Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Auto dla dziada

Post 16 kwie 2014, o 13:06

esilon pisze: szukam auta które pali mniej niż dychę na sto przy ciężkiej nodze
SX...? :giggle:
esilon pisze: jestem pełen podziwu dla seata jak doskonale marny kompakt wyciszył,
Po porządnym nasmarowaniu wiadomej uszczelki wazeliną techniczną - Forester też się nagle robi niezwykle cichy :o I nawet żona nie krzyczy przy 180... :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 kwie 2014, o 13:14

WiS pisze:
esilon pisze: szukam auta które pali mniej niż dychę na sto przy ciężkiej nodze
SX...? :giggle:

:
No to jeśli SX, to może Kizashi?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 kwie 2014, o 13:20

SX ma 1.6, a Kizashi 2.4 i skrzynię bezstopniową przy napędzie AWD. Na spalanie poniżej dychy bym nie liczył.

lukass
5 gwiazdek
Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 159 razy

Post 16 kwie 2014, o 13:31

WiS pisze:SX ma 1.6, a Kizashi 2.4 i skrzynię bezstopniową przy napędzie AWD. Na spalanie poniżej dychy bym nie liczył.
Podobno nie pala tak duzo - niezła areodynamika pewnie ma wpływ. Ze wszelkimi Suvami czy suvopodobnymi jest jeden problem. Powyżej 120 km/h opory powietrza zabijają ekonomię ;)
Swoją drogą Kizashi mi się bardzo podoba, a relacja ceny 3 latka do tego co się otrzymuje (wyposażenie i zazwyczaj mikroskopijne przebiegi) jest genialna. Ten motor podobno dobrze tez znosi LPG.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Post 16 kwie 2014, o 13:52

WiS pisze:SX ma 1.6, a Kizashi 2.4 i skrzynię bezstopniową przy napędzie AWD. Na spalanie poniżej dychy bym nie liczył.
a jest dostępna ta wersja w PL? bo z tego co pamiętam to tylko FWD jest u nas dostępny

Edyta - jest dostępna :-)
poza tym (nie mogę znaleźć tego artykułu) ostatnio w AutoŚwiat czytałem test długodystansowy Kizashi - z tego co pamiętam, zawieszenie się trzepie szybko, spalanie ponad 11 ltr, auto kilka razy lądowało im na lawecie, głośne w środku, silnik tez nie jest gwiazdą niezawodności - ogólnie mieszane odczucia
ale fakt - auto mi się zawsze podobało - ma coś w sobie :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 kwie 2014, o 14:04

2.0 tfsi czy w golfie czy w a4 w trybie autostrada 180kmh nie przekracza 12 litrow. Lord trzylitrowy nie przekraczal w tym trybie 10. Czyli polepsza sie benzyniakom, tak trzymac.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 16 kwie 2014, o 14:10

Arno pisze: I chcesz se kupić wygodne i duże.

chce wygodne czyli zapewne większe choć potrzeby takiej nie ma i przy okazji mniej paliwożerne ..........no i nie ropniak :-)

leon na trasie 700km w tym przejazd przez Kraków w godzinach szczytu, 200km autostrada (but w podłodze) ,reszta kręte górskie drogi, zapakowany po pokrywke wyswietlil 7,7/100 pod ciężką i okrutną nogą
Arno pisze: A ten model Cross jest o 1cm podniesiony
za to ma dużo plastiku dodatkowego :-)

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:13

gregski pisze: Czyli polepsza sie benzyniakom, tak trzymac.

kto nie zobaczy i tak nie uwierzy , te małe szkopskie turbawki naprawdę zaskakują

suzuki takie dziewczyńskie jakieś :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 kwie 2014, o 14:17

esilon pisze: 200km autostrada (but w podłodze) ,reszta kręte górskie drogi, zapakowany po pokrywke wyswietlil 7,7/100 pod ciężką i okrutną nogą

A czy czasami ta noga nie miała bezpośredniego połączenia z kieszenią w której tkwił pusty portfel?? Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby turbo benzyna spaliła tak mało.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:33

esilon pisze:[
leon na trasie 700km w tym przejazd przez Kraków w godzinach szczytu, 200km autostrada (but w podłodze) ,reszta kręte górskie drogi, zapakowany po pokrywke wyswietlil 7,7/100 pod ciężką i okrutną nogą
A jakie prędkości były???

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:41

Konto usunięte pisze: Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby turbo benzyna spaliła tak mało.
rozumiem, tez nie wierzyłem, zwracam jednak uwagę że wg producenta powinien palić mniej niż 6 :-)

mam świadków bo na paliwo była zrzutka :-)

Arno pisze: A jakie prędkości były???
na niemieckiej 170-190 jak się dało
reszta 120-130-80 bo tir, but but but- 120-130 -i znowu ciężarówka

może tajemnica tkwi w tym ze jazdy powyżej 4000 obr nie ma sensu uprawiac bo najlepsze momenty sa wczesniej
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, o 14:43 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 313 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 kwie 2014, o 14:42

Konto usunięte pisze:
A czy czasami ta noga nie miała bezpośredniego połączenia z kieszenią w której tkwił pusty portfel?? Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby turbo benzyna spaliła tak mało.
No właśnie. Też mi się w to nie chce wierzyć.
W cyklu pozamiejskim OBK III z dieslem pali coś koło tego - sprawdzone na trasie z Austrii do Krakowa przy prędkościach przepisowych + ok. 10 km/h. Dokładnie wyszło 7,8 l/100km. W tych samych warunkach (jechaliśmy razem) w Legacy IV H6 wyszło mi 9,6 l/100 km.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:42

