Auto dla dziada
- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Auto dla dziada
Ale spore zaoszczędzenie na fotoradarach, czekam az przyjdzie 2 stówki za fotoradar - zamyśliłem się bo 400 metrów wczesniej jest krzyż po kumplu, no i 72/50 gdzie nigdy w tej miejscowości nie widziałem pieszego na pasach - dobrze że mnie nie zamkną.
"Non homo sed vero mentula magna minax."
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
też mnie się tak wydaje.lukass pisze: Generalnie we wszystkich autach w których miałem tempomat jazda bez okazywała się bardziej ekonomiczna (średnio od 0,5 do ciut pona 1l na 100km). I jest to prosto wytłumaczalne- jak jedziemy na tempomacie np. 120 to czy pod górkę czy z górki to jest 120. Jak sami staramy się trzymać te 120 to pod górkę bez ciśniecia spadnie nam na 110, ale z górki zrobi się na chwlę 135, a pózniej długo będziemy zwalniać. Jazda na tempocie wymusza ciągłe lekki "dogniatanie", co przekłąda sie na dodatkowe litry. Im bardziej pofałdowany teren tym większa wyjdzie różnica tempomat-noga.
a tempomat bym sobie dołożył. Jedna z niewielu rzeczy, która by mi się przydała w aucie.
Jest dzika różnica między tempomatem w Mercu i w XV.
W mercedesie jest taka mała wajcha jak migacz i jeśli ją delikatnie puknąć to zmienia o 1km, a jeśli mocniej o 10km. Można tym bardzo szybko hamować, zmienić trzema puknięciami o 30km, a w XV niestety mikromanadżment, co kilometr jedynie. I ne hamuje tak efektywnie.
W zasadzie w Mercu można wielkie odcinki jechać bez dotykania hamulca i gazu. To daje odpocząć nóżkom i pleckom i w ogóle.
No ale cóż, Merc przepłacony ( gdzieś o 10 droższy niż XV) -
W mercedesie jest taka mała wajcha jak migacz i jeśli ją delikatnie puknąć to zmienia o 1km, a jeśli mocniej o 10km. Można tym bardzo szybko hamować, zmienić trzema puknięciami o 30km, a w XV niestety mikromanadżment, co kilometr jedynie. I ne hamuje tak efektywnie.
W zasadzie w Mercu można wielkie odcinki jechać bez dotykania hamulca i gazu. To daje odpocząć nóżkom i pleckom i w ogóle.
No ale cóż, Merc przepłacony ( gdzieś o 10 droższy niż XV) -
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
ja tam się nie znam, ale hamowałbym tradycyjnieArno pisze: Można tym bardzo szybko hamować, zmienić trzema puknięciami o 30km, a w XV niestety mikromanadżment, co kilometr jedynie. I ne hamuje tak efektywnie.
W subarakach jak przytrzymasz wajchę do góry to będzie płynnie przyspieszać. To pewno nie to samo, ale działa. Przynajmniej w tych, w których ja używałem.
A gdybyś akurat siedział po turecku, dla poprawy krążenia w kończynach dolnych, to co?Alan, Alan, Alan! pisze:ja tam się nie znam, ale hamowałbym tradycyjnieArno pisze: Można tym bardzo szybko hamować, zmienić trzema puknięciami o 30km, a w XV niestety mikromanadżment, co kilometr jedynie. I ne hamuje tak efektywnie.
- Rommel
- 4 gwiazdki
Ja sobie radze z Subarakowym tempomatem z Forka, jest mega. Oczywiście domyślam sie że Mercedes zrobiłby to lepiej, ale to jeszcze z 40 lat, i sie zaczna rozglądac za smigielkiem :)
Tempomaty w terenach górzystych są do Du... , auto więcej pali i jazda jest cholernie męcząca .
A jak ma więcej palić to wolę samemu kręcić obroty do czerwonego pola
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
A.A.A. wiem i tak robiłem, niestety nieporównywalne to jest z tym drugim tempomatem.
Rommel, to ci się wydaje, że to jedynie w wieku podeszłym Mercedes jest pojazdem używalnym.
Zobacz sobie nowego C, przejedź się nowym A, jakimś mocniejszym....
Rommel, to ci się wydaje, że to jedynie w wieku podeszłym Mercedes jest pojazdem używalnym.
Zobacz sobie nowego C, przejedź się nowym A, jakimś mocniejszym....
Tempomat w samochodzie z manualną skrzynią biegów?
Tak.
Na jakimś odludziu, najlepiej w Szwecji czy innej Australi żeby godzinami wlec się pustym hajłeyem z porażającą prędkością 65 mph.
Wtedy można nawet połozyć sobie nogi na podszybiu, żeby zahamować rozwój żylaków.
Tak.
Na jakimś odludziu, najlepiej w Szwecji czy innej Australi żeby godzinami wlec się pustym hajłeyem z porażającą prędkością 65 mph.
Wtedy można nawet połozyć sobie nogi na podszybiu, żeby zahamować rozwój żylaków.
