Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 27 paź 2013, o 11:27

A w Niemcowni taniej?

JA ostatnio przestałem umowy z telefonami zawierać.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 27 paź 2013, o 16:19

FUX pisze:A w Niemcowni taniej?

JA ostatnio przestałem umowy z telefonami zawierać.
Mam umowe jedna z karta ktorej zona uzywa. 30€ i chyba wszystko bez limitow poza netem ktorego 500mb zonie wystarcza. Ajfon raz na dwa lata free.
Moze jest gdzies taniej, ale jakos nie szukam.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 paź 2013, o 20:50

Bilex pisze: Czy ktoś może mi do kurwy nędzy wyjaśnić dlaczego polska cena iPhona 5s 64GB to 3840 złotych
A na tej samej stronie store.apple tyle, że z końcówką co.uk ten sam telefon kosztuje 709 funtów?!
Co po dzisiejszym kursie GBP daje 3475 złotych!?
lepiej nie wchodź na apple z końcówką .com (2.5k złotych brutto, dzieńdobry :mrgreen: )

a różnicę w cenie łatwo wytłumaczyć, np. licząc dokładnie każdy jeden podatek czy to oficjalny czy ukryty ;-)

FUX, jak gdzieś ostatnio widziałem, LTE w iP dla UK i Pl jest to samo - w sensie ten sam telefon.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 paź 2013, o 23:35

LTE jest inne w US. W Europie AFAIK mamy te same standardy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 lis 2013, o 17:18

No dobra, moje dwa miesiące z iphone właśnie mijają....

Jako newbie muszę zrobić subiektywne podsumowanie ;-)

Zalety:
- działa, po prostu działa, wtedy kiedy tego potrzebuję. Nie muszę restartować transmisji danych, nie musze restartować telefonu.... Och, to po prostu psychoterapia po szajsungu
- liczba aplikacji jest równie wielka jak w androidzie. I wcale nie trzeba płacić za fajne.
- jest zaskakująco elastyczny pod względem konfiguracyjnym. Mam mnóstwo korporacyjnych aplikacji, mnóstwo profili, włączając to, że niektóre aplikacje automatycznie odpalaja VPN'a i wbijają sie w sieć korporacyjną w sposób niezauważalny (tzn ja to widzę, jest na to ikona i mogę to kontrolować - żeby nie było)
- maile, kalendarz, powiadomienia działają po prostu genialnie, stabilnie i zgodnie z oczekiwaniami
- telefon przez 2 miesiące nie zaskoczył mnie niczym, co podniosłoby mi ciśnienie. W przeciwieństwie do szajsunga
- płynność interfejsu jest świetna. Po prostu lubię korzystać z tego telefonu. Nic sie nie przycina, nie zamula. A to tylko iphone 4 (bez S)
- jakość wykonania jest fajna, wyświetlacz jest mega przyjemny

Wady:
- obudowa. Jest śliska. Zostawienie telefonu na łóżku kilka razy skończyło się jego upadkiem na podłogę. Chyba zrobili to specjalnie. Pokrowiec załatwia temat, niemniej goły telefon sliski jest jak cholera
- GPS. Działa dziwnie. Zwłaszcza kiedy byłem offline za granicą, bo nie włączyli mi roamingu. GPS się gubił bez transmisji danych
- Profile. To głupie, ale nie ma ani jednej aplikacji, która wspiera profilowanie dźwięków. Jest specjalny przełącznik pt "cisza" i poza tym nic. Nie ma jak szybko zmienić profilu na spotkanie, na wibrator itp... Dziwne...
- interfejs komunikacyjny i łaowarka - mógłby być zwykłym USB, ułatwiłoby to ładowanie, kopiowanie danych. A tak, trzeba mieć osobny kabelek do telefonu. Ach te praktyki monopolistów...

Reasumując:
Fajny sprzęt, nie widze powodu aby modlić się do niego i oddawać za niego życie, ale fakt, że po prostu działa jak należy jest wielką wartością w dzisiejszych czasach bylejakości

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 13 lis 2013, o 18:20

Konto usunięte, to jeszcze pochwal się jakiego samsunga miałeś... pewnie takiego co te parę lat temu kosztował parę razy mniej niż IP4 ;-) Mój S2 zaczął robić mniejsze sceny jak dostał niefabryczny soft. Zbliża się jego kres.... :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 18:50

Chloru, miałem Samsung Galaxy Ace, który teoretycznie był bardzo zbliżony do iPhone 4. Miał podobne rozmiary, taki sam rozmiarowo wyświetlacz i nawet miał w zestawie białą klapkę a'la iPhone ;-)

Wiem, że są to nieporównywalne telefony. Ale i moje odczucia są subiektywne ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 lis 2013, o 18:59

Konto usunięte pisze: teoretycznie
To najważniejsze słowo w całym porównaniu ;-)
A jak praktycznie różni się ich cena :?:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 19:14

rrosiak, ale to nie jest porównanie. To jest tylko wyraz pewnych emocji, wrażenia po przesiadce na jabłko. Poprzedni telefon mnie wq..... co chwila. Czasami wręcz marzyłem o tym, żeby nim sieknąć o asfalt z całej siły. Aktualny daje mi komfort psychiczny. Reszta to wady i zalety iPhone'a z mojej perspektywy ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 lis 2013, o 19:17

Konto usunięte, wiem i rozumiem :-)
Co do szajsungów, to S2 działał rewelacyjnie, a S4 wkurzał od początku choć po ostatniej aktualizacji jest lepiej i od dwóch tygodni nie wymagał (odpukać) restartu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 20:26

