Zawieszenie - Poliuretany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zawieszenie - Poliuretany
Jak pisalem w osobnym watku wyszedlem wlasnie z kartka napraw od mojego serwisu. Nastepny topic to rozjechane gumy (i nie tylko) w zawieszeniu.
Polecono mi wymienic:
1. Gumy stabilizatora + laczniki w tylnym zawiasie
2. Tylne tuleje (a jesli tylne to i przednie) wahaczy przednich
Chcialbym wrzucic poliuretan w to miejsce. Czy mozecie polecic jakies dobre firmy i dobrac twardosc? Czy jakies inne elementy musze tez zmienic przy tej okazji?
Pzw,
MCC
Polecono mi wymienic:
1. Gumy stabilizatora + laczniki w tylnym zawiasie
2. Tylne tuleje (a jesli tylne to i przednie) wahaczy przednich
Chcialbym wrzucic poliuretan w to miejsce. Czy mozecie polecic jakies dobre firmy i dobrac twardosc? Czy jakies inne elementy musze tez zmienic przy tej okazji?
Pzw,
MCC
-
grape.crash
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester S-Turbo
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Zawieszenie - Poliuretany
Z polskich firm robiących poliuretany masz do wyboru tylko Strongflex i Olkusz. Jeśli auto jest "cywilne" to czerwone będą wystarczające.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, o 11:59 przez grape.crash, łącznie zmieniany 1 raz.
mcc, tylko nie wymieniaj na poli tulei od mocowania dyfra i ponoć tych co siedzą przy tylniej zwrotnicy od wahacza wzdłużnego.
-
grape.crash
- 2 gwiazdki
Dlaczego ?brahu pisze:mcc, tylko nie wymieniaj na poli tulei (...) i ponoć tych co siedzą przy tylniej zwrotnicy od wahacza wzdłużnego.
Strongflex - http://www.strongflex.eu/pl/mcc pisze:linki pls?
Pzw,
MCC
Olkusz - http://poliuretany.olkusz.pl/
Dzieki za podpowiedzi!
Jakies namiary na porzadne laczniki stabilizatora?
Pzw,
MCC
Pzw,
MCC
Gdyż nie ma po co ... te gumy ponoć nie pracują wcale i się nie wybijają - mi przynajmniej przy wymianie Pan Marek oddał je z powrotem - twierdząc że są wieczne i nie widzi sensu ich montowania - a chyba wie co chłop gada. Zresztą tak na logikę to i tak większość takich naprężeń przejmuje po prostu wachacz poprzeczny, wzdłużny jest bardziej jako prowadnica...grape.crash pisze:Dlaczego ?brahu pisze:mcc, tylko nie wymieniaj na poli tulei (...) i ponoć tych co siedzą przy tylniej zwrotnicy od wahacza wzdłużnego.
Whiteline lub perrin na tył, chociaż ja mam "ORI" na poli i też działa znośnie.mcc pisze:Dzieki za podpowiedzi!
Pzw,
MCC
Na przód febest robi ALU gdzie można wybić gumy i wsadzić poli bo wymiar jest idealny :) Ja tak mam i jest beton...
dzieki za podpowiedzi!
Musze sie upewnic czy na pewno chodzi o laczniki stabilizatora - przeciez to kawalek metalu jest? Co tam moze sie zuzyc?
Pzw,
MCC
Musze sie upewnic czy na pewno chodzi o laczniki stabilizatora - przeciez to kawalek metalu jest? Co tam moze sie zuzyc?
Pzw,
MCC
-
grape.crash
- 2 gwiazdki
gucio1200 to moze byc powod. Z drugiej strony - tam jest sruba od zwrotnicy, ktora na 99% jest zapieczona, trzeba ja ciac, a nastepnie wybic. Nie to, ze cos sugeruje, ale nie kazdemu mechanikowi sie chce ja ruszac.
MMC popatrz na linki, ktore wkleilem. Laczniki stabilizatora z tylu maja wewnatrz tuleje, ktore sie sypia. Do tego wypada wymienic obejmy staba.
MMC popatrz na linki, ktore wkleilem. Laczniki stabilizatora z tylu maja wewnatrz tuleje, ktore sie sypia. Do tego wypada wymienic obejmy staba.
ale to nie chodzi o te tuleje co siedzą na tej właśnie długiej śrubiegrape.crash pisze: tam jest sruba od zwrotnicy

