Jaki patent na szybkie podnoszenie auta
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Jaki patent na szybkie podnoszenie auta
Widzialem na roznych filmikach podnoszenie auta w taki sposob ze caly tyl idzie w gore lub caly przod - mozna wtedy dwa kola szybo zmienic, operujac tylko jednym lewarkiem.
Z przodu da sie podniesc za jakis metalowy łącznik wystepujacy gdzies w okolicy miski olejowej. Ale z tylu nie mam pojecia za co podniesc auto. Wiem ze w rajdowkach tez podobnie sie auta podnosi - pytanie czy trzeba cos wspawac dodatkowo czy jest jakies miejsce do ktorego bezpiecznie mozna lewarek hydrauliczny przylozyc ?
Z przodu da sie podniesc za jakis metalowy łącznik wystepujacy gdzies w okolicy miski olejowej. Ale z tylu nie mam pojecia za co podniesc auto. Wiem ze w rajdowkach tez podobnie sie auta podnosi - pytanie czy trzeba cos wspawac dodatkowo czy jest jakies miejsce do ktorego bezpiecznie mozna lewarek hydrauliczny przylozyc ?
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
- Petroholic
- 1 gwiazdka
- Auto: chwilowo brak
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Jaki patent na szybkie podnoszenie auta
nie wiem jak wyglada sprawa w subaru bo jeszcze nie podnosilem ale do innych osobowek uzywam centralnego podnosnika kanalowego i klocka drewnianego 10cmx10cmx1,20m i podkladam go w poprzek pod podluznice... czasem przeszkadza wydech, czasem wneka na kolo zapasowe, czasem hak ale wtedy mozna podniesc za hak...
jak jest miejsce to mozna podlozyc tez w inne miejsce... pod mocowanie wahaczy, pod mocowanie belki pasa tylnego itd...
wazne zeby miejsce bylo mocne, a drewno ewentualnie kompensuje krzywizny lekkie punktow podkladania...
w rajdowkach przewaznie sa wspawane rurki w progach do podstawek i zwykle jak widywalem to podnosi sie na boki... tzn lewa strona w gore, na podstawki, potem prawa, na podstawki i masz cale auto w gorze...
majac punkty podnoszenia z przodu i tylu tez sie uda taka sztuczka z podstawkami najpierw przod potem tyl lub na odwrot...
jak jest miejsce to mozna podlozyc tez w inne miejsce... pod mocowanie wahaczy, pod mocowanie belki pasa tylnego itd...
wazne zeby miejsce bylo mocne, a drewno ewentualnie kompensuje krzywizny lekkie punktow podkladania...
w rajdowkach przewaznie sa wspawane rurki w progach do podstawek i zwykle jak widywalem to podnosi sie na boki... tzn lewa strona w gore, na podstawki, potem prawa, na podstawki i masz cale auto w gorze...
majac punkty podnoszenia z przodu i tylu tez sie uda taka sztuczka z podstawkami najpierw przod potem tyl lub na odwrot...
Ale mi bardziej chodzi o to jak podniesc auto w ten sposob, za pomoca jednego lewarka hydraulicznego, będąc gdzies w terenie . Z tylu trzeba chyba cos dospawac, ale moze ktos wie co i jak ? Sytuacja - wizyta na Redeco,z kompletem kolek na pace. Lewarkowanie 4 x na dzien dobry i 4 x na do widzenia jest tak wkurzajaące ze chetnie dospawam kawalek kątownika czy czegos tam, zeby auto podnosic łatwiej. Chlopaki co mają klatki wspawane mają ten klopot z glowy, bo sie caly bok podnosi czy lapią lewarkiem z przodu czy z tylu - no ale klatki do mojego auta poki co nie zamierzam wspawywac.
- Petroholic
- 1 gwiazdka
jakie to dokladnie subaru? rocznik, model itd... zobacze co autodata mowi na ten temat...
moje to 2003 rocznik wrx combi 225 KM (dobrze by bylo ;) Ale te manewry z podnoszeniem to widzialem w starszych GT-kach. Nie jestem pewien czy takie informacje da sie znalezc w oficjalnych przewodnikach
- Petroholic
- 1 gwiazdka
autodata podaje, ze mozna z tylu za dyfer...
a z przodu pod skrzynie lewar...

