Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Auto dla dziada

Post 23 lut 2014, o 23:24

Sterylizacja to zło. Niech żyją siedziska używek z Niemiec ;-P

Pisałem z telefonu

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 lut 2014, o 09:05

No FIdo_, niemieckie najlepsze, bo rzeczywiście kapucha z kiełbachą. STomma pisał o tym, jak można było dawniej rozpozmnać, jakie wojska którędy przechodziły - po kupskach. Niemieckie wielkie, dobrze kapuchą i kiełbachą wykarmione.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 lut 2014, o 18:59

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 24 lut 2014, o 23:26

FUX pisze:Лукашэнка, bon apetit.

http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... xSlotI3img
FUX,
mają rację.
Nie polegaj tak bardzo na reklamach, bo reklamy sprzedają złudzenia.
Jako praktyk radzę: zamiast lizać cukierek przez papierek, idź i zjedz. A potem oceń.
;-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 25 lut 2014, o 03:25

A co z tymi badaniami? :)
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 08:18

Лукашэнка, ale ja kiedyś sporadycznie do maka wpadałem z dzieciakami i wiem co piszę. Jadałem tą „zdrową" żywność.
Papka jak papka. Wolę coś innego i tak się rozstańmy w tym aspekcie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 09:26

Лукашэнка pisze:
FUX pisze:Лукашэнка, bon apetit.

http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... xSlotI3img
FUX,
mają rację.
Nie polegaj tak bardzo na reklamach, bo reklamy sprzedają złudzenia.
Jako praktyk radzę: zamiast lizać cukierek przez papierek, idź i zjedz. A potem oceń.
;-)
Łukaszenka, rozumiem, że tobie smakuje i że dobrze się po tym czujesz.
Najprawdopodobniej większość^to smakuje, bo tak to jest skonstruowane, żeby nawet wyziewy z klimatycacji kuchennej kusiły.
Ale odbija się po tym wielu osobom. Tuczy to. raz na rok, można. Takie moje zdanie

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 10:56

Fux,
skoro nie chcesz rozmawiać na ten temat, to czemu służą te twoje zaczepki?
Czy to może jakies początki schizofrenii?

Arno,
zwróć uwagę, przez kogo ten temat fastfoodowy w tym zacnym wątku o samochodach został wywołany a potem był podsycany.
Żeby to jeszcze raz wyjasnić: mnie, podobnie jak tobie, bardzo dużo potraw smakuje bardziej niż jedzenie w fastfoodach. Zapewniam.
Te ostatnie traktuję jako doraźne rozwiązanie gdy jestem zabiegany na tyle, że muszę szukać kompromisowych rozwiązań.
Dyskutowałe jedynie z rozpowszechnonym mitem, jakoby jedzenie w McD było bardziej "szkodliwe" niż jedzenie w jakimś innym miejscu, które można spotkać gdzieś po drodze.
A co do odbijanie, aby nawiązać do tej kwestii gastrycznej, to jest to sprawa indywidualna. Jednemu może się odbijac po BigMacu, drugiemu po kotlecikach jagnięcych z przepiórczymi jajami.
Podobnie z gazami jelitowymi i ich wpływem na trwałość tapicerki samochodowej - to wszystko są zagadnienia, jakimi nauka akademicka nie zajęła się jeszcze w wystarczającym stopniu.
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 11:31

Лукашэнка pisze: Podobnie z gazami jelitowymi i ich wpływem na trwałość tapicerki samochodowej - to wszystko są zagadnienia, jakimi nauka akademicka nie zajęła się jeszcze w wystarczającym stopniu.
;-)

Nie no, podobno "tamtym" tematem nauka się zajeła solidnie. Jakieś badania PODOBNO były prowadzone na SGGW :evilgrin:

p.s. Celowo jestem złośliwy. I jeszcze pewnie przez jakiś czas będę, bo nie lubię pustych przechwałek.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 12:04

Fido,
w numerze 1/2008 miesięcznika "Przemysł Spożywczy" znajdziesz artykuł prof. Krzysztofa Krygiera i dr Katarzyny Maksimowicz dotyczący jakości hamburgerów dostępnych na rynku polskim. Artykuł ten powstał na podstawie badań, które były prowadzone w SGGW i w Instytucie Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie.
Badania te nie były prowadzone na zlecenie McD, ale wśród wielu badanych hamburgerów, porównywano również jakość tych z McD.

Podaję Ci link do wydawnictwa, w którym możesz (w formie cyfrowej) kupić ten artykuł naukowy:

http://sigma-not.pl/order.do?mode=compl ... 008-1.html

No i teraz jestem ciekawy, czy wyłożysz to kilka złotych na SMSa bo jesteś faktycznie zainteresowany tym tematem, czy uprawiasz tylko puste gadanie dla gadania.
:evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 12:49

Лукашэнка pisze: No i teraz jestem ciekawy, czy wyłożysz to kilka złotych na SMSa bo jesteś faktycznie zainteresowany tym tematem, czy uprawiasz tylko puste gadanie dla gadania.
:evilgrin:

Na forum? Oczywiście, że puste gadanie 8-) Ale to czasem lepsze niż próba udowodnienia, że koń jest inny niż każdy widzi ;-)