No drogi Łukaszenko, chyba nie wiesz, co mówisz.
Przez całą Polskę prędkóść na oko 130/170
Berlin Drezno do 220.
Przez całą Polskę prędkóść na oko 130/170
Berlin Drezno do 220.
- Rommel
- 4 gwiazdki
Arno, wiem, widziałem, nowa A wygląda mega, ale za jej kółkiem widuje tylko kobiety - ostatnio widziałem że Mercedes próbuje przyciągnac młodych - i tak wolałby człowiek BMW, mimo łatki przyklejanej kierowcy ;). Wszystkie Aklasy napędzane malutkimi rzedowymi 4kami. Rzędowym czwórkom mówimy nie, do tego wyżyłowanym ;)
Mówić to sobie możesz.Rommel pisze: Rzędowym czwórkom mówimy nie, do tego wyżyłowanym ;)
rommel, dobra uwaga z tymi czwórkami rzędowymi. Czy w BMW jakie modele ci pozostają z czymś większym?
W zasadzie to niewiele marek zostało z innymi silnikami.
No chyba, że chodzi ci o trzycylindrowe silniki?
W zasadzie to niewiele marek zostało z innymi silnikami.
No chyba, że chodzi ci o trzycylindrowe silniki?
A czy w BMW 1 to widujesz głownie facetów? Dziady kupują żonom takie auta po bułki.Rommel pisze:Arno, wiem, widziałem, nowa A wygląda mega, ale za jej kółkiem widuje tylko kobiety -)
Ja co prawda do miasta może bym i się skusił na małe, lecz mocniejsze. Gdyby nie budżet, to bym się skusił na A AMG,
- Slawskip
- 3 gwiazdki
- Auto: Subaru Legacy MY07
- Polubił: 12 razy
- Polubione posty: 4 razy
z tym się zgadzam w 100%, ale jak już się wyjedzie z naszej kotliny to można sobie włączyć prędkość podróżną i spokojnie jechać :)Piter 35 pisze:Tempomaty w terenach górzystych są do Du... , auto więcej pali i jazda jest cholernie męcząca .
- Rommel
- 4 gwiazdki
Do miasta, to ja sobie znowu kupie Fiata Pande, miałem z klimatronikiem, full elektryka, oryginalne czujniki parkowania(nie było miejsca gdzie bym nie stanał) nikt nie chciał uwierzyć ze to był fiat panda... 60 Koni w zupełności wystarcza. Pod moim butem paliła z 7mke w mieście, a nie był to eco driving. Teraz wziałbym po prostu 100 HP, wtedy tylko problem z wyższymi krawęznikami ;)
BMW 1 to tylko baby ;). A to źle, bo mi sie kiedyś ten długi pysk i scieta dupa strasznie podobała.
Arno, no dlatego kupiłem auto gdzie nie ma rzędowej czwórki ;) Nie cierpie tej charakterystyki. W motocyklach szczególnie, jestem wyznawcą bokserów i Vek.
335i ma R6tkę ;) Ja swojego czasu w pracy miałem służbowe 525 170 konne, fajnie R6 sie zbierało. Ale zdecydowanie wole Vki, bokser tez mnie urzekł ;)
Unia pedałoeuropejska i zieloni niszczą wszystko. Walka z globalnym ociepleniem to największy przekręt i skok na kase w historii ludzkosci.
Oczywiście to sa tylko moje racje i gusty, a racja jest jak dupa, znowuż o gustach się nie dyskutuje ;)
BMW 1 to tylko baby ;). A to źle, bo mi sie kiedyś ten długi pysk i scieta dupa strasznie podobała.
Arno, no dlatego kupiłem auto gdzie nie ma rzędowej czwórki ;) Nie cierpie tej charakterystyki. W motocyklach szczególnie, jestem wyznawcą bokserów i Vek.
335i ma R6tkę ;) Ja swojego czasu w pracy miałem służbowe 525 170 konne, fajnie R6 sie zbierało. Ale zdecydowanie wole Vki, bokser tez mnie urzekł ;)
Unia pedałoeuropejska i zieloni niszczą wszystko. Walka z globalnym ociepleniem to największy przekręt i skok na kase w historii ludzkosci.
Oczywiście to sa tylko moje racje i gusty, a racja jest jak dupa, znowuż o gustach się nie dyskutuje ;)
Arno pisze: No chyba, że chodzi ci o trzycylindrowe silniki?
trzycylindrowiec 1.0 w focusie baaardzo zaskakuje w czasie jazdy,szczególnie w wariancie 120KM , na papierze i na forach moto jest oczywiście fe i nie wypada........ jednak warto sprawdzić w praktyce jak działa, do miasta rewelacyjna wręcz charakterystyka
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
o gustach się dyskutuje. 99% internetu by nie istniałoRommel pisze: a racja jest jak dupa, znowuż o gustach się nie dyskutuje ;)
ot choćby ten wątek.
