impreza 2.0 1997 wolnyssak szarpie !!!
impreza 2.0 1997 wolnyssak szarpie !!!
witam, mam problem od pewnego czasu, a mianowicie odczuwam szarpanie przy dodawaniu gazu (na zimnym silniku większe na ciepłym problem mniej odczuwalny) w okolicach niecałych 2000 obrotów do około 2800. Wymieniłem kable, świece, wyregulowałem gaz i problem dalej odczuwalny. Zaświeca się check engine co jakiś czas, który zamula silnik ale problem był od kiedy kupiłem samochód a mianowicie od roku, po regulacji gazu rzadziej a jak sie pojawia/pojawiał to zazwyczaj na rozgrzanym silniku. Czy miał ktoś może takie problemy, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: impreza 2.0 1997 wolnyssak szarpie !!!
Czujnik spalania stukowego. 300 zł w ASO. Poszukaj w dziale technicznym (u góry masz wyszukiwarkę).

bart_red, po pierwsze to sprawdź jaki błąd Ci pokazuje ten CHECK, bo jest duże prawdopodobieństwo, że dowiesz się z czym jest konkretnie problem.
Tu masz instrukcję krok po kroku:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949
Tu masz instrukcję krok po kroku:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
- Arti
- 6 gwiazdek
przecież już wystawiłem diagnozę
Jak to będzie knock sensor stawiasz piwo w schronisku na Spalonej i krem z brokułów z grzankami

Jak to będzie knock sensor stawiasz piwo w schronisku na Spalonej i krem z brokułów z grzankami

Arti, na przyszłość chłopak będzie wiedział co robić, a nie wymieniał pół auta.
Tylko co z tego, jak najprawdopodobniej jestem w plecy browara i zmiksowane brokuły
Tylko co z tego, jak najprawdopodobniej jestem w plecy browara i zmiksowane brokuły

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
w takim razie błąd sondy lambda i czujnika stukowego, zapewne nie da się tego wskrzesić więc nasuwa się pytanie ile mnie to będzie kosztować wie ktoś może???
Czyi potwierdza się spalanie stukowe - do wymiany.
A sonda to może być już skutek, źle działającego stukowego.
A sonda to może być już skutek, źle działającego stukowego.
Tu masz używkę przykładowo: http://allegro.pl/subaru-impreza-97-2-0 ... 37580.html
a Arti napisał Ci ile nówka w ASO.
Jeśli to będzie ten czujnik, to potem jeszcze do mnie ok. 15 zł za piwo i brokuły
a Arti napisał Ci ile nówka w ASO.
Jeśli to będzie ten czujnik, to potem jeszcze do mnie ok. 15 zł za piwo i brokuły

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubione posty: 1 raz
Tylko ciekawe czy spalanie stukowe już nie narobiło poważniejszych problemów
objaw wskazuje że tak...

- Arti
- 6 gwiazdek
Nie narobiło. Wymienić czujnik i auto będzie jak nowe. Używki nie warto kupować, bo nie wiadomo kiedy padnie, większość tych starych czujników jest styrana życiem i... spalaniem stukowym. 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
Ja pracując w siłowni okrętowej raz w miesiącu robie indykowanie silnika, nie rozumiem dlaczego w mechanice pojazdowej nie można zrobić tego samego
tym bardziej że coś się dzieje z silnikem
wszystko wskazuje na to że jest, spalanie stukowe a raczej początki są nie wyczuwalne.Ja mi też padł czujnik ale było już zapózno
ale to był mój świadomy wybór kupna takiego auta 

dzięki za cenne uwagi, bardzo mi to pomogło, jutro odkręcę czujnik, przeczyszcze, zrestartuję kompa, może coś pomoże no i zacznę szukać nowego czujnika 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
Sprawdz cisnienie na cylyindrach, czujnik wymień jak najbardziej!Nie wiem co z wałem, naprężenia były grubo ponad normę 

nie znam się aż tak bardzo na silnikach i nie wiem do czego służy tak naprawdę ten czujnik spalania stukowego ale nie wydaje mi się żeby przez to że niedomagał od jakiegoś czasu zniszczył połowę silnika 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
posłuchaj czujnik spalania stukowego nie jest po to by go wymieniać on jest po to by informować że coś sie w silniku dzieje od dłuższego czasu
może to być:paliwo, świece, za duży IC, lub dzira w starym mniejszym,pałowałeś nie wystudzałeś silnika itd. itp.ale zrobisz jak zechcesz, wybór należy do Ciebie.

wolnymsssakiem jeżdżę więc IC odpada ale dzięki za rady jak już wyżej napisałem, postaram się sprawdzić to o czym napisałeś 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- hemi112
- 5 gwiazdek
- Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
- Polubione posty: 13 razy
czytałem z zainteresowaniem bo też coś na IV b zaczeło mi szarpac podczas dodania gazu z niskich obrotów i na innych biegach delikatniej i sporadycznie ,ale jednak...
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)