Witam wszystkich zainteresowanych. Postaram się najsystematyczniej jak tylko mi czas pozwoli umieszczać w tym dziale efekty mojej wspaniałej pracy, która daje mi masę przyjemności.
Na początek ej25 który postanowił zostać dwusuwem- 1litr oleju na 100km :)
Niestety nie miałem czasu robić fot z etapu wyciągania motoru z auta i weryfikacji uszkodzeń. Klientowi zależało na jak najszybszej wycenie, ocenie strat i sugestii co dalej...
Zaczynamy od puzzli ej25: Ocena dla silnika 2/5: Nadgryzione panewki, pierścienie ( olejowe ) na tłokach stoją, uszczelniacze na zaworach też potrzebują wymiany, głowice do planowania i sprawdzenia szczelności. Decyzja: Ratujemy to co jest. Gładzie cylindrów nie dostały aż tak mocno po tyłku od stojących pierścieni żeby trzeba było zamawiać nowe bloki.
Zamówione nowe tłoki, pierścienie, panewki główne i korbowodowe, uszczelniacze zaworowe, świece, kpl. uszczelek silnika,
Głowice do planowania, bloki do honowania i spasowania z nowymi tłokami w specyfikacji A. Takie małe porównanie korbowodów- zaznaczam że żaden z nich nie jest nowy :P Trochę chęci i można z pełną odpowiedzialnością zakładać nowe panewki

PAMIĘTAJMY: Panewki zakładamy ZAWSZE zamkiem do zamka- w przypadku subaru trudno jest inaczej to zrobić ale... są marki które aż tak fajne nie są Jedna z połówek bloku, po honowaniu w trakcie czyszczenia- Szpilki widoczne na foto to nie seryjny zestaw. Zamontowany zestaw to ARP. Stosuje się je w celu zwiększenia momentu jakim możemy dokręcić głowicę do bloku tym samym zwiększając kompresję. Oczywiście nie nadwyrężamy też gwintu w bloku silnika- w przypadku standardowych śrub podczas dokręcania ' wyrywamy ' gwint, w przypadku szpilek nakrętka dociska głowicę do bloku po gwincie szpilki.