Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 251 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Auto dla dziada

Post 12 sie 2014, o 13:08

Kiedys zadałem sobie trud sprawdzenia na dystansie ponad 6 kkm po wakacjach.
Wyszło 1 l więcej, niż komp pokazał.

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sie 2014, o 13:11

WitAce pisze:Kto mi powie, ze LPG nie ma przyszlosci? Za chwile wchodza instalacje do TSI i te wszystkie TDI moga sie schowac ze swoja ekonomia i awaryjnoscia szczegolnie skomplikowanych ukladow oczyszczania spalin.
WitAce,
a co myslisz o zagazowaniu silnika 3.0 H6 w Subaru za pomocą instalacji wtrysku sekwencyjnego w fazie ciekłej?
Czy to może ograniczyć problem z zaworami (odwlec termin ich regulacji) w stosunku do sytuacji gdy ten silnik jest zasilany fazą lotną?
Kosztowna regulacja zaworów podważa ekonomiczny sens instalowana LPG w autach z tymi silnikami.
A przecież taka Tribeca, czy nowe Legacy/OBK to całkiem wygodne dupowozy. Z silnikiem 3.0 H6 oraz LPG taki samochód mógłby łączyć dynamikę z ekonomią.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis
Polubione posty: 0

Post 12 sie 2014, o 13:56

Лукашэнка, W kazdym przypadku jest ekonomicznie oplacalne. Problemy z zaworami dzieja sie zazwyczaj przy ubogiej mieszance, czyli przy duzej ilosci tlenu w spalinach, ktory to powoduje korozje zaworow. Wiadomo, ze w Subaru te zawory ustawione sa przy pomocy plytek i bez wyciagniecia silnika sie nie obejdzie. Po pierwsze trzeba koniecznie jezdzic na kalibracje takiej instalacji i ustawic ja bogato przy przyspieszaniu i za kazdym razem nalegac na jazde kalibracyjna zeby sprawdzic czy nadal mieszanka jest bogata przy przyspieszaniu. W ten sposob korozja zaworow, a raczej gniazd zaworowych bedzie ograniczona i na podobnym poziomie jak w przypadku benzyny. W najgorszym przypadku trzeba bedzie taka regulacje wykonac co 50.000 km czyli 2x czesciej niz na benzynie. Koszt okolo 5000 zl.
Teraz rachunek sumienia: srednie spalanie takiego 3 litrowego Subaru to jakies:
14l/100km co oznacza wydatek 37800PLN na 50.000 km
16.8l/100km LPG co oznacza wydatek 21000PLN na 50.000km + 750PLN na dodatkowe serwisy gazu co 10.000km daje 21750 + 5% benzyny na rozruch na zimnym silniku czyli 2500km na benzynie czyli 1890PLN - w sumie jest to 23640PLN
Oszczednosc 14160. (cena benzyny 5.4, LPG 2.5)
Wystarczajaco kasy zeby co 50.000 km zrobic nawet porzadny remont silnika a co dopiero regulacje zaworow. Podstawowa zasada to nie oszczedzac na instalacji, instalatorze i zaopatrzyc sie dodatkowo w czytnik OBD za kilka stowek i sprawdzac mieszanke samemu pomiedzy przegladami.
Faza ciekla ma sie tak samo do regresji gniazd zaworowych jak instalacja w fazie lotnej. Najwazniejsza jest tutaj mieszanka. Zalety takiej instalacji to niezalezna pompa paliwa LPG i stabilniejsze cisnienie w ukladzie, a co za tym idzie stabilniejsze warunki do utrzymania odpowiedniej mieszanki.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 14:21

Fux, badanie pod tytułem - ile wlałem, też jest niedokładne, bo każda pompa inna i w innym momencie wyłącza lanie. Ja pod korek nie leję a do pierwszego odcięcia.
Co więcej pompy PODOBNO są kalibrowane. Ale nie wiem dlaczego na różnych stacjach różnie nalewa.
Żeby być pewnym swych danych musisz FUXiu kupić bardzo dokładny zbiorni powiedzmy 10 litrów, zamotować o gdzieś w silniku, czy gdzie to się montuje, i zobaczyć na ile ci wystarczy, ale musisz jeszcze zobaczyć ile wchodzi do ukłądu ile tego ile tamtego....
na mój gust to są zawsze dne przybliżóne.
I dlatego trza wierzyć komputerowi.
Ja miałęm mercedesa dieselka, teraz mam benzynę, porównuję dwa auta z tej samej stajni, jest szansa, że porównanie jest prawdziwe, zwłaszcza biorąc pod uwagę zasięg.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 208 razy
Polubione posty: 289 razy

Post 12 sie 2014, o 14:30

Arno,
FUX pisze: na dystansie ponad 6 kkm

To już dość dokładna dokładność wychodzi.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 14:39

leon pisze:Arno,
FUX pisze: na dystansie ponad 6 kkm

To już dość dokładna dokładność wychodzi.
Masz odpowiedź.

