Rajdy 2014

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Rajdy 2014

Post 8 mar 2014, o 12:30

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 8 mar 2014, o 13:27

idiotycznie pechowo, jak w Szwecji.. Ale w sumie się nie dziwię odnośnie powodu:
Robert pisze:To był dobry dzień, ale niestety zakończył się bardzo pechowo. Zaczęło się od małego zamieszania przed rozpoczęciem superoesu. Najpierw do startu stanęli Martin Prokop obok Thierry'ego Neuville'a, a później zdecydowano, że to ja mam pojechać z Thierrym. Taka zmiana na szybko sprawiła, że nie zdążyłem skoncentrować się przed startem. Już na pierwszym dohamowaniu było bardzo ślisko. Próbowałem się ratować, ale uderzyliśmy w betonowy kloc, który obrócił nas na dach. W samochodzie była pęknięta szyba i uszkodzone tylne zawiedzenie, ale auto nadawało się do dalszej jazdy. Niestety regulamin na superoes jest inny niż regulamin na normalne odcinki, dlatego sędziowie nie pozwolili nam pojechać drugi raz. Dlatego kolejny dzień musimy rozpocząć w systemie rally 2
Dobrze, że tylko 5 minut mu doliczą, a nie dychę..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 8 mar 2014, o 20:00

Kruszyn słychać standardową wiązankę Kubicy :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

Sporo tych "rajdowych incydentów" w ostatnim czasie (trafiłem na info, że w 4 ostatnich startach miał 8 dzwonów). Przykład z dziś:
Andreas Mikkelsen i Robert Kubica rolowali na trzynastym odcinku specjalnym Rally Guanajuato Mexico, 53-kilometrowym Otates. Polo Mikkelsena opuściło drogę po 10 kilometrach. Fiesta Kubicy wypadła za szóstym z 9 międzyczasów. Załogom nic się nie stało.
Mads Østberg jadący z uszkodzonym zawieszeniem, przekroczył limit spóźnień i również odpadł z etapu. Zespół Citroëna poinformował, że załoga skorzysta jutro z Rally 2.
źródło: http://rajdy.autoklub.pl/news/kubica-i- ... wali,54005

Na następny rajd to niech Lotos i reszta sponsorów oklei też podwozie, będzie dobra ekspozycja :evilgrin: ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 mar 2014, o 20:36

Barthol pisze: Na następny rajd to niech Lotos i reszta sponsorów oklei też podwozie, będzie dobra ekspozycja
:thumb:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 mar 2014, o 20:39

No trochę jestem zaskoczony jazdą Kubicy.

4 rajd w WRC i dzwonów sporo więcej niż rajdów - GB w tamtym roku dzwon, Monte Carlo dzwon, Szwecja 2 dzwony i potem jazda w tempie piechura (1,5 minuty za liderami na każdym oesie), teraz ledwo zaczął się Meksyk i już 2 dzwony....

Może oczekiwania miałem za duże i teraz sprowadza mnie to na ziemię...

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin
Polubione posty: 0

Post 8 mar 2014, o 20:43

No cóż.... podobno najlepiej uczy się na błędach. Bolesne, ale prawdziwe.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2014, o 22:50

z drugiej strony mógłby się bezpiecznie wieźć w okolicach 10-12 miejsca... I tak cały sezon.. To chyba lepiej jednak, że ciśnie, a reszta się ułoży.. oby ;-) Ale niesmak jest...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

barton
6 gwiazdek

Post 9 mar 2014, o 00:31

eMTi, następny rajd to Portugalia, więc impreza którą już zna... Ciekawe jak wypadnie ;-)

Aczkolwiek pewnie znowu będzie tradycyjne dmuchanie balonika (kilku "ekspertów" żyjących z Kubicy) bo uzyskał taki a nie inny czas (naklepał tego i tamtego, a z Ogierem jest w kontakcie) i jakie to miejsce w generalce po tym odcinku... Oby tylko nie skończyło się na tradycyjnym już: on się jeszcze uczy...

Oczywiście ktoś może powiedzieć/napisać, że mam ból dupy bo Kubica jest mega zajebisty. A ja jestem hejter bo mu zwyczajnie zazdroszczę...

Trzeba przyznać jednak, że w rajdach chodzi o zdobywanie punktów (a te przyznają na mecie danej imprezy) i jak na razie to jest blado. Tym bardziej jeśli mówimy o poziomie zawodowym a nie jeździe dla zabawy lub napiętych amatorach...

Jestem ciekaw, czy jeśli sezon będzie przebiegał dalej z przygodami (dopiero jesteśmy po 3'ech eliminacjach, więc sporo jeszcze kilometrów do przejechania) to Lotos będzie chętny do wspierania Kubicy w kolejnym sezonie...

