Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 10 wrz 2014, o 08:38

esilon, ty się nie przejmuj, tak mówi pół narodu i czasem bezwiednie się debilne rzeczy powtarza. Teraz ludzie zaczną mówić " na skarpetkach" - tak jak Konkolewski w TV, zamiast "w skraptekach". A on nie był pijany, bo by się przecież w mordercę drogowe zamienił. Aha, pamiętaj, jak będziesz gnał za szybko, będziesz kierowcą "nieuczciwym".

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 wrz 2014, o 08:54

Arno pisze: Panów o wykształceniu politechnicznym proszę o wyjaśnienie: co to znaczy, zwiększyła się jego sumaryczna wysokość???
No jak to co? Wraz z oponami! ;)))
Piekne, wychodzi edukacja belkotem z folderow samochodowych.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 wrz 2014, o 15:12

gregski, a nie powinniśmy zsumować wysokości lewej i prawej strony oraz przodu z tyłem?
czarne jest piękne...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Post 10 wrz 2014, o 15:34

nie nie nie
musisz zsumować wysokość kół, maski, dachu, bagażnika itd itd i sumaryczna wysokość wyjdzie koło 4 metrów :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 wrz 2014, o 20:30

Summa summarum udał się bolid inżynierom niemieckim :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 112 razy

Post 10 wrz 2014, o 21:24

esilon pisze: Summa summarum udał się bolid inżynierom niemieckim
To się dopiero okaże za ileś tam tys kilometrów :idea: . By nie było jak z TFSI , które nie wytrzymują długo :idea:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 wrz 2014, o 21:27

esilon pisze:Summa summarum udał się bolid inżynierom niemieckim :mrgreen:
Trudno się nie zgodzić, no ale z drugiej strony Ameryki nie odkryłeś, bo inżynierom niemieckim dość często coś się udaje....
no na przykład ostatnio im się udało coś takiego:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=2u6RwytAvnw

Znacznie bardziej osobliwa sytuacja ma miejsce wtedy, gdy coś się uda na przykład inżynierom...
amerykańskim.
Niedługo się dowiemy na ile udało się tym razem...

Link: https://www.youtube.com/watch?v=WbdVpYO-5Xw
;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2014, o 21:48

Piter 35, kupiłeś słynace z awaryjności 2,5t bo awaryjne i adrenaliny potrzebowales czy dlatego ze jak działa to przyjemność z jazdy niesamowita? Ha? :-)

Mustang piękny, trzeba będzie przetestować gdy już będzie dostępny ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2014, o 22:08

No 2.5 to tam jakąś uszczelkę wywalało, co z kolei za jakieś pieniądze, zdaje się spore się załatwiało. I co najlepsze, można te szpilki i inną uszczelkę zamontować przed awarią…
Tia, poza tym to chyba się za bardzo nie rozpadało. Zresztą mo∆ silnik w ogóle się nie rozpadł.
Pytanie, czy Mustang będzie się zachowywał jak normalne auto, czy jak amerykańskie.
Jakie szerokie opony będą? Jakie zawieszenie, jak to na ligawce się zachowa… Czy tam jakiś znośny bagażnik będzie, czy czy czy…
W 60 tych latach mieszkał niedalko mnie kompozytor Kazanacki ( Bolek i Lolek itepe..) i wtedy miał mustanga. No i wtedy to robiło wrażenie. Ale dziś, to ja nie wiem, czy cokolwiek robi wrażenie.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2014, o 22:15

esilon pisze: Piter 35, kupiłeś słynace z awaryjności 2,5t bo awaryjne i adrenaliny potrzebowales czy dlatego ze jak działa to przyjemność z jazdy niesamowita? Ha?
Wiesz ......., jest tylko istotna różnica w cenie :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2014, o 23:37

Piter35, nie przesadzaj jakieś 200 tysi różnicy, wielkie mecyje. Albo 150.

esilon
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2014, o 23:54

Take sti używane kosztowało wiecej niż całe mnóstwo innych samochodów młodszych lub nowych z lepszą pozycją na listach awaryjności z gwarancją..... a jednak Piter kupił właśnie sti, bo tanie? Bo naprawa silnika 2.5 T jest tania?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 08:01

esilonie drogi,
Pozwól, że przedstawię niewielki rys historyczny.
A mianowicie, nikt dawniej by nie postawił tej kwestii tak jak ty. Dawniej, to każdy by powiedział - mądry Piter35, zazdroszczę ci, fantastyczne auto, sam bym chciał mieć. Miłej jazdy.
Ale coś się zmieniło. Powstaje pytanie co się zmieniło w Subaru, lub co się zmieniło w innych autach, co spowodowało krytyczne nastawienie do naszej ukochanej marki.
- Czy dziadziejemy i chcemy mieć luksus, a nie tylko emocje z wciskania w fotel?
- Czy z czasem obrastamy w tłuszcz, jak prorocy z dawnych lat i mamy ciśnienie na jazdę autami, po których inaczej widać, że jadę?
- Czy może teraz inne samochody, w zbliżonych cenach, robią to samo co Subaru, ale wygodniej?
- Czy może Subaru się spieprzyło?
- Czy może, choć nas stać na benzynę niezależnie od spalania, mamy mózgi wyprane i kupujemy auta szybkie, lecz oszczędniejsze?
- Czy może nie da się już jeździć jak wariat i wyciskać z Subaru wszystkich soków - a w tych innych autach można bezboleśnie się toczyć po dziadowsku i to nie wnerwia?
Jeśli chodzi o moją skromną osobę, to gdyby nadal dało się jeździć jak dawniej, bez ryzyka zabrania prawka za 30+, gdyby nadal radarów nie było, gdyby aut tyle już nie było na drogach i gdybym kupował za swoje, to bym się zastanowił czy nie brać STI lub Forestera XT.
Mnie w STI - to chyba to samo, które ma Piter35 - poza trzeszczącymi po 10k tylnymi amortyzatorami, nie denerwowało nic. Nie psuło mi się. A Mercedes stanął. I widzę sporo BMW, AUDI na lawetach.
No dobra, w ostatnich modelach Subaru dochodzi brzydota zewnętrzna, ale to nie jest przypadek Pitera35.
AHA, ale auto Pitera35 jest jednak sprzed kilku lat i chyba trzeba porównywać je nie z dzisiejszymi autami z x4 ale z tamtymi wynalazkami. No i czy jednak tamte wynalazki są istotnie bezawaryjne????
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2014, o 08:25 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 08:02