A tankuję najczęściej pod korek.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 15:52

W zbiorniku LPG masz automatyczne odciecie i wiecej nie wejdzie. Komputery zawsze beda oklamywac, zebysmy poczuli sie lepiej. To samo jest z predkosciomierzami.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 sie 2014, o 16:10

Wejdzie roznie bardzo, w zaleznosci of temp zew, cisnienia dystrybutora itp.
Ja smigam moim busem na gazie i zaczyna mnie meczyc maly zasieg. 18l/100 przy 50 litrach to niecale 300 km zasiegu. W niektorych krajach to meczy. W dyszlu bak ma 80 litrow (mozna wsadzic 110l) oraz spalanie nie przekracza dychy. Bede sie przesiadal na gnojowe chyba :(

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 16:35

gregski, Masz po prostu maly zbiornik i tyle. W busie jest mozliwosc zamontowania kilku zbiornikow pod spodem bo to przeciez zwykly van i miejsca jest w pip. Ale to kosztuje... :cofee:

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 16:38

WitAce pisze:gregski, Masz po prostu maly zbiornik i tyle. W busie jest mozliwosc zamontowania kilku zbiornikow pod spodem bo to przeciez zwykly van i miejsca jest w pip. Ale to kosztuje... :cofee:
Nie bardzo. Znasz T4 z duzym ogrzewaniem postojowym? Pytalem moj zaklad w Lodzi i odradzali. Ponoc wcale nie jest kolorowo.

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 12 sie 2014, o 16:39

gregski pisze:
WitAce pisze:gregski, Masz po prostu maly zbiornik i tyle. W busie jest mozliwosc zamontowania kilku zbiornikow pod spodem bo to przeciez zwykly van i miejsca jest w pip. Ale to kosztuje... :cofee:
Nie bardzo. Znasz T4 z duzym ogrzewaniem postojowym? Pytalem moj zaklad w Lodzi i odradzali. Ponoc wcale nie jest kolorowo.
Do tego dostepnosc gazu w krajach ktore mnie interesuja nie jest wybitna...
Albania, Gruzja, Azerbejdzan, Turcja, Afryka, Skandynawia.. Diesel jest wszedzie, o kazdej porze i nie trzeba trzymac guzika na dystrybutorze w deszcz i slote.
Jezdze na lpg od wielu lat...

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 16:51

Gregski,
Do deszczu i sloty jest ciekawy i ten sam wynalazek, a nazywa sie parasol :-p A tak na powaznie. Jest bardzo duza nadwyzka produkcji LPG na swiecie i rok w rok dostepnosc tego paliwa sie poprawia. Sam prowadze biznes LPG w Irlandii i dzieki tej dzialalnosci powstalo tutaj ponad 20 nowych stacji LPG (posrednio -konkurencja i bezposrednio) i jest ich juz ponad 50. Na jakies 1000 aut przerobionych w calym kraju to calkiem niezly wynik. Sam dobrze znasz historie Niemiec w tym temacie i uwierz mi, ze tak sie dzieje na calym Swiecie tym bardziej ze dystrybutor LPG kosztuje 15tys Euro wraz ze zbiornikiem a nie 500.000 Euro jak to jest w przypadku np. CNG.

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 12 sie 2014, o 17:01

Promocja cng w D byla spowodowana plaskimi umowami odbioru gazu z rosji, nie uwzgledniajacymi inne go zapotrzebowania na gaz zima, innego latem. Stad latarnie gazowe czy wlasnie taxi na gaz ziemny. Polska budowala magazyny w starych kopalniach... Jak poczytasz moje stare posty na forum to zobaczysz, ze ja od lat smigam na LPG i je chwale. Po czesci dlatego, ze mialem farta do instalatorow i nigdy nie oszczedzalem na instalacjach tylko montowalem najlepsze dostepne. Mysle, ze w sumie mam juz ponad 300kkm roznymi autami z Lpg w kregoslupe. Ale pierwszy raz mi to zaczyna doskwierac, maly zasieg no i ostatnio problemy z zatankowaniem calego baku jesli ten nie jest zupelnie pusty. Cos mam nie hallo z wielozaworem w butli.
A dobych fachowcow nie mam tu w Ber wcale :-/ musze smigac do PL...

Jakie masz doswiadczenia z wieloma zbiornikami? Jak to jest podlaczone? Jak sie tankuje? Jak praktyka?