W ramach ciekawostki. Colin McRae w sezonie '99 na 14 rajdów, ukończył tylko 3 (2 wygrał: Safari Rally Kenya i TAP Rallye de Portugal. Rallye de France skończył na 4 miejscu). Pozostałe rajdy to dzwony (3) albo rezygnacja (1) lub awarie (9). Niestety nie jest napisane czy awarie są wynikiem np. wady materiałowej lub produkcyjnej, czy Colin dodał coś od siebie i pomógł ;-)
http://www.ewrc-results.com/profile.php ... olin-McRae

Edycja:
on-board z 2'iej rolki

Link: http://www.youtube.com/watch?v=6221C15-OoI

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 9 mar 2014, o 19:36

Szkoda trochę ,że tak się zakończyło ale mnie jakoś to nie przeraża :idea: , kubek jeszcze wiele musi zmienić w swojej jeździe i jak sam przyznał, jeździ zbyt torowo :idea: .
Te wpadki przyniosą większe doświadczenie i przyjdzie moment na pudło i dobre miejsca . Przeca On dopiero zaczyna swoją przygodę z WRC :thumb:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2014, o 21:25

Malcolm pisze:Naprawdę szkoda, że Robert stracił kolejny topowy rezultat. Cieszę się, że jemu i Maciejowi nic się nie stało, ale to był bardzo rozczarowujący koniec rajdu. Robert był szczególnie zawiedziony. W każdy rajd wkłada wiele wysiłku. Nie mam wątpliwości, że odbije się kiedy przeniesiemy się na bardziej znane dla niego imprezy
Roberto pisze:Na bardzo chudej sliskiej partii wypadlismy na pierwszym ciut szybszym zakrecie przez szczyt. Kombinacja zlego opisu i zbyt szybkiej jazdy. Zsunelo nas z malego szczytu, uderzylismy w murek i sturlalismy sie kilka metrow nizej.
Rajd trzeba ukonczyc zeby bylo pozytywnie ale w ten weekend wiekszosc OSow jechalem bardzo dobrze. W Meksyku sa bardzo trudne odcinki, ale trudne dla wszystkich i trzeba byc madrzejszym, ale mozna jechac albo wolniej, co niekoniecznie chroni od bledow, albo sie uczyc i ryzykowac. Dzisiejszy blad byl tak naprawde mniejszy niz wczorajszy.
Moim planem jest dojezdzanie do mety, co na razie sie nie udaje ale byly to tez bardzo trudne rajdy.
Szkoda, bo kilometry ktore bysmy przejechali zwiekszylyby doswiadczenie, ale niestety sie nie udalo.(...)
To był bardzo rozczarowujący rajd dla mnie. Do pierwszego incydentu w piątek czułem, że nasze tempo było bardzo dobre. Jechałem bardzo dobrze, ale popełniliśmy drobny błąd na superosie, który wiele nas kosztował. Była to kwestia niskiej koncentracji i śliskiego asfaltu na pierwszym zakręcie.
Dziś niestety popełniliśmy kolejny błąd - to była kombinacja kilku czynników, które zakończyły nasz rajd. Weszliśmy nieco za szybko w zakręt na szczycie, ale myślę, że nasze notatki nie były tak mocne jak mogły być na tej sekcji. Było tak ślisko, że nie było miejsca na błąd. Rolowania nie udało się uniknąć, droga była bardzo wąska, uderzyliśmy w mały kamień na poboczu i skończyliśmy na dachu (...) Czy ja się zniechęcę? Kwestia jest następująca: za moim przejściem do rajdów stał jeden cel. Każdy inteligentny człowiek i fan motorsportu może się domyślić, jaki to cel. Na pewno do zrealizowania go potrzeba bardzo dużo czasu, ponieważ potrzebne jest wielkie doświadczenie. Aby zacząć walczyć z czołówką, na takim rajdzie trzeba się pojawić kilka razy. Mam ponad 20 lat doświadczenia torowego i mój styl jazdy powoduje, że zostawiam sobie bardzo mały margines na błąd. Już w kilku momentach na tym mi się właśnie powinęła noga. Wczesny wjazd w zakręty, torową linią pozostawia bardzo mały zapas i może się nie opłacać. Gdybym miał jechać tylko na dojechanie, to wolę sobie siedzieć w domu i jeździć na playstation. Z drugiej strony dotarcie do mety jest bardzo ważne, bo pozwala zebrać doświadczenie i wykorzystać je w przyszłości. To trzeba wyważyć
Maciek pisze:Nie było nam dane przejechać wszystkich odcinków, co jest największą stratą weekendu. Niemniej jednak, choć wiem że dziś może brzmi to dość dziwnie, uważam że prędkość jaką pokazuje Robert w swoim pierwszym sezonie WRC jest zadziwiająca. Odrzucając nawet Jego ograniczenia, a biorąc pod uwagę że rywalizuje z zawodnikami znającymi trasy rajdów jak własną kieszeń to nie przypominam sobie kierowcy, który byłby tak szybko, tak blisko czołówki. No może Seb Ogier w 2009. Doskonałym przykładem jest tu Rajd Mexyku, który dla mnie był 6 a dla Roberta 1 . Oesy praktycznie są te same od lat. Jeśli na 44 km El Chocolate przyjeżdżamy ze stratą 0,5s/km do mistrza świata to znaczy że prędkość jest. Niestety brak doświadczenia kierowcy powoduje że zdarzają się również takie wypadki jak wczoraj i musimy postarać się poprawić naszą skuteczność, ale jestem przekonany że już niebawem Robert będzie rywalizował o podium również w rajdach szutrowych. Znamienne jest to że dziennikarze branżowi i ludzie z zespołów, których poznałem podczas moich lat spędzonych w cyklu WRC, zadają pytanie : kiedy a nie czy? Robert wygra Swój pierwszy rajd. Wiem że wiele osób jest zniecierpliwionych, nam też nie jest teraz najłatwiej, dlatego jeszcze bardziej doceniam wszystkie gesty sympatii z Waszej strony. Po raz kolejny powtórzę truizm : To kibice są sensem tego sportu. Dziękuje za doping......i do zobaczenia już niebawem w Portugalii.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=aFOMj3fy4cM

