Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
To zrobila interes zycia zdaje sie ;)
Lexi fuj.... Czytam o clk, nie wiedzialem, ze to bazuje na podlodze cklasse.
Lexi fuj.... Czytam o clk, nie wiedzialem, ze to bazuje na podlodze cklasse.
Z 10 lat temu kupiłem corolkę z przebiegiem 2kkm. Auto miało pół roku. Koło 10kpln byłem do przodu.
Mąż tej kobiety kupił sobie E-klasę, a jej corollę. Musiał chłopina zanabyć żonie rav-kę, bo były Niemce w domu...
Tak więc cuda się zdarzają.
Mąż tej kobiety kupił sobie E-klasę, a jej corollę. Musiał chłopina zanabyć żonie rav-kę, bo były Niemce w domu...
Tak więc cuda się zdarzają.
FUX pisze: Mąż tej kobiety kupił sobie E-klasę, a jej corollę. Musiał chłopina zanabyć żonie rav-kę, bo były Niemce w domu...
to chyba jakies regionalne, bo nie kumam zdania ;)
Barthol, ja chyba jednak to w126 najbardziej z mietkow lubie..
na razie wygrywa plan 3 czyli darowac sobie, pojsc na piwo, dupy sobie nie zawracac ;)
gregski pisze: to chyba jakies regionalne, bo nie kumam zdania ;)
Ciche dni. Rozdzielność od łoża i stołu.
Teraz rozumiem ;)FUX pisze:gregski pisze: to chyba jakies regionalne, bo nie kumam zdania ;)
Ciche dni. Rozdzielność od łoża i stołu.
greg ale Cię wzięło ostatnio na te busy - avatary zmieniasz jak rękawiczki 
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
to zauważyłem
ale też ostatnio Twoja aktywność w temacie się zwiększyła, jakbyś drugą miłość przechodził
ale też ostatnio Twoja aktywność w temacie się zwiększyła, jakbyś drugą miłość przechodził
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
gregski chciał zmienić samochód, więc zmienił. A, że ino w avatarze to insza inszość. 
czarne jest piękne...
Taka dygresja dotycząca trzymania na wyższych obrotach i w ogóle współczesnych skrzyń biegów:esilon pisze:sądze że to zasługa automatu 8biegów, w manualu na 100% trzymałbym silnik na wyższych obrotach jadąc z identyczna średniąWiS pisze: Jednak jest Postep w motoryzacji
- mamy do czynienia z silnikiem o parametrach 245 KM / 5000-6500 i 350 Nm / 1250-4800
Do czego w takim razie potrzebna jest manualna skrzynia 6-biegowa?
Do niczego.
W zupełności wystarczyłaby 4-biegowa, a może nawet 3-biegowa.
To samo zresztą z automatem.
8 przełożeń jest tu tak potrzebne jak 4 końcówki rury wydechowej.
No ale cóż, "postępu", wyrażającego się rosnącą ilością biegów czy końcówek wydechu, nie sposób odwrócić.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, o 22:31 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
Лукашэнка, zgodzilbym się gdyby styl jazdy polegał na ciągłym przyspieszaniu, wówczas nawet jeden bieg byłby wystarczający
Dzięki tej skrzyni w okolicach 160 km/h jest 2700 rpm. Stawiam śmiała tezę iż dzięki temu średnie spalanie poniżej dychy
Dzięki tej skrzyni w okolicach 160 km/h jest 2700 rpm. Stawiam śmiała tezę iż dzięki temu średnie spalanie poniżej dychy
Esilon, nie, mi chodzi właśnie nie o jakieś torowe wyścigi, tylko zwykłą jazdę.esilon pisze:Лукашэнка, zgodzilbym się gdyby styl jazdy polegał na ciągłym przyspieszaniu, wówczas nawet jeden bieg byłby wystarczający
Jeśli zakres 6. biegu wynosi 60 - 250 km/h to po co tyle przełożeń?
Mam na myśli skrzynię manualną.
Gdy jeżdziłem autem z podobnym silnikiem, ze skrzynią manualną, po rozpędzeniu auta do prędkości docelowej, przerzucałem z 2. (czasem z 3.) od razu na 6.
Biegi 4. i 5. były zupełnie zbędne.
I nigdy nie było sytuacji że właśnie czwórka lub piątka były optymalnym przełożeniem?
