Przekladka japonczyka
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Przekladka japonczyka
Mam szybkie pytanie - mam szanse kupic okazyjnie STI Type RA Spec C '03 z kraju kwitnacej wisni. Czy ktos moze mi podpowiedziec co musialbym zrobic i ile by to kosztowalo aby:
1. Kierownica byla po wlasciwej stronie
2. Samochod dal sie zarejestrowac (z tego co wiem ma krotszy VIN)
Pzw,
MCC
1. Kierownica byla po wlasciwej stronie
2. Samochod dal sie zarejestrowac (z tego co wiem ma krotszy VIN)
Pzw,
MCC
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Re: Przekladka japonczyka
Kierownica po nie właściwej stronie chciałeś powiedzieć
No sam czekam na odpowiedzi

No sam czekam na odpowiedzi

1. od 5000 do nieskończoności. Realnie przyjmij 10kzł minimum.
2. jest możliwość, albo bez problemu albo trochę papierkologii trzeba odbębnić
2. jest możliwość, albo bez problemu albo trochę papierkologii trzeba odbębnić
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Wszystko zależy od tego czy sam chcesz przełożyć czy gdzieś oddać oraz od kogo kupisz części do przekładki czy będą kompletne itp. Minimalna różnica w cenie między LHD a RHD musi być przynajmniej 15 tys zł żeby w ogóle się zastanawiać nad przełożeniem.
Sam przekładałem kilka i za każdym razem czegoś brakowało w ,,kompletnych,, przekładkach.
Rejestracja samochodu z Anglii czy z krótkim czy z długim vinem nie ma znaczenia i odbywa się w taki sam sposób jak z innego kraju ue czyli po pierwsze tłumaczysz dokumenty ok 50-100 zł potem masz 14 dni od chwili przekroczenia granicy na zapłatę cła 3.1 % od fv/umowy bądź z książki. Do tego pierwszy przegląd w Polsce po przełożeniu 160 zł, odpłata podatku/bądź zwolnienie z niego jeśli nie jesteś osobą prywatna 140 zł no i oczywiście recykling 500 zł oraz opłaty rejestracyjne.
Czy uzyskasz przegląd czy nie zależy od stacji diagnostycznej. Na jednych dajesz i przechodzi na innych chcą np. wyciąg ze stwiadectwa homologacji samochodu o przystosowaniu go do przerobienia na LHD bądź faktury na nowe części użyte do przekładki Oczywiście tylko stacje okręgowe.
Sam przekładałem kilka i za każdym razem czegoś brakowało w ,,kompletnych,, przekładkach.
Rejestracja samochodu z Anglii czy z krótkim czy z długim vinem nie ma znaczenia i odbywa się w taki sam sposób jak z innego kraju ue czyli po pierwsze tłumaczysz dokumenty ok 50-100 zł potem masz 14 dni od chwili przekroczenia granicy na zapłatę cła 3.1 % od fv/umowy bądź z książki. Do tego pierwszy przegląd w Polsce po przełożeniu 160 zł, odpłata podatku/bądź zwolnienie z niego jeśli nie jesteś osobą prywatna 140 zł no i oczywiście recykling 500 zł oraz opłaty rejestracyjne.
Czy uzyskasz przegląd czy nie zależy od stacji diagnostycznej. Na jednych dajesz i przechodzi na innych chcą np. wyciąg ze stwiadectwa homologacji samochodu o przystosowaniu go do przerobienia na LHD bądź faktury na nowe części użyte do przekładki Oczywiście tylko stacje okręgowe.
Dzieki za info. Czy dobrze rozumiem, ze 3.1% jest od fvat sprzedazy?
Na razie temat zaparkowany - SPEC-C ktos inny zabral
Poza tym wytlumaczono mi w dosc prosty sposob w domu, ze nie po to wpakowalem w WRXa tyle kasy, zeby teraz ja utopic
Pzw,
MCC
Na razie temat zaparkowany - SPEC-C ktos inny zabral

