Rajdy 2014

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Rajdy 2014

Post 18 paź 2014, o 16:38

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 1 raz

Post 18 paź 2014, o 17:57

Pozdrawiam wszystkich z .... Rajdu Dolnośląskiego.
Nie ma az takiej tragedii jak piszecie.
Nie koncentrowalbym sie jedynie na czolowce RSMP - pamietajcie, ze jedzie tutaj takze Puchar.
Mlodzi chlopcy z wypiekami na twarzy fruwaja wlasnie tym co maja.
Spotkac mozna (w koncu to zakonczenie sezonu) osoby kochajace i zaangazowane w rajdy od wielu lat (jakiez bylo moje zdziwienie kiedy okazalo sie ze mieszkam w pensjonacie z Xawierem Pensieri ! ...).
To My wszyscy tworzymy poziom krajowych rajdow rowniez jako kibice.
W sensie sportowym jak ktos chce jezdzic to mu zadne przepisy i FIA nie przeszkodza.
Pisze z kalkulatora dlatego brak polskich znakow - przepraszam

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 18 paź 2014, o 18:06

GUEST pisze: Pozdrawiam wszystkich z .... Rajdu Dolnośląskiego.
Nie ma az takiej tragedii jak piszecie.

To jak nazwać dojazd na OS w Zieleńcu ? :-)

Od jednej strony trzeba z buta było iść 5 km, a z drugiej od Dusznik 4 km.

Policja zapytana wprost czy przypadkiem kogoś tu nie popier....., odpowidziała nie może powiedzieć tak jak Pan, ale nie możemy się też nie zgodzić.
W zieleńcu ponoć pusto jak w latach 80tych :giggle:
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 18 paź 2014, o 18:08

pol052 pisze: Jeżdza bo to lubia.

Dokładnie, tam jeżdżą, a u nas się wożą ;-)
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 paź 2014, o 18:45

Ktos odpowiadal za bezpieczenstwo na OS Zieleniec, podjal taka a nie inna decyzje gdzie zamknac droge.
Sam nie jestem zadowolony bo szedlem z buta od strony Dusznik na ostatni OS i ... nie zdazylem za to jak wracalem to zlozylem gratulacje Habajowi bo zmienial kolo :)
Jako ciekawostka: w czasie tego spaceru minely mnie na zamknietym odcinku trzy cywilne Subaraki (nie sadze aby byly to samochody organizatora - na jednym widzialem naklejony nick, ktory czesto widuje na kropce) wiec jak ktos chce to moze :)
Ja nie twierdze ze jest super hiper ale bede sie upieral ze tragedii nie ma.
Pod wzgledem szeroko rozumianej oprawy i organizacji stawiam tegoroczny Rajd Dolnoslaski wyzej niz pozostale dwie rundy RSMP na ktorych bylem (Rzeszow, Wisła - to drugie pisze w zasadzie z bolem serca bo bardzo dobrze pamietam edycje Wisly z konca lat 90tych, ktore faktycznie juz sie nie powtorza)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Odp: Rajdy 2014

Post 18 paź 2014, o 19:46

A właśnie czemu się mają nie powtórzyć ? Lepszy dostęp do samochodów większy dostęp do części sportowych i frekwęcja mniejsza niż 14naście lat temu ? To jest właśnie paranoja. Osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo za taką niedogodność dla kibiców powinna kopa dostać. Przez takie podejście rajdy mają się tak jak widzimy. To nie ma być tak że lokersi będą z mapkami wojskowymi szukać dojazdu na odcinek żeby przejść 3kilometry zamiast 6ciu bo tak sobie debil jeden z drugim wymyślił. Już widzę prezesa firmy który sponsoruje jakiegoś zawodnika jak zapierdala przez błota lasami na skruty albo bez potrzeby rogi sobie 4ro kilometrową przebierzkę na odcinek Najbezpieczniej będzie jak wogóle zapłaci się kasę za wpisowe ,rajd zrobi się od poniedziałku od 5tej rano do środy i problem z kibicami załatwi się sam :evil:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 paź 2014, o 20:38

Wyjde tu na oportuniste ale co tam :)
Tak sie sklada, ze bylem na dwoch (wiem wiem niewiele) rajdach z cyklu WRC.
Nikt tam nie pedzil z odcinka na odcinek. Dojscie do OSow bywalo duuuuzo ciezsze niz u nas (na rajdzie Norwegii brnalem w sniegu po kolana ze dwa kilosy przy temperaturze -27 stopni). Nikt nie narzekal. Wszyscy byli usmiechnieci i zadowoleni.
W Polse trzeba pamietac o tym ze "swiadomych" kibicow jest bardzo malo a zabezpieczenia musza dzialac na wzystkich łącznie z lokalnymi pijaczkami i wiraszkami.
Kto sledzi rajdy ten zna przypadki potracen ludzi na oesach a takze problemow z dojazdami karetek do lokalbych mieszkancow itp.
Dlaczego nie bedzie juz takich rajdow jak dawniej ? To proste: zmienia sie Swiat, priorytety, ale przede wszystkim kultura.
Wczoraj poznym wieczorem jeden Gosc w Żabce patrzac na obecnych tam "rajdowcow" w kombinezonach (a jakze) skwitowal to tak: "bieda w tych rajdach skoro wszedzie musicie chodzic w tych pizamach" :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 paź 2014, o 20:49

GUEST pisze:Tak sie sklada, ze bylem na dwoch (wiem wiem niewiele) rajdach z cyklu WRC.
Nikt tam nie pedzil z odcinka na odcinek.
Byłem kilkanaście razy na rajdach WRC w kilku krajach i zawsze dużo ludzi przemieszcza się między odcinkami. Oczywiście są tacy, co oglądają stacjonarnie, ale wielu jeździ między oesami.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 paź 2014, o 20:55

a tymczasem w Hiszpanii...

Link: http://www.youtube.com/watch?v=mf-Q8DVm5Xs
:->

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 paź 2014, o 21:04

Napisalem: "z odcinka na odcinek" a nie "miedzy odcinkami" co jest sprawą oczywistą.
Chodziło mi o to ze u nas wielu oglada kilku czolowych zawodnikow i pedzi na nastepny odcinek drogami publicznymi nie patrząc na nic i na nikogo. Oczywiscie podjezdza najblizej jak sie da a nawet nie da ale co tam (dzisiaj w Wojborzu chciano nawet zlinczowac policjanta ....).

barton
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 02:01

burat pisze: Lepszy dostęp do samochodów większy dostęp do części sportowych i frekwęcja mniejsza niż 14naście lat temu ?
Dostęp do rajdówek jest lepszy niż tych naście lat temu... łatwiej jest kupić, sprowadzić, zbudować, serwisować, wynająć... Ale koszty myślę pozostają na tym samym (wysokim) poziomie: jak to mówią top musi kosztować. Tym bardziej, że pewne rozwiązania to produkcja hmm jednostkowa. Do tego dochodzą różnego rodzaju ewolucje, które poprawiają jakiś element a potem niespodzianka... Bo żeby ten element założyć to jeszcze okolice trzeba też zmienić /kolejne ekstra koszty/.

Inna sprawa, że sami zawodnicy też zrobili sobie kuku i wkręcili się w wyścig zbrojeń, na który większość nie ma kasy... Niestety raczej nie będzie jakiegoś wspólnego posiedzenia i ustalenia między samymi kierowcami (w większości to oni finansują sobie zabawę), że np. stopujemy ze sprzętem na 2-3 lata

Warto przypomnieć, że kiedyś N'ka to miała całą tapicerkę i kanapę w środku ;-)

Oczywiście każdy będzie opowiadał o tym, że rajdy to nośnik reklamowy bo wizerunek, dynamizm, dotarcie do grupy docelowej itd. Tylko, że to wszystko brednie i myślenie życzeniowe. Bo gdyby zapytać kogoś z kibiców o to kto jest sponsorem jakiejś załogi i zabronić używać google'a to o poprawną odpowiedź byłoby ciężko...

