Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
Polecam.
Zwłaszcza drugi filmik i zwolennikom atomu.
http://www.biztok.pl/gospodarka/budujem ... rka_a17476
Zwłaszcza drugi filmik i zwolennikom atomu.
http://www.biztok.pl/gospodarka/budujem ... rka_a17476
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale znalazłem bardzo fajne darmowe kursy w jęz. angielskim prowadzone przez różnych pracowników naukowych amerykańskich uczelni. Można trochę poprawić swoją rynkową wartość, można też rozpocząć edukację w dziedzinie, o której zawsze marzyliśmy, ale baliśmy się zapytać.... Za ukończone kursy mozna uzyskać certyfikat. Wygląda to bardzo fajnie. Okazuje się, że sporo z moich zawodowych znajomych korzysta z tego.
Zresztą sami zobaczcie, to coś trochę jak nasze uniwersytety otwarte https://www.coursera.org/
Zresztą sami zobaczcie, to coś trochę jak nasze uniwersytety otwarte https://www.coursera.org/
gdybym Cię nie znał, to bym powiedział, że spamer pierwszej wody i zgłosił Twojego posta, bo podobnych wpisów na necie od choleryKonto usunięte pisze:Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale znalazłem bardzo fajne darmowe kursy w jęz. angielskim prowadzone przez różnych pracowników naukowych amerykańskich uczelni. Można trochę poprawić swoją rynkową wartość, można też rozpocząć edukację w dziedzinie, o której zawsze marzyliśmy, ale baliśmy się zapytać.... Za ukończone kursy mozna uzyskać certyfikat. Wygląda to bardzo fajnie. Okazuje się, że sporo z moich zawodowych znajomych korzysta z tego.

Hej, Dziś buszując po necie znalazłem ciekawą stronke:
.......... która jako jedyna z niewielu pozwala nam poznać położenie dowolnej osoby. Osoba musi mieć tylko ze sobą telefon. Sprawdź sam
Hej! Znalazłam mega fajną stronkę do lokalizowania telefonów znajomych! Sama spróbowałam i byłam w szoku jak dokładne to jest! Super zabawa He he Zobaczcie sami na......
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
busik, wiem, ale dziś się zapisałem na kurs pythona https://www.coursera.org/course/pythonlearn
Jeśli chcesz nie stać w miejscu, to trzeba się uczyć. No chyba, że jesteś operatorem wózka widłowego i ta praca daje Ci satysfakcję 

OFE wzięli kasę i nic to nie dało, dziura w ZUS jest jeszcze większa...
http://www.biztok.pl/biznes/przejecie-k ... ord_a17562

http://www.biztok.pl/biznes/przejecie-k ... ord_a17562
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ale że que
że o co lotto
wszyscy wiedzieli, że zasypanie dziury w ZUSie niemożliwe, a pieniądze z OFE potrzebne żeby pokazać w tabelkach że dług publiczny spadł - a jak widać przełożenie na rzeczywistość odwrotne, bo przez najbliższe lata dołożymy do ZUS tyle, że ten zysk ze spadku długu publicznego zniknie za 2-3 lata
Kuźwa niech w końcu zlikwidują ten KRUS - już parę lat temu UE + wyrok Trybunału Konstytucyjnego stanowiło jasno - mają zlikwidować przywileje i co?
- czy ktoś wie co się z tym stało:

