Witam,
Forester MY"00 92KW.
Najechane 280k km
Auto jeździ na gazie i na gazie wszystko jest ok, natomiast uruchamiane jest zawsze na benzynie i po osiągnięciu właściwej temperatury samo przełącza się na gaz. I właśnie przez tą chwilę do nabrania temperatury chochluje benzyny koszmarne ilości. Efekt jest taki, ze jeżdżąc na gazie tankuję miesięcznie paliwa za ok 150zł.
Mam tak od kilku dobrych miesięcy, a w ostatnim miesiącu mam wrażenie że poleciał mi jeszcze katalizator ( zaczęło z wydechu śmierdzieć zgniłymi jajami ) co za pewne jest usterką już wtórną spowodowaną czymś innym.... tylko właśnie czym? Sonda Lambda ?
Ktoś może wie jak i gdzie mogę to sprawdzić w Olsztynie?
Przy jeździe na gazie jaki na benzynie nie widzę żadnego nie normalnego zachowania ( prócz dużego spalania benzyny ), żadna kontrolka się nie świeci, odpala dobrze, moc ok.
Może ktoś coś podpowie...?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Piotr
Forester ogromne spalanie benzyny przy jeździe na gazie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Forester ogromne spalanie benzyny przy jeździe na gazie
warwick, hipoteza być może od czapy, ale czy po prostu ta benzyna nie ucieka z powodu jakiejś nieszczelności?
Ostatnio forumowy kolega przerabiał ten temat w OBK '99 i okazało się, że bak jest przeżarty.
Ostatnio forumowy kolega przerabiał ten temat w OBK '99 i okazało się, że bak jest przeżarty.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- marat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Koszmarne ilości to znaczy ile
. Subaru mają to do siebie, że dużo palą u mnie na gazie przy silniku 1.6 (292k km na gazie) pali bez problemu 12 litrów gazu, przy bardzo oszczędnej jeździe 9-10 litrów, a przy moim stylu jazdy to 16 pali spokojnie. Jakby z dużo benzyny wciągał to pewnie by się zalewał bądź miał problemy z osiągami. Być może to sonda lambda ci szwankuje. Może gaz później się załącza i jedziesz dość spory czas na benzynie. Może ustaw sobie szybsze załączanie gazu tzn. przy niższej temperaturze.
Lecz lepiej go zdiagnozować na jakimś serwisie czy coś nie padło, bo nie znając przyczyny przez internet ciężko coś stwierdzić

Lecz lepiej go zdiagnozować na jakimś serwisie czy coś nie padło, bo nie znając przyczyny przez internet ciężko coś stwierdzić

"OLD SUBARU NEVER DIE"
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 84 razy
- Polubione posty: 234 razy
W Klebarku masz warsztat ogarniający subaru.
w jaki sposób kontrolujesz to kiedy spala benzynę?
fachowcem nie jestem, ale obiło mi się o uszy, że "nowoczesne" instalacje lpg powyżej pewnego zakresu obrotów żłopią sobie benzynkę razem z gazem, co by się zgadzało z moimi obserwacjami zachowania naszego forka z gazem od dobrych kilkudziesięciu kkm.
fachowcem nie jestem, ale obiło mi się o uszy, że "nowoczesne" instalacje lpg powyżej pewnego zakresu obrotów żłopią sobie benzynkę razem z gazem, co by się zgadzało z moimi obserwacjami zachowania naszego forka z gazem od dobrych kilkudziesięciu kkm.
Dzięki za sugestie
... ale od początku
nie ma problemu z mocą a temp. przełączenia jest ustawiona na 35'C
instalację zakładałem z 5 lat temu więc jakaś super nowa już teraz nie jest, no i najważniejsza rzecz to to, że problem zaczął się 6-7 miesięcy temu a wcześniej rezerwa paliwa zapalała mi się raz na rok albo rzadziej
Dziękuję za zainteresowanie i czekam na więcej
Pozdr.Piotr
... ale od początku
a zbiorniki nie były plastykowe?? raczej odpada ta opcja bo ani nie ginie paliwo na postoju ani nie śmierdzi paliwem z samochodu, jedyne co jest nie tak to ze zbiornikiem to coś nie tak z odpowietrzeniem bo pistolet od dystrybutora odbija niemal od razu po naciśnięciu i trzeba powolutku lać paliwo... ale tak było od kupna auta a jeżdżę nim już 5 latrrosiak pisze:warwick, hipoteza być może od czapy, ale czy po prostu ta benzyna nie ucieka z powodu jakiejś nieszczelności?
koszmarne ilości to tak ok 25litrów benzyny jeżdżąc w miesiącu 1000-1200km na gaziemarat pisze:Koszmarne ilości to znaczy ile. Subaru mają to do siebie, że dużo palą u mnie na gazie przy silniku 1.6 (292k km na gazie) pali bez problemu 12 litrów gazu, przy bardzo oszczędnej jeździe 9-10 litrów, a przy moim stylu jazdy to 16 pali spokojnie. Jakby z dużo benzyny wciągał to pewnie by się zalewał bądź miał problemy z osiągami. Być może to sonda lambda ci szwankuje. Może gaz później się załącza i jedziesz dość spory czas na benzynie. Może ustaw sobie szybsze załączanie gazu tzn. przy niższej temperaturze.
nie ma problemu z mocą a temp. przełączenia jest ustawiona na 35'C
bojar masz może coś więcej? nazwę warsztatu lub jakiś namiar??bojar pisze:W Klebarku masz warsztat ogarniający subaru.
Kontroluję poprzez centralkę od gazu - po jej wskazaniach widać na czym jadę. Jak przechodzi na gaz to słychać też puknięcie zaworu w zbiorniku w kole zapasowym.j33mbo pisze:w jaki sposób kontrolujesz to kiedy spala benzynę?
instalację zakładałem z 5 lat temu więc jakaś super nowa już teraz nie jest, no i najważniejsza rzecz to to, że problem zaczął się 6-7 miesięcy temu a wcześniej rezerwa paliwa zapalała mi się raz na rok albo rzadziej
Dziękuję za zainteresowanie i czekam na więcej

Pozdr.Piotr
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
warwick pisze: a zbiorniki nie były plastykowe??
Hmmm tego nie wiem, ale na pewno było coś skorodowane (wydaje mi się, że właśnie zbiornik) i paliwo się wychlapywało.
Zadzwoniłem do źródła i bak w OBK '99 jest metalowy, a jego przeżeranie rdzą na wylot jest ponoć dość popularne, zwłaszcza gdy się jeździ po błocie. W zależności od miejsca, w którym zrobi się dziura, wyciek może być niezauważalny w stanie spoczynku :) U kolegi ponadto przeżarło całkowicie rurę łączącą wlew z bakiem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Byłem dziś u speca od subaru i powiedział: sonda i katalizator ok, do wymiany rozrząd
Faktycznie już czas ( nawet już trochę po czasie), ale kto by przypuszczał...?
no nic trzeba zbierać kasę.
Pozdr.Piotr

Faktycznie już czas ( nawet już trochę po czasie), ale kto by przypuszczał...?
no nic trzeba zbierać kasę.
Pozdr.Piotr
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Jak przespałeś czas wymiany rozrządu, to trochę ryzykujesz.
Ale to nie ma związku ze spalaniem czegokolwiek
Ale to nie ma związku ze spalaniem czegokolwiek