Nie wspominając o tym, że same rajdy powinny zmienić swoją formułę do np. jednodniowych imprez (sobota) + jakiś prolog/badanie techniczne wieczorem (piątek). A samo ściganie jest między 10 a 18'tą po np. 2 lub 3 odcinakch w pętli x 3...
Przydałoby się też jakieś bardziej liberalne podejście do stref serwisowych i promowanie na nich sponsorów (flagi, hostessy, upominki itd). Z tego co czytałem wypowiedzi jednego zawodnika na innym forum to nie jest to takie easy.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że na przestrzeni tych kilku lat zmienił się profil kibica. Co wynika między innymi z rewolucji technologicznej (cały świat w telefonie), mody na inne sporty ekstremalne (mieszkam przy skateparku i ciągle jest hałas bo młodzi upalają: rolki/deski/rowery) + setki innych dostępnych miejsc/atrakcji. Jest jeszcze marginalizacja rajdów (medialna) oraz udziwnionego systemu punktacji (za etap, za cały rajd, potem jeszcze jakieś odejmowania itd). livetiming też jest jakiś dziwny.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubione posty: 28 razy

Post 19 paź 2014, o 03:01

ryjeks pisze:
pol052 pisze: Jeżdza bo to lubia.

Dokładnie, tam jeżdżą, a u nas się wożą ;-)
Tu sie nie zgodze
Jak bylem pare lat temu na barumce to czolowka nie powiem szla ale pozniej to mysmy szli z oesu bo nie bylo co ogladac
A sorki puchar szedl jakiejs hondy czy toyoty chyba to tam tez bylo co ogladac reszta gorzej niz u nas w tamtych czasach ;)

Jak to powiedzial moj kolega u nas jednak dalej brakuje pucharu markowego ale taniego jak kiedys cc/sc czy pugi
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

barton
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 03:11

pol052 pisze:
Jak to powiedzial moj kolega u nas jednak dalej brakuje pucharu markowego ale taniego jak kiedys cc/sc czy pugi

tylko dziś na to nie ma już szansy... Zresztą nawet nie ma taniej bazy pod rajdówkę... A nie czekaj jest Daćka i nawet był/jest puchar w Hiszpanii
http://prensa.renault.es/archivos/notic ... a_2014.pdf

Pytanie tylko czy znaleźli by się chętni na coś takiego (przy założeniu, że byłaby opieka importera i ciekawe nagrody, rywalizacja + dobrze robione SM). Wady są dwie: auto jest niesprzedawalne gdy puchar upadnie... No i podaż używanych rajdówek (np. Hondy Civic Ep3, choć im się chyba homololo kończy/skończyło ale ciągle szybkie/dużo części dostęnpnych)

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 paź 2014, o 03:24

Barthol pisze:
pol052 pisze:

Ciach

Pytanie tylko czy znaleźli by się chętni na coś takiego (przy założeniu, że byłaby opieka importera i ciekawe nagrody, rywalizacja + dobrze robione SM). Wady są dwie: auto jest niesprzedawalne gdy puchar upadnie... No i podaż używanych rajdówek (np. Hondy Civic Ep3, choć im się chyba homololo kończy/skończyło ale ciągle szybkie/dużo części dostęnpnych)
Mysle ze znalazloby sie paru chetnych zobacz ze w jeszcze bardziej niszowym sporcie u nas jakim sa wyscigi egzystuje puchar kijanki i na frekfencje startowa nie narzeka chyba

Tylko fakt ciezko teraz jakis tani samochod wybrac o promowaniu go w ten sposob nie mowiac

barton
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 04:31

pol052, załóżmy, że ten fikcyjny bolid będzie kosztował jakieś 40-45 tysi gotowy do zawodów. Sandero to około 30k (z takiego pułapu startuje w salonie) + reszta to klatka,pasy,kubły i pozostałe elementy bezpieczeństwa.

Pytanie czy taka oferta miałaby wzięcie u młodych ścigantów. Do tego jakiś partner oponiarski. Ale sam cykl musiałby być przewidziany na minimum 2-3 lata.

