Chciałbym dopytać fachowców o tłumik końcowy w OBK H6 z 2001r. Już doczytałem, że ten tłumik jest problematyczny w tym konkretnym modelu, że zamienników brak, że wrzucenie innego tłumika powoduje duże problemy (nawet w moim konkretnym były takie operacje przeprowadzane przez ALEXa) i tak dalej. Mój tłumik niestety się zrobił dziurawy i mruczy niczym zaturbiony WRX. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy by wiele dali, aby taki efekt uzyskać w wolnym ssaku, niemniej ja z wiekiem zacząłem preferować ciszę i spokój

Zadaję sobie i Wam pytanie: czy problemy powoduje wymiana całego wydechu, czy jego części również? Chciałbym potwierdzić, że wymiana samego końcowego tłumika na nieseryjny również spowoduje problemy.
Zarzuciłem z ciekawości wątek w dziale kupię, ale zgodnie z oczekiwaniami odzewu brak. Teraz, mam następujące opcje:
1. ASO - 1600 netto, więc pewnie z wymianą ze 2200 brutto. Bolesna, aczkolwiek w ostateczności konieczna kuracja.
2. Trafiłem na taką firmę Ulter koło Bielska, zainteresowali się tematem, niestety konstruktor jest na urlopie i mam się z nimi kontaktować na początku września. Wstępnie przesłałem pełną dokumentację fotograficzną oraz wymiary dolotu i końcówki. Porozmawialiśmy sobie o różnicy pomiędzy tłumikiem z wersji 2.5 i wychodzi na to, że rura dolotowa ma większą średnicę i, co prawdopodobnie najgorsze, na puszce jest takie dziwne "obejście" - nie wiem jak to nazwać i do czego służy, ale pewnie jest potrzebne i to właśnie ono powoduje problemy (schemat: http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/).
3. Może ktoś z kolegów nie przegląda działu "kupię", a ma taki tłumik z anglika albo rozbitka, ewentualnie może popytać wśród swoich znajomych?
Będę na bieżąco informował o postępach w przypadku wybrania bramki nr 2, może komuś się przyda.