Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Moja żona sprawiła sobie jakiś czas temu iPada 16GB.
Wczoraj wieczorem przyszła do mniei pokazała, że ma tylko 37,5 MB wolnej pamięci
Zajęte: 13,1 GB, czyli 99%.
Niefajna sytuacja.
Sprawdziłem co zajmuje pamięć:
Mail: 9,8 GB
Zdjęcia i aparat: 1,2 GB
Facebook: 116 MB
PicsArt: 92,9 Mb
Strony: 70,0 MB
itd
Czyli problemem jest aplikacja Mail
Żona intensywnie używa tej aplikacji odbierająć codziennie setki e-maili.
Jednak ona te e-maile po przeczytaniu, ewentualnej odpowiedzi czy przesłaniu dalej, usuwa.
Skrzynki pocztowe są puste.
A mimo to aplikacja blokuje 9,8 GB pamięci.
Zakupiłem w AppSore aplikację CCleaner, ale niestety na niewiele to się zdało.
Narzędzie to zwolniło tylko około 50MB pamięcie, czyli tylo co nic.
Czy może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Zastanawiałem się nad usunięciem aplikacji Mail.
Jednak zdaje mi się ona należeć do tych nieusuwalnych.
No i jestem w czarnej dupie... choć podobno tym, którzy wybierają produkty Apple nie zdarza się tam trafiać.
Wczoraj wieczorem przyszła do mniei pokazała, że ma tylko 37,5 MB wolnej pamięci
Zajęte: 13,1 GB, czyli 99%.
Niefajna sytuacja.
Sprawdziłem co zajmuje pamięć:
Mail: 9,8 GB
Zdjęcia i aparat: 1,2 GB
Facebook: 116 MB
PicsArt: 92,9 Mb
Strony: 70,0 MB
itd
Czyli problemem jest aplikacja Mail
Żona intensywnie używa tej aplikacji odbierająć codziennie setki e-maili.
Jednak ona te e-maile po przeczytaniu, ewentualnej odpowiedzi czy przesłaniu dalej, usuwa.
Skrzynki pocztowe są puste.
A mimo to aplikacja blokuje 9,8 GB pamięci.
Zakupiłem w AppSore aplikację CCleaner, ale niestety na niewiele to się zdało.
Narzędzie to zwolniło tylko około 50MB pamięcie, czyli tylo co nic.
Czy może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Zastanawiałem się nad usunięciem aplikacji Mail.
Jednak zdaje mi się ona należeć do tych nieusuwalnych.
No i jestem w czarnej dupie... choć podobno tym, którzy wybierają produkty Apple nie zdarza się tam trafiać.
Spróbuj usunąć całkowicie konto pocztowe a potem przywróć je ponownie.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Miałem podobnie na telefonie z Androidem. Pomogło to, o czym pisze Bilex, czyli całkowite usunięcie konta i ponowna konfiguracja.
Łukaszenka - tu masz trochę w tym to co Godlik pisze.
https://discussions.apple.com/thread/53 ... 5&tstart=0
Czy żóna ma w gmailu? Może ściągnąć aplikację gmail(?) a nie używać MAILA ( likwidując w nim konto???
Móże inne serwisy pocztowe też mają aplikację iPadową.
https://discussions.apple.com/thread/53 ... 5&tstart=0
Czy żóna ma w gmailu? Może ściągnąć aplikację gmail(?) a nie używać MAILA ( likwidując w nim konto???
Móże inne serwisy pocztowe też mają aplikację iPadową.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
A tam nie ma przypadkiem jakiegoś kosza do którego przesuwana jest usuwana poczta, a który trzeba niezależnie opróżnić?
czarne jest piękne...
Sprawdzilem u siebie przed chwilą metodę z usuwaniem konta - działa.
Swoją drogą ten bug jest tak stary jak iPhone... Mogliby już coś z tym zrobić...
Swoją drogą ten bug jest tak stary jak iPhone... Mogliby już coś z tym zrobić...
Dziękuję za podpowiedzi!
Usunąłem konto pocztowe w aplikacji Mail, zrestartowałem iPada i okazało się, ze Mail nie zajmuje już 9,8 GB, tylko teraz już "zaledwie" 2,8GB.
No cóż, zainstalowanie innej aplikacji pocztowej miałoby dla mnie sens, gdybym mógł odinstalować całkowicie Mail i pozbyć się jeszcze tych 2,8GB balastu.
Ale skoro nie mogę, to skonfigurowałem ponownie konto pocztowe żony w Mail.
Zyskała w ten sposób 7 GB pamięci. Będzie mogła dzięki temu znowu popracować spokojnie jakiś czas, mam nadzieję.
To 7 GB i to 2,8 GB to nie jest zawartość jakiegoś śmietnika z wiadomościami, załącznikami, czy czymkolwiek co umiałbym usunąć.
To jakieś śmieci systemowe.
Teraz lepiej rozumiem dlaczego Apple tak słono sobie liczy za więcej pamięci, a jednak ludzie, których stać kupują iPady 64 GB, a nie 16 GB.
Po prostu jest wtedy więcej miejsca na systemowe śmieci.
Usunąłem konto pocztowe w aplikacji Mail, zrestartowałem iPada i okazało się, ze Mail nie zajmuje już 9,8 GB, tylko teraz już "zaledwie" 2,8GB.
No cóż, zainstalowanie innej aplikacji pocztowej miałoby dla mnie sens, gdybym mógł odinstalować całkowicie Mail i pozbyć się jeszcze tych 2,8GB balastu.
Ale skoro nie mogę, to skonfigurowałem ponownie konto pocztowe żony w Mail.
Zyskała w ten sposób 7 GB pamięci. Będzie mogła dzięki temu znowu popracować spokojnie jakiś czas, mam nadzieję.
To 7 GB i to 2,8 GB to nie jest zawartość jakiegoś śmietnika z wiadomościami, załącznikami, czy czymkolwiek co umiałbym usunąć.
To jakieś śmieci systemowe.
Teraz lepiej rozumiem dlaczego Apple tak słono sobie liczy za więcej pamięci, a jednak ludzie, których stać kupują iPady 64 GB, a nie 16 GB.
Po prostu jest wtedy więcej miejsca na systemowe śmieci.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Bilex, nie zrobią bo coś się może emejzingowi stać. 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Dlatego zacisnąłem zęby i zamieniłem iPhona 4 16GB na 5-tkę z 64GB.Лукашэнка pisze: Po prostu jest wtedy więcej miejsca na systemowe śmieci.
Muzyka mi się nie mieściła... Plus całe to inne tałatajstwo...
Rozwiązanie z reinstalowaniem konta pocztowego nie jest idealne.
No bo na przykład tracimy zawartość folderów.
Akurat u mojej żony one były prawie puste, ale za to wystąpiła inna niedogodność.
Konto pocztowe żony jest zlokalalizowane na firmowym serwerze POP, który ma ustawione przechowywanie wiadomości przez 2 tygodnie.
Czyli teraz po ponownym dodaniu konta do aplikacji Mail, ściągnęła ona z serwera ponownie około 4000 e-maili.
Co z nimi można zrobić?
- ktoś odpowie, usunąć.
OK. Ale nieświadomym użytkownikom WIndows muszę wyjaśnić, że w aplikacji Mail na iPadzie nie ma możliwości zaznaczenia wszystkich wiadomości i usunięcia ich razem. (żadnych CTRL+A, nic z tych rzeczy)
Trzeba je pojedynczo zaznaczać i przenosić do kosza.
Za to gdy już przeniesiemy pojedynczo 4000 wiadomości do kosza, możemy je wszystkie razem usunąć z kosza w kosmos.
Zawsze to jakaś pociecha!

No bo na przykład tracimy zawartość folderów.
Akurat u mojej żony one były prawie puste, ale za to wystąpiła inna niedogodność.
Konto pocztowe żony jest zlokalalizowane na firmowym serwerze POP, który ma ustawione przechowywanie wiadomości przez 2 tygodnie.
Czyli teraz po ponownym dodaniu konta do aplikacji Mail, ściągnęła ona z serwera ponownie około 4000 e-maili.
Co z nimi można zrobić?
- ktoś odpowie, usunąć.
OK. Ale nieświadomym użytkownikom WIndows muszę wyjaśnić, że w aplikacji Mail na iPadzie nie ma możliwości zaznaczenia wszystkich wiadomości i usunięcia ich razem. (żadnych CTRL+A, nic z tych rzeczy)
Trzeba je pojedynczo zaznaczać i przenosić do kosza.
Za to gdy już przeniesiemy pojedynczo 4000 wiadomości do kosza, możemy je wszystkie razem usunąć z kosza w kosmos.
Zawsze to jakaś pociecha!

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Лукашэнка, a nie prościej byłoby rozszeżyć pamięć przy użyciu karty pamięci?
So What!,So What! pisze:Лукашэнка, a nie prościej byłoby rozszeżyć pamięć przy użyciu karty pamięci?
nie zauważyłem w iPadzie żadnego czytnika kart pamięci.

So What! pisze:Лукашэнка, a nie prościej byłoby rozszeżyć pamięć przy użyciu karty pamięci?

