Póki co (tfu tfu) wręcz przeciwnie. Chcę powiedzieć, że nie ma uniwersalnych prawd. I to nie działa tak, że coś, co uważamy, że było dobre dla nas, będzie dobre automatycznie dla naszych dzieci.rrosiak pisze:Czyżby któreś z Twoich dzieci Cię zawiodłoKonto usunięte pisze: Im bardziej dostaną w kość, tym na lepszych wyrosną ludzi. A to jest niestety gówno prawda![]()
![]()
Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Wynajmuję mieszkanie w krakowie od pewnego notariusza. Gość ma tych mieszkań co najmniej kilka, bo ma księgową i program komputerowy, z którego generuje rozliczenia kosztów, faktury itp... Mam wrażenie, że jest to całkiem niezły biznes w sytuacji kiedy dysponuje się nadmiarem gotówki. Może trafiłeś na złych najemców?FUX pisze:lukass, no to trwaj w zadowoleniu jak najdłużej.

-
zino
- 4 gwiazdki
- Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ja też na szczęście nie ma kłopotów z najemcami, chociaż reguły nie ma, ale może to tez zależeć jak już lukass napisał od lokalizacji i standardu
mój znajomy ma kilka mieszkań i całkiem niezły dodatkowy dochód, mimo kredytów na nie - zbiera na chatę na Fuercie
mój znajomy ma kilka mieszkań i całkiem niezły dodatkowy dochód, mimo kredytów na nie - zbiera na chatę na Fuercie

Nie mam wynajmów.Konto usunięte pisze: Może trafiłeś na złych najemców?
Działając kiedyś w tej branży za dużo się nasłuchałem.
A mój znajomy kiedyś wygrął million w totka.zino pisze:mój znajomy ma kilka mieszkań i całkiem niezły dodatkowy dochód, mimo kredytów na nie - zbiera na chatę na Fuercie
Nie wiem jednak, ile wydał przez całe życie na zakłady, a na pewno nie mało.

W Polsce kredyt mieszkaniowy jest drogi.
Nie pociesza mnie nawet informacja, że w Brazylii i w Indiach, takie kredyty sa jeszcze droższe:
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70548 ... eczny.html
Dlatego decydowanie się na kredyt aby z niego sfinansować zakup mieszkania na wynajem to jest ryzykowna decyzja.
Oczywiście, w każdym biznesie jest jakieś ryzyko i często, Ci kórzy go podejmują, jednak wygrywają.
Ale o czym już mniej chętnie się mówi, wielu innych, wpędza się w ten sposób w poważne kłopoty życiowe.
Jeśli chodzi o wynajem to trzeba mieć szczęście... ludzi nie prześwietlisz na pierwszym spotkaniu... Ze znanych mi historii to bilans wychodzi mniej więcej 50 na 50... Raz wynajmujący są bardzo okej, innym razem z kumplem odgruzowywalismy mieszkanie (jego) po wyprowadzce studenta prawa (brud, grzyb, powyrywane futryny, niepopłacone rachunki, a osoba była z polecenia.)...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Co się teraz opłaca przywieźć ze stanów (nie licząc sti)?
pisałem z telefonu
pisałem z telefonu
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Odp: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie straszny
Klocki LEGOKonto usunięte pisze:Co się teraz opłaca przywieźć ze stanów (nie licząc sti)?
pisałem z telefonu

No i nadgryzione jabłka, ale tylko na użytek prywatny.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

W bagażu podręcznym ?Konto usunięte pisze:Co się teraz opłaca przywieźć ze stanów (nie licząc sti)?
pisałem z telefonu

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Kompa (najlepiej z jabłuszkiem), ajfona, ajpada i pochodne. No w ogóle elektronikę. Począwszy od drobiazgów typu słuchawki, po GoPro, zegarki do biegania (np. Garmin), Kindle. No cholera, wszystko jest tańsze...
No i ciuchy.
Aha, legalnie możesz wwieźć do Polski za ok. 500 USD na osobę. Uprzedzam, że możesz się zdziwić jak już na Okęciu wychodząc z bagażem i widząc upragnione wyjście usłyszysz nagle "kontrola celna, zapraszam do nas". Nie wiem skąd ta babka wiedziała (mimo, że lecieliśmy przecież z Frankfurtu, a nie bezpośrednio z NYC
), ale trochę się spociłem. Prześwietlenie bagażu, pytania, co, ile, komu...
Byłem luty/marzec, więc całkiem niedawno.
Aha, oczywiście tej listy powyżej to wcale nie kupowałem i nie wwoziłem, żeby nie było wątpliwości
PS. Oczywiście pudełka, metki i paragony najlepiej zostawić tam
No i ciuchy.
Aha, legalnie możesz wwieźć do Polski za ok. 500 USD na osobę. Uprzedzam, że możesz się zdziwić jak już na Okęciu wychodząc z bagażem i widząc upragnione wyjście usłyszysz nagle "kontrola celna, zapraszam do nas". Nie wiem skąd ta babka wiedziała (mimo, że lecieliśmy przecież z Frankfurtu, a nie bezpośrednio z NYC

Byłem luty/marzec, więc całkiem niedawno.
Aha, oczywiście tej listy powyżej to wcale nie kupowałem i nie wwoziłem, żeby nie było wątpliwości

