Holowanie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Holowanie
Jak to jest z holowaniem naszych samochodów? Za każdym razem na lawecie? Czy jeżeli np. (tfu tfu) zabraknie mi benzyny na 1 km przed stacją, to ktoś może mnie pociągnąć na lince? I jeszcze jedno pytanie, w jednym z wątków któryś z Panów pisał, z której strony my powinniśmy zapinać linkę (w Foresterze) jeżeli to my holujemy, tylko nie mogę znaleźć 

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
Re: Holowanie
PIERWSZY!!!
holowanie tak żeby albo obie albo żadna oś się nie "kręciły"
jeśli my holujemy to zapinamy linkę od tyłu

holowanie tak żeby albo obie albo żadna oś się nie "kręciły"

jeśli my holujemy to zapinamy linkę od tyłu

Jeszcze pozostaje dodać, że instrukcja zabrania holowania samochodów z automatyczną skrzynią biegów. Życie uczy nas jednak inaczej 

Eeee...., serio?minimus pisze: jeśli my holujemy to zapinamy linkę od tyłu![]()

Chodziło mi o to, że Forester ma z tyłu dwa zaczepy, po prawej i po lewej stronie. Podobno tylko jeden z nich służy do holowania? A na drugi pod żadnym pozorem nie wolno zapinać linki holowniczej?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
nie widziałem że są dwa zaczepyDoxa pisze: Chodziło mi o to, że Forester ma z tyłu dwa zaczepy, po prawej i po lewej stronie. Podobno tylko jeden z nich służy do holowania? A na drugi pod żadnym pozorem nie wolno zapinać linki holowniczej?
ponoć lepiej jest holować po skosie, tzn jeśli twój zaczep jest z prawej, to drugi samochód powinien być z lewej. Wtedy szarpnięcia się trochę amortyzują.
No i osoba holowana powinna usiąść za kierownicą 

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
I trzeba wsadzić kluczyk do stacyjnki, bo inaczej, w razie zakrętu może skończyć się to tak:

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak juz musi byc holowana, to moze lepiej niech odespi, a nie za kierownice?liwit pisze: osoba holowana powinna usiąść za kierownicą

Przez dłuższą chwilę zastanawiałam się że jak to wygląda... że zakładamy homonto, linę zaczepiamy z tyłu samochodu i ciągniemy go do tyłu?minimus pisze:jeśli my holujemy to zapinamy linkę od tyłu

Pora zacząć się leczyć

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Doxa pisze: Chodziło mi o to, że Forester ma z tyłu dwa zaczepy, po prawej i po lewej stronie.
Zdaje się, że Fido jest ekspertem, bo ponoć nie wszystkie zaczepy w Foresterze są do holowania. Ponoć to w instrukcji można znaleźć.
Nie tak łatwo. Jest wąska specjalizacja.EterycznyŻołądź pisze:Doxa pisze: Chodziło mi o to, że Forester ma z tyłu dwa zaczepy, po prawej i po lewej stronie.
Zdaje się, że Fido jest ekspertem, bo ponoć nie wszystkie zaczepy w Foresterze są do holowania. Ponoć to w instrukcji można znaleźć.
Konto usunięte jest specem od holowania, a So What! od szukania w instrukcji.

No i jak zwykle temat poszedł w maliny.
czarne jest piękne...
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Od szukania instrukcji jest Damaz. Ja jestem ekspertem w innej dziedzinie ofrołduvibowit pisze:Konto usunięte jest specem od holowania, a So What! od szukania w instrukcji.
No i jak zwykle temat poszedł w maliny.

So What! pisze: Od szukania instrukcji jest Damaz. Ja jestem ekspertem w innej dziedzinie
cos z pchaniem i hakiem holowniczym zdaje się ta dziedzina ma zwiazek

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ostatnio dzwonił do mnie Olleo w tej sprawie - widać chyba jestem ekspertem
Ja wiem jak jest w foresterze. W starych forkach można holować za obydwa zaczepy. W nowszych piszą, że lewy uchwyt służy jako zaczep transportowy (do przyczepienia auta na lawecie), za prawy można holować. Lewy/prawy z pozycji siedzącego za kierownicą
Nie przeszkodziło mi to holować odwrotnie (Damaz w końcu nie sprawdził
), przez co straciłem gwarancję na zaczep holujący 

Ja wiem jak jest w foresterze. W starych forkach można holować za obydwa zaczepy. W nowszych piszą, że lewy uchwyt służy jako zaczep transportowy (do przyczepienia auta na lawecie), za prawy można holować. Lewy/prawy z pozycji siedzącego za kierownicą

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Oraz silnik, zawieszenie i układ napędowy - są przecież w pobliżu rzeczonego hakaKonto usunięte pisze: przez co straciłem gwarancję na zaczep holujący![]()

Dziękuję
. Np. rodzi się pytanie : gdzie spadają pociski armatnie podczas salwy honorowej na Placu Defilad?

barbie, Ty się na razie nie martw! Wyobraźnia u kobiet rozbudza sie podobno dopiero po trzydziestcebarbie pisze:Przez dłuższą chwilę zastanawiałam się że jak to wygląda... że zakładamy homonto, linę zaczepiamy z tyłu samochodu i ciągniemy go do tyłu?minimus pisze:jeśli my holujemy to zapinamy linkę od tyłu![]()
Pora zacząć się leczyć

A wiesz, że kiedyś się nad tym zastanawiałamDoxa pisze:Np. rodzi się pytanie : gdzie spadają pociski armatnie podczas salwy honorowej na Placu Defilad?![]()
![]()
![]()

Zastanawiałam się też jak to jest możliwe, że te bagaże nie spadły nikomu na łeb: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... lubie.html

barbie pisze: A wiesz, że kiedyś się nad tym zastanawiałam![]()

No tak..., równie intrygującebarbie pisze: Zastanawiałam się też jak to jest możliwe, że te bagaże nie spadły nikomu na łeb: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... lubie.html![]()

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
barbie pisze: Zastanawiałam się też jak to jest możliwe, że te bagaże nie spadły nikomu na łeb
A skąd wiesz, że nie spadły?
So What! pisze: Oraz silnik, zawieszenie i układ napędowy - są przecież w pobliżu rzeczonego haka![]()
Prawie dobrze się wywiązujesz z pisania tych moich PW. Czytałem, że stracił gwarancję nie dlatego, że są blisko, ale że źle całe auto "pracuje" i niezgodnie z homologacją oraz internetowym prawem unijnym (nie wolno holować cięższych aut). Gwarancję również na karoserię - bo się za bardzo rozciągała (przez to i lakier), hamulce (przecież po holowaniu musiał stanąć), linkę holowniczą (chyba, że nie używał tej "firmowej"), atrapę chłodnicy (silnik był bardziej wysilony i szybciej powietrze zasysał, przez co się niszczyła), opony, relingi dachowe (patrz karoseria), układ wydechowy i uszczelnienia szyb (znaczy, że mogę bezkarnie przeciekać). To tak na szybko, a mimo imienia specem nie jestem.

Ufff..., co za ulga że tak czy siak nie mam gwarancji. Niech sobie te szyby świszczą i przeciekają po holowaniu, a długość mojego forka może być nawet >,<,= Lincolnowi
, byleby zachował właściwości jezdne