W kolejce do kina
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 261 razy
- Polubione posty: 535 razy
Re: W kolejce do kina
danikl, czy ten opis nie przypomina Ci Chlejad? Tylko tak szczerze

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru pisze: anikl, czy ten opis nie przypomina Ci Chlejad? Tylko tak szczerze
ahahahahahahahah
dobre Klorian !!
Wczoraj pojechałem do kina na "Wyścig". Oprawa fajna , bo zrobiona w cyklu "męskiego kina" przed seansem była rozmowa z Grześkiem Grzybem i ogólnie jak to w Świdnicy, przy tylko jednym pokazie filmu
, towarzystwo było mocno "w temacie" ,ze się tak wyrażę
Ale wracając do samego filmu to zdecydowanie jest to jeden z niewielu filmów które ,moich wybujałych nadzieji przed seansem, nie zawiódł.
Historia sama w sobie prowadzona bardzo mądrze , bez śladu nawet Holywoodzkiego "koloryzowania" lub patosu przechodzącego płynnie w bufonadę, jak to bywa niejednokrotnie w takich produkcjach, dla większego wrażenia. Sceny zapierających dech w piersi pościgów ,które miały tyle samo wspólnego zazwyczaj z realną jazdą samochodem co Impreza 1.6 z Colinową Agrupą
, zastąpiono tutaj genialnymi ujęciami, które chyba rozwiązały odwieczny problem ,jak pokazać atrakcyjność i dramaturgię sportu samochodowego jednocześnie nie robiąc z tego karykatury typu "Szybcy i Wściekli 6" albo w drugą stronę mega realizmu tylko dla zboczeńców jak "Le Mans"
. Mocno mi w kinie to przypominało klimat, w połączeniu z niesamowitą muzyką, filmików Anttiego z YT
chyba ktoś tu odrobił lekcję z tego co się podoba ludziom
.
Historia też ciekawie pokazana i bez sztampy "dobry-zły" ,po prostu dwóch ludzi z odmiennym podejściem do tematu i widz sam może się opowiedzieć który styl mu odpowiada ,a film pokazuje oczywistą prawdę ,że życie nie jest czarno-białe.
Podsumowując ,kto nie widział a ma okazję obejrzeć jeszcze w kinie, to bardzo polecam bo film naprawdę wart dobrej ,kinowej oprawy. Historia piękna z czasów gdy sport motorowy był jeszcze "z krwi i kości" ,a nie coraz bardziej sterylny i "komputerowy"
Ale wracając do samego filmu to zdecydowanie jest to jeden z niewielu filmów które ,moich wybujałych nadzieji przed seansem, nie zawiódł.
Historia sama w sobie prowadzona bardzo mądrze , bez śladu nawet Holywoodzkiego "koloryzowania" lub patosu przechodzącego płynnie w bufonadę, jak to bywa niejednokrotnie w takich produkcjach, dla większego wrażenia. Sceny zapierających dech w piersi pościgów ,które miały tyle samo wspólnego zazwyczaj z realną jazdą samochodem co Impreza 1.6 z Colinową Agrupą
Historia też ciekawie pokazana i bez sztampy "dobry-zły" ,po prostu dwóch ludzi z odmiennym podejściem do tematu i widz sam może się opowiedzieć który styl mu odpowiada ,a film pokazuje oczywistą prawdę ,że życie nie jest czarno-białe.
Podsumowując ,kto nie widział a ma okazję obejrzeć jeszcze w kinie, to bardzo polecam bo film naprawdę wart dobrej ,kinowej oprawy. Historia piękna z czasów gdy sport motorowy był jeszcze "z krwi i kości" ,a nie coraz bardziej sterylny i "komputerowy"
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Potwierdzam, "Wyścig" bardzo fajny film. Można powiedzieć że o samochodach, chociaż to tak naprawdę tło. Wspaniały film o rywalizacji i sukcesie, a że przy okazji można samochody pooglądać - tym lepiej. Chociaż widać już, że brakuje starych aut do grania w filmach, albo konsultanci historyczni się nie popisali.
Doskonały film. Jak dla mnie o... sensie życia. A właściwie o jego nieuchwytności.
Bo który z nich przeżył najlepiej swoje?
Obaj
Bo który z nich przeżył najlepiej swoje?
Obaj
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Film rzeczywiście dobry, ale z "doskonałością" to jednak bym nie przesadzał chyba, że jak na Hollywood 
Zdecydowanie bardziej podobał mi się dokument Hunt vs Lauda - F1s Greatest Racing Rivals
Zdecydowanie bardziej podobał mi się dokument Hunt vs Lauda - F1s Greatest Racing Rivals
Oj tam, oj tam.
Dokument to dokument. A fabuła to fabuła.
Ja jestem zboczony zawodowo więc oceniam tez sposób realizacji, zastosowane patenty, efekty, detale scenografii i takie tam...
Wedle tych kryteriów: film jest perfekcyjny.
Dokument to dokument. A fabuła to fabuła.
Ja jestem zboczony zawodowo więc oceniam tez sposób realizacji, zastosowane patenty, efekty, detale scenografii i takie tam...
Wedle tych kryteriów: film jest perfekcyjny.
- So What!
- 6 gwiazdek
Lauda jest praworęczny i ma niebieskie oczyBilex pisze: Wedle tych kryteriów: film jest perfekcyjny.
So What!, też uważam ,że nietrafne porównanie dokumentu z fabułą ,chyba dwa różne światy 
To co mogło wyjść ,a co wyszło z tego filmu jest naprawdę godne pochwały i świeże podejście którego w ostatnich czasach jakoś brakuje
To co mogło wyjść ,a co wyszło z tego filmu jest naprawdę godne pochwały i świeże podejście którego w ostatnich czasach jakoś brakuje
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
- So What!
- 6 gwiazdek
burat, ja rozumiem różnicę pomiędzy filmem fabularnym, a dokumentalnym 
Nakręcili dobry film fabularny i tyle. Jak na dzisiejsze standardy, to może nawet bardzo dobry
W każdym razie zdecydowanie warto obejrzenia
Nakręcili dobry film fabularny i tyle. Jak na dzisiejsze standardy, to może nawet bardzo dobry
W każdym razie zdecydowanie warto obejrzenia
No i Hunt i Lauda razem imprezowali i daleko im było do takiej niechęci jaka pokazano w filmie...So What! pisze:Lauda jest praworęczny i ma niebieskie oczyBilex pisze: Wedle tych kryteriów: film jest perfekcyjny.
Ale to nie ma znaczenia.
To trochę fantastyczny świat oparty o fakty.
Liczy się core historii.
Z tego co wiem, to gdzie można było to korzystano z oryginałów, a w scenach wyścigowych wykorzystywano repliki na bazie bolidów F3.Konto usunięte pisze: Chociaż widać już, że brakuje starych aut do grania w filmach, albo konsultanci historyczni się nie popisali.
Ciekaw jestem czego się dopatrzyłeś
WRC fan, na filmwebie podają że Alfa Romeo Spider którą wyprzedza Lauda jest modelem z 1978 roku ,a podczas wyścigów F3 widać gdzieś Renault 5 też nie z epoki
Ja powiem szczerze ,że nie zwróciłem na takie pierdoły uwagi 
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WRC fan pisze: Ciekaw jestem czego się dopatrzyłeś
Na GP UK 1976 jest Ford Transit II (wszedł do produkcji 2 lata później)
W scenie na lotnisku (też 1976) na końcu Hunt przyjeżdża amerykańską furą z lat 80-ch (Lincoln Continental?)