W innym przypadku zostaje się z niesprzedawalnym autem (na rajdy za słaby, a na pojeżdżawki są ciekawsze alternatywy). Nie pisząc już o tym, że 50 tysi to grube saxo/106, jakieś Clio Sport, Astra OPC, 206 RC. Civic (od 1600 do 2000cm3)

A były już kiedyś pomysły Pucharu Kadeta by QHR/Woźniczko czy Pandy by Jurczak i zdechły
pol052 pisze: Tylko fakt ciezko teraz jakis tani samochod wybrac o promowaniu go w ten sposob nie mowiac

Peugeot Polska może być zadowolony... mają puchar bez żadnych swoich kosztów :mrgreen: ;-)

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 paź 2014, o 10:24

Poczytajcie co wypisuje Maciek Baran .....

barton
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 11:34

GUEST, a możesz podlinować lub skopiować treść... Bo na fb nic nie widzę (może dlatego, że nie mam go w znajomych, nie obserwuję)

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 paź 2014, o 12:49

Maciek Baran napisał:

W zasadzie wystarczyłoby napisać: Gratulacje dla Wojtka i Sebastiana. Dla całego zespołu, dla C-rally.
Ale muszę się odezwać bo mnie szlag trafia. Mieliśmy w tym roku fajną walkę o tytuł i miejsca na podium (tu jeszcze walka trwa). Zwycięsko wyszli z niej Wojtek i Seba. Zawdzięczają to wyłącznie własnej pracy, determinacji oraz pomocy wielu osób z najbliższego otoczenia. Z bardzo prozaicznego powodu postanawiają wycofać się z dalszej rywalizacji, mając już zrealizowany cel na który pracowali cały rok.
No i się zaczyna... Najpierw FB, pierwsi pieniacze: że chamstwo bo oni przyjechali oglądać, że nie szanują, że słabi, że nie wybaczą i będą pamiętać. Potem ścierwojady dziennikarskie: że skandal, że jak to tak, że im się odechciało i gwiazdorzą. I dlatego nie wytrzymałem. Czy Ty jeden z drugim wiesz ile kosztuje start w rundzie RSMP autem R5?
Nie wiesz. To Ci powiem - minimum 120.000zl i to w taniej wersji. Jeżeli dalej do Ciebie to nie dociera to pomogę - sezon z testami kosztuje minimum 1.000.000zl jak masz farta (czyt. nic nie uszkodziłeś przez cały rok)
Zarobiłeś w życiu milion złotych?
Zdajesz sobie sprawę ile to jest?
Każdy kilometr oesowy kosztuje, każdy kilometr może być ostatnim dla tego nadwozia. Rajdy to nie sa bierki, tu każdy błąd może kosztować bardzo drogo ( i to dosłownie).
Załoga, zespół mógł podjąć inną decyzje - wyjechać na druga pętlę i zatrzymać się na odcinku. Powiedzieć Wam ze się auto zepsuło. Mogli być wyrafinowani. Ale nie, oni są z Wami szczerzy, mówią jak jest, darzą Was szacunkiem mówiąc prawdę - nie mamy pieniędzy! Przecież cały sezon był taki - Arłamów bez naklejek, na Rzeszów białe auto, naklejki na przyczepkę, kto mógł to pomagał. Czy Wy jesteście ślepi, głupi czy możne wierzycie w Sw.Mikołaja?? Tak ciężko jest zrozumieć, ze dostępny i wywalczony budżet już dawno się skończył? Nie mamy setek możnych sponsorów w Polsce. De fakto mamy dwóch: Lotos i Orlen. I obaj wydaja kupę kasy dla Waszej uciechy. Ale Wy tylko "ja", "nie zobaczymy", "jedziemy a tu lipa" i moje ulubione "dla kibiców mógł jechać"...
W swojej samolubności nawet przez chwile nie pomyślicie o tym jak to jest dla załogi wycofać się z rywalizacji. Jak się musza czuć wszyscy z zespołu, mechanicy, przyjaciele. Zamiast jutro świętować na mecie rajdu, dzisiaj zwijają namioty. Że ich radość została umniejszona przez prozę życia i Wasze żałosne pretensje. Ale Wy nie myślicie tylko żądacie, bo - Wy, KIBICE - jesteście najważniejsi. Bo WAM się należy. No to ja Wam mowie, że się Wam nie należy. Jeżeli nie potraficie uszanować szczerości Zespołu, to nic się Wam nie należy.

I tak przy okazji, bo miałem to już dawno powiedzieć - najgłupszy tekst jaki w życiu słyszałem to powtarzane - "jedzie dla kibiców!".
Dla kibiców jechać to może autobus żeby ich zawieść z parkingu na oes. Jak są mili.

