Polska duma narodowa

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Polska duma narodowa

Post 22 sie 2014, o 09:33

Arno pisze: Australia, opiewana przez kolegów - bardzo prawdopodobnie super kraj do urodzenia się, lub Nowa Zelandia

Po tym jak obejrzałem w Discovery reportaż o meduzach Irukandji jellyfish, która jednym czułkiem jest w stanie uśmiercić kilkadziesiąt osób, a których jest coraz więcej u wybrzeży Australii ze względu na ocieplenie klimatu - już nie uważam, że Australia jest the best.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 sie 2014, o 09:35

Konto usunięte, a kto Ci się każe tam kąpać w oceanie? rekiny, meduzy, bleee - basen z wiatrakiem i będziesz surfował :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 sie 2014, o 09:43

busik pisze: basen z wiatrakiem i będziesz surfował :-)

Mmmhhhhmm.... :whistle:
Obrazek

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sie 2014, o 09:45

Powrót do Edenu? :mrgreen:

cięta riposta polskich sportowców na początek tego tematu
http://ofsajd.onet.pl/faceci/wpadka-nie ... akow/6mwhm
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 sie 2014, o 10:47

vibowit pisze:
gregski pisze:Nie przejdziesz mili w czyis butach..
O. Ostatnio w radio

Można mieć zastrzeżenia do gustu, ale coraz częściej chlew jest w chlewie, a nie dookoła domu.
Teoretycznie masz rację. w radio jest już chyba formą niepoprawną. Około 25-30 lat temu się to zmieniło. Oto jak niepoprawne mówienie wpływa na zmiany językowe. Ciekawe kiedy normą będzie półtorej miesiąca.

W czasach komuny, kiedy pieniędzy z unii nie było na Dolnym Śląsku, w Poznańskiem, na Pomorzu jakoś porządek był. Bo były stare wzorce. Dobre wzorce. teraz ludność z zaboru rosyjskiego zobaczyła trochę świata i te nowe wzorce przenosi do naszego zaboru.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 sie 2014, o 11:35

Arno pisze:teraz ludność z zaboru rosyjskiego zobaczyła trochę świata i te nowe wzorce przenosi do naszego zaboru.
Czyli jest dla nas jeszcze nadzieja. 8-)
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sie 2014, o 11:44

Nadzieja matką głupich, lecz umiera ostatnia.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 sie 2014, o 23:36

Konto usunięte pisze: Po tym jak obejrzałem w Discovery reportaż o meduzach Irukandji jellyfish
spoko, są też boxjellyfish i inne gówna.
W Australii ciężej zostać zabitym przez jakieś zwierzątko (mimo, że są tam najbardziej jadowite stworzenia świata), niż w Polsce być wykończonym przez kolejki w służbie zdrowia.

Także co kraj to obyczaj ;-)

Jak chcesz w miarę łagodnie to Victoria. Głównie red back i brown snake. Nie jest źle, trzeba się postarać, żeby coś zabiło - albo pojechać do odpowiedniej dzielnicy niebędęmówićzamieszkałejprzezkogo. Nawet pomimo tego, że na ogródku masz od cholery red backów, a browny też sobie śmigają tu i tam.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 30 sie 2014, o 19:55

Myślę, że jednak z wyboru Donka możemy byc dumni.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 1 wrz 2014, o 08:23

FUX pisze:Myślę, że jednak z wyboru Donka możemy byc dumni.
:giggle:

"Tuskowie są spokojni, nikomu nie dokuczają. Pana premiera zawsze można zobaczyć, jak przyjeżdża na Wielkanoc jajka święcić. Z każdym porozmawia, uśmiechnie się, nie zadziera nosa. Jak przyjedzie do domu, to lubi poleżeć w ogrodzie na leżaku - mówi pani Krystyna, sąsiadka Donalda Tuska zza płotu spotkana przy ul. Władysława Syrokomli. - Nie widzę innego człowieka na stanowisku przewodniczącego Rady Europejskiej, do pana premiera nie mam żadnych zastrzeżeń, ale obawiam się tego, kto go zastąpi. Będzie go w kraju brakowało". ----> słodkie jak "mniut " :giggle:

ps:
pamiętajmy o emerytach :lol:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2014, o 10:26

Konto usunięte, paru znam, z których dumny nie jestem i nie będę nawet, gdyby papieżami mieli zostać.
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 wrz 2014, o 12:28

Można mówić że to złoty spadochron, że uciekł przed problemami, itd itd... ale jakby nie było jest to duże wyróżnienie dla Polski. Pewnie politolodzy forumowi znaleźliby wiele smaczków za i przeciw takiej dumie, ale ja, zwykły szaraczek jestem raczej dumny.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 1 wrz 2014, o 12:39

Konto usunięte pisze: ja, zwykły szaraczek jestem raczej dumny.

ja także 8-)

jedyne co, od czasu do czasu przebiega myśl przez głowę że "stare" kraje w trudnych czasach taktycznie usiadły w drugie ławce

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 1 wrz 2014, o 16:39

Konto usunięte pisze: zwykły szaraczek jestem raczej dumny.
Przyznaje ,że Ja też . Jest to jednak wyróżnienie dla Polski .

Bardziej wkurza mnie to ,że jak rozwiążą rade ministrów to te wszystkie gamonie dostaną odprawę - Qrwa za Co :x

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2014, o 09:03

Link: https://www.youtube.com/watch?v=mQ0GsTxb4-c

a tak wyglądał ten spontan od kuchni :-p :whistle: :thumb: wstydu kurwa nie mają :lol:

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... ab5aca4c47

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 2 wrz 2014, o 21:02

Już parę ładnych lat temu otwarto granice dla Polaków, którzy chcieliby wyjechać do pracy w Europie Zachodniej.
Wielu wyjechało.
Z niektórych możemy być dumni.
Z innych nie.
W zależności od tego jakie świadectwo o Polakach dają tam gdzie żyją i pracują (jeśli pracują).
Dlatego z ocenianiem Tuska w nowej pracy raczej poczekałbym aż zobaczymy jej efekty.
Może Tusk da nam powody do dumy, może bardziej do wstydu.
Zobaczymy.

To, że został wybrany na to stanowisko, to nie jego zasługa, tylko nas zwykłych Polaków, którzy ciężką i coraz wydajniejszą pracą sprawiamy, że dochód narodowy w naszym kraju rośnie, podczas gdy większość Europy nie potrafi wygrzebać się z recesji lub co najmniej zastoju.
Nie wiedzę jednak w tym obiektywnym polskim sukcesie ani większej zasługi obecnego rządu ani osobiście premiera Tuska.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 wrz 2014, o 04:09

Лукашэнка pisze: To, że został wybrany na to stanowisko, to nie jego zasługa, tylko nas zwykłych Polaków, którzy ciężką i coraz wydajniejszą pracą sprawiamy
nie. to zasługa jego.

a ja, gdybym go znał, mógłbym ewentualnie mu pogratulować nowej roboty.

a czy czuję dumę? w takim samym stopniu, jak czuję wstyd, że ktoś ukradł niemcowi auto.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 3 wrz 2014, o 08:13

Czy to taka duma ? Przez 7 lat tak rządził, że sam musiał roboty za granicą szukać. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 wrz 2014, o 09:25

Лукашэнка pisze: Nie wiedzę jednak w tym obiektywnym polskim sukcesie ani większej zasługi obecnego rządu ani osobiście premiera Tuska.
Nie przepadam za PO ale gdyby Kaczor był premierem to nie sądzę by został wybrany na to stanowisko .

