No i stalo sie ...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ant700
0 gwiazdek
Auto: subaru forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

No i stalo sie ...

Post 13 paź 2013, o 21:06

Jako,ze jestem "tutaj"nowy i pierwszy raz pisze posta,pozdrawiam wszystkich forumowiczow.Jak trwoga to do Boga ... jak problem,to na forum ... .Sprawa na pewno stara jak wegiel ... uszczelka glowicy.Plyn sie gotuje,z rury "siwy dym" ... nie jestem mechaniorem,ale i totalnym laikiem tez nie.Stawiam na uszczelke,ale chcialbym zeby zdiagnozowal to ktos,kto ogarnia "te silniki".Forek to 2.5 xt z 2007 ma 19200 km.Wiem,ze trzeba "wyeksmitowac" silnik i chcialbym zrobic tez sprzeglo i szklanki.Rozrzad...notabene byl zrobiony przy 19oooo,ale mechanik powiedzial,ze wszystko jest OK....(chyba olal sprawe...).Mam teraz dylemat...chcialbym go oddac w dobre rece najlepiej w trojmiescie ...ale gdzie?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: No i stalo sie ...

Post 13 paź 2013, o 21:46

Niedawno miałem okazję, będąc w Trójmieście przejazdem, skorzystać z konsultacji i usługi u P. Norberta Dobrzykowskiego w Gdyni:
http://www.autogeotest.com.pl/autogeotest.htm
I miałem jak najlepsze wrażenia.

ant700
0 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 22:04

Jak przegladalem neta,to na nich trafilem.... .Cos mi sie zdaje,ze go tam zostawie... jutro bede dzwonil.Jest jeszcze kwestia ceny....ymmmm i cos mi sie zdaje,ze bekne jak za zboze :wall: trudno ...ale i tak nie zaluje.Polubilem ten samochod ...przedtem mialem 2.5x ale... czegos mu brakowalo ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 22:10

Gdy ja szukałem pomocy na forum w kwestii serwisu w okolicy Trójmiasta, padło jeszcze parę adresów od lokalesów;
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=11860
Ale gdybyś jednak wybrał się do p. Norberta, koniecznie pozdrów od brodatego gościa w zielonym Foresterze XT i powiedz, że diagnoza była celna, pacjent żyje, jeździ i jeść nie woła 8-)

ant700
0 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 22:20

Chyba mnie przekonales do tego warsztatu ... .Jutro dzwonie i postaram sie umowic i zalatwic jakas lawete ;-( bo na kolach nie dojade.Pozdrowic nie zapomne ;-) ...od brodatego w zielonym xteku.... masz jak w banku.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 22:39

Kciuki trzymamy.

Daj potem na forum znać, co i jak. No i zapraszamy tu częściej, nie tylko w chwili nieszczęścia ;-)

owad
1 gwiazdka

Post 14 paź 2013, o 04:50

W OESie ostatnio się pytałem czy robią UPG i powiedzieli ze nie ma problemu. Gdańsk - Kartuska.

Pozdr

ant700
0 gwiazdek

Post 14 paź 2013, o 06:30

Dzwonilem ... fajny gosciu (Wojtek),ale maja chyba w pip roboty :-| ... .W tym tygodniu odpada a sama wymiana to ponad 2 tygodnie ( zdaje sie,ze ich tam za duzo nie pracuje...hym).Drugi problem to laweta.Mam asistanc i zobacze co sie da zrobic,moze Hestia uwzgledni taki przypadek.Dzieki Wam za zainteresowanie.

ant700
0 gwiazdek

Post 15 paź 2013, o 18:58

Troche mi lzej...hahaha.Prosiak na lawecie,niczym gwiazda filmowa :whistle: pojechal do Gdyni na Wielkopolska.jednak assistance sie przydala...Hestia nie miala oporow. :-( Pierwszy raz w zyciu mialem do czynienia z laweta.Chociaz to mi sie upieklo ... bo jak (na pewno) przyjdzie sprzeglo,szklanki,sranki itp ,to 7k palnie :-d

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 16 paź 2013, o 09:01

czekamy na wieści ;-)
Obrazek

ant700
0 gwiazdek

Post 23 paź 2013, o 21:39

Ymmm... sam czekam.tyle tylko sie dowiedzialem - telefonicznie,ze:uszczelka glowicy(zakladam x 2 bo jak inaczej),sprzeglo... podobno sie skonczylo,uszczelniacze,prowadnice,"dinksy-pinksy'... niech to wszystko wypatrosza puki jest okazja ...trudno (: .Do dobrych wiadomosci zalicze to,ze wlasciciel warsztatu,stwierdzil :"ogolnie samochod jest zadbany",po remoncie glowicy i reszty talatajstwa bedzie smigal jescze ladnych pare lat.mialem juz troche samochodow,w tym forka 2.5 x ale,nigdy "takiej" ingerencji w silnik nie musialem robic :-| .Pomijajac wszystko ..."BULI" wali reszte na leb :) :) :) jezdzi mi sie nim najlepiej :) ... po prostu,cos w sobie ma :-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 paź 2013, o 21:47

No nic tylko kucizna , mały remapik i to dopiero będzie fura :thumb:

ant700
0 gwiazdek

Post 23 paź 2013, o 22:08

Na razie nie mam tyle kasy :-( ...ale kiedys ... .Znajac siebie hahah apetyt rosnie w miare ... .Swoja deoga mysle,ze kucie to dopiero poczatek.Sporo trzeba wlozyc w bremsy... amory,zawieszenie,mocne sprzeglo ( bo fabryczne bedzie slabe (: - juz jest takie a nie inne) $$$$$$$$$ A kasy malo... no prawie malo ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2013, o 22:41

ant700 pisze: bremsy... amory,zawieszenie,mocne sprzeglo
Ajajaj, coś mi mówi, że się kolega wkręca w klimat - forum przytuli do piersi i pomoże wybrać, nie ma sprawy, uwielbiamy wydawać cudze pieniądze :evilgrin: ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 24 paź 2013, o 22:21

Widzisz WiS ;-) mnie to chyba z tych "klimatow ",powoli,pomalutku...trzeba juz wykrecac :-) hahaha.Samochody,motory,motory klamoty,zlomy,samochody,mandaty,niezaplacone raty :whistle: :-) Fakt,na forum wpadlem...jak szukalem "ukojenia" i pocieszenia :-) - nie martw sie,mnie to tez spotkalo...ale wlasciwie,to sie nic nie stalo ;-) .Swoja droga,Buli caly czas pod narkoza - operacja trwa :-( Za poczucie humoru,masz u mnie browara :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2013, o 08:46

Browarów u nas dostatek, ale i tego przyjmiemy ;-)

A dziś, w takim razie, coś za zdrowie operowanego.

ant700
0 gwiazdek

Post 26 paź 2013, o 22:41

Juz on sie wylize... symulant :-) ,za to mi od lazenia piechota i kasowania biletow MZK,robia sie odciski :o .Motor juz w letargu :-( ...jednym slowem ZGROZA ! .Na marginesie ...co Ty tam popijasz z tego "drewniaka" ?,he :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2013, o 19:53

ant700 pisze: ...co Ty tam popijasz z tego "drewniaka" ?,he
Co się napatoczy :-)
Ostatnio było głównie argentyńskie wino, ale dzisiejszy atak lata przypomniał mi o piwie.
ant700 pisze: mi od lazenia piechota i kasowania biletow MZK,robia sie odciski
Nie narzekaj, tylko znajdź w tym dobrą stronę i korzystaj, piwko do śniadania, wino do drugiego sniadania, jakaś seta do obiadu, koniak do podwieczorku... gdy wrócisz za kółko, już nie będzie tak dobrze ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 29 paź 2013, o 07:27