Jestem trochę zawiedzony, bo spodziewałem się czegoś więcej po zapowiedziach o dogłębnej znajomości rynku i możliwościach zorganizowania spotkania z autorytetami, niż szansa na wysłanie SMSa premium, po to żeby przeczytać artykuł sprzed ponad 6 lat (sic!). Jeśli miernikiem mojego zainteresowania jest wysłanie SMS-a premium, to Cię zawiodę. Nie wyślę go :-)

Ale przy okazji wizyty w bibliotece, nie omieszkam przeczytać "Przemysłu Spożywczego nr 1/2008". Obiecuję podzielić się spostrzeżeniami :-)

Nie wiem jak w branży spożywczej, ale np w informatyce (na tym się trochę znam), 6 lat to jest epoka.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 13:13

Konto usunięte pisze:Nie wiem jak w branży spożywczej, ale np w informatyce (na tym się trochę znam), 6 lat to jest epoka.
Konto usunięte,
w branży spożywczej jest inaczej (to czyba dobrze?)
Ja na przykład przygotowuję schabowego tak samo jak robiła to moja mama, gdy byłem dzieckiem.
I również hamburger w McD Polska, dzisiaj i osiem lat temu, niczym się nie różni.

Jeśli gdzieś jest więcej zmian i następuje "postęp" to głównie w "zdrowej żywności".
Na przykład, skoro twierdzi się, że cukier jest niezdrowy, to szuka się coraz to nowych jego zamienników.
Od niedawna modnym zamiennikiem cukru (sacharozy) jest Stevia, "naturalny słodzik roślinny".

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 13:27

Лукашэнка pisze: Ja na przykład przygotowuję schabowego tak samo jak robiła to moja mama, gdy byłem dzieckiem.
I również hamburger w McD Polska, dzisiaj i osiem lat temu, niczym się nie różni.

Może.

Tylko mięso z hodowli w tamtych czasach nie ma nic wspólnego z kupowanym w tej chwili prócz nazwy.
Tucz świni dzisiaj to ca. 2 miesiące krócej, niż 10-20 lat temu a więc prawie 20-30%.

Obecnie gulasz zaczynasz smażyć po kilkudziesięciu min. odprowadzania nadmiaru wody z mięsa.

Z wołowiny kupionej w Chorwacji u prawdziwego rzeźnika proces przygotowania tego dania zajmuje góra pół godziny z podaniem do stołu.

Tam +/- wiemy co jemy.

U nas niestety nie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 13:58

FUX,
jeśli coś mogę poradzić na Twój kłopot z wołowiną do gulaszu, to zajrzyj do Lidla.
Mają tam dobrej jakości wołowinę pod marką BeefMaster (steki, porcje na zrazy, porcje na gulasz, mielone, itd)
Kupowaliśmy już tam wiele razy tą wołowinę i nie było kłopotu z jakością.
Ale nie będę się sprzeczał, ze w Chorwacji może Ci z jakoś powodów smakować lepiej.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 14:34

Łukaszenka, mięso na Bałkanach jest genialne. Polecam wizytę w Belgradzie, gdzie mięso jest w zasadzie poetyczne.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 16:18

Лукашэнка pisze: zajrzyj do Lidla

Znam dostawcę; nie chcę.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 25 lut 2014, o 18:16

FUX, a co jest z nim nie tak?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 18:28

Mięso niemieckie jest na kapuście chowane

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 19:57

Arno, akurat nie o to chodzi.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 21:41

Panie Fuxie, weź Pan nie traktuj wszystkich stwierdzeń śmiertelnie poważnie.
A krowa chowana na kapuście wydziela więcej CO2, więc w RFN to jest zakazane. Jedynie na wiatrami może być karmiona. I dlatego ichnie mięso tak wali siarkowodorem.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 25 lut 2014, o 22:15

Arno pisze: Jedynie na wiatrami może być karmiona.
A to nie dałoby się zrobic takiego sprzężenia energetycznego: obora, w oborze koryta z kapuchą, krowy ustawione tyłem do podnoszonej sciany, za ścianą wiatraki...?
Mogłoby wyjsć perpetuum mobile :-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 153 razy

Post 25 lut 2014, o 22:49

WiS pisze:
Arno pisze: Jedynie na wiatrami może być karmiona.
A to nie dałoby się zrobic takiego sprzężenia energetycznego: obora, w oborze koryta z kapuchą, krowy ustawione tyłem do podnoszonej sciany, za ścianą wiatraki...?
Mogłoby wyjsć perpetuum mobile :-)
A za wiatrakiem - urządzenie pochłaniające metan i do tego samochód nim napędzany
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 25 lut 2014, o 23:04

WiS, ktos probowal, ale bylo duze BUM! :)
podkrecali wydajnosc pewnie ;)
http://niezalezna.pl/51178-gazy-wzdetyc ... trze-obore

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 25 lut 2014, o 23:23

lukass pisze: urządzenie pochłaniające metan i do tego samochód nim napędzany
A tam samochód...
Kolejka.
Do dowozenia kapusty :evilgrin:
gregski pisze: podkrecali wydajnosc
:o Ojaciekręcę :evilgrin:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2014, o 23:27

gregski, pierdy jakieś...

ODPOWIEDZ