i nawet człowiek ma pamiątkę z seansu z mistrzem
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Konto usunięte, jam jest w dwóch osobach przeca
JonesB, jak napisze ,że byliśmy we dwóch to lokalna loża szyderców każe nam poldolota na różowo przemalować

JonesB, jak napisze ,że byliśmy we dwóch to lokalna loża szyderców każe nam poldolota na różowo przemalować
Przejmujesz sie ? Ja nieburat pisze:Konto usunięte, jam jest w dwóch osobach przeca![]()
![]()
JonesB, jak napisze ,że byliśmy we dwóch to lokalna loża szyderców każe nam poldolota na różowo przemalować![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
burat pisze: Alfa Romeo Spider którą wyprzedza Lauda jest modelem z 1978 roku ,a podczas wyścigów F3 widać gdzieś Renault 5 też nie z epoki
Konto usunięte pisze: Na GP UK 1976 jest Ford Transit II (wszedł do produkcji 2 lata później)
W scenie na lotnisku (też 1976) na końcu Hunt przyjeżdża amerykańską furą z lat 80-ch (Lincoln Continental?)
Aaaa, ok - myślałem, że stricte o bolidy chodzi.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
POd koniec roku będzie w mojej wiosce multikino , więc nie trza będzie jechać ze 100 km a to cała wyprawa 
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa