Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)

Post 18 maja 2012, o 20:25

rrosiak, niech sobie będzie jakiś przejazd na gapę, ale czy jako opiekun prawny nie powinienem zostać o tym poinformowany przez tego, kto złożył egzekucję??

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 18 maja 2012, o 20:37

Konto usunięte, zasada wchodzenia na konto jest taka że najpierw jest zajęcie a następnie pismo, pewno w ciągu paru dni dostaniesz pocztą. Jak bank normalny i przyszło do realnego oddziału to ci też powiedzą z jakiego tytułu zajęcie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 maja 2012, o 20:49

Konto usunięte pisze: czy jako opiekun prawny nie powinienem zostać o tym poinformowany przez tego, kto złożył egzekucję??

Jako opiekun prawny powinieneś być przede wszystkim poinformowany przez swoje dziecię, że przytrafiła mu się przygoda i trzeba uiścić w terminie mandacik (oczywiście jeśli takowe zdarzenie miało miejsce) :->
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 maja 2012, o 20:51

Konto usunięte pisze: Urząd skarbowy wszedł na konto bankowe mojego małoletniego dziecka.
Nie powinni tego robić.
Konto usunięte pisze:
No pewnie, że nie. Dzieciak miał kilkanaście zł na koncie, to mu bank zrobił ujemne saldo. Jakaś masakra :wall:
Tego też. Według mnie bank nie powinien zejść poniżej salda zerowego - wtedy US nie zaspokaja się już z majątku.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2012, o 20:54

So What! pisze: Tego też. Według mnie bank nie powinien zejść poniżej salda zerowego - wtedy US nie zaspokaja się już z majątku.
Ale bank za przekroczenie salda może pobrać fajną prowizję czasem :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2012, o 11:48

Wracając do tematów motoryzacyjnych, minister Nowak od infrastruktury wypowiadał się że pod naciskiem Brukseli będzie zmiana w przepisach i możliwość rejestracji samochodów z kierownicą po prawej.
Wiem że zazwyczaj jest tak że jak minister mówi że coś zrobi to mówi ale czy ktoś coś wie bliżej na ile są szanse aby to przeszło i kiedy?

PS poproszę o jakieś rzeczowe odpowiedzi zanim się zrobi offtop że takie działania to zło i będzie niebezpiecznie :lol:
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 13:44

Czy ktoś się orientuje jak w zgodzie z prawem wynająć komuś mieszkanie, które dostało się w użytkowanie?

Czyli np. daję pełnoletniemu dziecku mieszkanie w użytkowanie (nie na własność, tylko w użytkowanie) i chcę, by mógł podnająć pokoje kolegom studentom, czy też koleżankom studentkom. Na bazie normalnej umowy między nim a najemcą.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 gru 2013, o 14:30

Uważaj, żeby się Tobie nie zameldowali.
Wynajmy to ciężki chleb dla właścicieli....
Pytaj wiesz Kogo. ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 15 gru 2013, o 16:11

Spisać umowę uzyczenia z synem tak zeby jasno w niej wskazać ze może odpłatnie wynajmować całość lub częśc osobom trzecim. Tylko niech syn nie kombinuje i z każdym wynajmującym spisze umowy i zgłosi to w US (najlepiej płącić podatek zryczałtowany w wysokości 8,5%) - bedzie spokojniej spał - mniej zarobi, ale żadna k...a (czasami nawet najlepszy kolega może się taką okazać) go nie pod...li ;)
I niech nikogo nie melduje, bo nie ma takiego obowiązku. Ja wynajmuje 2 mieszkania i raczej problemów nie miałem. W razie co mogę przesąłć draft dośc szczegółowej umowy wynajmu którą stosuję - jasno określa wszelkie prawa i obowiązki obydwu stron.

Ps. Jakby jednak podnajął kolezankom, a nie kolegom to na ochotnika moge się zgłościć (charytatywnie) do okresowych kontroli czy mieszkanie jest prawidłowo przez nie wykorzystywane :mrgreen:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 15 gru 2013, o 16:34

lukass, ale wcześniej poproś o zdjęcia tych koleżanek, bo co będzie jak nie trafią w gust kontrolera :giggle:

A mówiąc już poważnie to trzeba mieć szczęście do wynajmujących i być twardym w stosowaniu zasad umowy... W innym przypadku można się przejechać :roll:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 17:24

lukass, zamierzamy normalnie płacić podatek. Ale chyba bardziej dla niego opłaca się płacić na zasadach ogólnych 18% na zasadzie wynajmu prywatnego, bo będzie miał ponad 3000 kwoty wolnej od podatku - jeszcze nic nie zarabia. I wtedy może wszystkie koszty tego mieszkania odliczać od dochodu. Chyba, bo jeszcze się za mocno nie wgryzłem w temat. Chętnie wysłucham dobrych rad, bo jeszcze niczego nie wynajmowałem.

