Wlasciwa wartosc AFR

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wlasciwa wartosc AFR

Post 2 gru 2014, o 16:54

Witam. Bardzo prosze o pomoc, po ostatnim podlaczeniu komputera do mojego GT z 2000r okazalo sie ze wystapilo u mnie spalanie stukowe. Do diagnozy uzywam programu FreeSSM, czy ktos moglby mi podac pomiedzy jakimi wartosciami w tym programie AFR mozna uwazac za prawidlowe ? Pytam gdyz w tym programie wartosc jest podawana procentowo. Pozdrawiam Michal.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników marki SUBARU ;-)

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 2 gru 2014, o 17:22

afr nie jest nigdy procentowy :) poza tym, jak chcesz mierzyć tym coś, co umożliwia tylko dodatkowy sprzęt?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re: Wlasciwa wartosc AFR

Post 2 gru 2014, o 18:57

Dobra moze zle sie wyrazilem :) zdaje sie ze ten program w jednej ze swoich opcji pokazuje procentowy sklad mieszanki. Chodzilo mi o to ile wynosza krancowe wartosci u kogos kto ma wszystko dobrze :)

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 2 gru 2014, o 19:03

Każdy ma inaczej. Wystarczy zmienić wydech, filtr powietrza, rury dolotu, mieć inny IC, brudniej lub czyściej pod maską i będzie lipa. GT z 2000r powinno samo adoptować parametry mieszanki paliwowo-powietrznej, więc jeśli coś jest nie halo, powinieneś zrobić listę elementów nieseryjnych i ew. rozważyć remap, jeśli faktycznie masz zły skład mieszanki.

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 2 gru 2014, o 19:33

Wiem wiem :) ja w tym momencie mam na wolnych obrotach mam ok.14% a przy pelnym bucie spada do -10% . Ale nie wiem jak powinno byc dlatego szukam kogos kto tez to sprawdzal by miec odniesienie :) podejrzewam ze na 99% to dla tego ze wyszlo mi dosc duze cisnienie doladowanie, bo kiedy jest peak (ok. 4000 tys. obr. ) nastepuje wyrazne szarpniecie. Podejrzewam ze seryjna pompa nie wystarcza :/

siewcu
5 gwiazdek

Post 3 gru 2014, o 01:15

no to patrzysz na korekty mieszanki - LTFT i STFT czyli long i short term fuel trim. jak chcesz sprawdzić "afr"(bo wąskopasmową ciężko mierzyć), to ściągnij romraider i tam jest taka opcja.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 3 gru 2014, o 11:17

Rozumiem ze Romraider takze dziala po kablu, vag kkl ? :) dzieki wielkie kolego za konkretna odpowiedz :) jak tylko bede mial chwilke musze wyskoczyc na krakow, czyt. hamownie :evilgrin:

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 3 gru 2014, o 19:50

Dobra poddaje sie.. :wall: :wall: Program RomRaider nie polaczy sie z moim ECU za żadne skarby.. Więc tak jeżeli chodzi o korekty dawki paliwa to wartość minimalna wynosi - 17,2% a wartość max wynosi 23,8% . Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy to są "znośne" parametry ? I jeszcze pojawił sie bład numer 24, czy ktoś może mi powiedzieć co to ? ;-(

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 3 gru 2014, o 21:39

korekty dosc spore. Z tego co wiem stft nie powinny przekraczac +/- kilku procent, inaczej ECU powinien zmienic nastawy ltft tak zeby stft nie przekraczaly jakichs tam drobnych wartosci. Maksymalne wartosci to chyba +/- 25% , potem ecu wywala checka na desce. Jesli korekty tak szaleją to pierwszy podejrzany to lambda. Numeru poszukaj, jest tego od cholery
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 3 gru 2014, o 21:43

A czy tak wysokie korekty moga byc spowodowane tym ze układ paliwowy jest zbyt mało wydajny w stosunku do wysokiego cisnienia doładowania ?

siewcu
5 gwiazdek

Post 4 gru 2014, o 00:03

to coś masz z romraiderem pomieszane, jak chcesz pomiar afr w jakiś normalny sposób to podjedź do jakiegoś tunera w okolicy i poproś, kosztować to powinno 50-100 zł.

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 gru 2014, o 00:28

Nie wiem o co chodzi z tym programem.. za nic nie chce sie polaczyc :x zamierzam kupic wskaznik bo skonczyla mi sie cierpliwosc.. :/ temat mysle ze do zamkniecia, wiec bardzo prosze Panow adminow o jego usuniecie :)

hati
4 gwiazdki

Post 4 gru 2014, o 10:03

misiek00781 pisze: A czy tak wysokie korekty moga

- 17,2% , 23,8% - te korekty sa tak rozjechane ze nie wiem gdzie ty tu widzisz jednoznacznie ze sa wysokie i probujesz postawic diagnoze? Pomiar z ecu opiera sie o wskazania waskopasmowej sondy, jak jest zrypana to beda glupoty. Znajdz sobie najpierw co to za blad ktory wylapal ecu. Jak sonda ok, to mozna wtedy poszukac jakichs innych problemow.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 gru 2014, o 10:08

Jakie jest to tajemnicze doładowanie i na jakim paliwie samochód jeździ?

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 gru 2014, o 19:04

Doładowanie to 1,2 bara stałe ale na turbinie td05. Wiec nie ma sie co chwalić :mrgreen:
A bład zdaje sie ze silniczka krokowego ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 00:42

hati pisze:Pomiar z ecu opiera sie o wskazania waskopasmowej sondy, jak jest zrypana to beda glupoty.
ja bym bardziej powiedział, że na wszystko odbiegające ciut bardziej od lambda = 1 należy brać mocną poprawkę, w końcu wąskopasmowa działa dobrze tylko w w okolicach lambda = 1...

a swoją drogą, założysz wskaźnik i co? dla lansu chcesz mieć? najpierw musisz wiedzieć, co i kiedy on ma pokazywać, a w czasie ostrzejszej jazdy na torze gwarantuję, że nie będziesz w stanie na niego patrzeć... z resztą bezpieczne to to nie będzie. wskaźników możesz włożyć i 10, tylko patrzenie na nie w czasie jazdy nie jest zbyt bezpieczne, a akurat w przypadku AFR nie da się założyć zegara z warningiem, bo takiego po prostu nie ma. i prawdopodobnie nie będzie.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 08:20

Za dobry wskaźnik z funkcją nagrywania trzeba dać co najmniej 2000zł + sonda szerokopasmowa, która podobno nie za długo żyje.
1,2 bara to już sporo dla GT. Paliwo 100 lać trzeba! Albo zrobić remap na 98 i będzie taniej i lepiej od jakichkolwiek pomysłów z lanserskimi zegarami.

AMI
5 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 11:51

cyqan pisze: Za dobry wskaźnik z funkcją nagrywania trzeba dać co najmniej 2000zł + sonda szerokopasmowa, która podobno nie za długo żyje.

Da sie taniej. Kwestia ew. jak logowanie ma wygladac i ile tego logowania ma byc.
Przy czym rozwiazania typu Defi z centralka nagrywajaca 3 minuty czegos tam to tez takie bidarozwiazanie udajace cos, czym nie jest i nigdy nie bedzie - a kupowanym raczej tez glownie dla efektu.
(ciekawe, jak malo efektownie wygladaja z reguly profi-rozwiazania :))

Innovate LM-2 - jakies okolice 1400zl - zapewnia mozliwosc logowania tak dlugo, o ile mnie pamiec nie myli, na ile wystarczy karty sd.
Z tym, ze LM-2 jakies troche takie samo w sobie delikatne mi sie wydaje - odnosze wrazenie, ze LM-1 poprzednie to niejedno LM-2 przezyje mimo bardziej spartanskiego wygladu. A moze wlasnie dlatego.
LM-1 niestety ma tylko wbudowana pamiec i loguje do ok. 40minut.

Ale jedno i drugie to dosc spore skrzynki - nie wiem, czy komus sie bedzie to chcialo wozic na stale. Zwlaszcza, ze wyswietlacz dla odmiany malo atrakcyjny w obu, w porownaniu do podswietlanych zegarkow itp. :)
To raczej narzedzia bardziej dla tunerow/diagnostow.

Warto by bylo tez widziec jakas relacje chocby miedzy obrotami a tym afr. A najlepiej jeszcze przynajmiej z cisnieniem doladowania.
Da sie zrobic, ale wymaga dodatkowych gadzetow od Innovate.