że o co lotto

wszyscy wiedzieli, że zasypanie dziury w ZUSie niemożliwe, a pieniądze z OFE potrzebne żeby pokazać w tabelkach że dług publiczny spadł - a jak widać przełożenie na rzeczywistość odwrotne, bo przez najbliższe lata dołożymy do ZUS tyle, że ten zysk ze spadku długu publicznego zniknie za 2-3 lata
Kuźwa niech w końcu zlikwidują ten KRUS - już parę lat temu UE + wyrok Trybunału Konstytucyjnego stanowiło jasno - mają zlikwidować przywileje i co?
- czy ktoś wie co się z tym stało:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,924 ... ?piano_t=1Mija pięć miesięcy od wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który uznał obecny system ubezpieczeń rolniczych (KRUS) za niezgodny z konstytucją. W rządzie jednak cisza. Odpowiedzialny za dokonanie zmian minister Michał Boni jeszcze się nad tym zadaniem "nie pochylił" - akcentuje "Puls Biznesu".
Zdaniem gazety, minister Boni odłożył więc na półkę miliardy złotych możliwych oszczędności w kasie państwa, a przywileje rolnicze nadal mają się świetnie. Im więcej czasu rząd poświęca na dyskusje na temat OFE, tym bardziej z pola zainteresowań rządu znika KRUS i inne źródła narastania długu publicznego.
Prędzej czy później politycy będą jednak musieli zająć się problemem ubezpieczeń rolniczych (dotacja budżetu do KRUS wyniesie w 2011 r. ponad 15 mld zł). Zgodnie bowiem z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, rząd ma czas na wprowadzenie zmian do 26 stycznia 2012 r. Planowane na jesień wybory mogą więc sprawić, że KRUS będzie pierwszym poważnym kłopotem nowego rządu - zauważa "Puls Biznesu".
PAP
14.03.2011 , aktualizacja: 14.03.2011 03:20
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... forma-KRUSTrybunał Konstytucyjny uznał, że finansowanie z budżetu państwa składek zdrowotnych rolników - bez względu na ich status materialny - jest niezgodne z konstytucją
Wniosek do Trybunału Konstytucyjnego w tej sprawie skierował poprzedni rzecznik praw obywatelskich Janusz Kochanowski.
W ocenie RPO, którą przedstawił Lesław Nawacki z Biura Rzecznika, według konstytucyjnej zasady sprawiedliwości społecznej, zobowiązania poszczególnych osób powinno być uzasadnione sytuacją, w jakiej się znajdują.
Sprawę składek na ubezpieczenia zdrowotne rolników regulują przepisy ustawy z 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zgodnie z nimi, składki na ubezpieczenia zdrowotne rolników są finansowane z budżetu państwa niezależnie od przychodów rolników.
Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy o składkach zdrowotnych rolników mają być zmienione w ciągu 15 miesięcy.
PAP, 26.10.2010

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
mnie zdziwiło, że Cię to zdziwiło.busik pisze: ale że que
że o co lotto
Choć nie do końca, bo jednak pamiętam, że mimo wszystko miałeś jakąś tam wiarę w ten system.
Ja wiarę popieram, ale głównie w to co ja myślę.
Alan, Alan, Alan!, zrobcie cos z botami....
remek miałem wiarę w OFE i wku... mnie to, że wyciągnęli stamtąd kasę - choć jestem świadom i nie uprawiam demagogi - że kasa tam złożona nie była moja, tylko przypisana do mnie - mimo wszystko, wk.. pozostał
a zdziwiło mnie to, że pomimo zapewnień Vincenta, efektu nie dało to żadnego, poza jedną tabelką wysłaną do UE

a zdziwiło mnie to, że pomimo zapewnień Vincenta, efektu nie dało to żadnego, poza jedną tabelką wysłaną do UE
o to to togregski pisze:Alan, Alan, Alan!, zrobcie cos z botami....

Graficy komputerowi, kooperujący z agencjami reklamowymi i te ostatnie zaczynaja narzekać na ruch, a w zasadzie, gorszy ruch w interesie.
Znaczy idą chude lata...
Znaczy idą chude lata...

Ale ten tekst z pierwszej strony jest zajebisty...Konto usunięte pisze:devlin, w Polsce nie ma Kryzysu. Nie ma nikogo o takim nazwisku

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Nie kumam tego. Ruscy jednym cięciem rozwalają nasz przemysł warzywno-owocowy, a my nie możemy się zmobilizować, żeby kupować troszkę droższy, zalegający na hałdach węgiel polski i zamknąć całkowicie import ruskiego szajsu. Nie wiem czemu ogrodnicy nie dołączają do górników, ja ich popieram z całego serca.
ekonomia to proste wytłumaczenie - nie mówimy o produkcie po 1,50 za kg
Jak ciepłownie zaczną kupować węgiel o 200 zł za tonę droższy, to się zdziwisz ile podwyżek cen dookoła nastąpi - ja nie zamierzam dopłacać do ceny energii, jeśli Państwo wpadnie na pomysł dotowania ceny węgla
rozbuchane dodatki dla górników mają odzwierciedlenie w cenie węgla i tyle - wiesz jak mnie wq... kolejki do kasy w Realu na koniec miesiąca, bo kasjerki rozliczają zakupy w bonach, które górnicy dostają jako dodatek do pensji - a dostają w małych nominałach, więc przeliczanie tego, dokładanie do koszyka żeby dobrać do kwoty bonów itd... ja pierdziu masakra
a oni jeszcze narzekają, że mają mało, że im się należy więcej...
pogonić to towarzystwo jak sobie nie radzą - nawet tu na śląsku sami ślązacy mają już dosyć tych przywilejów dla górników i traktowania ich jak święte krowy
Jak ciepłownie zaczną kupować węgiel o 200 zł za tonę droższy, to się zdziwisz ile podwyżek cen dookoła nastąpi - ja nie zamierzam dopłacać do ceny energii, jeśli Państwo wpadnie na pomysł dotowania ceny węgla
rozbuchane dodatki dla górników mają odzwierciedlenie w cenie węgla i tyle - wiesz jak mnie wq... kolejki do kasy w Realu na koniec miesiąca, bo kasjerki rozliczają zakupy w bonach, które górnicy dostają jako dodatek do pensji - a dostają w małych nominałach, więc przeliczanie tego, dokładanie do koszyka żeby dobrać do kwoty bonów itd... ja pierdziu masakra
a oni jeszcze narzekają, że mają mało, że im się należy więcej...
pogonić to towarzystwo jak sobie nie radzą - nawet tu na śląsku sami ślązacy mają już dosyć tych przywilejów dla górników i traktowania ich jak święte krowy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
busik, ja to wszystko rozumiem. Ale jeśli zlikwidujemy kopalnie, przemysł w imię tańszych cen zza granicy, to sami sprowadzimy się tylko i wyłącznie do płatników.
Przywileje górników to jedno, ale nie uważasz, że reperowanie tego poprzez kupowanie węgla od Putina to lekko sprzeczne z naszym polskim interesem jest?
p.s. aktualna cena węgla to około 280zł/tonę
Przywileje górników to jedno, ale nie uważasz, że reperowanie tego poprzez kupowanie węgla od Putina to lekko sprzeczne z naszym polskim interesem jest?
p.s. aktualna cena węgla to około 280zł/tonę