hmm nie wiem jak wygladaja mocowania dyfra (bede wiedzial na dniach) i sprobuje czy to w miare nieszkodliwe... moj bedzie na kanale w sobote chyba...
a z przodu pod skrzynie lewar...

hmm nie wiem jak wygladaja mocowania dyfra (bede wiedzial na dniach) i sprobuje czy to w miare nieszkodliwe... moj bedzie na kanale w sobote chyba...
- MichallD
- 4 gwiazdki
- Auto: FXT 2.5 MY06 AT, Yamaha MT-07
Widziałem jak podnosili imprezę na dyfrze. A przód można jeszcze na płycie Alu jak ktoś ma pod silnikiem :-D sprawdzone u mnie.
Wysłane z Sony Xperia Z
Wysłane z Sony Xperia Z
- Petroholic
- 1 gwiazdka
ewentualnie mozna dorobic mala plyte pod dyfer zeby nie podstawiac lewarka bezposrednio pod obudowe dyfra... albo zawsze ratuje deseczka jakas :)
powod prosty - obudowa dyfra jest bardziej miekka niz stopka lewarka wiec ewentualnej awarii ulegnie bardziej miekki material...
powod prosty - obudowa dyfra jest bardziej miekka niz stopka lewarka wiec ewentualnej awarii ulegnie bardziej miekki material...
No to szacunek - nie spodziewalem sie ze tak latwo da sie to wyniuchać w AD. Dzieki za info, to mi wystarcza.
- Petroholic
- 1 gwiazdka
nie ma problemu... co do AD to jakby ktos cos potrzebowal sluze pomoca :)
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
hati, jak to jest kwestia pojeżdżawek to auto powinienes podnieść 2 razy i unieść przód i tył z każdej strony. W Hondzie z wiotką budą się nie dało. W Xsarze tak własnie zmieniam koła. 2 podniesienia, prawa strona, lewa strona.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru pisze:hati, jak to jest kwestia pojeżdżawek to auto powinienes podnieść 2 razy i unieść przód i tył z każdej strony.
W sensie podnoszenia za bok, w tradycyjny sposob ? Nie podnosilem auta wysoko ale jak podnosze za przednia czesc i przednie kolo mam juz lekko w gorze, to tyl jest caly czas jeszcze na ziemi. Dlatego zapytalem o inne miejsca podnoszenia, bo widzialem jak GT-ki podnosi sie szybciorem wlasnie z a punkty kotre na obrazku pokazal Petroholic
- Petroholic
- 1 gwiazdka
za bok owszem da sie caly bok na raz ale:
- musisz mniej wiecej ustalic srodek ciezkosci zeby przod i tyl szedl w miare rowno
- lewarek nie hydraulik tylko srubowy progowy bo pogniesz prog, lub hydraulik z nakladka ruchoma na rynienke progu
albo opcja "be pro" :
wspawac rurke w prog w odpowiednim miejscu (dwie w progu lub jedna na srodku ciezkosci) i lewarek slupowy :)

- musisz mniej wiecej ustalic srodek ciezkosci zeby przod i tyl szedl w miare rowno
- lewarek nie hydraulik tylko srubowy progowy bo pogniesz prog, lub hydraulik z nakladka ruchoma na rynienke progu
albo opcja "be pro" :
wspawac rurke w prog w odpowiednim miejscu (dwie w progu lub jedna na srodku ciezkosci) i lewarek slupowy :)

- Petroholic
- 1 gwiazdka
to potwierdza autodate i wnioski po niej...
zwroccie uwage ze na stopce zaby w przypadku AWD tylu i przody oba - jest drewno jako przekladka...
jedyna zaleta jak dla mnie rozwiazania z lewarkiem slupowym i wspawanymi rurkami to to, iz mozna go zamocowac w bagazniku rajdowki i tak samo podnosic na OSie a nie tylko w strefie serwisowej... jesli mowimy tylko o strefie to zaba w zupelnosci wystarczy :D
zwroccie uwage ze na stopce zaby w przypadku AWD tylu i przody oba - jest drewno jako przekladka...
jedyna zaleta jak dla mnie rozwiazania z lewarkiem slupowym i wspawanymi rurkami to to, iz mozna go zamocowac w bagazniku rajdowki i tak samo podnosic na OSie a nie tylko w strefie serwisowej... jesli mowimy tylko o strefie to zaba w zupelnosci wystarczy :D
Ja u siebnie z tyłu zostawiłem dlatego mocowanie haka, po się idealnie podnosi.
Poza tym jak jest duża żaba, to podnosząc tył lub przód z boku, oba koła w pewnym momencie są w górze.
Poza tym jak jest duża żaba, to podnosząc tył lub przód z boku, oba koła w pewnym momencie są w górze.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
- Petroholic
- 1 gwiazdka
ryjeks pisze: Poza tym jak jest duża żaba, to podnosząc tył lub przód z boku, oba koła w pewnym momencie są w górze.
no tak tylko czasami trzeba podniesc "do pasa" zeby tak sie stalo

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Petroholic, to znaczy mniej więcej tyle, że buda jest z plasteliny i wypada wstawić klatkę 

- Petroholic
- 1 gwiazdka
no tak :) buda dobrze obspawana i ze wzmocniona podloga nawet bez klatki sie nie wygina zbytnio :)Chloru pisze:Petroholic, to znaczy mniej więcej tyle, że buda jest z plasteliny i wypada wstawić klatkę
a klata to klata :D tu nie ma opie..... jak mowi hardcorowy koksu :D
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Bez przesady. Czy Wy sobie wyobrażacie, że karoseria wygina się o kilkanaście czy więcej centymetrów, czy co? Ehhh inżyniery ....

Petroholic pisze: no tak tylko czasami trzeba podniesc "do pasa" zeby tak sie stalo
U mnie myślałem też, że jest lipa w tym temacie.
Okazało się, że mam lipną żabę.
Kupiłem taką 3T porządną i różnica między kołami to 2-3 cm max. jak podniosę.
Buda bez klatki.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Tam już ruda nie trzyma, to pozostaje klatka.jarmaj pisze:Bez przesady. Czy Wy sobie wyobrażacie, że karoseria wygina się o kilkanaście czy więcej centymetrów, czy co? Ehhh inżyniery ....![]()

- Petroholic
- 1 gwiazdka
jarmaj pisze: Bez przesady. Czy Wy sobie wyobrażacie, że karoseria wygina się o kilkanaście czy więcej centymetrów, czy co? Ehhh inżyniery ....![]()
mi nie chodzilo o wyginanie karoserii w sensie ze jak podniesiesz na srodku to robi sie banan :D
bardziej chodzilo mi o to, ze jak zle wycentrujesz punkt podparcia wzgledem srodka ciezkosci to mozna na przyklad podniesc tyl 1m do gory zanim przod wogole ruszy z miejsca :D
co do wyginania budy to gdyby buda pracowala wiecej niz kilka mm na calej dlugosci to przy podparciu centralnym by sie po prostu zlamala :D
najlepszy przyklad:
podnosisz podgnite auto za bok (za prog) i otwierasz drzwi... nastepnie sprobuj je zamknac :D w 90% przypadkow sie nie da albo trzeba porzadnie klapnac :D
dlatego zawsze przed podniesieniem otwieram szybe od kierowcy, zeby np. odpalic auto lub wlaczyc zaplon w razie potrzeby :D
- Chloru
- 6 gwiazdek
jarmaj, w Hondzie się wyginała albo za nisko podnosiłem
)) Prawda jest taka, że tam musiałem podnosić z każdej strony 2 razy. Z budą to był oczywiście żart istotna jest także konstrukcja zawieszenia (skok) tylnego.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Otóż to. Skok zawieszenia i jego twardość (a w zasadzie miękkość).Chloru pisze: istotna jest także konstrukcja zawieszenia (skok)