Rajdy 2014

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Rajdy 2014

Post 22 sty 2014, o 22:14

Pany, nie szperam po necie i nie śledzę aż tak newsów z RSMP, ale to przecież chyba nie jest pewne, że skoro wskakuje ktoś młody do SPRT, to Siemanko wylatuje??? Ale może się mylę? Ma ktoś jakieś potwierdzone newsy w tej sprawie?

Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 22:17

W zeszłym roku SPRT z pomocą Platinum wystawiało dwa auta: Siemano i Bęben więc może w tym roku także będzie duet?

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 22:20

A no właśnie...
Obrazek

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 sty 2014, o 23:04

a to wypowiedź Dyrekcji na forum SIP w temacie wyniku kastingu (22.o1.2014, godzina 17:56)
Po testach doszliśmy do wniosku, że dla Bartka jest za wcześnie, aby startował w RSMP ( brak doświadczenia w rajdach ogólnie, brak doświadczenia w jeździe na opis, współpracy z pilotem etc etc.). Ma "dryg" do tego, ale ... j.w.
Zaproponowałem mu, aby spróbował pojeździć najpierw w RPP, aby w/w braki nadrobić.
Ponieważ sam RPP się nie interesowałem, nie wiedziałem nawet, że mogą tam w międzyczasie jeździć samochody z napędem wszystkich kół ...
Po paru dniach Andrzejem Górski zapytał mnie, czy nie rozważyć startów Bartka w RPP naszym samochodem ( jak wiadomo mamy dwa ).
Oczywiście w takim scenariuszu można b.dobrze wykorzystać efekty synergii ( ta sama strefa, ci sami mechanicy, wspólne testy etc ). Jednocześnie stały przepływ informacji pomiędzy załogą z RSMP i RPP daje szanse na szybszy rozwój młodego zawodnika - czyli w znacznym stopniu konsekwentny rozwój dotychczasowej strategii zespołu, sięgnięcie po jeszcze młodszego kierowcę. Tym jednak razem jako rozszerzenie, czy też uzupełnienie "normalnego" działania SPRT w ramach RSMP.
Jednocześnie jednak musimy też liczyć się z oczywistymi ograniczeniami budżetowymi. Innymi słowy - nie stać nas na to, aby taki ( dodatkowy !) program w sfinansować z własnych środków ( chyba że kosztem jakości w RSMP - a tego ze zrozumiałych względów nie zrobimy ).
Pozostaje więc 3-mac kciuki, aby Bartek zebrał niezbędną część budżetu umożliwiającą uruchomienie drugiego auta :)

Przyznaję, że w tym kontekście nieco mnie dziwią ( a może już nie ... ? ) negatywne komentarze na różnych forach. Od wielu lat promujemy rajdy, promujemy zawodników, wydaliśmy na to ( jak na skalę naszego biznesu ) naprawdę dużo pieniędzy. A tymczasem zarzuca się nam, ze pomagamy "X" zamiast "Y", jednocześnie nie zarzucając firmom o znacznie większym potencjale, posiadającym odpowiednie produkty, tego, że nie pomagają ani "X" ani "Y", czy też "Z".

No cóż, już świętej pamięci Czesław Niemen śpiewał : "Dziwny jest ten świat" .

Pozdrowienia
źródło: http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try1964085
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 22 sty 2014, o 23:26

czyli jednak sponsorują, ale nie sponsorują :whistle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

barton
6 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 23:50

a kilka miesięcy wcześniej na forum SIP, Dyrekcja popełniła taki tekst (29.11.2013, godz 11:54):
"Casting" ??? :biglol:
Nonsens. Wewnątrz zespołu ktoś sobie zrobił żart, i tak to bez sensu wypłynęło.
Udostępniliśmy kilku kierowcom możliwość zapoznania się z naszym autem rajdowym w bezpiecznych warunkach.
Organizacja znakomita ( SJS ), samochód bezpiecznie dotarł do mety, wszyscy dobrze się bawili w fantastycznej atmosferze.
Teraz następuje analiza zapisów ze specjalnego systemu, który na czas testów był zamontowany w samochodzie i później każdy uczestnik otrzyma zarówno wyniki tej analizy, jak i komentarze obecnych na testach doświadczonych zawodowców.