So What!, na tym polega masterplan Steve'a. Zapełnia ci sie urządzenie - kupujesz nowe z większa pamięcią... Większość użytkowników nie zna patentu z usuwaniem konta i przywracaniem go więc po jakims czasie mają zapchane wszystko na maksa, kasują póki mogą a potem... do sklepu...
Racja.Bilex pisze:a potem... do sklepu...
Tyle, że nie zawsze do sklepu iSpot.
Kiedy moja żona już od kilku miesięcy użytkowała iPada, przyszedł czas na wymianę telefonu.
Namawiałem ją na iPhona, na zasadzie, że będzię miała zgodne urządzenia. Wiedziałem też, że te produkty podobały jej się od dawna dizajnersko.
Ale nic z tego.
Zamiast iPhona za 3000 zł, kupiła sobie jakieś Sony Xperia za 700 zł.
Do tych zadań, do których ona potrzebuje tego urządzenia, ta Xperia nadaje się co najmniej tak dobrze jak iPhone.
A urok cudownej marki jakby mniej na nią już działa, od kiedy używa iPada.
To różnie bywa.
Ja na przykład mimo świadomości braków i upierdliwości, jestem uzależniony niestety...

Ja na przykład mimo świadomości braków i upierdliwości, jestem uzależniony niestety...

Kurcze nie wiem zupelnie o czym piszecie, uzywam dwoc kont: icloud i gmail i w kazdym mam na serwerze sporo sporo gb i moj mail na telefonie zuzywa 280 MB.
Lukaszenka, nie musisz odinstalowywac maila, wystarczy, ze usuniesz konto i zainstalujesz appke mailowa np gmail...
Lukaszenka, nie musisz odinstalowywac maila, wystarczy, ze usuniesz konto i zainstalujesz appke mailowa np gmail...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Лукашэнка pisze: Konto pocztowe żony jest zlokalalizowane na firmowym serwerze POP, który ma ustawione przechowywanie wiadomości przez 2 tygodnie.
Co z nimi można zrobić?
Trochę to dziwne. Niech się żona zapyta adminów o numer portu i ustawienia serwera IMAP. Wtedy wiadomości przechowywane będą na serwerze, a nie na iPadzie. Nie wierzę, że w dzisiejszej firmie ktoś bazuje na POP3.
Przy imapie temat folderow rowniez odpadnie... Czyli jak widac nie w ajpadzie problem...
Już pisałem wcześniej. Nawet po usunięciu konta, w apce Mail pozostaje 2.8 GB jakiś śmieci. Fajnie byłoby się tego pozbyć.gregski pisze:Lukaszenka, nie musisz odinstalowywac maila, wystarczy, ze usuniesz konto i zainstalujesz appke mailowa np gmail...
Ale IMAP jest wkurzający...
Gromadzą się maile w telefonie a jak skasujesz to kasują się tez na serwerze...
Chyba, że czegoś nie ogarniam...

Nie ma się o co pytać, to IMAPu nie ma. Jest tylko POP3. I to na niedawno przeniesionym serwerze.Konto usunięte pisze:Trochę to dziwne. Niech się żona zapyta adminów o numer portu i ustawienia serwera IMAP. Wtedy wiadomości przechowywane będą na serwerze, a nie na iPadzie. Nie wierzę, że w dzisiejszej firmie ktoś bazuje na POP3.
Czyli jednak takie cuda się zdarzają.
Wiem, że to anachroniczne. Sygnalizowałem to w firmie żony. Będę miał również jutro okazję o tym przypomnieć. Ale wiesz jak to bywa. Jestem zupełnie poza "kręgiem decyzyjnym" w tej sprawie.
Jako ciekawostkę dodam, że aplikacjia Poczta w Windows 8.1 już nie obsługuje kont z serwerem POP3.
W tym sensie to nawet pocieszające, ze Apple zostało tu w tyle i ta ich aplikacja Mail na iPadzie nadal takie akceptuje.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
W telefonie gromadzą się tylko nagłówki. Dopiero jak klikniesz, to się dociąga reszta, która potem powinna być czyszczona.Bilex pisze:Ale IMAP jest wkurzający...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка pisze: Nie ma się o co pytać, to IMAPu nie ma. Jest tylko POP3. I to na niedawno przeniesionym serwerze.
Czyli jednak takie cuda się zdarzają.
Wiem, że to anachroniczne. Sygnalizowałem to w firmie żony. Będę miał również jutro okazję o tym przypomnieć. Ale wiesz jak to bywa. Jestem zupełnie poza "kręgiem decyzyjnym" w tej sprawie.
No to obawiam się, że macie problem. Zwłaszcza jeśli korzystasz równolegle z poczty na kompie, telefonie itd.... Trzeba uważać na konfigurację na różnych urządzeniach, żeby sobie nie pokasować maili z serwera. Tablet ze slotem na kartę pamięci nie byłby taki głupi...