Ymmm... po takim treningu,to napewno nie bedzie dobrze,ale ze mna :-) Jeden wroci ze "sanatoriium a drugi wyladuje na odwyku hahaha :o :-) :-) Swoja droga sprawa sie slimaczy ;-( ;-( ;-( :roll: Wiadomo...glowice trzeba planowac,sprawdzic czy pekniec nie ma (sic)...cos o tlokach p.Norbert wspominal :-| ...jednym slowem ''Dela Remonto" :o ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 8 lis 2013, o 19:00

Uffff ...doczekalem sie.No,WiS ...jutro odbieram "Buliksa" ....tyle czasu :-| ale,nie ma zlego,co by ....haha ;-) z tej okazji,z przyjemnoscia stukne sie z Toba ( ta drewniana szklanica :lol: ) i walne strzemiennego :thumb: . ZDROWKO !

iChomik
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 2008, STI 2.0 2005

Post 9 lis 2013, o 13:53

ja polecam serwis w Gdańsku na Kartuskiej,
jeździłem tam ze swoim Foresterem i STI,
koledzy też tam robią i nie narzekają,

http://www.oesserwis.pl/biuro-oes-serwis
polecam mechanika Leszka 797-429-491

ant700
0 gwiazdek

Post 9 lis 2013, o 17:42

Wiem Chomik gdzie to jest ;-) ...z przyczyn obiektywnych nie mieli wtedy czasu.Na forum,WiS zasugerowal mi Autogeotest i chyba dobrze zrobilem,ze go posluchalem.Wlasciciel,p.Norbert w/g mojej oceny to stary mechanior...nie jakis pierwszy lepszy "wymieniacz".Ja natomias,na przyszlosc bede mial ograniczone zaufanie,odnosnie servisowania w ASO i "swiecenia ksiazeczka servisowa".Forek byl kupiony w Polsce,jeden wlasciciel (w/g mnie ma cos ze wzrokiem i pamiecia - czesto musial jezdzic na stanie pod kreska :x a olej wymienial tez po 15K ) i kilku pseudo mechanikow :-( :x .Jak juz pisalem - Bulika odebralem i... :-) az chce sie jezdzic.Sprzegielo - maselo a blaszane oslony nie terkocza.UPG zrobiona...oleje,plyny,swiece,prowadnice i inna bizuteria na "glanc - papiren" :-) .Tylko teraz :o ...stwierdzilem,ze wydech jest za "nudny" :-( .No i taki to juz jest ten Subarak :-) zawsze mu malo :lol:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lis 2013, o 17:02

ant700 pisze: WiS zasugerowal mi Autogeotest i chyba dobrze zrobilem,ze go posluchalem.
Odpukać ;-)
ant700 pisze: na przyszlosc bede mial ograniczone zaufanie,odnosnie servisowania w ASO i "swiecenia ksiazeczka servisowa".
Są ASO lepsze i gorsze... Znam takie, w których pracują ludzie znający się na autach i mający do nich serce - a nie tylko chłopaczki od "realizowania procedur serwisowych", w dodatku na odwal i byle jak. Niestety, proporcja chyba wciąż się zmienia, w niewłaściwą stronę.

PS. No to chlup, za zdrowie ozdrowiałego :evilgrin:

ant700
0 gwiazdek

Post 11 lis 2013, o 20:36

Haha :-) zdrowko WiS ;-) Bulion przez dwa dni,tez sie "nazlopal" ...Pb98,bez popijania (oleum nie rusza ...ki czort :whistle: ...nie smakuje hymm jaki arystokrata sie zrobil :whistle: ).Z tymi proporcjami masz racje... niestety :-( tylko$$$$$ .Pogadalem z p.Norbertem i sam stwierdzil,ze pozadnych silnikow juz nie uswiadczysz...po prostu,masz sie nacieszyc i kupic nowy :mrgreen: .Ale co tam ;-) mysle,ze taraz troche pobrykam :-) ,tylko ten wydech... .W poprzednim mialem fajnego prodriva...gadal jak sierzant w wojsku :giggle: .Co myslisz o tym zestawie do forka ...ten od Carfita?

ODPOWIEDZ