Ogolnie to chyba najlepiej byloby logowac przez ecu z podpieta sonda - o ile jest taka mozliwosc i logowac interesujace parametry pracy ecu.
Wtedy mozna podpiac nawet taniego Innovate LC-1 czy LC-2 - dosc popularne rozwiazanie w Polsce (chociaz opinie o LC-1 sa bardzo rozne, a i nalezy pamietac o poprawnym podlaczeniu urzadzenia, bo przynajmiej LC-1 wydaje sie byc bardzo wrazliwe na to, gdzie jest podpieta masa - o ile sobie tylko zerkamy na zegarek i pamietamy, ze np. jest przeklamanie o pol punktu, to super - ale podpiecie do ecu, zeby korzystac z sondy przy dawkowaniu paliwa, no - to juz wymaga dbalosci)

Z innych ciekawych rozwiazan - Zeitronix ZT-2 (ale fakt, razem z wyswietlaczem cena juz podbije pod 2000zl)
Mozna podpiac do tego szerokopasmowke, egt, obroty, boost, temperature oleju/powietrza czy co tam akurat komu pasuje.
A potem logowac sobie albo na laptopie albo na podpinanym diwajsie z micro sd (nie za tanim niestety)

Z tym, ze nadal mam watpliwosci, czy przecietnemu zjadaczowi chleba takie urzadzenia sa potrzebne. Tak jak Siewcu napisal - i pod czym sie podpisuje wszystkimi czterema konczynami - nie wystarczy miec zegarek, trzeba jeszcze umiec z niego czytac. No i miec czas na to czytanie ;)
Moze po prostu lepiej jechac do speca, ktory to ogarnie i cieszyc sie dalej jazda bez problemow?
Jacek "AMI" Rudowski

siewcu
5 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 12:59

oczywiście, że warto jechać, opcja na logowanie jest też inna ale dopiero od MY99 - romraider + np aem uego podłączone do komputera przez usb. wtedy można logować wszystko... ale nie zmienia to faktu, że i tak trzeba umieć to odczytać później.

hati
4 gwiazdki

Post 5 gru 2014, o 13:58

cyqan pisze: + sonda szerokopasmowa, która podobno nie za długo żyje.

Nie zartuj, montowane są w wielu uturbionych autach w standardzie(np audi TT ale tez sporo innych mialo, jak szukałem) . Zamontowana w kolektorze w poprawny sposob zyje tak samo jak wąskopasmowa.

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 gru 2014, o 23:53

Zegary nie maja byc dla lansu.. maja pelnic swoja funkcje, poprostu chce moc wiedziec co dzieje sie z parametrami silnika kiedy iest on mocno obciazony :) a przetestowaniem nie bede mial problemu bo jezdzimy na upalanki na lotnisko :) tam zdarze zerknac okiem na wskazania, jesli nie zateudnie do tego moja pilotke :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek

Post 6 gru 2014, o 16:37

Poszukaj sobie w takim razie zestawu Innovate LC-1 albo LC-2 z jakims zegarkiem i w droge.
Chyba, ze chcialbys Zeitronixa z opcja podpiecia innych czujek, to daj znac na priv, to sie jakos moze dogadamy :)
Jacek "AMI" Rudowski

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 gru 2014, o 17:36

A powiedzicie mi zwykle defi, auto gauge czy cos w tym stylu nie dziala, zle pokazuje czy o co chodzi ? pytam z ciekawosci ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 6 gru 2014, o 22:58

A robia w ogole zestawy do szerokopasmowego AFR?
Tak czy inaczej, to jest wlasnie tuningowy szmelc.
Taniej od Innovate to sie raczej chyba nic sensownego nie kupi.

EDIT: tak dla scislosci - widze, ze robia same wskazniki jako takie, podpinane pod kanal analogowy. Ale to troche malo, zeby cos na tym zobaczyc - potrzebujesz sonde szerokopasmowa z kontrolerem, zebys mial co do tego zegarka podpiac.
Jacek "AMI" Rudowski

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 gru 2014, o 23:03

Z tego co widze to sa wskazniki do podlaczenia do sondy lambda ktora jest w samochodzie :) ale za to maja WARNING ! :mrgreen:

EDIT : ubiegles mnie troche z odpowiedzia :) mowisz ze to "troche malo zeby cos na tym zobaczyc" czyli mam rozumiec ze wskazania tego typu nie beda zbyt dokladne ?

ODPOWIEDZ