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2014, o 09:38

Лукашэнка pisze:Dlatego z ocenianiem Tuska w nowej pracy raczej poczekałbym aż zobaczymy jej efekty.
efektów tej pracy nie zobaczysz - uwierz mi
najpierw trza wiedzieć za co odpowiedzialny jest przew rady europy - jak ktoś liczy na kasę dla Polski, to się przeliczy, bo budżet UE robi raz na 7 lat i obecny jest ustalony juz do 2020roku, czyli dawno po wygaśnięciu mandatu Tuska (kadencja jest na 2,5 roku z możliwością jednokrotnego przedłużenia, a zatem max 5 lat)
Przewodniczący Rady Europy odpowiada za wskazywanie kierunków dyskusji pomiędzy głównymi członkami UE, zwoływanie posiedzeń nadzwyczajnych, poszukiwanie kompromisów pomiędzy zwaśnionymi stronami w sprawach dla UE kluczowych itp.
Gdzie tu kasa dla Polski?
Tusk będzie brał udział w niezliczonej ilości zakulisowych rozmów pomiędzy Niemcami, Anglią, Francją, resztą UE - o tym jak sobie radzi, nie dowiesz się. To czy przedłużą mu mandat za 2,5 roku będzie jakimś wskaźnikiem - nic więcej. To stanowisko prestiżowe - Niemcy, Anglia, Francja zaufali mu na tyle, że chcą, żeby był pomiędzy nimi rozjemcą, kimś, kto będzie im pokazywał możliwe wyjścia z sytuacji
Лукашэнка pisze:To, że został wybrany na to stanowisko, to nie jego zasługa, tylko nas zwykłych Polaków
błądzisz :-p
poznali go przez 7 lat na wszelkich obradach w Brukseli, wiedzą jaki ma charakter, jakie ma zdanie w kluczowych dla UE sprawach i uznali że będzie dobrym "poszukiwaczem kompromisów" oraz prztyczkiem w nos Putinowi - na to stanowisko wybrali człowieka, a nie naród :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2014, o 11:07

busik pisze: na to stanowisko wybrali człowieka, a nie naród :cofee:
co dobitnie pokazuje to info :
Premier zgodził się na ograniczenie praw socjalnych Polaków w Wielkiej Brytanii za poparcie Camerona przy wyborze na szefa Rady Europejskiej.
Układ, który obaj politycy zawarli w rozmowie telefonicznej we wtorek, 26 sierpnia, ujawniają najważniejsze brytyjskie media.

:lol: :giggle: jak szybko kogoś można sprzedać ? bardzo szybko i ma sie na tym zysk :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2014, o 11:38

Konto usunięte, może doprecyzuj, na czym to ograniczenie polega?
I czy dotyczy TYLKO Polaków?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 3 wrz 2014, o 12:22

Konto usunięte, brzmi to jak jakaś wierutna bzdura, która nie ma prawa legalnie zadziałać w cywilizowanym kraju.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 3 wrz 2014, o 12:45

Czytam i dochodzę do takich wniosków ,że niektórym nic się nie kojarzy pozytywnie.Wszystko zdyskredytują.
Ale takie prosię to jest na pewno duma i nie narodowa tylko wielkonarodowa taka swojska wszechpolska.
http://www.fakt.pl/polityka/janusz-korw ... 85762.html

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2014, o 12:58

Konto usunięte a nawet gdyby to co?
Jaki wpływ ma zgoda polskiego premiera na ustawodawstwo brytyjskie?
taki sam jak zdanie anglików na nasze ustawodawstwo
sądzisz że UE pozwoli brytolom na ograniczenie praw w stosunku do innych członków UE? Nie możesz w prawie zapisać ograniczenia dla jednej nacji, musisz ograniczyć wszystkim obcokrajowcom, co dla wysp oznacza też pakistańczyków, hindusów itd czyli tych, którzy płacą w Anglii niezłe podatki - w innym wypadku masz do czynienia z UE. Sądzisz, że polacy, którzy tam wyjechali będą mieli problem ze zmianą obywatelstwa jak będzie taka potrzeba?
już dziś słyszałem że w ostatnich latach w UK rodzi się ponad 20 tys polaków rocznie - gdyby urodzili się w PL nie mielibyśmy ujemnego przyrostu - więc dlaczego rodzą się tam? tylko ze wzgl na dopłaty? w Niemczech są większe

ODPOWIEDZ