Red: Tekst publikowany za zgodą autora

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 paź 2014, o 13:28

pol052 pisze: Nie mamy setek możnych sponsorów w Polsce. De fakto mamy dwóch: Lotos i Orlen. I obaj wydaja kupę kasy dla Waszej uciechy.
Powiem tak , może to się nie będzie podobać .

Wal się Panie Baran - oni nie wydali tej kupy kasy dla Naszej Uciechy Kibiców tylko dla twojej, byś mógł " powozić "swoją dupę w Mistrzostwach Polski i walczyć o tytuł .

Macie układy i udało się wam zdobyć kasę na starty - Chwała wam za to :!:

W głębokim D mam taką szczerość , bezpośredni konkurent do tytułu odpadł to pieprze to wszystko , zwijam kredeczki i jadę do chałupki , dzbanek już mam :!:

Dobrze wiem ile kosztuje start i jakie to są koszty ale niech Pan Baran nie pieprzy ,że nie robi tego dla poklasku , blasku fleszy i sławy .
Po " H " rozdaje autografy skoro ma w "D "kibiców " .

Oczywiście ,że jedziecie dla Siebie a nie dla Nas Kibiców.

Pan Baran zapomniał gdzie jest duch sportowy i walka :idea:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 19 paź 2014, o 15:54

Być może chciał zabłysnąć, a kolejny raz potwierdził fakt, że w jego przypadku nazwisko to nie przypadek...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 18:33

Piter 35, niestety nie zgadzam się z Tobą kompletnie.

Wiem jaka trudną sytuację miał Chuchała i jak z rajdu na rajd ledwo zapinał budżet ogromnym własnym poświęceniem finansowym. I NIKT nie ma tu prawa mówić, co powinien robić, a czego nie. Chyba że ktoś mu wyłoży kasę na jazdę i wtedy może sobie rozporządzać.

Baran świetnie napisał i chwała mu za to, że potrafi publicznie zając tak stanowcze stanowisko.

Dla mnie dramatem jest to, że najszybszy kierowca w kraju nie jest w stanie zebrać budżetu na starty. A co dopiero ma powiedzieć reszta, o ile nie jest bogata sama z siebie...?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 20:09

napisałem to rano na FB i wkleję to tu bo niecce mi się pisać dwa razy to samo
Wielka dyskusja i wojenka się zrobiła bo ktoś nie miał kasy dojechać do końca sezonu i należy mu współczuć bo on za swoje jeździł. Przepraszam bardzo ,jak lubię Siemankę to takie gadanie mnie wqrwia. Czy Wojtek ratował sieroty z domu dziecka , czy wymyślał lekarstwo na raka i mu kasy brakło ? Nie jeździł w rajdach samochodowych jeśli chciał zdobyć tytuł Mistrza Polski to owszem są to koszty i każdy o tym dobrze wie. Ja też bym chciał walczyć o tytuł Mistrza Polski w R5tce ale mnie na to nigdy stać nie będzie i co wszystkim w koło ma być teraz mnie żal i smutno z tego powodu ? Wielu zawodników w historii przegrało walkę z budżetem i trudno takie życie.

Obrażanie się na tych nielicznych już kibiców , którzy (sam się zastanawiam dlaczego) jeszcze przyjeżdżają na oglądare jest podcinaniem i tak nadłamanej gałęzi na której cały ten sport siedzi. Taki kibic też musi ponieść koszty tej zabawy. Musi wziąć wolne (debilizm kolejny w PZMocie którego nikt nie potrafi obejść żeby rajdy odbywały się tylko w sobotę i niedzielę) , wynająć hotel , dojechać łazić po kilka kilometrów do odcinka (bo najlepiej jest zamknąć drogi w koło oesów na 10 km i 3 godziny przed pojawieniem się funkcyjnego auta bez rozsądnego powodu) , stać w mrozie , słońcu ,deszczu , wypychać z rowu jednego z drugim w błocie czasami uwalony po pas tylko po to żeby dana załoga mogła pojechać dalej i na końcu słyszy "że gówno mu się od zawodnika należy tylko autobus". To jest dno i wodorosty takie podejście i dzięki niemu ten sport tak "rozkwita" u nas. Czemu Hołek mimo tylu lat zawsze ma budżet? No bo on wie za czyją kasę jeździ , wie dzięki komu może pójść do sponsora i mieć kartę przetargową , dzięki temu ,że KIBICE go szanują ,a on nigdy się nie wypiął na nich.
Mi też nikt nie daje na starty , sam z własnej kieszeni łoże by zdobyć dla mnie pewnie tak samo ważny tytuł jak dla Wojtka i nie zabrałem w tym roku swojej rodziny na wakacje. I to czyni ze mnie bohatera ? Kogoś to ma wzruszyć ? Nie ,zrobiłem tak bo chciałem i zero w tym heroizmu i martyrologi. Ludzie zejdźmy na ziemię. Miał kasę to walczył skończyła się kasa to sory taki life.

