Forester Obroty

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Forester Obroty

Post 10 lis 2014, o 17:48

Na dox 0120 nie masz żadnego falowania? Po prostu trochę wolniej schodzą? Zastanawiam się czy nie zakupić takiej bo koszt w sumie nieduży, a nawet jeżeli u mnie będzie co innego to zawsze nie będzie dużo wtopione :)

Czekam też na ten numer bo nie wiem dokładnie która to jest wg oryginału a chciałbym zobaczyć za ile można to nabyć.

Zwibel
2 gwiazdki
Auto: Impreska GL Sport

Post 10 lis 2014, o 22:50

Ja mam doxa, i niestety dużej różnicy nie ma, faktycznie nie jest to aż tak upierdliwe ale nie schodzi z obrotów dobrze.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 lis 2014, o 23:18

Nie chce mi sie czytać od poczatku, ale powiedzcie, czy zawory wolnych obrotow to wy wymienialiscie/sprawdzaliscie?

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 lis 2014, o 11:43

Oczywiście, to w sumie był pierwszy krok po pojawieniu się problemu. Ja go czyściłem razem z przepustnicą. Potem wymieniałem na nowy. Żadnych efektów.

Zwibel - jesteś w stanie powiedzieć zamiennikiem której oryginalnej części jest ten dox? Bo patrzę Filip chyba poległ w boju :D

Zwibel
2 gwiazdki

Post 11 lis 2014, o 21:32

Cze według katalogu ASO nr kat 22690AA640

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 lis 2014, o 21:36

Dzięki!

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 lis 2014, o 21:56

Myślicie że na BOSHA jest sens wymieniać? Czy to taka sama jakość jak DENSO?

Filip
1 gwiazdka
Auto: Forester

Post 18 lis 2014, o 07:15

Koledzy miałem sonde boscha org. zmieniłem na denso była poprawa kupiłem teraz org używana na allegro bosch i auto pracuje idealnie..:)

Zwibel
2 gwiazdki

Post 18 lis 2014, o 15:41

Daj znać za miesiąc czy będzie jeździć ok jak będzie dobrze to wysyłamy zgrzewki:)

gregski
6 gwiazdek

Post 22 lis 2014, o 13:05

Jakie macie objawy po zdjeciu odmy odpowietrzenia skrzyni korbowej (idzie z glowicy czesto) z krocca? U mnie w busie podnosza sie obroty... Moze nieszczelnosc w tym obszarze generuje wzrost obrotow?

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 27 lis 2014, o 17:06

U mnie sonda nie pomogła...

Filip
1 gwiazdka

Post 28 lis 2014, o 23:32

koledzy dzis robiłem inne auto i podobne objawy obroty nie spadaja i przyczyną właśnie był zawór pcv od odpowietrzania odrazu sprawdziłem u siebie i jest chyba też niesprawny bo jest otwarty tzn. nie domyka się w 100% chyba spręzynka ma już dosć kupiłbym nowy ale poza aso gdzie moge takie coś dostać.. Ad. Arizz sprawdz jeszcze ten zawór bo on też lubi robić cyrk.

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 lis 2014, o 14:43

Wyjąłem dziś ten zaworek. Z tego co poczytałem jeżeli jest sprawny to powinien grzechotać przy potrząsaniu. Mój grzechocze więc chyba ok? Jak mogę sprawdzić czy domyka się w 100%?

Druga sprawa to w przewodzie który jest do niego podłączony znajduje się jakiś olej, to normalne?

Trzecia kwestia: zawór nie jest wkręcony do końca swojego gwintu i nie da się go wkręcić tak aby cały gwint się schował. Około 1/3 wystaje - tak ma być?

Filip
1 gwiazdka

Post 29 lis 2014, o 20:12

Tak kolego nie wkreca sie do konca gwint jest stozkowy. no u mnie też grzechocze ale nie wiem czy tak powinno być ..?

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 lis 2014, o 20:33

Z tego co pogrzebałem w internecie to tak. Jeżeli tłoczek chodzi i grzechocze przy potrząsaniu to znaczy że jest sprawny. Po dzisiejszych operacjach znowu w miarę się uspokoiło wszystko, obroty po wysprzęgleniu podskakują delikatnie na 1100 - 1200 i zaraz opadają na 750. Da się jeździć. W poniedziałek umawiam się do rzekomo najlepszego warsztatu elektronicznego w mieście. Mają kolejki na 2-3 tygodnie ale postawię niech sprawdzą dogłębnie wszystko, czujniki, sterowanie silnikiem itp. Zobaczymy czy gdzieś tam nie leży problem.

gregski
6 gwiazdek

Post 30 lis 2014, o 01:11

A ten zawor to nie jest przypadkiem tzw flame trap? W postaci zaworu zwrotnego? Samo potrzasanie to zadna diagnoza...

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 30 lis 2014, o 08:07

Niestety specjalistą od motoryzacji nie jestem, opieram się tylko na informacjach które znajdę w internecie. Jeżeli wiesz jak sprawdzić to podziel się tą wiedzą, będę wdzięczny :-)

Filip
1 gwiazdka

Post 30 lis 2014, o 19:30

Tak jest to zaworek zwrotny, sprawdzisz gdy dmuchniesz w 1 strone się da a w druga musi być zamkniety.

gregski
6 gwiazdek

Post 30 lis 2014, o 22:12

Tylko nie uswincie sie oleum ;) w sloiczek z benzynka najpierw, potem chlip ;)

Filip
1 gwiazdka

Post 1 gru 2014, o 20:43

Arizz i jak autko masz zrobione..? napisz tylko co to bedzie i czy coś wiadomo:)

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 1 gru 2014, o 22:03

Na razie bez zmian, ale objawy są minimalne. Przy wciśnięciu sprzęgła obroty spadają normalnie, zatrzymują się na ułamek sekundy na 1000 i albo podchodzą lekko 1100 - 1200 i spadają do 750 albo od razu do 750. Wszystko w ułamkach sekund także nawet nie odczuwam tego podczas jazdy. Nie wiem co takiego zrobiłem bo tylko odkręciłem zawór PCV przeczyściłem go trochę, potrząchałem i założyłem... Stwierdziłem jednak że zabiorę się jeszcze za wyjęcie i dokładne przeczyszczenie przepustnicy. Niby mechanik to robił ale nie wiem czy ją wyciągał czy tylko czymś spryskał. Jak sam zrobię to będę wiedział że jest ok.

Filip
1 gwiazdka

Post 2 gru 2014, o 22:33

Myślę o czujniku temp jeszcze sprawdz go.

parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu

Post 4 gru 2014, o 10:52

Witam wszystkich podpinam się do tematu impreza gx 125 km , problem ten sam obroty powoli spadają i wogóle jakoś szarpie , i również bede wymieniał tą 2 sonde na sam początek bo wiem że ona już nieżyje no i świecący się cały czas check :x . Będe to robił w niezależnym serwisie subaru tak więc podpytam jeszcze mechaników jak by ta sonda nie pomogła

Filip
1 gwiazdka

Post 12 gru 2014, o 14:02

Napisz kolego Czy ci pomogła ta wymiana tej sondy.

parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu

Post 15 gru 2014, o 09:51

Witam wymiana sondy nie pomogła , check zaświecił się po przejechaniu 14 km , po kolejnym podłączeniu kompa sondy już nie wyświetlała lecz coś z wolnymi obrotami . sprawdzony krokowy przeczyszczony itp. Jestem jeszcze umóiony na podmiane przepustnicy może tam jest problem.

ODPOWIEDZ