dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 7 sty 2014, o 18:25

gregski pisze: jak nie bylo o czym mowic to opowiadano o wypadku gdzies w dalekiej Rosji...

ale to nie tylko w radiu, w głównych wydaniach telewizyjnych programów informacyjnych też sporo miejsca poświęca się np. karambolowi na Filipinach albo wypadkowi autobusu szkolnego gdzieś w Texasie... I zawsze się zastanawiam, co to może obchodzić jakiegoś przeciętnego Kowalskiego mieszkającego gdzieś na prowincji...

Ale być może myk jest taki, że tego rodzaju informacje są sprzedawane za grosze lub dodawane w gratisie przez jakiś serwis agencyjny. Dzięki temu uzyskuje się dostęp do bazy materiałów informacyjnych/klipów wideo/nagrań audio/zdjęć. A to wszystko jeszcze podzielone na kategorie tematyczne. I do tak przygotowanego newsa (zebranego w pocie czoła :mrgreen:) wystarczy dograć jakiś komentarz w języku ojczystym.

Przykładem takiej platformy w Polsce może być X-news (za którym stoi TVN): http://pl.wikipedia.org/wiki/X-news

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 7 sty 2014, o 19:01

gregski pisze: dziw bierze, ze ludzie sie jeszcze nie odwrocili od takich mediow.. trwa to juz tyle czasu...
Po pierwsze, nie za bardzo jest się gdzie odwrócić - tzn. jest, ale to wymaga wysiłku. Umysłowego. Więc dla dużej części populacji... de facto nie ma gdzie ;-)
Po drugie, jakaś (i to znaczna) część ludzi oczekuje własnie takiego przekazu. Prostego w odbiorze, nie wymagającego wykształcenia ani myślenia, żeby zrozumieć o co biega... Wypadek, powódź i matkę Madzi każdy, nawet najgłupszy, potrafi mądrze skomentować u szwagra na imieninach albo w przerwie na fajkę w robocie. I jest o czym gadać, i jest fajnie.
No a jeśli jest popyt, to jest też podaż. Gdy popyt jest masowy, to...
To jest, jak jest.
Rada: wk...wia Cię telewizja, nie oglądaj. Na szczeście, poza medioznawcami, nikt nie musi ;-) Masowego radia i prasy dotyczy to samo. W onet czy inne pudelki też przecież nie trzeba koniecznie klikać.
Barthol pisze: być może myk jest taki,
Jest.
Dlatego wyżej wspomniana polityka redakcyjna to przyjemne z pożytecznym ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 7 sty 2014, o 19:42

Wiesiek, niestety nie na temat Twoje rady... Tv nie mam od lat.
Po pierwsze nie tv, a radio, po drugie place abonament wiec wymagam od radia publicznego realizacji misji, nie raklam o zylakach na dupie przy objedzie...
Co ciekawe, w kraju w ktorym mieszkam nawet poziom wiadomosci w komercyjnych stacjach radiowych jest lepszy... Sa tez stacje z tylko dobrymi newsami. Ludzie kiedys wylaczyli radia majac dosyc, sluchalnosc spadla, trzeba sie bylo wysilic i pomyslec nad czyms nowym. Dlatego dziwie sie, ze ludzie ten syf nadal kupuja.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 7 sty 2014, o 20:00

gregski pisze: nie na temat Twoje rady... Tv nie mam od lat.
Przeczytaj kawałek dalej, tam o radiach i innych tez jest ;-)
gregski pisze: w kraju w ktorym mieszkam
Nie znam sytuacji niemieckiej, niestety - jesli jest jak piszesz, tylko pozazdrościć. Ale w Polsce (i chyba nie tylko) sytuacja jak wyżej opisałem, czyli zasadniczo beznadziejna.

gregski
6 gwiazdek

Post 7 sty 2014, o 22:26

Juz wszystko jasne z wypadkami w mediach... Podklad pod zmiany w prawie drogowym

gregski
6 gwiazdek

Post 8 sty 2014, o 00:21

a czemu u nas niema watku z wartosciowym materialem z sieci?
moze by tak zaczac od prostych info?