Pzw,
MCC
3.1 % celnik nalicza wedle uznania czyli tak jak to bywa przy opłacaniu PCC3 w skarbowym.... Dużo zależy od tego jak wypełnisz papiery do celnego i jaka będzie różnica między fv a tym co ma w książce/cenniku. Najciekawsze jest to że nie interesuje ich czy to jest LHD czy RHD i biorą cennik dla aut Europejskich....
co to za bzdury pisza koledzy ,
po pierwsze przekladka kompletna u konkretnego sprzedawcy - nie chwalac sie naleze do takich sprzedawców ,........ to ok 4500 zł z pedalami
lampy przednie to kolejne 1200 zł
jak ma krótki vin przegladu nie dostaniesz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przygotowujesz auto do rejestracji akcyza i te inne bzdury nastepnie jedziesz na przeglad tam diagnostA Ppisze ze auto jest spprawne technicznie ale nie przechodzi przegladu ze wzgledu na krotki vin wystawia ci papier
nastepnie kilka fotek przelozonego auta ten niepelny przeglag i wszystkie formalnosci zwizane z trejestracja wysylasz do ministerstwa transportu i prosisz o odstepstwo od warunkow technicznych ze wzgledu na krotki vin
3 tygodnie i dostajesz pozytywna decyzje
wiem bo robilem to kilka razy
po pierwsze przekladka kompletna u konkretnego sprzedawcy - nie chwalac sie naleze do takich sprzedawców ,........ to ok 4500 zł z pedalami
lampy przednie to kolejne 1200 zł
jak ma krótki vin przegladu nie dostaniesz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przygotowujesz auto do rejestracji akcyza i te inne bzdury nastepnie jedziesz na przeglad tam diagnostA Ppisze ze auto jest spprawne technicznie ale nie przechodzi przegladu ze wzgledu na krotki vin wystawia ci papier
nastepnie kilka fotek przelozonego auta ten niepelny przeglag i wszystkie formalnosci zwizane z trejestracja wysylasz do ministerstwa transportu i prosisz o odstepstwo od warunkow technicznych ze wzgledu na krotki vin
3 tygodnie i dostajesz pozytywna decyzje
wiem bo robilem to kilka razy
witam mam pytanie do DREAMCARS jak rozumiem zajmujesz się przekładaniem Samochodów RHD
Czy jest w ogóle możliwe aby znaleźć magiel do przekładki na LHD dla WRX type RA STI version VI limiter MY 00 ? Tam jest układ kierowniczy 13:1 i czy trzeba wymieniać szybę? Pozdrawiam
Czy jest w ogóle możliwe aby znaleźć magiel do przekładki na LHD dla WRX type RA STI version VI limiter MY 00 ? Tam jest układ kierowniczy 13:1 i czy trzeba wymieniać szybę? Pozdrawiam
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
na krotkim vinie ponoc da sie rejestrowac...
kiera po zlej stronie to mniejszy problem w subi niz w mitsu... chcoc mitsu przelozyc na gratach z colta...
zreszta kolego podpowiem-przekladka to zawsze "nie oryginal" oczywiscie ja tez marze o jdm i przelozyc ale od razu robic klatke itd itp... mialem dwa cywile przelozone i jednak to nie to... tzn zawsze cos gdzies albo trzeszczy albo jest nie do konca spasowane, albo jakies inne udziwnienia, a to kabelki jakies za krotkie i dorabiane itd... nie mozesz miec rhd??? da sie jezdzic, a masz oryginal i takiego spokojnie da sie rejestrowac-wystarczy udowodnic ze pozostawienie auta w takim stanie ma wartosci "kolekcjonerskie"
kiera po zlej stronie to mniejszy problem w subi niz w mitsu... chcoc mitsu przelozyc na gratach z colta...
zreszta kolego podpowiem-przekladka to zawsze "nie oryginal" oczywiscie ja tez marze o jdm i przelozyc ale od razu robic klatke itd itp... mialem dwa cywile przelozone i jednak to nie to... tzn zawsze cos gdzies albo trzeszczy albo jest nie do konca spasowane, albo jakies inne udziwnienia, a to kabelki jakies za krotkie i dorabiane itd... nie mozesz miec rhd??? da sie jezdzic, a masz oryginal i takiego spokojnie da sie rejestrowac-wystarczy udowodnic ze pozostawienie auta w takim stanie ma wartosci "kolekcjonerskie"
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
Raczej wolałbym oryginał zostawić również, nie wiem jednak jak to z polskimi realiami będzie trochę się tego boję przyznam. Podobno w marcu unia nakazała Polsce przepisy w tej kwesti zmienić ale nie wiem co z tego wyjdzie i kiedy. Ale powiem szczerze o tej opcji rejestracji auta w takim kolekcjonerskim stanie nie myślałem bom sądził ze to niemożliwe, poważnie można zarejestrować takie auto? Jak to się udowadnia? Jakiś rzeczoznawca potrzebny pewnie nie?
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
we wro juz to robili z evo i jakas sti. a slyszalem tez o cosw... ogolnie najlepiej po info wal na jakas stacje kontroli okregowa... a z rej to do urzedu dokladnie... ja slyszalem ze np sti ra made in jap wystarczy napisac ze to unikalne auto i zmiany sa be... poza tym sorry ale ja bym poprostu wykonal pare telefonow... i do ldzi od przekladek i do urzedu w sprawie rejestracji rhd.
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
Nie wiem czy ta ściezka nadal aktualna bo było to 5 lat temu ale może się przyda:
Dostaniesz przegląd ale musisz załatwic "Odstępstwo od warunków technicznych"
http://subu.pl/media/kunena/attachments ... tpstwa.jpg
http://subu.pl/media/kunena/attachments ... pstwa2.jpg
ja napisałem takie uzasadnienie:
Wszystko się wysyłało na: MINISTER INFRASTRUKTURY Ul. Chałubińskiego 4/6 00-928 WARSZAWA
Pierwsza odpowiedz (po chyba 30 dniach) to prośba o dostarczenie szczegółowych zdjęć, następna odpowiedź to była już zgoda.
Więc bez strachu
Dostaniesz przegląd ale musisz załatwic "Odstępstwo od warunków technicznych"
http://subu.pl/media/kunena/attachments ... tpstwa.jpg
http://subu.pl/media/kunena/attachments ... pstwa2.jpg
ja napisałem takie uzasadnienie:
Kod: Zaznacz cały
"Samochód był wyprodukowany w Japonii na rodzimy rynek więc został nadany 9 znakowy nr VIN oraz posiadał prawostronny układ kierowniczy. Następnie samochód został sprowadzony do Anglii i zarejestrowany. Po zakupieniu go przeze mnie i sprowadzeniu do Polski została wykonana przekładka na lewostronny układ kierowniczy. Pod względem technicznym przeszedł badanie w SKP, natomiast pod względem formalnym („krótki VIN”) nie otrzymał przeglądu. Wynik negatywny ze SKP: „nazwa i adres stacji” w załączeniu."
Pierwsza odpowiedz (po chyba 30 dniach) to prośba o dostarczenie szczegółowych zdjęć, następna odpowiedź to była już zgoda.
Więc bez strachu