Pozdrowienia
źródło: http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try1935694 (post nr: 1338)

Oczywiście prawo kibica jest takie, że może sobie różne wnioski wyciągnąć... dla sportu ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 23 sty 2014, o 01:28

burat pisze: moim zdaniem bardzo celne uwagi
Zwłaszcza ta z wyjazdem na MC Historique Dużym Fiatem za 2 koła :lol:

Jest lepiej niż rok temu, ale mnie nieustannie wkurza u Obrockiego maniera wypowiadania się na różne tematy jakby głosił prawdę objawioną, choć nie ukrywam że uwagi na temat Polskiego na Dolnym Śląsku i różnorodności klas są w miarę trafne. Ale mam wrażenie, że ta dyskusja o Polskim na Dolnym Śląsku to w jakimś stopniu takie wylewanie jakichś osobistych żali, że tu był współtwórcą rundy ME, a tu nagle go od tego odsunięto i chłopina stracił jakąś cząstkę życia. Jakieś wytykanie, że w 2009 na Polskim to już nie jechało 15 WuRCów (tylko 13 - sprawdziłem :razz: ), przepierdywanie że ERC to "krzywy świat" bo obsada kiepska, a niech sobie JO przypomni jak wyglądał cykl ME ~10 lat temu i jaka to była lipa zarówno pod względem obsady jak i promocji i prostoty zasad (vide rajdy z różnymi współczynnikami).
A te dywagacje o tym w jakim języku współpracuje mózg Kubicy z nogą Kubicy, czy mówienie że w wyścigach jest ponad 100 (ulubiona liczba JO) liczących się klas wyścigowych to już klasyczny "Obrocki ze Stara" :cofee:

To tyle :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 23 sty 2014, o 03:30

WRC fan, ale przyznasz, że ilość kategorii/klas w seriach wyścigowych jest spora... Która dla zwykłego kibica nie jest czytelna... A o dryfowaniu kierowców między seriami (by ratować kariery ;-) ), wspominał też Kubica w wywiadzie sprzed kilku lat

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 23 sty 2014, o 12:16

Barthol pisze: WRC fan, ale przyznasz, że ilość kategorii/klas w seriach wyścigowych jest spora...
To fakt, ale inne sporty nie są odosobnione np. w kopance też jest Ekstraklasa, Puchar Polski, itd : http://pl.wikipedia.org/wiki/System_lig ... j_w_Polsce :mrgreen:
Każdy znajdzie coś dla siebie :->

barton
6 gwiazdek

Post 23 sty 2014, o 19:07

z rajdowego pudelka, czyli forum autoklubu:
Tak Butvilas w R4 jako zawodnik SPRT
Info potwierdzone .
źródło: http://www.autoklub.pl/forum/viewtopic. ... =5925#wrap (ostatni post na stronie, użytkonik: szefo2)

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2014, o 23:05

:?
Obrazek

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 sty 2014, o 20:08

Orlen zakończył program rajdowy więc... nie dobrze :-( a co do Butvilasa w SPRT, to super wiadomość, niech się chłopak rozwija, a co do Siemanko, to z miłą chęcią zobaczyłbym go np w serii ERC nawet jakby miał jeździć ośką!

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 24 sty 2014, o 20:14

brahu pisze: Butvilasa
jeśli to się potwierdzi to dla mnie słaba wiadomość bo nie wydaje mi się żeby w Polsce nie było młodych talentów którym przydało by się wsparcie :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 sty 2014, o 20:16

burat, młode talenty są ale nie mają kasy na wpisowe;-) i to jest przykre..

barton
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 01:14

burat pisze:
brahu pisze: Butvilasa
jeśli to się potwierdzi to dla mnie słaba wiadomość bo nie wydaje mi się żeby w Polsce nie było młodych talentów którym przydało by się wsparcie :cofee:
pytanie tylko, czy mają zasoby na odpowiedni wsad do kotła... Generalnie nie ma się co obrażać na rzeczywistość (ten sport zawsze był, jest i będzie drogi)... A zespół SPRT to przedsięwzięcie, które musi się bilansować ekonomicznie, a skoro sponsorów mało, to ktoś musi pokryć resztę ;-). A my (kibice) dostaliśmy jakieś PR'owe pitu-pitu o szukaniu talentu, i o tym jacy są fajni bo pomagają wypłynąć na szerokie wody najlepszemu kandydatowi ;-) Myślę, że gdyby przedstawiono te "testy" jako ofertę za "pakiet startowo-szkoleniowy" (SPRT daje swoją wiedzę, obsługę, sprzęt, kontakty itd.), ale wymagany jest budżet na wejście to byłoby mniejszy uszczerbek dla wizerunku zespołu w oczach kibiców (bo mają w pamięci Kajetanowicza i Chuchałę i ich "szkolenie" przez SPRT).