esilon pisze:Take sti używane kosztowało wiecej niż całe mnóstwo innych samochodów młodszych lub nowych z lepszą pozycją na listach awaryjności z gwarancją..... a jednak Piter kupił właśnie sti, bo tanie? Bo naprawa silnika 2.5 T jest tania?
Pozycje awaryjności? Przez kogo te listy robione? A FUX ma Land Rovera, auto z marki naprawdę mającej problemy i jest szczęśliwy. A Łukaszenka twierdzi, że jego auto w ogóle się nie psuło…

A tu artykulik, co może rzucać pewne światło. Ja mam na szczęśćie benzynowy i żóna go kocha.
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/test-1 ... emow/vqtg1
Ciekawe, że w treści artykułu same usterki, a jak się ogląda pod zdjęciami, to poza sprzegłem ( diesel) no i tłokami ( diesel), to nieszczególnie tragicznie.
Ale cóś w tym wszystkim jest. To jednak nie jest STI. STI Pitera35! Z tamtych lat.

esilon
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 08:25

Arno pisze:
esilon pisze:Take sti używane kosztowało wiecej niż całe mnóstwo innych samochodów młodszych lub nowych z lepszą pozycją na listach awaryjności z gwarancją..... a jednak Piter kupił właśnie sti, bo tanie? Bo naprawa silnika 2.5 T jest tania?
Pozycje awaryjności? Przez kogo te listy robione? A FUX ma Land Rovera, auto z marki naprawdę mającej problemy i jest szczęśliwy. A Łukaszenka twierdzi, że jego auto w ogóle się nie psuło…
Właśnie czepiajac się Piterowego sti próbuje zwrócić uwagę że gdyby kierować się opiniami, pozycjami w rankingach, ograniczeniami prędkości itd nie ma sensu kupować samochodu. Żadnej marki.
W ostatnich miesiącach jeździłem wieloma nowymi modelami, samochodami budowanymi wg dzisiejszych zasad / trendów i najbliżej ideału czyli legacy prowadził się tylko jeden, bmw...28 i który przy okazji bardzo dobrze wyglada

esilon
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 08:29

Można cieszyć się jazdą i gwizdac na opinie lub pogrążac się w czelusciach zlowrogo zatytułowanych tabelek szukając nieistniejącego ideału
Najwięcej frajdy z jazdy dawał mi wrx 2.5 T
Został zdetronizowany

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 11 wrz 2014, o 10:23

esilon, nabralem mega ciekawosci, bo przejazdzka trojka z dwulitrowym dyszlem jakos zaraz po premierze jadac dolem miedzy monaco, a nicea nie zrobila na mnie dobrego wrazenia.. najmniej podobal mi sie wtedy silnik, moze porownywanie z moim v6 bylo tak miazdzace..
no ale ty masz zupelnie inne auto..

powiem szczerze, ze zaczynam zalowac, ze sprzedalem lorda...

esilon
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 11:53

gregu, jazda oględnie mówiąc porównywalna z A 5, szczególnie przy autostradowych przelotach

Piter 35
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 11:55

Bardzo jestem ciekawy twoich wrażeń Esi , jak zrobi się zimowo :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 wrz 2014, o 11:57

Sugerujesz, że ogrzewanie nie jest wystarczająco wydajne?

esilon
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 11:59

Myślisz ze nie będzie odpalal? :giggle:

Też jestem ciekaw 8-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 11:59

jarmaj pisze: Sugerujesz, że ogrzewanie nie jest wystarczająco wydajne?
:lol: dobre , chyba jakoś to ogarnęli :giggle:

edit:
W sumie ostatnimi swoimi autami byłeś u Ala , to będziesz miał porównanie :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 wrz 2014, o 12:02

A już tak bardziej serio, to zimowo już dawno przestało u nas bywać. W ciągu ostatnich dwóch zim może z 5 razy koła samochodu dotknęły mi śniegu. Więc RWD pewnie nie będzie jeździć gorzej niż latem.

Jak skończą mi się zimówki poważnie będę się zastanawiał, czy w ogóle następne kupować. Bo na razie wygląda to na zbędny wydatek.

esilon
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 12:02

Jak będzie śnieg pojadę i tym

Piter 35
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2014, o 12:08

jarmaj pisze: A już tak bardziej serio, to zimowo już dawno przestało u nas bywać. W ciągu ostatnich dwóch zim może z 5 razy koła samochodu dotknęły mi śniegu. Więc RWD pewnie nie będzie jeździć gorzej niż latem.
Esi ma 4x4 zdaje się :idea:

ODPOWIEDZ