grape.crash pisze: MMC popatrz na linki, ktore wkleilem. Laczniki stabilizatora z tylu maja wewnatrz tuleje, ktore sie sypia. Do tego wypada wymienic obejmy staba.
Sorki z brak wiedzy, ale czy mam rozumiec, ze laczniki mozna zostawic a wymienic same tuleje lacznika stabilizatora? Mam seria WRX '04.
Pzw,
MCC
-
grape.crash
- 2 gwiazdki
Tak, zostawiasz lacznik, wyciskasz na prasie tuleje gumowa/gumowo-metalowa, smarujesz obficie smarem i wsadzasz poliuretan.
Dzieki wielkie za podpowiedzi!.
Czy mozecie mi prosze podpowiedziec jaka powinna byc srednica tulei stabilizatora? http://www.strongflex.eu/pl/subaru-fore ... -29mm.html
Rozumiem, ze 2 sztuki?
Pzw,
MCC
Czy mozecie mi prosze podpowiedziec jaka powinna byc srednica tulei stabilizatora? http://www.strongflex.eu/pl/subaru-fore ... -29mm.html
Rozumiem, ze 2 sztuki?
Pzw,
MCC
mcc, zmierz swój stabilizator i będziesz mógł podać w zamówieniu 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
To byloby najprostsze, ale nie bardzo mam jak uniesc samochod. Nie ma standardu na to?Piter 35 pisze:mcc, zmierz swój stabilizator i będziesz mógł podać w zamówieniu
Pzw,
MCC
Nie lepiej się po prostu wczołgać 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
No dobra, powinienem sie zmiescic :)Piter 35 pisze:Nie lepiej się po prostu wczołgać
Pytanie uzupelniajace - czy obie tuleje w laczniku stabilizatorow sa tej samej srednicy?
Pzw,
MCC
Jeżeli chodzi o tył, to odpowiedź wyczerpująca - tak.mcc pisze: Pytanie uzupelniajace - czy obie tuleje w laczniku stabilizatorow sa tej samej srednicy?
Zgadzam się z tym że ja robiłem cały zawias łącznie z wymianą przodu, łączników , stabów, amorków, sprężyn i magla więc nie wydaje mi się że 30 minut roboty by faceta uratowało :Pgrape.crash pisze:gucio1200 to moze byc powod. Z drugiej strony - tam jest sruba od zwrotnicy, ktora na 99% jest zapieczona, trzeba ja ciac, a nastepnie wybic. Nie to, ze cos sugeruje, ale nie kazdemu mechanikowi sie chce ja ruszac.
Zresztą jest 100% lepsza metoda niż wybijanie - wypalanie :) A gumy wszystkie inne są out... Więc twoja teza może i jest sprawdzona - ale jak zauważyłeś sam, to zależy od mechanika.
gucio1200 pisze: ja robiłem cały zawias łącznie z wymianą przodu, łączników , stabów, amorków, sprężyn i magla
Robiles magla? Gdzie i za ile? Mam ten sam problem

Pzw,
MCC
Powiem tak - poluj i bierz jak możesz nowy, zrobiłem jeszcze gorzej niż miałem :P Ale to trochę tak że TTTM . I niestety według mnie nie można tego wyeliminować - nie wiem jak jest z estejowym - może one są trwalsze, ale te dabljuareksowe są do D!mcc pisze:gucio1200 pisze: ja robiłem cały zawias łącznie z wymianą przodu, łączników , stabów, amorków, sprężyn i magla
Robiles magla? Gdzie i za ile? Mam ten sam problem![]()
Pzw,
MCC
Dzieki za info i slowa otuchygucio1200 pisze:Powiem tak - poluj i bierz jak możesz nowy, zrobiłem jeszcze gorzej niż miałem :P Ale to trochę tak że TTTM . I niestety według mnie nie można tego wyeliminować - nie wiem jak jest z estejowym - może one są trwalsze, ale te dabljuareksowe są do D!mcc pisze:gucio1200 pisze: ja robiłem cały zawias łącznie z wymianą przodu, łączników , stabów, amorków, sprężyn i magla
Robiles magla? Gdzie i za ile? Mam ten sam problem![]()
Pzw,
MCC

Pzw,
MCC
Mozecie zasugerowac ile twardosci poli powinny miec 75-90ShA?
Pytanie uzupelniajace - Deuter jest znacznie stanszy od StrongFlexa - czy ustepuje mu jakoscia?
Pzw,
MCC
Pytanie uzupelniajace - Deuter jest znacznie stanszy od StrongFlexa - czy ustepuje mu jakoscia?
Pzw,
MCC
Ja u siebie wstawiłem zestaw Prothane (stabilizatory, wahacze przednie, wahacze tylne wzdłużne) i do wahaczy poprzecznych tuleje z Deutera (twardość bodajże 80) - porównując twardość obu produktów powiem tak - tulei Prothane nie mogłem ścisnąć oburącz, Deuterowskie gięły się i to bez problemu.
Pytanie co chcesz osiągnąć? Jadąc teraz po lekkich nierównościach czuję zdecydowany dyskomfort - wszystko skacze, ale na równej powierzchni i w zakrętach jest super.
Pytanie co chcesz osiągnąć? Jadąc teraz po lekkich nierównościach czuję zdecydowany dyskomfort - wszystko skacze, ale na równej powierzchni i w zakrętach jest super.