WRX v2 JDM 1995 | EJ20GDW4NE | TY752VB3FA@TY752VB3AA | GF8C58D
Super dzięki wielkie ,kolejne światełko w tunelu, a próbowałeś może Budynia rejestrować z kierownica po prawej stronie?
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubione posty: 4 razy
Licz 20.000zl na gotowo z duperelami towarzyszącymi, a się nie przeliczysz. Jak coś zostanie, to będzie na opony
No masz racje jak by nie liczyć tyle wychodzi, ale nawet nie chodzi o kasę ,ale o brak części do autek jem,chce walczyć o rejestracje z kierownica po prawej stronie ,zobaczymy
- darecki1981
- 5 gwiazdek
Wszystko ładnie, ale ja nie umiałbym tak się poruszać bezpiecznie po ulicach PL. Jednak wolałbym przekładać.
Na ulicy jest problem i to nie mały,autko tylko na tor i do zabawy amatorskiej
- cyqan
- 5 gwiazdek
Jechałem 2x w życiu RHD i jakoś mnie to nie przeraża. Myliły się jedynie wycieraczki z kierunkowskazami, reszta ok, lusterka są (w niektórych markach te rzeczy są jak w LHD, Impreza niestety ma odwrotnie). Na autostradzie też się ustępuje pierwszeństwa jadącym od prawej i jakoś ludzie nie giną masowo. Nie przesadzajmy.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, o 09:24 przez cyqan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ja trochę więcej. Miałem Malucha, Poloneza. I też mnie to nie przerażałocyqan pisze:Jechałem 2x w życiu RWD i jakoś mnie to nie przeraża.