Dla mnie wnioski są proste po tym zakończeniu sezonu. PZMot powinien wprowadzić zakaz startu aut R5 , S2000 i N4 w Mistrzostwach Polski. Niech się chłopaki ścigają o tytuł ośką. Skoro nie ma kasy (co widać) ,a Panowie sami zapędzili się już jak widać do granicy to decyzja powinna być odgórna by pogodzić wszystkich i dla dobra tego sportu który w obecnej sytułacji raczej nie rozkwit. Podejrzewam ,że pojawiła by się większa walka na oesach niż teraz , większa liczba zawodników ,a i widowiskowość , śmiem twierdzić , nie ucierpiała by za nadto bo obecne 4ro łapy to nie Celicki czy Imprezy z przełomu wieków gdzie jak nie wrzuciłeś go bokiem w zakręt to nie skręciłeś i było widowisko. Teraz więcej ekscytacji jest przy takich 208 R3 bo chłopaki walczą mocno , a R5 to odkurzacze przyssane do asfaltu gdzie bok zapięty święto Tak się chyba odbywa w Wielkiej Brytanii i chyba oni mają większą tradycję motorsportu oraz trochę głębsze kieszenie.

Jeszcze takie małe postscriptum po całym dniu , chciał bym kiedyś doczekać się takiej chwili żeby stojąc przy oesie kolega Baran potrzebował pomocy kibiców żeby wydostać się na drogę i kontynuować rajd (oczywiście mówię tu o małej przygodzie w rowie) wtedy podejdę i pokażę mu gdzie jest najbliższy przystanek autobusowy :cofee:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 20:21

burat pisze: PZMot powinien wprowadzić zakaz startu aut R5 , S2000 i N4 w Mistrzostwach Polski. Niech się chłopaki ścigają o tytuł ośką.
Tak, pojawia się taki pomysł od czasu do czasu. Mam nadzieję że nikt go nigdy nie wprowadzi. No bo najlepiej zabić rajdy do końca pozbawiając je ostatnich jako tako widowiskowych aut.

Może wprowadzić zakaz stosowania silnika. Nich się chłopaki ścigają o tytuł hulajnogą.

Burat, poczytaj może sobie trochę, jakie efekty ten genialny pomysł spowodował w GB. :wall:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 paź 2014, o 20:22

Dla mnie przez takie teksty ( Baran ) i takie zachowania jak zaprezentował nowy mistrz , powodują ,że coraz mniej ludzi będzie przychodzić na odcinki .
Nie dość ,że frekwencja słaba to jeszcze zawodnicy zlewają jazdę , bo dzbanek w kieszenie :-/ Dla mnie słabo :idea:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2014, o 20:36

jarmaj, spoko , ale jak ma być taka powolna agonia jak teraz to po cholerę jechać na przykład na taki rajd gdzie pojadą 3 R5tki i w dwóch panowie się będą wieźli za kasę gdzieś w ogonie jedna jako tako. Jak wycofywano WRC w Polsce też było lamentu ,że koniec rajdów w Polsce bo nie będzie widowiska. Dla mnie widowiska na naszym podwórku nie ma już od dawna jest tylko równia pochyła. Dla przykładu dam mostki na Jodłowniku ostatnimi czasy gdzie cały przelot rajdu przegadaliśmy w gronie znajomych dopiero przejazd JEDNEGO auta zainteresował ludzi. To był Marek w Subaraku. Sorki ale emocje jak na grzybobraniu :whistle: Wszystko od cyrkla raz Fiesta R2 poszła slajdem (da się , da się ;) ) i chyba kolega od startów w Wyścigach Górskich za granicą Miśkiem się ratował. To by było na tyle :cofee:

ODPOWIEDZ