Kolejny zarzut (osób ze środowiska) to tryb przyznania licencji zawodnikowi z N. Sącza, która pozwoli mu jeździć w RPP. Zresztą polecam poczytać (ponad 60 wypowiedzi): https://www.facebook.com/piotr.gradon?fref=ts (dyskusja pod wpisem 21.01.2014).

Ale dla niefejsiastych, kilka cytatów z tej dyskusji (pisownia oryginalna):
Piotr Gradoń Bartek ma być II kierowcą i zbierać doświadczenie przy I kierowcy oraz pod okiem zespołu SPRT.
Ala Kocjan czyli już się wyjaśniło po co dziwna zmiana w regulaminie RPP z dołożeniem takiej a nie innej klasy...

Grzegorz Dachowski Piter moze postaram sie podsumowac o co chodzi wszystkim, tak na spokojnie. Po pierwsze nikt nic nie ma do samej postaci Bartka. Skoro ma na to fundusze to niech sobie jezdzi czym chce, gdzie chce itd. Wiadoma sprawa jest ze SPRT to nie fundacja charytatywna i sporo osob myli ja chyba z tym czego powinno sie wymagac od PZM, czyli programu dla mlodych talentow. A tutaj sprawa jest jasna, przychodzi klient, placi, jedzie. To ze przez lata SPRT mialo dobrych kierowcow do ktorych pewnie sporo dolozylo pieniedzy to tylko i wylacznie dobra wola zarzadu zespolu i nikt nie moze wymagac zeby takie cos trwalo wiecznie. To ze zostal zorganizowany casting to jedynie blad w zlym nazewnictwie tego co sie wydarzylo. Powinno sie to nazywac "zaproszenie do prezentacje oferty". Przyjechalo kilku zawodnikow, zoabczyc, pojezdzili, pogadali. Jednego z nich na to stac, reszty nie, sprawa prosta. Za to elementami razacymi w tym wszystkim osoby znajace sie na temacie (nie chodzi o krzykaczy-kibicow) to to ze 1. PR zespolu robi z Bartka mega talent czym w obecnym stanie sam sie osmiesza oraz robi krzywde zawodnikowi ktory w konsekwencji bedzie nielubianym zawodnikiem bez wlasnej winy. Na razie zostal czlonkiem zespolu, bedzie pracowal, uczyl sie itd. I tyle. Przeblysku talentu do tej pory nie bylo. Czekamy. 2. Specjalnie pod to przedsiewziecie zostaly zmienione zapisy w regulaminie 3. Wiele osob denerwuje sie o droge zdobycia licencji bo wie z autopsji ze walki z PZM o wydanie takiej dla innych zawodnikow, duzo bardziej utytulowanych okazalo sie niemozliwe. Osoby te ostaly odpowiedz negatywna i zaproszenie do RD3L. Zeby to nie byly puste slowa to podam przyklad chociazby Janusza Kolodzieja, Tomasza Nagorskiego, Lukasz Kotarba czy Lukasza Kabacinskiego. Faktem jest ze kazda z tych osob ma duzo wiecej doswiadczenia w motosporcie, duzo wiecej znaczacych sukcesow a jednak nie zostali potraktowani tak jak wydawaloby sie ze powinni.
Łukasz Włoch Ja za cytuje klasyka DEBIL NIE WIE ŻE JEST DEBIL. Po raz setny napiszę że nie mamy tu nic do chłopaka. 1 nasz problem to to, że nie po to jest regulamin, żeby kolesiostwo sobie go naciągało np licencje. Łukasz Kabaciński Mistrz Polski SUPERCARS 2012 Vce European Champion Central zone V-ce Mistrz Czech 2Vce mistrz Austrii.. Licencji nie dostał ma teraz węgierską. I co mi powiesz Piotr że nie kolesiostwem? 2 Nikt nikomu do żadnej kieszeni nie zagląda. Niech sobie ma jak najwięcej, czy nie ma, obojętne. Nie można napisać o chłopaku że jest wielkim talentem, jeżeli nawet nie wystartował w żadnym rajdzie. Nie rozumiecie tego ? Nawet jeżeli tak napisała wolna gazeta, to co z palca sobie to wyssali ? Co będziemy pisać jak się dowiemy kto będzie jeździł w polsce? JA napiszę tak, fajnie że będzie ktoś nowy. Zobaczymy jak mu będzie szło po dwóch przejazdach zapoznania. Napiszę też że jak kiedyś zarzuciłem coś dyrektorowi i szarej eminencji, nim. zapytałem dlaczego jest podwójne wpisowe dla zawodników zagranicznych? To usłyszałem że po to by bronić interesu polskich zawodników. A teraz co usłyszę że polska kocha Litwę? hahaha Ja też kocham Litwę i tam się będe ganiał w tym roku. Cieszę się że Dominik będzie jeździł w Polsce. Ale wiem że dla rozwoju polskiego sportu i polskich kierowców lepiej by było jakby to był polak. Jeżeli napiszecie że dla waszego interesu lepiej jak to będzie Dominik, nikt się słowem nie odezwie. Ale jak będziecie pisać że my Polacy my Litwini ze względu na historie ze względu na Gender na kościół Bo król Władysław II Jagiełło W 1385 zawarł z Polską unię w Krewie, zobowiązując się do przyjęcia chrztu i poślubienia królowej polskiej Jadwigi w zamian za tron polski, który objął rok później. Dowodził zwycięskimi wojskami polsko-litewskimi w bitwie pod Grunwaldem. To Każdy wam napisze żeby nie pie....lić głupot koniec