Konto usunięte pisze: A czy czasami ta noga nie miała bezpośredniego połączenia z kieszenią w której tkwił pusty portfel?? Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby turbo benzyna spaliła tak mało.
Są na świecie ludzie, którzy zakłądają, że mało pali, wtedy im się rzuca na styl jazdy, i jak osiem razy przyśpieszą to się robi AGRESJA i Bandydtys drogowy.
Na przykład na forum Alfy okazuje się, że nie wiadomo dlaczego mój palił najwięcej. Wszystkim normalnie paliło tyle średnio, co mi na 4 pasmówce, przy prędkość 90, bez przyśpieszeń i na śpiąco… A mnie za to o 50% więcej. I co najlepsze mojej żonie o 50% więcej…
O co się rozchodzi. Dlaczego ludzie piszą takie rzeczy.
Zresztą fajny trik producentów - tak się kalibrui komputer, żeby kierowca był szczególnie zadowolony.

Już za jakieś dwa miechy zobaczymy ile będzie palił mój nowy benzyniak.
Ja nie wierzę w żadne cuda - te nowe auta mogą mało palić, pod warunkiem, że się nie naciska na pedał przyśpiesznika. Przy nieostrożnym muśnięciu pedału gazu spalanie wzrasta geometrycznie. Chodzi jedynie o zdobycie certyfikatów CO2 i wyników spalania….A metoda, obojętna.

Skoro XCV w automacie mojej żonie ( ona chyba jednak robi na taksówce, bo taki styl ma) pali średnio 9.8 po dotarciu??? Mnie to nie wzrusza, ja mogę nieco zbić te wyniki, bo baby inaczej pracują gazem… no ale nie oszukujmy się.

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:46

tak tak, bezczelnie kłamię i na dodatek dopłaciłem kumplom do paliwa żeby udowodnić że auto które sporadycznie użytkuje jak mi żona łaskawie pozwoli prawie produkuje paliwo :giggle:

od razu mi lepiej , czuję się lepszy

dziekuje :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:48

Arno pisze: Przy nieostrożnym muśnięciu pedału gazu spalanie wzrasta geometrycznie

pedał gazu możemy sobie naciskac a komputer i tak decyduje ile poda, w leonie naprawdę nie ma gaźnika :->

OBK ciut inna bryłe niż leon ma co przy wyższych prędkościach raczej wpływa na spalanie
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, o 14:50 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 kwie 2014, o 14:49

esilon, no ale rozliczałeś się z kumplami na podstawie wskazań kompa? Bo jeśli tak, to się nie dziwię, że szukasz oszczędności hehe :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 14:55

Konto usunięte, tak, jakiś błąd pewnie jest ale na początku sprawdzałem potencjalnego kłamczucha i róznice były minimalne ( pomijalne)

mój wrx na tych samych codziennych trasach raz pali 12 raz 14,5 w co warszawiacy także nie uwierzą

bo u nas na wsi jednak na kilometry przliczamy a nie na motogodziny :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:29

esilon pisze:
tak tak, bezczelnie kłamię i na dodatek dopłaciłem kumplom do paliwa żeby udowodnić że auto które sporadycznie użytkuje jak mi żona łaskawie pozwoli prawie produkuje paliwo :idea:
Od początku wiedzieliśmy, że coś kręcisz :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:37

So What!, wytłumacz lepiej jak to jest że Rrosiowi h6 pali 19 a Tobie 9,6 :lol:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:45

esilon, co innego w płynna jazda w trasie, co innego jazda po mieście ;-)
W mieście mi pali ok. 17 l/100 km. Za to przy wyjazdach urlopowych pali mniej niż Forek.
Poza tym RRobert miał OBK - Legacy ma lepszy współczynnik oporu powietrza :razz:

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:47

So What! pisze: Poza tym RRobert miał OBK - Legacy ma lepszy współczynnik oporu powietrza

lepszy o 2 litry ? w mieście? :razz:

:mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 139 razy
Polubione posty: 208 razy

Post 16 kwie 2014, o 15:47

So What! pisze: RRobert miał OBK

Wypraszam sobie, nadal mam :x
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:48

A to już zależy od miasta :giggle:
Zresztą sam wiesz, że jak jedziesz u Was w mieście z wiatrem, to mniej auto mniej pali :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Post 16 kwie 2014, o 15:51

So What! pisze:esilon, co innego w płynna jazda w trasie, co innego jazda po mieście ;-)
W mieście mi pali ok. 17 l/100 km. Za to przy wyjazdach urlopowych pali mniej niż Forek.
Poza tym RRobert miał OBK - Legacy ma lepszy współczynnik oporu powietrza :razz:
cholera, to moje H6 w trasie nie zejdzie poniżej 11 ltr, a w mieście norma to 13-15 - niezależnie czy na LPG, czy na benzynie (jakoś tak Jako poustawiał, że różnice w spalaniu są kosmetyczne)

jakoś w te 9,6 nie chce mi się wierzyć :cofee:
wiem wiem ... mam starszą wersję H6 i co z tego, pomarudzić se nie mogę :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 15:51

busik pisze: jakoś w te 9,6 nie chce mi się wierzyć
:giggle: :giggle: :giggle:

Poznan vs Krakow :mrgreen:

ODPOWIEDZ