Legacy vs Outback różnice w prowadzeniu

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
szamcio11
2 gwiazdki
Auto: był Legacy, teraz Forek MY06 i Outback 2,5 US
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Legacy vs Outback różnice w prowadzeniu

Post 20 gru 2013, o 10:48

Pytanie do Was - pewnie wielu z Was ma takie porównanie - jakie są/czy są różnice w prowadzeniu Legacy i Outbacka? Mam na myśli modele z lat 2001 - 2003. nie chodzi mi o samą dynamikę, różnice pomiędzy silnikami 2,0 i 2,5, tylko o samo prowadzenie? Czy faktycznie wyższe zawieszenie w Outbacku, i większy profil opony czynią go mniej stabilnym, bardziej kładącym się na zakrętach? Czy jest różnica do Legacy? bo użytkowałem Legacy 2005, i jechało jak przyklejone. Czy outback też będzie się tak prowadził, czy będzie mu bliżej do Forestera? Przymierzam się do drugiego subaru (forek już jest), z przeznaczeniem głównie na asfalt, ale z dobrą trakcją, i czasami zjechaniem na pobocze.
Przy okazji - gdyby ktoś miał na oku Legacy, może być również sedan, do sprzedania - proszę o kontakt
pozdr

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Re: Legacy vs Outback różnice w prowadzeniu

Post 20 gru 2013, o 23:54

szamcio11 pisze:Pytanie do Was - pewnie wielu z Was ma takie porównanie - jakie są/czy są różnice w prowadzeniu Legacy i Outbacka?
Jak dla mnie to OBK zachowuje sie jak klasyczna osobowka i nie przechyla sie jak łajba na fali, jedybym minusem jest to, ze jest troche podatny na boczny wiatr i ciutke go targa przy wyprzedzaniu np tira na autostradzie. Jest to jedyny minus jaki odnotowalem po przesiadce z Mondeo.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 21 gru 2013, o 00:54

Moim zdaniem zachowanie na drodze jest bardzo na korzyść legacy . OBK z tamtych lat jest jak mały holownik morski . Tak na serio i OBK nie nadaje się w teren , bo ma ogromne zwisy na oby końcach .

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2013, o 01:17

Kubik1 pisze:OBK z tamtych lat
Aha, no to nie myslalem, ze jest az taka drastyczna roznica.

szamcio11
2 gwiazdki

Post 21 gru 2013, o 19:29

tak jak pisałem, auto ma być w 90% na asfalt. Zależy mi na prowadzeniu jak najlepszym. I stąd moje pytanie - czy iść w kierunku Legacy, czy rozważać też outbacka.
Chodzi o auta z roczników 2001-2003

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2013, o 20:12

szamcio11 pisze:tak jak pisałem, auto ma być w 90% na asfalt. Zależy mi na prowadzeniu jak najlepszym. I stąd moje pytanie - czy iść w kierunku Legacy, czy rozważać też outbacka.
Chodzi o auta z roczników 2001-2003
No to juz kolega Kubik1 podsumowal: bierz Legacy. Ale ale czy tamten Legas nie mial czasem pneumatycznej zawiechy ?

Kubik1
5 gwiazdek

Post 21 gru 2013, o 20:56

szamcio11, Szukaj legacy H6 . Może być nawet i OBK H6 ale on się sporo różni od OBK z motorkiem 2,5 . Jedyny problem to taki że H6 występował jedynie z automatem . Ten w wersji 2,5 był i A/T i manual . Wprawdzie H6 więcej pali ale nie masz potrzeby się martwić o dwumasę i w ogóle o sprzęgło .

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 21 gru 2013, o 21:02

Kubik1 pisze: Szukaj legacy H6

Nie było Legacy III H6, tylko OBK.
Kubik1 pisze: Ten w wersji 2,5 był i A/T i manual .

Miałem 2.5AT, szukam manuala.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 21 gru 2013, o 21:27

leon pisze: Nie było Legacy III H6, tylko OBK.
A jakie były ?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 21 gru 2013, o 21:40

2.0 i 2.5 w EU.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 21 gru 2013, o 22:00

Jeździłem H6 ale dawno i wydawało mi się że to był legac . Może masz rację , więc się nie upieram . W końcu to minęło 10 lat :whistle:

Arionimus
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0 GL

Post 22 gru 2013, o 20:27

Witam.

Bierz Legacy, Dziedzictwo jest tylko jedno :thumb:

Pozdrawiam i spokojnych oraz wesołych i żeby chociaż troche tego śniegu w końcu spadlo :-)
Silber Pearl

szamcio11
2 gwiazdki

Post 24 gru 2013, o 11:14

Dzięki za sugestie

Nie pozostaje teraz nic innego, jak poprosić kogoś o umożliwienie poprowadzenia Legacy 3.0 i może jakimś outbackiem dla porównania

Spróbuję zadać pytanie o to, ale gdyby ktoś w okolicy Krakowa (ewentualnie w jakiś weekend w okolicy Lublina) miał możliwość poświęcenie trochę czasu, oczywiście przy rewanżu z mojej strony i pokryciu kosztów paliwa, na przejechanie się po asfalcie, na jakiejeś krętej drodze takimi autami - proszę o info

Przy okazji wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok

ODPOWIEDZ