proponuje oddzielny watek, byl by zarazem miejscem do komentarzy i opini...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 9 sty 2014, o 16:49

gregski pisze:a czemu u nas niema watku z wartosciowym materialem z sieci?
moze by tak zaczac od prostych info?
ależ jest. "o kryzysie naszym strasznym...". zobacz początki wątku. :-)
WiS pisze:No a jeśli jest popyt, to jest też podaż. Gdy popyt jest masowy, to...
Kiedyś miałem dość burzliwą rozmowę z panem z mediów (nie dziennikarz). o reklamach. twierdził dokładnie to samo. że to wina odbiorców, bo odbiorcy tego chcą. a ja uparcie twierdziłem, że:
1. oni wcale nie wiedzą, czego chcą odbiorcy, tylko idą po najmniejszej linii oporu
2. to, że odbiegamy jakością treści od telewizji francuskiej czy niemieckiej to nie jest wina większych pieniędzy tych telewizji.

na dowód powiem to, co mówiłem wówczas:
- teatr telewizji cieszył się dużą popularnością. przestał się cieszyć bo go nie ma. dlaczego go nie ma? bo nie był oglądany? nie. bo TV nie ma pieniędzy. no przecież nie po to abonament dostają, żeby teatr robić. ale jeśli ich (telewizję) zapytać, to odpowiedzą "nie robimy, bo nie ma popytu.
- wielka gra (teraz jest 1 z 10) była/jest oglądany masowo (no, chyba, że trzymany jest od lat w tym miejscu ramówki z powodu przeoczenia)
- programy tzw. tematyczne, w tym popularnonaukowe cieszą się tak niewielkim zainteresowaniem, że... Discovery wyrosło na imperium.
- jedną z najbardziej pamiętanych w naszym kraju reklam jest "ociec prać". tak mówią badania gości od mediów. ale ci sami goście nadal twierdzą, że tego typu reklamy są po prostu za inteligentne i musi być rodzina i "bielsza biel". jednocześnie wszystkie browary jak jeden mąż (może poza "wojakiem") robią od lat reklamy o znacznie wyższym poziomie niż inne proszki (do prania, od bólu, od srania...). pewnie dlatego, że po dwudziestej (czy od której mogą nadawać), jak już otworzy się ten wieczorny browarek, to inteligencja gwałtownie skacze. do góry. u wszystkich sączących piwo.

ja nie jestem fachowcem, ale długoletnia obserwacja z boku podpowiada mi, że media i ich treść jest trochę jak program nauczania w szkole. to znaczy: uczeń/odbiorca przemieli to, co zostanie mu podane. jeśli jednak chcesz widza/ucznia karmić gó... to jest to twoja (w sensie: mediów) i tylko twoja sprawa.
imho.

barton
6 gwiazdek

Post 9 sty 2014, o 19:25

damaz, ale z drugiej strony jest fenomen programów typu: "pamiętniki z wakacji", gdzie jest spora oglądalność (część ogląda z nudów, inni dla śmiechu, jeszcze inni bo to prawdziwe życie)... I taki produkt ma same atuty do stacji ją nadającej (reklamy się sprzedają, koszty zdecydowanie niższe niż przy zatrudnieniu dobrych aktorów i ciekawej fabule)...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 sty 2014, o 10:42

Barthol pisze:damaz, ale z drugiej strony jest fenomen programów typu: "pamiętniki z wakacji
powtórzę jeszcze raz: nie twierdzę, że takich programów nikt nie ogląda. twierdzę, że jeśli w to miejsce wstawi się program inny, lepszy pod względem treści to też będzie oglądany. albo inaczej:
ośmielam się stwierdzić, że żenująco niski poziom naszych telewizji to nie wina widzów, tylko telewizji właśnie.

bo łatwiej, bo taniej, bo jakoś się kręci.
to wszystko jest całkiem zrozumiałe. ale niech nie opowiadają, że wszystko z powodu niemocy intelektualnej widza. niech pani Pokachontas (Arno tak nazywa p. Pochanke) nie przerywa zaproszonemu do studia fachowcowi od czegokolwiek (którego sama zaprosiła) słowami "ale czy mógłby pan używać prostszego języka, bo nasi widzowie mogą nie zrozumieć". to, że ona się gubi dziwne nie jest. wystarczy raz posłuchać. ale skąd ona wie, że wszyscy inni nie rozumieją?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 10 sty 2014, o 12:21

