Forester diesel - awaria silnika przed 100 kkm
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Prosba:
wiem, ze napisano juz cale strony i nie jeden przechodzil temat padu bubla zwanego subaru diesel boxer.
Napiszcie mi prosze w kilku slowach jakie sa opcje, auto po gwarancji, ASO mowi, ze robiora, zrobia foty i wysla do Belgii(???) i jesli szwagier bedzie mial szczescie to subaru za to zaplaci - chyba normalne?
Co w przeciwnym wypadku?
Osoboscie doradzal bym mu wsadzic benzyne 2.5 z automatem, robi to ktos? jakie koszta?
Mial kupic benzyne w automacie, kupil diesla w manualu .. po 30kkm padlo najpierw sprzeglo, teraz silnik..
wiem, ze napisano juz cale strony i nie jeden przechodzil temat padu bubla zwanego subaru diesel boxer.
Napiszcie mi prosze w kilku slowach jakie sa opcje, auto po gwarancji, ASO mowi, ze robiora, zrobia foty i wysla do Belgii(???) i jesli szwagier bedzie mial szczescie to subaru za to zaplaci - chyba normalne?
Co w przeciwnym wypadku?
Osoboscie doradzal bym mu wsadzic benzyne 2.5 z automatem, robi to ktos? jakie koszta?
Mial kupic benzyne w automacie, kupil diesla w manualu .. po 30kkm padlo najpierw sprzeglo, teraz silnik..
Re: Forester diesel - awaria silnika przed 100 kkm
Gdzieś się przewijało, iż zSIP dawał klamoty a Użyszkodnik płacił za robotę, też nie mało.
To i tak postęp po wkładaniu głowy w piasek i niedostrzeganiu problemu.
To i tak postęp po wkładaniu głowy w piasek i niedostrzeganiu problemu.
Kto tu jest importerem i do kogo to w europie nalezy?
Podzwonie jutro i ustale jaka jest polityka naprawy tej usterki na innych rynkach.
Podzwonie jutro i ustale jaka jest polityka naprawy tej usterki na innych rynkach.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
gregski, przy takim przebiegu z tego co się orientowałem, SIP wymienia silnik (oczywiście każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie), ale warunkiem jest robienie przeglądów w ASO. Decyzja jest podejmowana w Japonii importer przesyła dokumentację i na tej podstawie podejmują decyzję o wymianie.
Daj znać jak zakończy się ta sprawa.
Daj znać jak zakończy się ta sprawa.
Ok, mam Zürich. Bedzie trzeba przedzwonic, ciekaw jestem co w temacie robi Niemiecki importer..
Z niemieckiego forum wynika, ze niewiele:
czyli jest to silnik na 100kkm.
Dlaczego na naszym forum nie ma w technicznym oddzielnego watku podwieszonego o tym zagadnieniu wlasnie?
ceny silnikow w sklepie w usa (trzeba doliczyc clo):
http://www.boxeer.com/ee20_parts
Z niemieckiego forum wynika, ze niewiele:
Servus Leute,
ich könnte abkotzen... BJ 2008, Diesel, Legacy
Bei 101.000km habe ich einen neuen Longblock bekommen, musste selber 5.000€ zahlen, jetzt km-Stand: 114.000.
Wieder Motorschaden.
Habe jetzt echt die Schnauze voll...
czyli jest to silnik na 100kkm.
Dlaczego na naszym forum nie ma w technicznym oddzielnego watku podwieszonego o tym zagadnieniu wlasnie?
ceny silnikow w sklepie w usa (trzeba doliczyc clo):
http://www.boxeer.com/ee20_parts
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, o 20:29 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.
danikl, dam znac, jasne.
Na niemieckim forum jest kupa ludzi z tym problemem..
https://www.subaru-community.com/subaru ... rprobleme/
Jakie sa alternatywy??? Ile bierze 4turbo za naprawe?
Mozna wrzucic benzyniaka?
Na niemieckim forum jest kupa ludzi z tym problemem..
https://www.subaru-community.com/subaru ... rprobleme/
Jakie sa alternatywy??? Ile bierze 4turbo za naprawe?
Mozna wrzucic benzyniaka?
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
gregski, wiadomo już co się stało dokładnie z silnikiem?
Marek w MTS Dzierżoniów naprawia takie silniki . Koszt w okolicach 16-20 tys zł .
http://www.subaru.pl/serwis_mts.html
Szczegóły u Marka się dowiesz

Szczegóły u Marka się dowiesz

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
gregski,gregski pisze:Co w przeciwnym wypadku?
oczywiście najlepiej byłoby skłonić SIP (poprzez ASO) do partycypowania w kosztach naprawy.
Ale gdyby ten scenariusz nie wyszedł, to mam jeszcze jedną sugestię.
Szwagier mieszka w Łodzi?
KIkanaście kilometrów od Łodzi, na wsi, znajduje się ten prywatny serwis, specjalizujący się m.in. w Subaru:
http://www.katamaran.auto.pl/index.php? ... &Itemid=30
Byłem tam, rozmawiałem kiedyś z nimi i powiem, że tak rozbudowanego warsztatu chyba nie ma żadne ASO Subaru w Polsce (OK, widziałem tylko kilka, więc zastrzegam, że chyba).
WIem, że oni naprawiają między innymi również popsute silniki boxer-diesel.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
To zależy co się stało.Лукашэнка pisze:WIem, że oni naprawiają między innymi również popsute silniki boxer-diesel.
Przy "klasycznych" awariach tego silnika nie ma co naprawiać. Short block do śmietnika i kupno nowego. Jedynie poskładać.

