falujace obroty a blowoff

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
tomaszroj1
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 S-Turbo 99r
Polubił: 0
Polubione posty: 0

falujace obroty a blowoff

Post 3 lip 2014, o 08:34

Witam szanownych forumowiczów.
Prosze o opinię i porady w sprawie jaka opisuję poniżej.

Moj forek s-turbo (lpg) zaczal od jakiegos miesiaca falowac na wolnych obrotach, wstepna diagnoza to oczywiscie regulacja zaworów no ale ze jestem troszeczke dociekliwy i nie lubie za bardzo oddawać pieniążków mechanikom zaczalem grzebać tj odlaczalem kolejno wezyki podciśnieniowe patrzac co się bedzie dzialo aż trafilem na wezyk podlaczony do zaworu blowoff i zaslepilem go no i "cud" silnik pracuje rowno bez falowania ma moc nie dymi.
Autko zakupilem juz tak podlubane 2 lata temu. Zawór oryginalny jest takze zamontowany ale gruba rura idaca z pod niego jest zaslepiona.
Moje pytanie to czy blowoff mogl sie uszkodzic? Oraz czy mogę tak jeździć czy nic nie wybuchnie no bo bow przeciez upuszcza nadmiar powietrza a teraz go zaslepilem od strony podcisnienia.
Wskaznik doładowania pokazuje cisnienie tak jak wczesniej, jedyna roznica to to ze silnik juz nie faluje.

Za wszelkie porady bede wdzieczny
Pozdrawiam.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Re: falujace obroty a blowoff

Post 3 lip 2014, o 08:42

Zdemontuj BOV'a wyczyśc, przeglądnij w jakim stanie są sprężyny, ew. domów nowe. Jeśli wcześniej było ok i nie wstydzisz się jeździć parskającym forkiem, to montuj i ogień!

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: falujace obroty a blowoff

Post 3 lip 2014, o 11:23

A najlepiej podlacz z powrotem fabryczny zawor i zobacz czy sie polepszylo. Jak tak - to zostaw i ciesz sie jazda.
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