Jeżeli już, to te biegi mogły być pomocne w celu łagodniejszego hamowania silnikiem, tak by nie redukowac z 6. od razu na 3.esilon pisze:I nigdy nie było sytuacji że właśnie czwórka lub piątka były optymalnym przełożeniem?
Przy tak mocnym silniku, z płaskim przebiegiegiem momentu obrotowego w tak szerokim zakresie obrotów, ze względu na ekonomię, ale również wygodę, do jazdy służy po prostu bieg 6.
OK, do wleczenia się w korkach czy jazdy z naprawdę niewielką prędkością przydaje się coś niżej.
Co innego w silnikach diesla. One mają na tyle węższy zakres użytecznych obrotów, że przydaje się więcej biegów.
Również w słabszych silnikach benzynowych, czy tych z bardziej stromą krzywą przebiegu momentu, przydają się wszystkie przełożenia.
Ale w czymś takim jak w 328i, zmiany biegów po kolei od 1. do 6. jak dla mnie mają sens głównie ze względów akustycznych...
bo gdy szybko wrzucisz 6. to jakoś tak jakby za szybko robi się cicho.
Lu, teoretycznie przekladnia pasowa jest najlepszym wynalazkiem
np w skucie nie zamienil bym jej na nic innego.. ale w aucie juz niekonicznie..
np w skucie nie zamienil bym jej na nic innego.. ale w aucie juz niekonicznie..
czyli komfort, czyli wszystko się zgadza, gdy trzeba szybko osiągnąć prędkośc przelotową trójka wystarczy, natomiast gdy warunki drogowe wymagają płynnego zwiększania porędkości to 7 i 8 bieg zobaczymy przy 120km/h, nawet pod górkę, jednym słowem :.................................ideałЛукашэнка pisze: zmiany biegów po kolei od 1. do 6. jak dla mnie mają sens głównie ze względów akustycznych...
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 159 razy
W połaczeniiu z motorem któy może rozpędzić auto do 250 i więcej to jeszcze ma sens. Ale jak miałem zastępczą 318d z ta skrzynią to przyprawiała mnie o irytację. Ten samochód głownie zajmował się zmianą biegów.esilon pisze: jednym słowem :.................................ideał![]()
V max około 210km/h to daje średnio 26 km/h na jednym biegu. No zestopniowanie idealne - kurde jego olek.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
takiego zjawiska nie zaobserwowałem, natomiast na standardowym ustawieniu "comfort" czasem za szybko (za szybko w odniesieniu do dalszych planów kierowcy:) ) wrzuca wyższy bieg, możliwe że należy się przyzwyczaić do jazdy sporo poniżej 2000rpm, program sport baaardzo bliski w charakterystyce do jazdy z manualem w WRXlukass pisze: samochód głownie zajmował się zmianą biegów
dla gregskiego:
http://gearjunkie.com/infographic-vw-ca ... am-caravan
http://gearjunkie.com/infographic-vw-ca ... am-caravan
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Boskie:
The Airstream philosophy has always been and will always be, " Let's not make any changes - let's make only improvements!"
Wszystko sie zgadza po za jednym faktem:
Vw campera robi sie do dzis, ok, w nowych wcieleniach (changes), ale za kazdym razem, az do modelu T4 lepiej.
Nie wiem jak to wyglada z T5, obawiam sie, ze to juz 'nowoczesne auto' z jego zaletami i wadami (trwalosc).
Ja najbardziej lubie T4, bo projektowano go z uwzglednieniem mojego bezpieczenstwa biernego, ale przy klasycznym podejsciu co do trwalosci... Nie jest oczywiscie jeszcze klasykiem i jeszcze kilka lat to potrwa zanim sie nim stanie.
The Airstream philosophy has always been and will always be, " Let's not make any changes - let's make only improvements!"
Wszystko sie zgadza po za jednym faktem:
Vw campera robi sie do dzis, ok, w nowych wcieleniach (changes), ale za kazdym razem, az do modelu T4 lepiej.
Nie wiem jak to wyglada z T5, obawiam sie, ze to juz 'nowoczesne auto' z jego zaletami i wadami (trwalosc).
Ja najbardziej lubie T4, bo projektowano go z uwzglednieniem mojego bezpieczenstwa biernego, ale przy klasycznym podejsciu co do trwalosci... Nie jest oczywiscie jeszcze klasykiem i jeszcze kilka lat to potrwa zanim sie nim stanie.