Czy Impreza to dobry pomysł
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Czy Impreza to dobry pomysł
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Otoż rozglądam się za samochodem i wpadła mi w oko impreza. Mianowicie: http://olx.pl/oferta/subaru-impreza-2-0 ... f2a05145e2
Przekonuje mnie napęd, pomimo tego że szukałem wcześniej samochodu z segmentu D (obecnie robię przebieg ~15 000 km/rok z czego 90% w tasie i polowa tej trasy to autostrada).
Tak więc chciałem zapytać czy w ogóle ma to sens kupować takie auto na taką jazdę. Jak wygląda spalanie takiego silnika jadąc spokojnie po drogach krajowych w okolicach 90km/h i 140-150km/h na autostradzie.
I tak pi razy drzwi ile wyniesie mnie koszt "pozakupowy" takiego auta (płyny, paski, rozrząd może choć to niby tylko 56k nalatane w co wierzę średnio) i czy przy normalnym użytkowaniu na co dzień koszta eksploatacji też są takie zabójcze jak czytałem w kilku tematach?
Pozdrawiam
Krzysiek
Otoż rozglądam się za samochodem i wpadła mi w oko impreza. Mianowicie: http://olx.pl/oferta/subaru-impreza-2-0 ... f2a05145e2
Przekonuje mnie napęd, pomimo tego że szukałem wcześniej samochodu z segmentu D (obecnie robię przebieg ~15 000 km/rok z czego 90% w tasie i polowa tej trasy to autostrada).
Tak więc chciałem zapytać czy w ogóle ma to sens kupować takie auto na taką jazdę. Jak wygląda spalanie takiego silnika jadąc spokojnie po drogach krajowych w okolicach 90km/h i 140-150km/h na autostradzie.
I tak pi razy drzwi ile wyniesie mnie koszt "pozakupowy" takiego auta (płyny, paski, rozrząd może choć to niby tylko 56k nalatane w co wierzę średnio) i czy przy normalnym użytkowaniu na co dzień koszta eksploatacji też są takie zabójcze jak czytałem w kilku tematach?
Pozdrawiam
Krzysiek
Re: Czy Impreza to dobry pomysł
No pacz, jaki dobry wujek.Miesiąc temu wymieniony rozrząd i świece!

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Slawskip
- 3 gwiazdki
- Auto: Subaru Legacy MY07
- Polubił: 12 razy
- Polubione posty: 4 razy
Dlaczego wałek? Ja w swoim dotychczasowym aucie też wymieniłem rozrząd wiedząc że i tak auto będzie na sprzedaż, zrobiłem go w ASO i można to u nich sprawdzić. Po prostu nadszedł czas jego wymiany, a ja nie mogłem ryzykować awarii samochodu. Na auto już mam kupca i jest bardzo zadowolony z tego że kupuje zadbane auto.
No ok. A co myślicie o tym co napisałem o planowanym przebiegu i sposobie jazdy? Warto kupować takie auto? Czy np. lepsze będzie Legacy? Nie potrzebuję w sumie dużego auta bo jeżdżę sam ew. z małym bagażem w trasy 400km w jedną stronę. Czy Legacy z silnikiem 2.0 165KM (po 2007) spali wyraźnie więcej od takiej Imprezy? Czy jadąc autostradą 140km/h imprezą z silnikiem 2.0/150km da się utrzymać spalanie na poziomie np. 9=10L czy raczej nierealne?
Aha i co myślicie o cenie? 28k za 2008 z takim przebiegiem? Chyba za niska..
Aha i co myślicie o cenie? 28k za 2008 z takim przebiegiem? Chyba za niska..
po co ci auto ze stałym 4x4 ?
rozumiem, że celujesz w auto ~150KM, więc nie chodzi ci o "sportową" jazdę
masz ciężki dojazd do domu? góry?
to auto będzie przy prędkościach autostradowych (~150km/h) paliło gdzieś 12-14 l/100km
nie sądzę żeby Legacy paliło dużo więcej...
rozumiem, że celujesz w auto ~150KM, więc nie chodzi ci o "sportową" jazdę
masz ciężki dojazd do domu? góry?
to auto będzie przy prędkościach autostradowych (~150km/h) paliło gdzieś 12-14 l/100km
nie sądzę żeby Legacy paliło dużo więcej...
Ostatnio sprawdziłem mojego, przy 110km/h z włączonym tempomatem pokazał 6,6l/100km, trasa krótka Katowice - Jastrzębie Zdrój. Kiedyś na "gierkówce" jadąc 120km/h pokazał 7,4l/100km, ale po drodze była Częstochowa. Według mnie Subaru 2.0 NA pali mało, to od kierowcy zależy czy będzie 12 litrów czy 8.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
So What!, weź pod uwagę, że dla H6 takie prędkości to jest jazda na niskich obrotach. Słabszy silnik i chyba krótsze przełożenia spowodują, że dla utrzymania 150 km/h trzeba juz dość konkretnie wciskać pedał.
m00nr4k3r, do jazdy autostradowej z pewnością jest cała masa lepszych aut niż Subaru. Ale jak ktoś lubi dźwięk boksera, stałe AWD i bezramkowe szyby, to mu to wcale nie przeszkadza
m00nr4k3r, do jazdy autostradowej z pewnością jest cała masa lepszych aut niż Subaru. Ale jak ktoś lubi dźwięk boksera, stałe AWD i bezramkowe szyby, to mu to wcale nie przeszkadza