Umowę bardzo chętnie. Wyślę Ci na PW mój adres mailowy.

Co do kontroli, to on sobie tam będzie mieszkał. Będzie je kontrolował na bieżąco. Podobno ma już 3 chętne :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 15 gru 2013, o 17:51

Konto usunięte pisze: Co do kontroli, to on sobie tam będzie mieszkał. Będzie je kontrolował na bieżąco. Podobno ma już 3 chętne
:thumb:

btw. jako zatroskany rodzic sprawdzaj raz na jakiś czas rachunki (czy są regularnie płacone)... Bo zaufanie, zaufaniem ale kontrola lepsza ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 gru 2013, o 21:53

Konto usunięte pisze: Podobno ma już 3 chętne
Koleżanki :?:
Tomciu byle za często na kontrole nie wpadaj :mrgreen:

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 15 gru 2013, o 21:56

Konto usunięte pisze: Podobno ma już 3 chętne :mrgreen:
To tym bardziej przyda mu się rada i doświadczenie ojca dwóch córek :-)
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 15 gru 2013, o 22:03

Konto usunięte pisze: Czy ktoś się orientuje jak w zgodzie z prawem wynająć komuś mieszkanie, które dostało się w użytkowanie?

Czyli np. daję pełnoletniemu dziecku mieszkanie w użytkowanie (nie na własność, tylko w użytkowanie) i chcę, by mógł podnająć pokoje kolegom studentom, czy też koleżankom studentkom. Na bazie normalnej umowy między nim a najemcą.

Z użytkowaniem to chyba nie jest dobry pomysł - US może wyliczyć mu kwotę przychodu od nieodpłatnego świadczenia (dostał za darmo mieszkanie na którym zarabia).

Można np zrobić tak: Ty wynajmujesz mieszkanie, a dochody przekazujesz synowi w formie darowizny przelewem na rachunek (wolne od podatku, powyżej 9637 zł trzeba zgłosić w US).

Albo wynajmujesz dziecku na zasadach ogólnych i odliczasz koszty, a dziecko podnajmuje na 8.5%. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 gru 2013, o 10:29

A jak ojciec nie chce się osobiście fatygować, żeby podpisać umowę najmu, to zawsze może udzielić synowi pełnomocnictwa do jej zawarcia.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 10:46

Konto usunięte pisze: Albo wynajmujesz dziecku na zasadach ogólnych i odliczasz koszty, a dziecko podnajmuje na 8.5%. :idea:

Chyba jestem za cienki, żeby zrozumieć bonus przy takim podejściu. Załóżmy dla uproszczenia, że kwota wynajmu dla najemców to będzie 1000zł, a koszty 500zł. Czyli ja wynajmuję dziecku za 600 i mam 500zł kosztów. Czyli od 100zł płacę podatek liniowy 19% = 19zł. Dziecko wynajmuje za 1000 i musi zapłacić 8,5% ryczałtu od całego 1000zł, czyli 85zł.

Rozumiem, że bonusem są moje koszty, czyli zyskuję 19% zaoszczędzonego podatku od 500zł, czyli 95zł - 19zł = 76zł. Dobrze zrozumiałem??

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 12:16

Piszesz o wynajmie 1000 + liczniki. Wtedy liczniki nie są kosztem.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 13:19

FUX, Ty to jak wyjasnisz.... zupełnie nie kumam. 1000 zł płaci najemca, all inclsive. Koszty stałe i zmienne to c.a. 500. 500 to zysk na operacji.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 15:57

Chyba że tak.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 16 gru 2013, o 21:08

Konto usunięte, właściwie to chciałem podzielić ten przykładowy 1000, tak żebyś wziął na siebie powiedzmy koszty 500 a dochód 600 - a dziecko płaci od 400 ryczałt 8.5%.

Teraz tak sobie myślę, że możesz dziecku wynająć za 1000 minus koszty (co jest rynkowo więc nikt się nie przyczepi), a dziecko sobie podnajmie już na ryczałcie. W sumie to trzeba policzyć na realnych pieniądzach co się opłaca.

Nie bardzo rozumiem jak liczysz swoje bonusy (średnio kojarzę po tym grudniowym maratonie), ale generalnie chodziło o to, żeby część kosztowa została upchnięta w module zwykłego opodatkowania.

ODPOWIEDZ