Konto usunięte, trzeba było nim sieknąć o ziemię. Porównujesz koreański low-end za złotówkę do jakby nie patrzeć flagowego produktu konkurencji ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 21:35

Fido, witamy wsrod tych ktorzy uzywaja nie OBSLUGUJA smarkfon... ;)
Co do slizgow - kup sobie jakies plastikowe plecki i po sprawie. Ja uzywam obudowy SKECHa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 13 lis 2013, o 22:01

a mnie czeka właśnie przesiadka... z RIMa 9800 na Q5... i już się boję tej wersji OS10 :?
Chloru pisze:Konto usunięte Porównujesz koreański low-end za złotówkę do jakby nie patrzeć flagowego produktu konkurencji ;-)
:thumb:
Tomek, jakkolwiek rozumiem Twoje rozgoryczenie i zachwyt nad jabłkiem (bo działa) - to poczekaj jeszcze trochę, aż zacznie Cię tak samo wkurzać, jak np. nie będziesz mógł zrobić najbardziej oczywistych rzeczy, bo... polityka Apple zabrania, np wymienić baterię :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 22:28

busik pisze: bo... polityka Apple zabrania, np wymienić baterię
A co, nie mozna obudowy zdjąć? :o
Pierwsze słyszę...
W swoim MBP dokładałem pamięć. Nie w serwisie. ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 22:45

FUX a zrób to legalnie z zachowaniem gwarancji? :-p
już to gdzieś wklejałem, o ile nie w tym wątku - od 30 min

Link: http://www.cda.pl/video/97545ff/Tajemni ... ich-marek-
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 08:55

Na gwarancji wymienią, a po, to co mam tracić? :o

Zrób se apla, będziesz robił to samo. Kto bogatemu i uznanemu zabroni. Zawsze można iść po nokie. :razz:

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK
Polubione posty: 0

Post 14 lis 2013, o 09:30

FUX, to naprawdę świetny argument..

Nie mogę wymienić baterii w telefonie, który kupiłem, bo zabrania tego polityka jego producenta. W takim razie powinienem sobie założyć nową firmę produkującą telefony, lub po prostu kupić nokię. :-d
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 09:39

vicu, skoro nie po drodze Tobie z japkiem, to wolny wybór. Nikt nikogo nie zmusza do kupna skody czy bentleya. ;-)
Nikt nie zabrania Tobie wymiany baterii.
Silnika w aucie na gwarancji/poza także nie możesz wymienić?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 14 lis 2013, o 10:06

FUX pisze: Zawsze można iść po nokie.
W nowej Nokii 1020 też już nie ma dostępu do wnętrza... :cofee:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 lis 2013, o 10:10

FUX pisze: Silnika w aucie na gwarancji/poza także nie możesz wymienić?

Ale możesz maskę otworzyć. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 10:10

FUX pisze:Nikt nie zabrania Tobie wymiany baterii.
Silnika w aucie na gwarancji/poza także nie możesz wymienić?
różnica jest taka, że w aucie jest maska, którą możesz otworzyć i silnik wymienić, a w japku tej opcji się nie przewiduje
Dodatkowo, jakakolwiek naprawa jakiejkolwiek części, jest wyceniana przez serwis Apple na ok 50% wartości nowego telefonu - zabieg socjotechniczny, gdzie większośc ludzi przy tej wartości stwierdzi że woli nowy telefon :wall: prawdziwych cen części nigdy nie poznasz itd itd itd

masz rację, że nikt mnie do japka nie zmusza, bo też nikt nie będzie decydował za mnie co mogę mieć na moim telefonie, a czego mi nie wolno... Apple uzależnia od siebie - takie ich prawo. Ja z niego nie skorzystam, dziękuję

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 10:21

Do otworzenia maski potrzebne są narzędzia i pomoce dydaktyczne o niewielkim stopniu skomplikowania. ;-)

Zadam pytanie? Masz narzędzia, aby to zrobić z telefonem?
Zrobili coś ładnie, estetycznie i wyszli z założenia, iż nie będą umożliwiali kowalowi grzebania w bebechach, gdyż skończyć sie to może uszkodzeniem telefonu.
Jeżeli np. bateria jest wlutowana, to czym w domowych warunkach chcesz to zrobić?
Lutownica pistoletową, która konstrukcyjnie zatrzymała się w latach 50 zeszłego wieku?

Na wszystko jest za i przeciw. Dyskusję można toczyć dalej. ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 lis 2013, o 10:37

FUX pisze: Do otworzenia maski potrzebne są narzędzia

Nie wiem czym jeździsz, ale wystarczy ręka. Jedna. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 11:50

co wy gadacie? w ip4 wymienia sie wszystko bez problemu samemu.. wbijcie w jutub np wymiane baterii.. ;)
tak jak z autem, na gwarancji nawet gazu nie zalozysz, po uotewer.. nie wiem jak jest w 5..
dodatkowo jak cos nie bangla z bateria to idziesz do apple store i dostajesz nowy fon...

co mnie sie nie podoba to to, ze nie mozna juz dzisiaj fonu wylaczyc przez LATWE wyjecie baterii...
co prawda nigdy tego nie robilem, ale sam fakt, ze ktos moze zdalnie odpalac mikrofon czy kamerki w moim fonie jest malo przyjemny...
podobnie jest z laptokami macowymi. rozumiem, ze bateria jest wielka (i za to lubie moja retine bardzo) ale zeby od razu zamykac to wszystko w pudelku bez opcji wylaczenia przez odciecie prundu.. no nie wiem...
Załączniki
Capture.PNG

ODPOWIEDZ