Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
Z Krakowa jechaiśmy z Yanosikiem. Działa. I to nieźle.
możliwe, że trzeba łączyć różne systemy.
możliwe, że trzeba łączyć różne systemy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Ja używam Yanosika.WiS pisze:Ale przez te pieprzone radary - chyba zacznę![]()
Ktoś-coś poleci, możliwie skutecznego pod tym względem...?
Jako bezpłatna aplikacja, Yanosik jest dostępny na Iphona, Androida, Windows I nawet na BlackBerry!!. To ostatnie to prawdziwy ewenement, bo obecnie malo komu chce się udostępniać aplikacje na ten zanikający system.
Czyli potrzebujesz mieć jakiś smartfon lub tablet z pakietem internetowym, bo Yanosik wymaga łączności z Internetem.
Można też kupić dedykowane urządzenie, np:
http://yanosik.pl/sklep/index.php?route ... duct_id=61
To ma sens, np. kiedy często w czasie jazdy używasz swojego smartfonu do czegoś innego, np. do rozmów.
Yanosik jako system ostrzegający jest niezły, chooć nie idealny. Idealnych nie ma.
Bo wiele zależy od współdziałania kierowców.
W takiej Warszawie gdzie liczba aktywnych użytkowników jest duża, ostrzeżeń pojawia się za wiele, np dziesięć ostrzeżeń o tym samym wypadku.
A z drugiej strony, niedawno na trasie między Miechowem a Jędrzejowem o mało nie zostałem zatrzymany przez nieoznakowaną beemkę 5-tkę, którą ku mojemu zdziwieniu jechali nie dresiarze tylko mundurowi... a nikt nie wrzucił do Yanosika ostrzeżenia, że "nieoznakowani w pobliżu". Dopiero ja to zrobiłem, ale już za późno dla jednego kierowcy Toyoty.
W każdym razie, mimo jego niedoskonałości polecam Yanosika, bo dostarcza sporo informacji i jako aplikacja w telefonie jest bezpłatny (pakiet internetowy opłacam tak czy owak).
No I trzeba też pamiętać, że najlepszy system nie będzie działał, jeśli się go zainstaluje ale nie uruchomi przed ruszeniem w trasę.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Arno pisze: możliwe, że trzeba łączyć różne systemy.
Trzeba. CB+Y to idealne połączenie. I jeśli yanosik nie ma info, trzeba zgłaszać. Zawsze jest tak, że ktoś pierwszy musi zgłosić suszarkę
A Ty dlaczego nie zgłosiłeś tych suszarek?FUX pisze:A W telefonie natomiast zero info.
To się przecież opiera na samopomocy kierowców.
Leszno sreszno, to jest żadne wytłumaczenie. Po angielsku LAME EXCUSE.
Nie wpisałeś i już. Dostaniesz karę ustawową.
Nie wpisałeś i już. Dostaniesz karę ustawową.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
a ja bym oddał głos na CB + NaviexpertKonto usunięte pisze:Trzeba. CB+Y to idealne połączenie
ostatnio zdarzało mi się omijanie uwag Naviexperta, myśląc że ja wiem lepiej jak jechać... i wpakowywałem się w korki (jeden z nich, to była godzina stania na A2 - a Naviexpert mówił - zjedź wcześniejszym zjazdem z autostrady
Jakakolwiek opcja, to i tak trzeba liczyć na innych że się odezwą i uprzedzą + samemu się dopytywać co jakiś czas na CB
w Rawiczu to norma, tam wszyscy mieszkańcy mają układy z misiakamiЛукашэнка pisze:A Ty dlaczego nie zgłosiłeś tych suszarek?FUX pisze:A W telefonie natomiast zero info.
To się przecież opiera na samopomocy kierowców.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Ja korzystam z Yanosika. Z CB w zasadzie zrezygnowałem, bo irytują mnie ciągłe bluzgi i głupie dyskusje. Trzymam CB tylko na wyjazdy grupowe.
Do omijania korków testowałem różne rozwiązania. Kiedyś NaviExpert, Targeo, Yanosik, a obecnie zostawiłem jedynie Google Maps. Czasami nie wyrabia się z informacjami o wyłączonych odcinkach w W-wie, ale w tym to chyba sami remontujący się już gubią.
Z oflajnowych (
jakie jest polskie słowo na to? ) nawigacji mam Sygica. Można w nim wykupić abonament na dodatkową informację o utrudnieniach w ruchu, ale nie wiem jak to funkcjonuje w naszym kraju i nie udało mi się znaleźć opinii.
Do omijania korków testowałem różne rozwiązania. Kiedyś NaviExpert, Targeo, Yanosik, a obecnie zostawiłem jedynie Google Maps. Czasami nie wyrabia się z informacjami o wyłączonych odcinkach w W-wie, ale w tym to chyba sami remontujący się już gubią.
Z oflajnowych (
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
busik pisze: ostatnio zdarzało mi się omijanie uwag Naviexperta, myśląc że ja wiem lepiej jak jechać... i wpakowywałem się w korki (jeden z nich, to była godzina stania na A2 - a Naviexpert mówił - zjedź wcześniejszym zjazdem z autostrady)
Hehe, też parę razy wiedziałem lepiej i potem plułem sobie w brodę.
Yanek chwalił się, że wdrożył szumnie nazwaną technologię Smart Traffic. Ale w praktyce nie zauważyłem jakiejś znaczącej poprawy. Często też serwery nie wytrzymują obciążenia, a że trasa jest wytyczana na serwerze, a nie smartfonie, czasami się czeka i czeka na wytyczenie trasy. No ale zaletą jest to, że jest całkowicie bezpłatny.
Czy Naviexpert ma jakiegoś triala, żeby sobie popróbować jak działa? Może bym spróbował...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 277 razy
- Polubione posty: 546 razy
Konto usunięte, kiedyś była wersja 3 albo 7 dni za darmo na próbę. Można chyba kupić za ~10 PLN na tydzień czy jakoś tak. Samo pobranie aplikacji jest bezpłatne. Sa też jakieś programy promocyjne organizowane z operatorami komórkowymi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
trza było na CB chociaż rzucić
(+) Naviexperta taki, że nie musisz kupować aktualizacji map - naprawdę szybko wrzucają nowo-otwarte drogi
(-) tej navi - za granicą kicha - tam już tylko offlajny zostają, żeby nie popłynąć na kasę
w Oryndżu to się nazywa Nawigacja Orange (a w środku Naviexpert) - abo miesięczne jest chyba 25 zł, a wersja Premium na 2 lata chyba coś koło 200 zł kosztowałaChloru pisze: Sa też jakieś programy promocyjne organizowane z operatorami komórkowymi.
(+) Naviexperta taki, że nie musisz kupować aktualizacji map - naprawdę szybko wrzucają nowo-otwarte drogi
(-) tej navi - za granicą kicha - tam już tylko offlajny zostają, żeby nie popłynąć na kasę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik, czy Ty jesteć naćpany?
Info miałem z CB i sobie sprawdziłem na yanosiku, czy wstawione ostrzeżenia.
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 84#p416584
Info miałem z CB i sobie sprawdziłem na yanosiku, czy wstawione ostrzeżenia.
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 84#p416584
alessssszzzz oszywiśśśśśśśśśśśśśśścieFUX pisze:busik, czy Ty jesteć naćpany?
ja uzywam tomtoma bo ma traffic live ktory dziala w calej europie, a yanosik w tle...
CB dawno wywalilem z auta, dolowal mnie poziom przecietnego rozmowcy...
dzis 470 km lodz-berlin w ciut ponad 3h, ale bylo naprawde pusto..
wczoraj katowice-lodz - 200km - w 3 h i choroba nerwowa... wymeczyla mnie ta droga potwornie.
centralna PL ma ogromny komfort z tym a2 imho...
aaaacha, w D od lipca obowiazek posiadania kamizelki odblaskowej pod reka
pamietac.
CB dawno wywalilem z auta, dolowal mnie poziom przecietnego rozmowcy...
dzis 470 km lodz-berlin w ciut ponad 3h, ale bylo naprawde pusto..
wczoraj katowice-lodz - 200km - w 3 h i choroba nerwowa... wymeczyla mnie ta droga potwornie.
centralna PL ma ogromny komfort z tym a2 imho...
aaaacha, w D od lipca obowiazek posiadania kamizelki odblaskowej pod reka
pamietac.
No to z innej beczki...
Link: https://www.youtube.com/watch?v=FeK9IkSD_nI
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... k=worthSee
Link: https://www.youtube.com/watch?v=FeK9IkSD_nI
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... k=worthSee
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Cholernie celne.So What! pisze:jarmaj, wbrew pozorom bardzo wiele - zwiastuje jej upadek
Teraz wiem, co przeżywali kawalerzyści w Międzywojniu.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
WiS, różnica polega na tym, że konno nadal można jeździć i nikt odgórnie nie nakazuje wprowadzania jego modyfikacji, poprzez montowanie obowiązkowych, jedyniesłusznych dodatków 
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Niby tak, ale ewolucja ku kategorii "weekndowe hobby dla stukniętych, raczej zamożnych, z wolnym czasem" jest analogiczna.