Jeździłem w tamtym roku po Warszawie Focusem ze słabszą wersją, czyli 1.0 (100KM) i też nie było problemu z dynamiką. Przy tym, 3-cylindrowiec bardzo ciekawie brzmi na wyższych obrotach, aż się chce go kręcić, choć nie jest to konieczne przy normalnej jeździe w mieście.esilon pisze:Arno pisze: No chyba, że chodzi ci o trzycylindrowe silniki?
trzycylindrowiec 1.0 w focusie baaardzo zaskakuje w czasie jazdy,szczególnie w wariancie 120KM , na papierze i na forach moto jest oczywiście fe i nie wypada........ jednak warto sprawdzić w praktyce jak działa, do miasta rewelacyjna wręcz charakterystyka
Teraz, po lifcie Focusa, ta mocniejsza wersja EcoBoost 1.0 ma 125KM.
Książkowe średnie spalanie to 4,8 litrów
Subaru 2.0 (150KM), z manualną skrzynią: 6,9 ; z Lineatronikiem: 6,6 litrów.
Osiągi i dynamika - porównywalne.
Ergonomia, komfort: nie jeździłem XV.
Cena - Ford 20-30 tys tańszy.
Uroda?
Subaru piykne, ale Ford tyz piykny:
Link: https://www.youtube.com/watch?v=_-gYyw5q9io
A tutaj, nowy test innej wersji modelowej Focusa, niestety w przeliftowym "brzydkiem, paskudnym, ochydnym..." wydaniu. Test skupia sie na jakości plastików, ilości schowków, itd... czyli tym co najważniejsze.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=-UeXjw1ER98
Arno, zwróć uwagę, ze autor testu nawet nie skarży się na ściśnięte pośladki
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, o 11:31 przez Gootek, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatnio kupilismy typowe auto dla dziada na test nowej instalacji LPG do bezposredniego wtrysku. Padlo na VW Passat'a w kombi z 1.4 TSI 122HP. Jak na takie duze auto i taki maly silnik to nawet to jedzie. Zwawe od samego dolu i charakterystyka przypomina troche diesel'a bo ciagnie juz od 1500 obrotow. Do tego 6 stopniowa manualna skrzynia biegow i przy przelotowych predkosciach 120-140 prawie w ogole nie slychac silnika. Jedynym mankamentem byl brak tempomatu. Okazalo sie, ze bezproblemowo mozna to sobie dolozyc. Oryginalny komplet naprawczy wraz z przelacznikami, kabelkiem, dolna obudowa plastikowa pod dodatkowy przelacznik tempomatu i instrukcja kosztowal nas 115 Euro. Co do zalozenia to 2h z malym hakiem i sprawa zalatwiona. Trzeba bylo zdjac kierownice, przeciagnac jeden kabelek do sterownika silnika i zaprogramowac dwa moduly - kierownicy i silnika. Wszystko smiga bez zarzutu. Auto dla dziada kompletne i teraz czeka tylko na instalacje podtlenku z pierwszego tloczenia, znaczy produkcji 
WitAce, teraz jeżdżę dieslem o podobnej mocy, Toyota Avensis 2.0 (126KM) i dlatego chciałbym sprostować, że na 5. i 6. biegu ten silnik nie ciągnie od 1500 obr, tylko dopiero od około 2000.WitAce pisze:Ostatnio kupilismy typowe auto dla dziada na test nowej instalacji LPG do bezposredniego wtrysku. Padlo na VW Passat'a w kombi z 1.4 TSI 122HP. Jak na takie duze auto i taki maly silnik to nawet to jedzie. Zwawe od samego dolu i charakterystyka przypomina troche diesel'a bo ciagnie juz od 1500 obrotow.
Niżej, grają zawory a auto nie chce przyspieszać.
Nowoczesne silniki benzynowe ciągną z niższych obrotów niż diesle.
Naprawdę są dużo bardziej elastyczne, przy porównywanych mocach, a co za tym idzie osiągach.
A tak dla ciekawości: czy ten 1.4 TSI będzie równocześnie palił benzynę i LPG? Bo zdaje się, że wtryskiwacze benzyny nie mogą być w takim silniku zupełnie wyłączone? Czyli zysk ekonomiczny mnieszy niż gdyby to dotyczyło silnika z pośrednim wtryskiem benzyny?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, o 12:05 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
WitAce pisze: na VW Passat'a w kombi z 1.4 TSI 122HP. Jak na takie duze auto i taki maly silnik to nawet to jedzie. Zwawe od samego dolu i charakterystyka przypomina troche diesel'a bo ciagnie juz od 1500 obrotow. Do tego 6 stopniowa manualna skrzynia biegow i przy przelotowych predkosciach 120-140 prawie w ogole nie slychac silnika
gdybym nie miał okazji jeździć 105 KM tsi w leonie i 85KM w golfie nie uwierzyłbym , teraz wcale mnie nie dziwi że 122HP daj rade w pasku, te małe silniczki zupełnie inaczej "oddają moc" niż wolnossące, dużo przyjemniej dla kierownika
a chyba o przyjemność z jazdy także motofanom chodzi