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sie 2014, o 17:16

:?:

Obrazek

Obrazek

:idea:

80+80=160

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 17:23

Gregski,
Najgorsze sa zbiorniki podwieszane toroidalne pelne z wielozaworami. Wielozawor jest bardzo bezpiecznym rozwiazaniem, ale musi obsluzyc kilka funkcji na raz i stad ograniczone przeplywy jesli chodzi o tankowanie. Dodatkowo zbiornik pelny to tak na prawde dwa zbiorniki. Drugi jest o wiele mniejszy i jest polaczony malymi kanalikami z tym wiekszym. Taki zbiornik wymaga wysokiego cisnienia na dystrybutorze, aby go w pelni zatankowac. Problemy, ktore masz z zatankowaniem swojego zbiornika to zwykla fizyka. Jezeli zbiornik jest pusty to pierwsza porcja gazu ktora do niego wchodzi od razu odparowuje zmniejszajac znacznie temperature w zbiorniku przez co go rowniez odprezajac. Pozostaly gaz ma duzo latwiej zeby zostac wpompowany do zbiornika. Jesli zbiornik jest np. zatankowany do polowy i chcesz go tylko zatankowac do pelna, to gaz w srodku jest w postaci plynnej i cisnienie nasyconego gazu w postaci lotnej zalezy od temperatury zbiornika. Jesli jest to lato to cisnienie bedzie odpowiednio wyzsze i tankowanie nie bedzie juz tak latwe. W Twoim przypadku proponowalbym zbiornik z plyta zaworowa, ktory jest znacznie drozszy, ale masz w nim 4 niezalezne zawory, w tym jeden do tankowania o znacznie wiekszym przekroju. Takie zbiorniki duzo szybciej sie tankuja. Mozna tez zastosowac tutaj wlew typu holenderskiego o duzo wiekszym przekroju np. 12mm zamiast 8mm.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2014, o 17:44 przez WitAce, łącznie zmieniany 1 raz.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 17:26

Лукашэнка, Jak najbardziej poprawne zalozenie dwoch zbiornkow cylindrycznych. Tak na oko zestaw oceniam na 160L czyli od 128L do 144L netto. Waga pelnego zestawu przy 144L to okolo 135kg.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 sie 2014, o 17:33

WitAce, naprawdę wierzysz, że jak bardzo wzrośnie wszędzie popyt na LPG jako paliwo do samochodów, to rządy nie wyciągną łapy po wpływy z akcyz, podatków, czy czego tam jeszcze?

LPG jest tanie, bo jest marginalne. Jak wszyscy (lub wielu) będą na nim jeździć, będzie kosztować tyle co benzyna/ON. Bez względu na jego koszty produkcji i jej wielkość. One tu nie mają żadnego znaczenia. Jak w przypadku "tradycyjnych" paliw zresztą.

Rządy muszą się w końcu jakoś utrzymywać.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2014, o 17:44

jarmaj, Ja nic takiego nie twierdze. Nie bede mial nic przeciw jesli ludzie przesiada sie z diesel'a na LPG w miastach, bo nie chce mi sie wdychac tych rakotworczych niedopalonych weglowodorow aromatycznych.
Dobrze by bylo gdyby nie wyciagali lap tam gdzie nie trzeba bo te lapy mozna im po prostu uciac. I znowu nie mowie, ze jest to latwe, ale mozliwe. LPG jest juz na tyle niemarginalne, ze juz chcieli wyciagac po nie swoje lapska. Cale szczescie dla tych wszystkich co sobie auta przerobili i dla tych co zainwestowali w ten interes ceny LPG beda w tych samych relacjach w stosunku do pozostalych paliw przez najblizsze prawie 10 lat czyli do 2023. A potem zobaczymy. Pewnie bedzie tak jak piszesz. Ale mam nadzieje, ze do tego czasu przejscie na LPG wyjdzie nam wszystkim na zdrowie zarowno to finansowe.

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 18:18

Лукашэнка pisze::?:

Obrazek

Obrazek

:idea:

80+80=160
odpada zupelnie, nie oddam miejsca w srodku na butle
zbiornik tylko pod auto. ja w srodku spie z rodzina...

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 18:20

WitAce, dzieki za wyjasnienie tematu, nikt tego dotychczas nie potrafil zrobic.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 18:39

gregski,
i to

http://www.bmw.de/de/topics/faszination ... e-a-z.html

naprawdę działa i jest komuś do szczęścia potrzebne?
:roll: :o

No i jarmaj na pewno się ucieszy...
:mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2014, o 20:39

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 112 razy

Post 12 sie 2014, o 22:16

Co Wy tam wiecie o oszczędnej jeździe .
Tico - 80 do 90 na godzinę droga z Wrocławia do Katowic . Dawno temu czyli 1992 może 4 ( a może później :whistle: ) z hakiem spalanie 3,5 L :cofee:

Ciężarówki trąbiły na mnie :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 sie 2014, o 22:19

No tak, ciota drogowa :razz:

:mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika