyniki. Miałem kiepski weekend i jestem totalnie do tyłu :-/
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 paź 2013, o 22:24

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 09:17

burat, chodzi mi o to, co mówiłeś wcześniej odnośnie umiejętności kontrolowania tempa i nie dzikowania. Mówiłeś to też właśnie zdaje się o Francji, jako powrocie na prawdziwe asfalty ;-) A jeśli chodzi o MŚ, to bilans dzwon/wygrana jest dużo lepszy, niż napisałeś  ;-) Ale poczekajmy do końca sezonu.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 09:42

burat pisze: Zastanawiam się tylko czego on się musi uczyć ,bo jak już pisałem wcześniej ja nie wiem czego nauka dotyczy bo to nie są szachy czy paralotniarstwo tylko motorsport z którym jest związany od początku swojego życia
Bracie Buracie tu to Cię lekko poniosło :whistle: Nie trza chyba Ci tłumaczyć czym się różni jazda wyścigowo-torowa od rajdowania :idea:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 10:25

oj piterku, zaraz się zacznie :giggle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 13:19

po wrzucanych filmikach ze strofowaniem kibiców przez roberta, tym razem coś z innej mańki :-) Jest chłop cierpliwy :lol:

Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... _rOu3Y9H1A

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 15:01

Piter 35, nie wydaje mi się żeby mnie poniosło bo dla mnie to i to jest jazdą samochodem ,a nie skoki narciarskie kontra paralotniarstwo. Różnice owszem są ale nie dla kolesia który, tak jak mówię, ściga się wszystkim co ma 4 kółka i silnik od 4tego roku życia i przez pewien czas był uznawany za jednego z najbardziej obiecujących 16 (ponoć) najlepszych kierowców na świecie. Dla mnie różnice podstawowe to jest umiejętność słuchania pilota i opisu trasy oraz kontrola nad przeciwnikiem "wirtualnie" ,że tak się wyrażę ,a nie widząc go i jadać bok w bok no i zasada ,że to nie tor i nie można iść 110%przez cały czas. Czego innego on się ma uczyć twoim zdaniem :?: zmiany biegów i wyczucia auta :?: Bo mi się wydaje ,że tego mu nie trzeba się uczyć ,a co więcej on może uczyć innych (co zresztą ponoć miało miejsce z pewnym fińskim kierowcą który narobił kiedyś bałaganu Fordowi na super oesie w Mikołajkach ;-) )

Z drugiej strony takie mówienie ,że on jedzie tylko po naukę ,a nie dla punktów i tytułu który ponoć zlewa prysło mi jak bańka mydlana właśnie na Polskim ,gdzie sam mówił ,że mu w sumie tu nie zależy "bo nie ściga tu się o żadne punkty w żadnej klasyfikacji" i najważniejsze jest dla niego start tydzień później w jakimś rajdzie który będzie testem przed Rajdem Francji który to ponoć jest bardzo ważny ,a następnie po tymże Rajdzie Francji jest mówienie ,że w sumie to nie zwraca uwagę na punkty w WRC2 tylko się uczy :? no z całym szacunkiem coś mnie się tu nie klei. Zresztą było wiadomo jeszcze przed startem ,że Rajd Polski jest praktycznie przesądzonym kandydatem do przyszłorocznego cyklu no to było idealne miejsce żeby potestować i w przyszłym roku mieć w tym właśnie konkretnym starcie przewagę nad rywalami.
eMTi pisze: Mówiłeś to też właśnie zdaje się o Francji
ja wiem ,że ty już podświadomie stosujesz w umyśle zasadę wyparcia i "Rajdu Polski" w związku z tym nie było według ciebie, ale ja to mówiłem po rajdach szutrowych ,a przed Rajdem Niemiec :-) :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 15:29

jakby tylko te dyscypliny były takie podobne, to wszyscy z F1 próbujący swoich sił w rajdach byliby wymiataczami... a tak w ogóle nie było ;-) Senna miałe spore problemy, żeby w ogóle trafiać w drogę na szutrach, jak go bodajże Ford zaprosił na testy :giggle: Kimi też ogólnie wypadł blado :whistle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 15:33

eMTi, Robert wypada super ale ma taki sam najlepszy wynik co Kimi :-p (tak wiem innym autem :P

to powiedz mi co on ma się uczyć w tych rajdach jeszcze bo ja się tak zastanawiam ,zastanawiam i nie mogę dojść co gościu wygrywający rajdy musi się jeszcze o nich nauczyć :cofee:

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 7 paź 2013, o 17:55

burat, bo mu nie zależy na WRC2, chłop chciałby lać Wurce, a nie je tylko drażnić :mrgreen: . Może za Loeba cytryna go weźmie ;-)

Macie Pany wywiad :giggle:

http://sport.tvp.pl/12623260/moto/wrc/w ... #f29fbe962
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 19:34

Jak przyniesie woreczek kaski , to go cytryna zaweźmie do się :thumb:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 22:43

burat, walczysz dzielnie ale nie masz racji :-p

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2013, o 22:49

burat pisze: nie mogę dojść co gościu wygrywający rajdy musi się jeszcze o nich nauczyć
burat, wszystko to, co nie jest związane właśnie z kręceniem kierownicą, wciskaniem pedałów i zmianą biegów :-p Nawierzchni, wyprofilowania trasy, doboru opon (w F1 nie może sobie np. założyć na krzyż opon, a tu takie eksperymenty robił), planowaniu strategi doboru tempa, wyborze pozycji startowej itp itd... Co on ma np. wiedzieć o lataniu pełną dzidą rajdówką po śniegu? No nie za dużo, więc jakby w przyszłym roku startował cały cykl, to też pewnie przed Monte powie, że będzie musiał zbierać doświadczenie ;-)

ODPOWIEDZ