Imagine- czyli coś pożądanego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Imagine- czyli coś pożądanego

Post 28 lip 2008, o 10:33

http://wiadomosci.onet.pl/1796277,11,item.html
bardzo bym chciał żeby to weszło, poza filmami dla maluchów.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2008, o 12:37 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam
Grzegorz

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Imagine- czyli coś porządanego

Post 28 lip 2008, o 10:53

Świetna myśl. Mało realna, jak sądzę.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 lip 2008, o 11:22

No fajnie, ale nic na siłę. Dlaczego ma ktoś mnie zmuszać do czytania napisów gdy nie znam obcych języków? Nie każdy ma super oczy i nie każdy chce się uczyć języków obcych.
Ja jestem zdania, że lektor jest dużo przyjemniejszy w odbiorze, niż dubbing. Nie dotyczy to kreskówek.

A jeśli ktoś chce mieć tak jak w opisanym artykule to wystarczy zakupić którąś z cyfrowych platrofm telewizyjnych. Tam zawsze można sobie przełączyć język - podobnie jak w filmach na DVD.
czarne jest piękne...

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 28 lip 2008, o 11:46

vibowit pisze: No fajnie, ale nic na siłę. Dlaczego ma ktoś mnie zmuszać do czytania napisów gdy nie znam obcych języków? Nie każdy ma super oczy i nie każdy chce się uczyć języków obcych.
Oj żeby choć cykl jakiś wprowadzili kilka razy w tygodniu, np w kocham kino. Moja siostra wróciła niedawno ze Szwecji i była pod wielkim wrażeniem tego jak wielka ilość Szwedów, dzieci, nie-dzieci posługuje się niezwykle płynnie angielskim; uzyskuje się to m.in. przez niedubbingowane filmy z napisami.

Nie każdy ma cyfrową platformę cyfrową. Nie każdy chce ją mieć.
Jak to dalej leciało z tym żywcem ? :mrgreen:
pozdrawiam
Grzegorz

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 28 lip 2008, o 11:54

Z rozumieniem języka angielskiego raczej nigdy nie miałem problemów, a że oglądam filmy na kompie czy DVD to zawsze w oryginalnym języku, natomiast kiedyś oglądałem kilka sezonów Star Trek Voyager po Niemiecku z napisami i byłem w lekkim szoku jak szybko łapię słówka, powiedzenia, zwroty itp. tak więc DA SIĘ i dlatego jestem ZA oryginalnymi jeżykami zwłaszcza w filmach dla dzieci, które nie dość że trenują czytanie to jeszcze na pewno zapamiętują brzmienie języka, słów, zwrotów itp. ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 28 lip 2008, o 12:01

Paweł_BB pisze: Z rozumieniem języka angielskiego raczej nigdy nie miałem problemów, a że oglądam filmy na kompie czy DVD to zawsze w oryginalnym języku, natomiast kiedyś oglądałem kilka sezonów Star Trek Voyager po Niemiecku z napisami i byłem w lekkim szoku jak szybko łapię słówka, powiedzenia, zwroty itp.
Inny by się chwalił, a Paweł_BB tylko wspomina :giggle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 28 lip 2008, o 12:33

vibowit pisze: No fajnie, ale nic na siłę. Dlaczego ma ktoś mnie zmuszać do czytania napisów gdy nie znam obcych języków? Nie każdy ma super oczy i nie każdy chce się uczyć języków obcych
Z technicznego punktu widzenia problem nie istnieje. Trzeba tylko chcieć. Rozwiązanie nazywa się telewizja cyfrowa -- nic nie stoi na przeszkodzie, aby emitować film z dwoma ścieżkami: oryginalną i z lektorem/dubbingiem, a do tego dodać osobny strumień z napisami. Trzeba tylko chcieć, a reszta będzie należała do odbiorcy.

W całym tym rozumowaniu leży inny problem: jakoś(ć) polskich tłumoczeń. Czasami szlag człowieka trafia, gdy co innego słyszy, a co innego mu serwują na ekranie. A co mają powiedzieć ci, którzy językiem obcym władają równie dobrze, a nawet lepiej niż polskim?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 28 lip 2008, o 13:00

So What! pisze:Inny by się chwalił, a Paweł_BB tylko wspomina :giggle:
Heh, jak się miało starszego brata i się go na bieżąco przepytywało przed klasówkami to język obcy sam wchodził do glowy :thumb:

ODPOWIEDZ