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
WiS, opór powietrza też robi swoje na autostradzie - Forek vs. Legacy
Napęd 4x4 byłby fajny ze względu na bezpieczeństwo z jednej strony a idealne na zimę z drugiej. I ogólnie taki samochód daje spore możliwości "w razie W" ;) Chociaż jeżeli faktycznie to spalanie będzie na poziomie 12-14L to już lekko za dużo.. Przed momentem dzwoniłem do gościa który sprzedaje tą imprezę z linku podanego w 1 poście i powiedział mi, że komputer w cyklu miejskim pokazuje mu 9,4L/100 co jest niezłym wynikiem i miałem nadzieję, że w trasie też można będzie to osiągnąć. Poza tym dowiedziałem się, że:
-jest sprowadzony w 2010 roku, drugi właściciel w kraju (obecny posiada auto od stycznia i zrobił nim 5kkm)
-nie jest pewny przebiegu dlatego wymienił rozrząd i świece na niby tych 56kkm
-kupił z uszkodzonym sprzęgłem, które wymienił. zrobił też zawieszenie (sworznie, łączniki "i inne takie") robione u znajomych mechaników, poza ASO. Ogólnie samochód ponoć ogarnięty.
-samochód miał jakąś drobną przygodę (nie wystrzelone poduszki, malowany błotnik i drzwi)
- sprzedaje prywatnie, z powodu zmiany na inny
Warto się dalej tym interesować?
-jest sprowadzony w 2010 roku, drugi właściciel w kraju (obecny posiada auto od stycznia i zrobił nim 5kkm)
-nie jest pewny przebiegu dlatego wymienił rozrząd i świece na niby tych 56kkm
-kupił z uszkodzonym sprzęgłem, które wymienił. zrobił też zawieszenie (sworznie, łączniki "i inne takie") robione u znajomych mechaników, poza ASO. Ogólnie samochód ponoć ogarnięty.
-samochód miał jakąś drobną przygodę (nie wystrzelone poduszki, malowany błotnik i drzwi)
- sprzedaje prywatnie, z powodu zmiany na inny
Warto się dalej tym interesować?
- So What!
- 6 gwiazdek
Powiedziałbym, że raczej nieosiągalnymm00nr4k3r pisze: komputer w cyklu miejskim pokazuje mu 9,4L/100 co jest niezłym wynikiem

No chyba, że sprzedający jeździł nocą

Według danych fabrycznych ten model pali w mieście 11,1 l/100 km
W cyklu miejskim spalanie rzędu 11-12 l/100 km będzie rozsądnym wynikiem
- WiS
- 6 gwiazdek
Widać, przydałaby Ci się lekcja ekodrajwinguSo What! pisze: Colt 1.3 palił mi po mieście 10l/100 km.

Może to i jest cykl miejski, ale chyba po jakimś mieście powiatowymm00nr4k3r pisze: komputer w cyklu miejskim pokazuje mu 9,4L/100

- So What!
- 6 gwiazdek
To musi być strasznie dołujące, tak cały czas myśleć, jakby tu urwać 0,5 l/100 kmWiS pisze:
Widać, przydałaby Ci się lekcja ekodrajwinguMnie zresztą też
![]()

m00nr4k3r, przy 130km/h spalanie nie powinno być straszne, ale np. u mnie w okolicach 160-170 (licznikowych) robi się wir w baku. Powożę wolnossącą Imprezę 2.5l z mułowatym automatem i wydaje mi się, że ten samochód bardzo dobrze nadaje się do "łykania" kilometrów - łatwy, pewny w prowadzeniu, dość wygodny. Ale spalanie wypada kiepsko. Gdybym robił 15 000 km rocznie szukałbym WRXa albo nawet STI (oczywiście teoretyzuję, bo dochodzi jeszcze sprawa kosztów samego zakupu). Też nie są autostradowe (w porównaniu z niektórymi modelami konkurencji), ale na kilkupasmowych trasach szybkiego ruchu nie powinny palić znacząco więcej, a za to ile frajdy jak się już zjedzie z tej autostrady.
m00nr4k3r,m00nr4k3r pisze:Warto się dalej tym interesować?
czy warto się interesować tym konkretnie egzemplarzem, to na podstawie tego opisu zupełnie nie potrafię powiedzieć.
Byłbym jednak nieufny i umówiłbym się u jednego z doświadczczonych w Subaru mechaników na dokładne oględziny wozu.
Może dowiedz się kto to jest ten jego "znajomy mechanik poza ASO"? Może to jeden z warszawskich speców, których znamy.
A tak w ogóle jeśli chodzi o tą wersję modelową Imprezy, to do tego do czego Ty potrzebujesz auta, to jestem bardzo na tak.
9,4 w cyklu miejskim to nie bardzo. Raczej 11-12, mieście gdzie się więcej jedzie niż stoi w korkach. Bo jeśli głównie krótkie odcinki ale za to zakorkowane, to... różnie wychodzi.
Przy jeździe autostradą do 140 km/h: 10-11 (ale potem im szybciej tym coraz więcej)
9 litrów jest realne przy spokojnej jeździe na trasie (70-100 km/h). Przy "niespokojnej" jeździe oczywiście więcej.
Czy ta generacja Imprezy, czy może Legacy z tamtych roczników, to kwestia Twojego gustu. Przy tym samym silniku i takim samym typie skrzyni biegów, spalanie będzie podobne.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2014, o 21:36 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
- WiS
- 6 gwiazdek
Nie wiem, nie próbowałemSo What! pisze: To musi być strasznie dołujące, tak cały czas myśleć, jakby tu urwać 0,5 l/100 km

Ale np. kilkuletnie Forestery turbo kosztują mniej więcej tyle samo co wolnossaki o podobnym wieku/przebiegu. I co ciekawe, palą też podobniecitan pisze: Gdybym robił 15 000 km rocznie szukałbym WRXa albo nawet STI (oczywiście teoretyzuję, bo dochodzi jeszcze sprawa kosztów samego zakupu).

Dzięki za konkretne odpowiedzi. A jeśli chodzi o silnik to czytałem dobre opinie o 2.5 SOHC 163KM (w Legacy). Jak wygląda jego spalanie na autostradzie? Bo jeżeli faktycznie spalanie w imprezie i legacy jest zbliżone to bardziej pasował by mi legacy chyba. Podoba mi się też Outback nawet, ale aż takiej wielkiej kolubryny to mi nie potrzeba, poza tym wtedy to już chyba tylko z gazem.
- So What!
- 6 gwiazdek
m00nr4k3r, o którym Legacy myślałeś? IV, czy V? V jest sporo większe.
myślałem o IV. takim: http://allegro.pl/subaru-legacy-2-5-soh ... 92613.html fajny, ale trochę daleko bym do niego miał (ponad 400km) + jest z gór więc może być zajechany lekko, mam rację?
jest za to bliżej mnie ładny legac ale 2.0/165KM http://otomoto.pl/subaru-legacy-2-0-165 ... 73795.html tyle że w gazie. Wiem, że te 2.5 dobrze znoszą gaz - nie wiem jak 2.0
jest za to bliżej mnie ładny legac ale 2.0/165KM http://otomoto.pl/subaru-legacy-2-0-165 ... 73795.html tyle że w gazie. Wiem, że te 2.5 dobrze znoszą gaz - nie wiem jak 2.0
jest z USA, więc prawdopodobnie był rozbity przed sprowadzeniem, niekoniecznie lekko.m00nr4k3r pisze: jest z gór więc może być zajechany lekko, mam rację?
W Niemczech i kilku jeszcze innych krajach UE instalacje LPG były oferowane przez dealerów do aut w tym silnikiem. Więc co do znoszenia, to znoszą.m00nr4k3r pisze:jest za to bliżej mnie ładny legac ale 2.0/165KM http://otomoto.pl/subaru-legacy-2-0-165 ... 73795.html tyle że w gazie. Wiem, że te 2.5 dobrze znoszą gaz - nie wiem jak 2.0
m00nr4k3r pisze: -samochód miał jakąś drobną przygodę (nie wystrzelone poduszki, malowany błotnik i drzwi)
o ile prawda i nic więcej, do sprawdzenia,
m00nr4k3r pisze: - sprzedaje prywatnie, z powodu zmiany na inny
a dlaczego ? za mały, za duży, zbyt kosztowny ?
m00nr4k3r pisze: Warto się dalej tym interesować?
Pytanie skąd jesteś, może do ASO podjechać i go sprawdzić ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Że do sprawdzenia to jasne - niczego nie kupuje w ciemno. Miernik lakieru już czeka :D Imprezka stoi pare km ode mnie więc mogę podjechać w każdej chwili. Do ASO miałem zamiar podjechać tak czy inaczej przed kupnem (swoją drogą ile może kosztować i gdzie w warszawie zrobić taki dobry solidny przegląd subaryny przed kupnem?)leon pisze:m00nr4k3r pisze: -samochód miał jakąś drobną przygodę (nie wystrzelone poduszki, malowany błotnik i drzwi)
o ile prawda i nic więcej, do sprawdzenia,
m00nr4k3r pisze: - sprzedaje prywatnie, z powodu zmiany na inny
a dlaczego ? za mały, za duży, zbyt kosztowny ?
m00nr4k3r pisze: Warto się dalej tym interesować?
Pytanie skąd jesteś, może do ASO podjechać i go sprawdzić ?
Aha - mówił, że kupił A6, bo impreza to nie jego bajka (gość jakiś w średnim wieku, nie młodzik).
I powiedzmy gdybym kupił z 2.0 obojętnie czy imprezę czy legaca to czy powinienem się obawiać problemu spadku mocy pomiędzy 2-3k rpm? czy to były raczej odosobnione przypadki? i czy jest na to lekarstwo już, czy dalej nie?
-
Sławek
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Kolego Ty się raczej obawiaj że kupisz minę przeciwczołgową a nie spadek mocy lub inne pierdulki. Samochody za te pieniądze mają już swoją historię i to niekoniecznie taką jaka byś sobie życzył. Bądź więc raczej archeologiem a nie kosmetyczką. Naprawy do tanich nie należą a różnica w spalaniu przy Twoich przebiegach 1-2l to pikuś przy kosztach rekonstrukcji silnika itd.