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Problem w tym, że już teraz taniej byłoby zamknąć niektóre kopalnie i wypłacać ich pracownikom dotychczasowe wynagrodzenia, niż dotować te kopalnie udając, że tak jest dobrze. Na ale tak to jest, jak się liczy głosy wyborcze.Konto usunięte pisze:
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Ja wspieram polskie górnictwo, kupuję na zimę 20 ton węgla, po 950 zeta za tonę 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
A ja wspieram nasz przemysl meblowy i budowlany. Co roku kupuje kilka ton sprasowanych trocin sosnowych po 650 za tone. Zapakowane elegancko w 10kg opakowania nierecyklikowalne 

A tak w ogole to pisze krotkie posty, zeby zarobic na wiecej gwiazdek na forum 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
So What! pisze: Problem w tym, że już teraz taniej byłoby zamknąć niektóre kopalnie i wypłacać ich pracownikom dotychczasowe wynagrodzenia, niż dotować te kopalnie udając, że tak jest dobrze. Na ale tak to jest, jak się liczy głosy wyborcze.
I pójść w kierunku całkowitego uzależnienie od zewnętrznych dostawców (m.in. Putina) pod hasłem niższej ceny? Jak sobie zlikwidujemy górnictwo, to za kilka lat Putin będzie nas rżnął na cenach węgla, tak jak nas rżnie na cenach gazu...
Nie jestem pewien, czy bym tego chciał. Niemcy po latach inwestycji w energię odnawialną, inwestują znowu w kopalnie węgla.
Konto usunięte,
Niemcy inwestuja w wegiel bo im wiatraki bokiem wyszly. Ot co. Trzeba w jadra inwestowac. Najtansza i najczystsza energia jaka kiedykolwiek wynaleziono.
Niemcy inwestuja w wegiel bo im wiatraki bokiem wyszly. Ot co. Trzeba w jadra inwestowac. Najtansza i najczystsza energia jaka kiedykolwiek wynaleziono.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WitAce pisze: Trzeba w jadra inwestowac
zaraz wpadnie Arno i się zacznie od nowa

Jakie jądro...
Chyba, że w okolicach Katowic czy Krakowa.
Do atomu na Pomorzu trzeba dorzucić drugie tyle na wymianę i rozbudowę linii przesyłowych.
Na wschodzie przesył to pojęcie abstrakcyjne.
http://www.wnp.pl/wiadomosci/234632.html
Chyba, że w okolicach Katowic czy Krakowa.
Do atomu na Pomorzu trzeba dorzucić drugie tyle na wymianę i rozbudowę linii przesyłowych.
Na wschodzie przesył to pojęcie abstrakcyjne.
http://www.wnp.pl/wiadomosci/234632.html
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Konto usunięte, i tak źle, i tak niedobrze.
FUX,
Lepiej inwestowac w modernizacje linii przesylowych niz w jakies abstrakcje typu wiatraki...
Merkelowa sie o tym sama przekonala i teraz musi uruchamiac stare elektrownie weglowe z lat 50-tych bo brakuje pradu.
Lepiej inwestowac w modernizacje linii przesylowych niz w jakies abstrakcje typu wiatraki...
Merkelowa sie o tym sama przekonala i teraz musi uruchamiac stare elektrownie weglowe z lat 50-tych bo brakuje pradu.