A przechodząc do RHD, już w jakimś wątku się o tym rozpisywałem, to problem jest nie z pstryczkami czy jazdą po autostradzie, tylko na zwykłych drogach, jakich u nas większość.
- cyqan
- 5 gwiazdek
Pfffffff, czepialski. A żeby Ci się kury nie niosły
Odnośne bezpieczeństwa, to takie subaru i tak częściej będzie na lewym pasie, więc tu bym polemizował
Jak ktoś ma pod kopułą poukładane, to klasyk RHD, który od święta wyjeżdża na drogi nie powinien stanowić większego zagrożenia od wypucowanego matiza przed niedzielną mszą.

Odnośne bezpieczeństwa, to takie subaru i tak częściej będzie na lewym pasie, więc tu bym polemizował

Jak ktoś ma pod kopułą poukładane, to klasyk RHD, który od święta wyjeżdża na drogi nie powinien stanowić większego zagrożenia od wypucowanego matiza przed niedzielną mszą.
- darecki1981
- 5 gwiazdek
Znalazłem fajną rzecz może się przydać wszystkim co mają RHD http://www.krugozor.pl system lusterek peryskopowych, na Allegro kupiłem za ok 150 zł zamontowałem, może nie jest idealnie ale dosyć sprawnie to działa, pisałem też o tym na drugim forum.
Mam też pytanko do właścicieli autek z kraju kwitnącej wiśni, czy demontowaliście kiedyś coś w rodzaju japońskiego via toll ? Przypłynęło razem z autkiem.Mieliście to ustrojstwo ? w niczym to nie przeszkadza ale zaczołem demontować z szyby i słupka sie udało ,niestety kable wędrują gdzieś za radio i potem bardzo daleko, nie jestem elektrykiem wystraszyłem sie ze za chwilę rozbiorę pół auta i na bank coś zepsuje przy tym. Jeśli ktoś coś może wie to skrobnijcie pozdrawiam
Mam też pytanko do właścicieli autek z kraju kwitnącej wiśni, czy demontowaliście kiedyś coś w rodzaju japońskiego via toll ? Przypłynęło razem z autkiem.Mieliście to ustrojstwo ? w niczym to nie przeszkadza ale zaczołem demontować z szyby i słupka sie udało ,niestety kable wędrują gdzieś za radio i potem bardzo daleko, nie jestem elektrykiem wystraszyłem sie ze za chwilę rozbiorę pół auta i na bank coś zepsuje przy tym. Jeśli ktoś coś może wie to skrobnijcie pozdrawiam
To Ja jednak jestem bezproblemowy - grubo ponad 3 lata codziennie śmigam STi JDM i żadnej, dosłownie żadnej "problemowej" sytuacji nie miałemcherusek1 pisze: Na ulicy jest problem i to nie mały,autko tylko na tor i do zabawy amatorskiej

Life is a Joke !
@lbert a powiedz śmigasz cały czas na japońskich blachach? W ruchu miejskim powiem szczerze mam trochę problemu jak robię lewoskręt na dużym skrzyżowaniu z przeciwka robią to samo a po ich prawej idzie normalnie ruch na wprost. Trochę się pocę wtedy ale tylko trochę