Chodzi jedynie o pieniądze.
Zakłądają, poniekąd słusznie, że masowy widz jest kretynem. Widza wychowanego za komuny na teatrach telewizji, programach typu Eureka i Sonda, ogłupiono i przyzwyczajono do cyrku… Co więcej, jak będzie Teatr zamiast Jaka To Melodia - widz się przełączy na Warsaw Shore - przełączy się bo go przyzwyczajono do lenistwa umysłowego.
Odwrócić ten trend? To chyba niemożliwe. Bo zbyt wiele stacji nadaje czystą głupotę.
TVP ma misję, której nie wypełnia. Do trybunału.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 sty 2014, o 13:37

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 sty 2014, o 14:00

Obrazek

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 10 sty 2014, o 14:14

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 sty 2014, o 14:28

Przecież to Azrael na zdjęciu! :-d
:-)

PS
Dobry tekst.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 10 sty 2014, o 14:37

jarmaj pisze: Przecież to Azrael na zdjęciu!

Biorąc pod uwagę że autor trochę filozofuje, coś w tym jest. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

gregski
6 gwiazdek

Post 13 sty 2014, o 11:19

Jest jeszcze jakis glos rozsadku w tej paranoii, ufff...

barton
6 gwiazdek

Post 14 sty 2014, o 23:08

było już o likwidacji abonamentu rtv i zastąpieniu go opłatą audiowizualną?? :mrgreen:

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... l?cookie=1

Ciekawe są 2 fragmenty:
"Opłata audiowizualna nie będzie pobierana za odbiór programu telewizyjnego czy radiowego, ale za możliwość tego odbioru. Polskie państwo zagwarantuje każdemu obywatelowi określoną usługę, a to czy ktoś z tego skorzysta czy nie - zależy wyłącznie od niego.
Dobry pomysł na biznes: klient nie używa, ale ma możliwość, więc musi płacić :mrgreen:
Zdrojewski chciałby też, aby z opłaty audiowizualnej można było finansować działalność misyjną, ale nie tylko mediów publicznych. "Uważam, że w pierwszym roku obowiązywania opłaty audiowizualnej, minimum 10 procent dochodów z niej powinno być przeznaczone na dofinansowanie programów misyjnych, realizowanych przez podmioty prywatne - np. TVN, Polsat, prywatne radia etc. Ta kwota w przyszłości powinna być zwiększana. Górny pułap powinien zostać określony w odrębnej decyzji KRRiT" - ocenił minister.
ja bym to nazwał misyjnym dotowaniem prywatnego biznesu ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2014, o 08:22

Barthol, ponoć w D jest to samo.
Urządzeń do odbioru rtv dziebko w ostatnich latach przybyło.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek
Polubione posty: 0

Post 15 sty 2014, o 09:32

A propos tych kierowców to akurat w AutoŚwiecie jest ciekawy artykuł, potwierdzający, że permanentnie nachlani Polacy za kółkiem to mit. Takowy za pośrednictwem tabloidów (czyli 90% mediów) lansuje polska policja.
Polska policja wykonuje wielokrotnie więcej kontroli trzeźwości niż się to robi w Europie Zachodniej, co w połączeniu z limitem ponad dwukrotnie niższym niż w całej Europie Zachodniej (tylko Szwecja i Norwegia ma tak jak my 0,2, państwa dawnego bloku wschodniego mają 0,00) podnosi statystyki dając obraz polskiego pijaka za kółkiem.

A wracając do tematu to z tezą że "nadajemy gówno, bo ludzie tego chcą" jest jak "co było pierwsze, jako czy kura" ... tak samo jest z muzyką w radiu. Nadawany jest chłam bo ludzie chcą 20 razy dziennie wysłuchać hitu jakiegoś przygłupa? czy może na odwrót, większości nie zależy, wiec pakuje im się w uszy medialne twory?
Mam tu osobistą tezę, że te wszystkie talent show i tworzenie sztucznych gwiazdeczek estrady ma na celu li tylko zarobienie pieniędzy. Tworzy się taką niby gwiazdeczkę (przykro mi ale nie podam nazw, bo nie zapamiętuję tego gówna), umieszcza toto w eterze i interes się kręci, media podkręcają sobie na wzajem oglądalność/słuchalność pakowaniem tych niby gwiazdek ludziom do uszu. Zanim jedna zgaśnie, trzeba szybko stworzyć następną i interes się kręci. Bezmyślny gmin i tak to kupi.