PS. Oczywiście pudełka, metki i paragony najlepiej zostawić tam

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A jak jest z gwarancją na jabłko? Znając życie w Polsce nie jest uznawana.
pisałem z telefonu
pisałem z telefonu
Fido_ , moja była uznawana.
SZMATY są tam tanie.
Ja robię tak, że kupuję w internecie z wysyłką do hotelu.
No i najlepszy patent: bierzesz maluśko rzeczy, bierzesz malą miękką torbę. DO hotelu se zamawiasz walizkę np. Eagle Creek. I rzeczy.
SZMATY są tam tanie.
No i najlepszy patent: bierzesz maluśko rzeczy, bierzesz malą miękką torbę. DO hotelu se zamawiasz walizkę np. Eagle Creek. I rzeczy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Gwarancja raczej nie działa...
No i w przypadku iPhone jest jeszcze kwestia LTE. Np. w 5S w Orange działa bez problemu. Ale już w Play niekoniecznie...
No i w przypadku iPhone jest jeszcze kwestia LTE. Np. w 5S w Orange działa bez problemu. Ale już w Play niekoniecznie...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
No patent jest sprytnyArno pisze:Fido_ , moja była uznawana.
SZMATY są tam tanie.

A ciuchy zamawiasz zdalnie? Bez przymierzania??
Tak, spodnie wiadomo jaki rozmiar. Koszule mniej wiecej tez. Mam tam pewna praktyke. Buty do biegania i inne też się daje, choć jest ryzyko.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Konto usunięte,
popsułem kilka dni temu mój aparat foto - małpkę.
Rozglądam się więc za jakimś nowym poręcznym kompaktem.
Gdybyś mi przywiózł ten zestaw:
to bym Ci się jakoś wymiernie odwdzięczył.

popsułem kilka dni temu mój aparat foto - małpkę.
Rozglądam się więc za jakimś nowym poręcznym kompaktem.
Gdybyś mi przywiózł ten zestaw:
to bym Ci się jakoś wymiernie odwdzięczył.

Przerabiałem temat, przez rok masz gwarancję obejmującą obszar całego świata - przynajmniej dla sprzętu komputerowego. Z tel. może nie być tak różowo.Konto usunięte pisze:A jak jest z gwarancją na jabłko? Znając życie w Polsce nie jest uznawana.
pisałem z telefonu
ciekawy głos o tym skąd się bierze siła niemieckiej gospodarki...
http://biznes.interia.pl/raport/euro_w_ ... 12507,5420
http://biznes.interia.pl/raport/euro_w_ ... 12507,5420
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak nie wzięli pod uwagę tego:busik pisze: ciekawy głos o tym skąd się bierze siła niemieckiej gospodarki...
http://zus.pox.pl/zus/auto-sluzbowe-dla ... ugosci.htm
to nieciekawy

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Piękne. Po prostu kypba piękne
pisałem z telefonu
pisałem z telefonu
w zalinkowanym "szokującym" materiale czytamy:Alan, Alan, Alan! pisze:jak nie wzięli pod uwagę tego:busik pisze: ciekawy głos o tym skąd się bierze siła niemieckiej gospodarki...
http://zus.pox.pl/zus/auto-sluzbowe-dla ... ugosci.htm
to nieciekawy![]()
Pojazdy dla ZUS muszą mieć zatem co najmniej 4,82 metra długości. Z kolei szerokość bez lusterek powinna wynosić... co najmniej 1,80 metra. Już po zastosowaniu tylko tego jednego kryterium, spektrum wyboru zawęża się jedynie do aut największych i najbardziej luksusowych. Oznacza to, że w grę wchodzą jedynie najdroższe limuzyny dostępne na rynku.
Jakie zatem auta spełniają wymagania ZUS? W grę wchodzi np. Jaguar XF (4,96 m), BMW serii 7 (5,07 m) czy też Bentley Continental (5,29 m).
Szokujące?
No cóż, dla ciekawości sprawdziłem, że na przykład:
- Skoda Superb: długość: 4 838 mm, szerokość bez lusterek: 1 817 mm
- Ford Mondeo: długość: 4850 mm, szerokość bez lusterek: 1886 mm,
- Kia Optima: długość: 4 845 mm, szerokość bez lusterek: 1 830 mm
Więc jakby szanse na Bentleye Continentale dla ZUSmenów w marnych barwach widzę.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, no wiesz, pisanie o jaguarze jest bardziej nośne.
Co nie zmienia faktu, że urzędasy żyją sobie jak królowie. Za moje i Twoje pieniądze. Nie ma tam choćby cienia skromności i dążenia do oszczędności.
Co nie zmienia faktu, że urzędasy żyją sobie jak królowie. Za moje i Twoje pieniądze. Nie ma tam choćby cienia skromności i dążenia do oszczędności.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Mnie bardziej interesuje dlaczego nie ma tam hwymiarow tojoty aygo, albo klijo bieda werszyn, bo co?
a które z tych aut mają:Лукашэнка pisze: na przykład:
- Skoda Superb: długość: 4 838 mm, szerokość bez lusterek: 1 817 mm
- Ford Mondeo: długość: 4850 mm, szerokość bez lusterek: 1886 mm,
- Kia Optima: długość: 4 845 mm, szerokość bez lusterek: 1 830 mm
Więc jakby szanse na Bentleye Continentale dla ZUSmenów w marnych barwach widzę.
itd itd- system kontroli ciśnienia w ogumieniu
- elektrycznie sterowane, podgrzewane, składane, automatycznie ściemniające się lusterka boczne z funkcją pamięci ustawienia,
- poduszka chroniąca kolana kierowcy,
w przetargu oferowany produkt musi spełnić wszystkie wymogi a nie tylko wybrane

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski