Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Auto dla dziada

Post 14 lip 2014, o 13:09

Arno pisze:W fotografii iczy się głownie optyka i film na jakim się robi. Lub optyka i matryca i oprogramowanie.
a ja, głupi, byłem przekonany że tzw. oko.
:-d

no bo jak matryca i szkło, to swego czasu powinienem był robić całkiem niezłe zdjęcia. nie najlepsze, ale niezłe. bo miałem niezły sprzęt (jak na owe czasy). ale ponieważ uznałem, że jestem dupa nie fotograf, gdyż albowiem inni WIDZĄ a ja tylko widzę, to olałem sprzęt.

ostatnio go odkurzyłem. nadal działa. a ponieważ (jak już napisałem) jestem dupa, nie fotograf, to sobie przy nim zostanę. mimo, że "tylko" 12 megapikseli i że stary. i ciężki. będziemy do siebie pasowali.
:mrgreen:

edit:
a jeśli chodzi o album z wakacji, to dwa wyjścia:

Canon Photo Selphy CP900

albo

http://www.odbitki.fotojoker.pl/pobierz-program.html

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 14 lip 2014, o 14:28

damaz, liczy się w sumie jedynie oko.
moja córka umie robić zdjęcia, ja nie umiem. Ona nie czytała niczego o fotografii, ja troszkę, nie za dużo.
niestety, tak to jest, że jeden widzi, inny słyszy inny ma lekkie palce do pisania a jeszcze inny umie lewą nogą hamunek uskuteczniać nie myśląc o tym.
przykre jest to, że są ludzie, którzy niczego nie potrafią. Chyba większość ludzi.
Pozornie, bo ktoś kto nie ma talentów twórczych może potrafi usłyszeć coś w silniku i naprawić w sekundę, inny obywatel umie cudownie kłaść cegły a jeszcze inny genialnie potrafi wmówić ludziom, jest im niezbędny obraz zrobiony z fotki ślubnej ( sugeruję przeczytać Himilsbach - zbiór opowiadań Monidło i Przepychnka).

Trza z ludźmi rozmawiać. Wszędzie. Nie wiele osób to potrafi.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 lip 2014, o 15:53

Od tego jest sprawny system edukacyjny odpowiedzialny za wstepna selekcje okreslonych typow do okreslonych funkcji w systemie. Moze brzmi strasznie, ale sprawia, ze ludzie nie motaja sie cale zycie w poszukiwaniach... Realizujesz sie w tym w czym jestes dobry, kazde zajecie jest godne. No i zawsze mozna sie przekwalifikowac, bo przeciez nie wolno stracic zadnego z trybow machiny...

Gorzej, jak nikt nad tym nie panuje i final jest taki, ze potrzebne sa jedynie kasjerki i ludzie do lini montazowych. Europejscy chinczycy, tylko wydajnosc slabsza...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 16:05

Linie montażowe są w Chinach już. Teraz następuje wyludnianie mniejszych miejscowości, bo fabryki się zamyka, gdyż w Guangdżou jest taniej.
To z kolei jest w pewnym sensie marzeniem zielonego, bo wyludniona wieś zarośnie z czasem lasem ( już ten proces się zaczął).
Przykre, że Europa na własną prośbę, przez pazerność, zamienia się w kontynent pastuchów. To powolny proces, ale boję się, że sobie zaraz przyśpieszy.

Młodzi ludzie nie dostają pracy, bo tej pracy po prostu nie ma. Ma ją za to 700.000.000 chińczyków, które teraz trzymają się mocno.
Chciwość, korporacyjna głównie, plus owa otwartość na inne kultury, sprawia, że nasz dzieci i wnuki będą żyły w biednych krajach trzeciego świata. Za to będzie zdrowo, ekologicznie, cudownie i bez przeludnienia. Już młodzi nie chcą dzieci rodzić - bo jakaż to je czeka przyszłość??? ( to jeden z powodów, poza wyjątkowym egoizmem i konsumpcjonizmem).

Chyba dyskusję trza przenieść do BLOGa, bo odchodzimy od aut szalenie daleko.

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 14 lip 2014, o 16:21

Prawda.

Ja nie chce wiecej dzieci bynajmniej nie z powodu egoizmu, uwazam, ze ich robienie w tej rzeczywistosci to mega egoizm..

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 208 razy
Polubione posty: 289 razy

Post 14 lip 2014, o 16:50

Arno pisze: Linie montażowe są w Chinach już.

Już niedługo, Tajlandia, Bangladesz są tańsze.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 17:21

gregski, niezależnie od narzekań i czarnowidztwa musimy sobie zdać sprawę z tego, że żyjemy w cudownych czasach. WOjen brak, u lekarza nie boli, długie życie, żarcie zdrowe… Ale narzekamy… głownie dlatego, że media nas nakręcają.
zadam ci inne pytanie, czy w czasach straszliwej biedy większości wszystkich społeczeństw, powiedzmy do lat dwudziestych zeszłego wieku ( tak sobie datę na oko wybrałem) - od początku istnienia ludzkości - prokreacja była egoizmem?
Wyobraźmy sobie 19 wiek w Anglii, wyzysk dzieci w fabrykach… Oliver Twist…
Gdzie dziś bylaby ludzkość, gdyby w trudnych czasach nie rodzono dzieci. A dziś czasy nie są trudne, jedynie nam się to wmawia, między innymi budując strach związany z CO2 lub nowy trend z brakiem wody - no bo przecież oceany wysychają. ( a wystarczy zbudować niewielką atomówkę i odsalać ile się da….)
Na łbie wszystko postawione i się w dupach przewraca z dobrobytu.
Narzekania narzekania - ale za mojej młodości nikt co chwila nie wymieniał telefonu, roweru, samochodu… już nie mówię o tym, jak się szanowało rower przed II wojną światową, nie wspominając o butach….
Ojjjjj.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 14 lip 2014, o 17:30

Kolejny watek typu - wszystko w jednym. Zaczelo sie od auta dla dziada, potem byl dla dziadowy, kilka firmowych, spamowanie kilku marek (a w szczegolnosci Ford'a), a teraz aparaty i biadolenie nad nizem demograficznym w Europie. 137 stron od pozytywnie zakreconych. Szkoda, ze nie mam tyle czasu co Wy i dopiero teraz nadrabiam zaleglosci w czytaniu forum.
W Irlandii caly czas dzieciaki rodza sie na potege. Nie pomogl kryzys na rynku nieruchomosci i koniecznosc wykupu lokalnych bankow. W tej chwili banki znowu daja kredyty, a ceny nieruchomosci powoli rosna. Obawiam sie, ze znowu ludzie zostana nabici w banke spekulacyjna, ktora najzwyczajniej peknie jak ta ostatnia. Zlobki kosztuja po 800 Jurkow miesiecznie, a maluchow jak przybywalo, tak przybywa. Jak tak dalej pojdzie to Irlandzczycy beda w przyszlosci emigrowac za chlebem, chociaz z drugiej strony maja tu calkiem niezle na social'u, wiec nic nie robiac tez spokojnie sobie zyja.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 17:55

WITace, nie zapominaj o wartościach krześcijańskich! One mogą, choć nie muszą, mieć wpływ na płodność Irlandczyków.
Kredyty, bańki spekulacyjne, kryzysy... dawniej raz na jakiś czas wojny wszystko niewelowały. Dziś pewnie się wszystko zresetuje metodą gospodarczą. Będzie małe pyk i nagle zniknie wszystko, co mamy w banku. I wszystko od nowa. zacznie się odbudowa, wysiłek, entuzjazm...
A może nie pyknie.
Pazerność, chciwość... o są dziś główne zbrodnie.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 14 lip 2014, o 18:34