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 14:08

Niezły dym. Co do wyłaniania młodych talentów, to fakt, że tym powinien zajmować się PZMłot, a nie SPRT. No ale wiadomo...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 sty 2014, o 18:03

brahu, pzmłot ma sie zajmować organizowaniem dobrych rajdów , upraszczaniem przepisów by jak najwiecej zawodników stać było na rajdowanie :idea:
A talentami to niech sie właśnie zajmują prywatne zespoły rajdowe :idea:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 20:45

Piter 35, zgadzam się z Tobą :thumb: Ja się trochę źle wyraziłem, bo chodziło mi o to, żeby Młot stwarzał warunki do wyłaniania/dla młodych/początkujących talentów min. to co Ty napisałeś ;-)

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 26 sty 2014, o 00:25

Mi się wydaje, że awans do tego teamu rajdowego powinien dostać Anonymous.
Anonymous jest na prawdę zajebistym kierowcą.

Czy może admin już wyłączyć ten kod? Czy czekamy aż się zrobi śmietnik we wszystkich wątkach?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 26 sty 2014, o 01:07

to po co dalej kopiować ten pomysł? ;-) To wraca średnio co roku :lol:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 sty 2014, o 03:47

booSTi pisze: Czy może admin już wyłączyć ten kod? Czy czekamy aż się zrobi śmietnik we wszystkich wątkach?
Ten "kod" jest tu od samego początku i do tej pory nie spowodował wygaśnięcia słońca.
Przypomnę, że początek forum był 5 lat temu, a nie moment, w którym założyłeś konto. :evilgrin:

A co do Kubicy, to wk... mnie jego fanboje. Robią z biednego chłopa lekarstwo na raka. Pojechał wolniej, bo rąsia, ale jakby nie rąsia...; zanim wystartował to zrobił wiatraki z reszty i zgarnął wszelkie puchary; kur.. ja nawet widziałem, że ludzie liczyli przewagę po drugim OS na Monte odliczając te 10 sekund, które stracił na oponę, ale by nie stracił jakby nie strzeliła.

Ludzi ogarnęła jakaś mania, ludzi skądinąd tych, którzy do tej pory mówili "gdyby babcia miała...", "zwycięzcy są na mecie".

Trochę nawet przez to mi się nie chce patrzeć co Robert robi, bo jak startuje to automatycznie filtruję komentarze o nim.

W każdym razie sam Robert jest mega hiper, tylko trochę luzu. Nie teraz, to może zaraz skopie dupy. ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 27 sty 2014, o 23:50

z fb: best of rally
Obrazek

komentarze rewelacyjne :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 sty 2014, o 23:51

Barthol, nawet Junior dał głos, jak widzę :?

barton
6 gwiazdek

Post 27 sty 2014, o 23:56

So What!, w sumie się nie dziwię, takiej reakcji na "głębokie wywody" przedmówców... Reszta tutaj: http://rajdy.autoklub.pl/news/butvilas- ... sprt,53316

Ale to jest ciekawostka, którą wrzucił Włoch a Ty? na forum autoklubu:
http://www.autoklub.pl/forum/viewtopic. ... start=6030 (post: poniedziałek, 27 sty 2014, 22:04).... A jadąc niżej jest jeszcze ciekawiej :mrgreen: Generalnie niezłe bagno :?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 01:13 przez barton, łącznie zmieniany 4 razy.

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2014, o 00:00

To co będzie z Siemankiem?
Obrazek