lukass pisze:Tylko że wersje z MT wystepują jedynie jako FWD. Dla mnie bez sensu byłoby kupienie podwyższonego auta, który będzie miało za zadanie dojazd na razie na plac budowy, a potem jeszcze pewnie tez po deszczach czy śniegu droga nie będzie usłana różami, bez napędu 4x4. Gdybym miał wybrać FWD to pewnie wybrałbym Punto Abarth z pakietem essese.
Czy bez sensu jest kupienie podwyższonego auta, bez AWD?
Jak dla mnie - to zupełnie z sensem. Bo w terenie przydaje się i większy prześwit i napęd na wszystkie koła. Ale często to pierwsze przydaje się bardziej. I to nie tylko poza asfaltem, ale również na przykład wtedy gdy spotkamy na drodze bryły lodu, kamienie, czy inne przeszkody.
Współczesne samochody (może nie wszystkie, ale przynajmniej to, którym teraz jeżdżę) mają układy kontroli trakcji, które nieźle wspomagają trakcję fwd lub rwd w trudnych warunkach drogowych.
Przyznam, ze nie wiem co w tym zakresie oferuje Juke fwd.
Ale tak czy owak, mając w perspektywie dojazd byle jaką drogą na budowę, wolałbym takiego Juke fwd niż Audi S3 awd, ze względu na większy prześwit.
Jednak to co piszę wyżej odnosi się wyłącznie do mnie.
Bo już dla mojej żony awd to bardzo ważny fetysz.
Dlatego gdy zastanawiała się nad Juke, wówczas brała pod uwagę tylko wersję z napędem na wszystkie koła.