Arno pisze: żyjemy w cudownych czasach. WOjen brak, u lekarza nie boli, długie życie, żarcie zdrowe… Ale narzekamy… głownie dlatego, że media nas nakręcają.
Mala poprawka.
Żyjemy w cudownych czasach i w świetnym miejscu.
Ja się w tej kwestii parę razy powoływałem na swoje obserwacje wschodnioeuropejsko-azjatyckie.
Ale kolega mój serdeczny, który zresztą zapewne zajrzy na Chlejady poznać wspołbraci-subarowcow, zawodowo zajmuje się czarną Afryką i spędza pół zycia na południe od Sahary. I bynajmniej nie w luksusowych hotelach w metropoliach, jak wiekszość białasów tamże. Ten dopiero ma co opowiadać na ten temat, co to znaczy dla milionowych populacji bezpieczeństwo i dobrobyt.
Pytajcie przy okazji, kto ciekaw hororków i turpizmu. Ale to zdrowe jest, pozwala nabrać dystansu do naszych pseudoproblemów.
Tak na marginesie, to co tam jest teraz, pod wieloma względami bardzo przypomina doświadczenia europejskie sprzed całkiem niedawna... sprzed jakichś ośmiu-osiemnastu wieków...

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 18:53

Kiedys pewien turek taksowkarz wytlumaczyl mi, dlaczego ma siedmioro dzieci: ktores z nic przecie wyjdzie na ludzi i zadba o rodzicow na starosc... :) egoizm pur! :)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 139 razy
Polubione posty: 208 razy

Post 14 lip 2014, o 18:57

gregski, egoizm, czy nie, ale przy takim podejściu "rasy panów" jakie reprezentujesz, scenariusz przewidywany przez jakiegoś tam speca od demografii i zakładający całkowite zniknięcie z naszego globu białej rasy w 2130 roku stanie się faktem. Ja odprowadzając dziecko do szkoły lub przedszkola już się czuję jak w Wietnamie :roll:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 19:03

Rasy panow czyli bialej? Jeden dobrze spreparowany przez chinczykow vir i po rasie bialej. Technicznie juz mozliwe. Nawet nie chce myslec co jeszcze jest mozliwe, ponoc istnieja juz roboty wykonujace zadanie w lancuchu dna. Bada sie to na karaluchach ponoc. Brrr...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 251 razy
Polubione posty: 355 razy

Post 14 lip 2014, o 19:12

rrosiak pisze: a odprowadzając dziecko do szkoły lub przedszkola już się czuję jak w Wietnamie
CZa przenieść sie na wieś lub do szkoły publicznej prowadzić.
;-)
Będziesz miał oszczędzone widoków, a nade wszystko traumy. :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 139 razy
Polubione posty: 208 razy

Post 14 lip 2014, o 19:15

FUX pisze: do szkoły publicznej prowadzić
Ale właśnie do takiej prowadzam.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 20:01

To Ty w Czeczenii mieszkasz?
:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:08

WiS, pozwól, że maluśki komentarz:
W Afryce różne rzeczy co jakiś czas się dzieją. Na ogół fatalne, o ile się orientuję to wynik końca kolonializmu - ale przed kolonializmem podobno było świetnie. Kolonializm ich rozregulował i gotowe. Ale nie wiem, czy to prawda. Co więcej Afryka jest daleko i chyba nie da się jej porównywać z Europą lub światem zachodnim.
Nasz świat jest w raju jak nigdy.
Co więcej, my białasy nie rozumiemy ludzi wschodu, orientu, magrebu, afryki, Indii... Pytanie czy my białasy mamy prawo się wszędzie wtrącać...

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:20

Miejsc gdzie ludzie żyją obecnie w okropnych warunkach jest na świecie bardzo dużo.
Mam na myśli ogół mieszkańców.
Lecz jeśli przejdziemy do szczegółów, to bez trudu znajdziemy bardzo dużo takich sytuacji również tutaj w Polsce, wokół nas. Wystarczy się rozejrzeć.
Ludziom schorowanym, niepełnosprawnym, albo tym, którzy opiekują się ciężko chorymi dziećmi, a utrzymują się z kilkuset złotych miesięcznie (z czego większość wydają na leki i opiekę medyczną)... los tych ludzi jest naprawdę nie do pozazdroszczenia.
Swoimi gwarancjami konsytucyjnymi mogą się podetrzeć.
Wielu ludzi jest wykluczonych praktycznie od urodzenia.
Mam wrażenie, że to się w Polsce nasila. To znaczy, kanały awansu społecznego są tu coraz mniej drożne.
To kraj, który oferuje znośne warunki takim zarobasom jak my, albo naszym dzieciom, które mogą liczyć na nasze wsparcie.
Ale dla wielu, wielu innych nie ma tu żadnej ciekawej propozycji. Wyjazd (jeśli zdrowie pozwala), marna wegetacja albo samobójstwo, które wybiera coraz więcej osób.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:20