Media ambitne się eliminuje - Radio Wawa było kiedyś całkiem porządną, rockową stacją. Zostało zastąpione przez jakiś nienaturalny twór grający "tylko polskie przeboje". Spółka Eurozet jest tu mistrzem - likwidacja radio Jazz i zastąpienie go jakimś chilloutowym pitupitu, morderstwo Radiostacji (które zabolało mnie szczególnie), obecnie przemiana EskiRock na jakieś badziewie z przebojami.

Patrząc jednak na moich kolegów z pracy, 90% z nich słucha badziewia typu Planeta FM, RMF, Zet. I ja nie mówię tu o tym czy innym rodzaju muzyki. Jestem w tym temacie osoba dość uniwersalną i tolerancyjną, jednego dnia włączam w pracy sobie radio internetowe z death metalem, następnego leci gangsta rap, oryginalny set housowy, klasyczne reggae, drum'n'bass, nu metal, ska, indierock itd ... by na koniec dnia w aucie włączyć RMF Classic i posłuchać Vivaldiego. Każdy gatunek muzyczny ma swoje dobre kawałki, jednak z jakiegoś powodu w w eterze ich nie uświadczysz (o telewizji nie wspomnę).
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 15 sty 2014, o 09:34

tak apropos wątku..
słowa niejakiego Johna Swintona, amerykańskiego dziennikarza znanej gazety ''The New York Times'', który w dzień odejścia na emeryturę nie wytrzymał i powiedział prosto z mostu to, co mu od dawna leżało na sercu, szokując przy tym Amerykanów:

''Każdy z obecnych tutaj wie, że niezależna prasa nie istnieje. Wy to wiecie i ja to wiem: żaden z was nie ośmieliłby się ogłosić na łamach gazety swoich własnych opinii; a gdyby nawet się ośmielił, zdajecie sobie sprawę z tego, że nie zostałyby one nigdy wydrukowane. Dostaję ileś dolarów tygodniowo za to, żebym powstrzymywał się od wyrażania własnych poglądów i opinii w gazecie, w której pracuję. Wielu tu obecnych otrzymuje podobną zapłatę na identycznych zasadach.

Gdyby ktoś z was był na tyle szalony, by uczciwie opisać sprawy, znalazłby się natychmiast na bruku. Gdybym dopuścił by moje prawdziwe opinie zostały opublikowane w którymkolwiek numerze gazety, straciłbym pracę w niecałe 24 godziny.
Praca dziennikarza polega na niszczeniu prawdy, łganiu na potęgę, deprawowaniu, zohydzaniu, czołganiu się u stóp mamony, sprzedawaniu siebie, sprzedawaniu swojego kraju i swojego Narodu w zamian za chleb swój powszedni, czy też - co sprowadza do tego samego - za swoją pensję. Wiecie to wy i wiem to ja. Cóż to więc szaleństwo, wznosić toast za niezależną prasę!

My, dziennikarze jesteśmy wasalami, instrumentami w rękach bogaczy, którzy potajemnie spiskują i kierują wszystkim zza kulis! My jesteśmy ich marionetkami! To oni pociągają za sznurki, a my tańczymy! Nasz czas, nasz potencjał i nasze talenty są w rękach tych ludzi. Jesteśmy intelektualnymi prostytutkami!''
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 sty 2014, o 10:12

busik pisze:
(...)szokując przy tym Amerykanów: (...)
:lol:

To tak, jakby zaszokowało ich czyjeś oświadczenie, że dzisiaj jest środa 15 stycznia :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2014, o 10:19

Otwierasz książki, gazety o necie nie wspomnę.

Prysł zamiast prysnął.
Otwarła zamiast otworzyła.
Wynikło zamiast wyniknęło.
Itd. itp.

Jakaś masakra ostatnio. :wall:

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 sty 2014, o 10:39

Może najbardziej elegancko to Twoje przyklady nie brzmią, ale i dobrane są nienajlepiej - są, mimo wszystko i jak najbardziej, poprawne. :)
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2014, o 11:04

Moje oczy kaleczą.
Uszy, słuchając radia czy tv także.

gregski