Wyskoczyl mi check engine z bledem jak w tytule. Ktos podpowie co moze byc przycznyna?
Dzieki z gory!
Pzw,
MCC
P302 Cylinder 2 missfire detected
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Re: P302 Cylinder 2 missfire detected
Świeca, cewka, zawory i wiele innych. Chyba najbardziej "tajemniczy" z błędów. U mnie w OBK winna była np. sonda lambda (a właściwie katalizator, ale oszukanie sondy "rozwiązało" problem).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Wówczas wywalałoby Ci więcej niż jeden cylinder (u mnie zawsze był komplet P302, P304 i P306, czyli wszystkie cylindry po stronie szwankującego katalizatora). Spróbuj zamienić miejscami cewki na dwóch cylindrach i w zależności od tego na jakim cylindrze pojawi się później błąd, będziesz miał przynajmniej jasność w kwestii jednej z potencjalnych przyczyn.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Dzieki za podpowiedz! Wyzerowalem ten blad - zobaczymy czy sie jeszcze pojawi?
Pzw,
MCC
Pzw,
MCC
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Dopiero co pisałeś, że aktuator był zmieniany.
Nie jest tam za ubogo z mieszanką czasem...? Nie wykończ sobie silnika.
Nie jest tam za ubogo z mieszanką czasem...? Nie wykończ sobie silnika.
Zmieniany caly rozrzad + actuator + downpipe na przelot. Planowalem wrzucic uppipe przelotowy zalozyc budzik EGT i 15.10 zrobic remap, ale teaz jestem w kropce co robic.
Ktos podpowiedzial, zebym przed remapem wlozyl wydajniesze wtryski i pompe zeby nie wypalic tlokow bo mieszanka bedzie za uboga. Ty tez widze celujesz w zbyt uboga mieszanke. Actuator jest ponoc fabrycznie ustawiony na 14.7 PSI, wiec teoretycznie wszystko powinno byc ok? Bardzo nie chcialbym reperowac silnika, ktory od przebudowania przejechal moze 14tys km...
Szukac kogos z sonda AFR?
Pzw,
MCC
Ktos podpowiedzial, zebym przed remapem wlozyl wydajniesze wtryski i pompe zeby nie wypalic tlokow bo mieszanka bedzie za uboga. Ty tez widze celujesz w zbyt uboga mieszanke. Actuator jest ponoc fabrycznie ustawiony na 14.7 PSI, wiec teoretycznie wszystko powinno byc ok? Bardzo nie chcialbym reperowac silnika, ktory od przebudowania przejechal moze 14tys km...
Szukac kogos z sonda AFR?
Pzw,
MCC
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Wystarczy ktoś z programem i laptopem, żeby AFR zmierzyć.
Nie mniej jednak, przed jakimikolwiek modami musisz ugadać się z jakimś serwisem, żeby odzyskali parametry seryjne.
Ustal budżet, żeby się później nie okazało, że zostawisz tunerowi 10 tysięcy i wyjedziesz o 25 koni mocniejszy.
Edit: Aaaa, teraz sobie przypomniałem, że ostatnio u Alana w bordowej rzepie widziałem podpięty do OBD2 jakiś blutut + aplikacja na androida. Tam był m.in. AFR jak dobrze kojarzę
Nie mniej jednak, przed jakimikolwiek modami musisz ugadać się z jakimś serwisem, żeby odzyskali parametry seryjne.
Ustal budżet, żeby się później nie okazało, że zostawisz tunerowi 10 tysięcy i wyjedziesz o 25 koni mocniejszy.
Edit: Aaaa, teraz sobie przypomniałem, że ostatnio u Alana w bordowej rzepie widziałem podpięty do OBD2 jakiś blutut + aplikacja na androida. Tam był m.in. AFR jak dobrze kojarzę
Podepne sie jeszcze raz, ale ja tam AFR w odczytywanych parametrach nie widze...
Juz jestem umowiony na nastepny tydzien na sprawdzenie tego bledu. Po wyzerowaniu na razie jeszcze sie nie pojawil.
EDIT - ten blad wyskoczyl na delkatnym obciazeniu - na pewno ponizej 3tys obrotow...
Pzw,
MCC
Juz jestem umowiony na nastepny tydzien na sprawdzenie tego bledu. Po wyzerowaniu na razie jeszcze sie nie pojawil.
EDIT - ten blad wyskoczyl na delkatnym obciazeniu - na pewno ponizej 3tys obrotow...
Pzw,
MCC