Link: http://www.youtube.com/watch?v=40eEZHD64G0

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 12 mar 2014, o 23:02

A tak w ogóle, to Arłamów nam śmignął.... Co się działo?
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

barton
6 gwiazdek

Post 13 mar 2014, o 00:42

pawlaswrc, a różnie ludzie piszą bo skończyło się jaz zwykle pewnym "skandalem" (odwołane odcinki i spekulacje w sieci są w tym temacie: kto mógł na tym coś ugrać)...

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 16 mar 2014, o 08:57

Z Kubkiem sytuacja jest dość śmiszna, bo faktycznie ma więcej dzwonów niż rajdów :giggle:

Z drugiej strony osobiście jakiś jestem spokojny o niego i z czasem powinno się to normalizować, a poziom jego jest wysoki,
więc jest duża szansa na sukces pełno gembo w dalszej perspektywie ;-)

Poza tym zła passa powinna się już wyczerpywać powoli więc zakładam, że będzie szło ku lepszemu. Czas pokaże :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 mar 2014, o 09:29 przez ryjeks, łącznie zmieniany 1 raz.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 16 mar 2014, o 09:23

z Kubicą jest gorzej niż myślałem, on się nie potrafi nauczyć jeździć. Póki co.
Tak, wiem, że jest prawdopodobnie genialny. Nie umie i tyle.

Chociaż, jednostajnie, najgorsi w Kubicy są jego fani. Gieruszczak to ładnie udowodnił nafejsie. Mi się osobiście nie chce zaglądać w njusy o nim (Kubicy tymże), bo się nie da czytać tego smoleńska.

Może za szybko dla niego? Historia zna przypadki prymusów z niższych klas, którzy nie podołali.

barton
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 00:58

pawlaswrc pisze:A tak w ogóle, to Arłamów nam śmignął.... Co się działo?
Myślę, że fajna relacja:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=GTcc1xrEFjk

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 22 mar 2014, o 22:24

Proszę - u nas w Arłamowie startują 22 załogi, a w UK zgłasza się niecałe 80 załóg i odwołują rajd z powodu niskiej frekwencji :cofee:

http://rajdy.autoklub.pl/news/rally-nor ... lany,54214

barton
6 gwiazdek

Post 23 mar 2014, o 02:40

Nasi rajdowcy to pewnie też by chcieli takiej ilości załóg na rajdzie, byle tylko w ich klasie było 3-4'ech ;-) :wall: (czy ile tam potrzeba by PZMłoty mogły przyznać tytuł)

barton
6 gwiazdek

Post 24 mar 2014, o 01:41

A rajdowy Walim taką imprezę zorganizował dla "amatorów" i fajnie:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=oEkjxufW9I0

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2014, o 01:59

Barthol, wiemy, kilku forumowiczów startowało, o imprezach na dolnym śląsku gadamy w wątku "zawody we wrocławiu i okolicach" ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 24 mar 2014, o 19:09

eMTi, hehehe... Ale to jest ciekawa impreza (zwłaszcza malowniczość trasy i ilość załóg), która warto pokazać w relacji do ostatniego rajdu RSMP...

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 28 mar 2014, o 12:44

Acropolis jako ERC sie zaczał własnie

Kajetan na free 1 byl 3 a na free 2 byl 8

na razie rzadzi nowy 208 t16

QAL o 13:20 wg lokalnego czasu czyli u nas 12:20
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2014, o 12:35

po 3 odcinkach Kajto 3ci, ze stratą ok 13s, a na poprzednim odcinku musiał cofać, co wg niego przyniosło stratę 12s, czyli jest nieźle :thumb: No i Fiesta R5 chyba powoli jest detronizowana przez 208 T16 :whistle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 mar 2014, o 14:04

no jest ciekawie ,zobaczymy drugą pętlę i jutrzejsze przezbrojenie zawiasu ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2014, o 15:38

i już drugi, ale żaba na plecach :-)

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 29 mar 2014, o 16:47

no i Bouf rzutem na tasme Kajta objechal :(
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

ODPOWIEDZ