Przed kolonializmem oczywiście nie było świetnie.
Kolonializm - oprócz wielu złych - przyniósł sporo dobrych rzeczy.
Dekolonializacja natomiast zasadniczo pogłębiła bajzel i dorzuciła nowe, zupełnie nieznane wcześniej problemy.
Temat do pogłębienia przy ognisku, ale z Robertem, bo ja to się lepiej znam na Arktyce niż Afryce, jakby co. Chociaż dla niektórych to wszystko jedno, bo też na A i też są pingwiny ;-)
Arno pisze: my białasy nie rozumiemy ludzi wschodu, orientu, magrebu, afryki, Indii...
Generalnie, prawda.
Arno pisze: Pytanie czy my białasy mamy prawo się wszędzie wtrącać...
Zupełnie niepolityczne pytanie.
W realnym świecie wtrąca się ten, kto ma do tego silę - a nie ten, kto ma prawo.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:21

Лукашэнка pisze: kanały awansu społecznego są tu coraz mniej drożne.
To prawda. I tu jest groźny problem.

Dobra, stanowczo wystarczy tutaj na te tematy, spadam ;-)
Do bloga z tym, albo do politycznego, jesli już ktoś chce kontynuować.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 14 lip 2014, o 21:23

Arno pisze: Pytanie czy my białasy mamy prawo się wszędzie wtrącać...
Kiedyś uczył mnie adiunkt, naczyniowiec, który spędził siedem lat w Nigerii jako ordynator oddziału chirurgicznego (co obejmowało chirurgię, ginekologię i położnictwo, a w zasadzie wszystko co wiązało się z krwią).
Utkwiło mi w głowie jego zdanie; "Jak wyjeżdżałem do Afryki nie lubiłem Murzynów, ale nie byłem rasistą. Po siedmiu latach w Nigerii uwielbiam Murzynów i jestem rasistą. Jesteśmy różni; Murzyni są wspaniali w ich własnym środowisku i robimy im krzywdę (my, biali) sprowadzając naszą, białą kulturę na ich grunt. To ich niszczy"
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:38

WiS pisze:Dobra, stanowczo wystarczy tutaj na te tematy, spadam ;-)
Do bloga z tym, albo do politycznego, jesli już ktoś chce kontynuować.
No to ja też tu kończę temat społeczny.
I żeby nie zakończyć ponuro ostatnim postem, zakończę "optymistycznie"

Link: https://www.youtube.com/watch?v=6YPj-r0hwrY

A wracając do tematu auta dla dziada, zbliża się kilka premier pod koniec tego roku.
Który ładniejszy?
Nowy Passat?
http://www.samar.pl/wiadomosci/volkswag ... cale=pl_PL
czy nowy Mondeo?
http://www.samar.pl/wiadomosci/nowy-for ... cale=pl_PL

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:50

WiS pisze:
Лукашэнка pisze: kanały awansu społecznego są tu coraz mniej drożne.
To prawda. I tu jest groźny problem.
Cóś mi tu nie pasuje. Dziś każdy kto dawniej byłby w zawodówiem , robi licencjat. Mm wrażenie, że awans społeczny jest dziś o wiele łatwiejszy niż za mojej młodości. Większa mobilność, internet ( strach, zacofanie, dostęp do świata...). jak popatrzę na ludzi pracujących w biurowcach, które odwiedzam, to głownie jest to ludność wiejska i mało miasteczkowa importowana do Warszawy.
Ale bardzo możliwe, że moja perspektywa jest jakaś zaburzona.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:55

Лукашэнка pisze: Który ładniejszy?
Oba śliczne, obu nie chcę ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2014, o 21:55

Nie, nie. Dobrze widać.
Dzisiaj do zawodówki mało kto z gimbazy idzie.
Wszyscy liceum lub technikum, a później lament, że kiepskie wyniki matur.
A jakie maja być?

A jeżeli juz zdadzą, to idą do prywatnych uczelni z poziomem zawodówki sprzed 30 lat.

Taki lajf.

ODPOWIEDZ