Chopy, dzieki za feedback, jak tylko bede cos wiedzial to dam znac. Maja go diagnozowac w aso w Lodzi w przyszlym tygodniu.
Panowie, nikt nie przekladal benzynki do diesla?
Zastanowmy sie: mechanicznie wszystko powinno pasowac, nie sadze by napedy od diesla byly slabsze niz te od benzyny, pewnie sa takie same. Nie wiem jak jest w forku zrobiona elektronika, ale zakladam, ze trzeba by przeprogramowac gateway czy centralna elektryke pod inny sterownik silnika. Plus uklad zailania w paliwo - bak/pompa/filtr no i silnik z osprzetem.. Wkladal bym 2.5 jak forku USA... Wrzucenie automatu to pewnie wiekszy temat, zakladam, ze naped inny?
Ja sie nie znam, ale przecie tu same spece ;)
Zastanowmy sie: mechanicznie wszystko powinno pasowac, nie sadze by napedy od diesla byly slabsze niz te od benzyny, pewnie sa takie same. Nie wiem jak jest w forku zrobiona elektronika, ale zakladam, ze trzeba by przeprogramowac gateway czy centralna elektryke pod inny sterownik silnika. Plus uklad zailania w paliwo - bak/pompa/filtr no i silnik z osprzetem.. Wkladal bym 2.5 jak forku USA... Wrzucenie automatu to pewnie wiekszy temat, zakladam, ze naped inny?
Ja sie nie znam, ale przecie tu same spece ;)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 09:13 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Z takimi akcjami zgłosił bym się do prawdziwych speców, są nowy sącz , czy poznań,ja bym zadzwonił do nich nie będę reklamował bo wszyscy wiedzą o kogo chodzi 

darecki1981, ja nie wiem, zareklamuj, na tym forum wolno.
Przeciez nie chcemy tego robic sami, chodzi o ustalenie scenariusza..
Byle Kazio nie ma softu do przeprogramowania sterownikow..
Przeciez nie chcemy tego robic sami, chodzi o ustalenie scenariusza..
Byle Kazio nie ma softu do przeprogramowania sterownikow..
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
gregski pisze: nie sadze by napedy od diesla byly slabsze niz te od benzyny
Z całą pewnością mają inne przełożenia i może okazać się, że auto nie będzie się nadawało do normalnego użytku.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
No chyba trochę różni się zakres obrotowy klekota i benzyniaka i co za tym idzie zastosowane przełożenia (zarówno główne, jak i poszczególnych biegów).
Nie bardzo w ogóle wyobrażam sobie taki przeszczep - a całe okablowanie, komputer?
Przecież tu nic nie będzie zgodne. Nawet bez wchodzenia w szczegóły to jest kompletnie bez sensu.
Nie bardzo w ogóle wyobrażam sobie taki przeszczep - a całe okablowanie, komputer?
Przecież tu nic nie będzie zgodne. Nawet bez wchodzenia w szczegóły to jest kompletnie bez sensu.
Re: Forester diesel - awaria silnika przed 100 kkmm
Golona nie kombinujcie wymiana na benzynę nie ma kompletnie sensu . Taka wymiana to masakra finansowa. Lepiej pogadać z Markiem lub Carfitem i wyjdzie taniej niż taka zabawa z wymianą na benzynę . Lub sprzedajcie go z uszkodzonym motorem .
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35 pisze: sprzedajcie go z uszkodzonym motorem .
o właśnie, jeżeli to nowa buda i będzie dobra cena to może byłbym zainteresowany

Witam,
niestety w moim Legacy 2009 silnik 2.0D również odmówił współpracy (pękł wał przy przebiegu 90.000km).
Obecnie jestem na etapie poszukiwania nowego/używanego silnika.
W związku z tym mam pytanie: czy mogę zainstalować w moim Legacy 2009r silnik 2.0D z 2012r?
Czy nie będzie problemów z osprzętem?
niestety w moim Legacy 2009 silnik 2.0D również odmówił współpracy (pękł wał przy przebiegu 90.000km).
Obecnie jestem na etapie poszukiwania nowego/używanego silnika.
W związku z tym mam pytanie: czy mogę zainstalować w moim Legacy 2009r silnik 2.0D z 2012r?
Czy nie będzie problemów z osprzętem?
Tomekkr1,
proponowałbym Ci zwrócić się z twoim pytaniem do jednej a autoryzowanych stacji obsługi lub bezpośrednio do importera, czyli Subaru Import Polska [email protected] tel. 12 687 43 00 aby uzyskać wiążącą odpowiedź.
proponowałbym Ci zwrócić się z twoim pytaniem do jednej a autoryzowanych stacji obsługi lub bezpośrednio do importera, czyli Subaru Import Polska [email protected] tel. 12 687 43 00 aby uzyskać wiążącą odpowiedź.