Polska duma narodowa

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Polska duma narodowa

Post 21 lis 2014, o 14:20

Niedawno firma kupiła dwóch mniejszych rywali z Niemiec. Jej szef, zapytany o nastroje po zakupie powiedział, że nie był zadowolony z jakości niemieckich pracowników i musiał do Niemiec wysłać zespół z Polski. Polacy mieli za zadanie przygotować niemieckich kolegów do najnowszych metod produkcji.
:thumb:

http://tvn24bis.pl/informacje,187/the-e ... 90811.html

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 21 lis 2014, o 15:00

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Choć przyznaje że jak spotkam wywyzszajacego sie buca to chętnie opowiadam o niemieckiej sprzątaczce którą musiałem zwolnić i zatrudnić polską bo niemiecka była flejtuchowata :))

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 lis 2014, o 15:40

gregski pisze:Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Choć przyznaje że jak spotkam wywyzszajacego sie buca to chętnie opowiadam o niemieckiej sprzątaczce którą musiałem zwolnić i zatrudnić polską bo niemiecka była flejtuchowata :))
Świat się zmienia. Oby to Polak stał się kiedyś synonimem sumiennego i wzorownika pracownika. A polski właściciel wzorem dobrej organizacji. Ech się rozmarzyłem ;-)
Choć jak kilka tygodni temu wynająłem na weekend fiata 500 w portugalii i w bagażniku zobaczyłem na tabliczce znamionowej "Made in Poland", to zrobiło mi się bardzo miło :-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 21 lis 2014, o 16:37

Konto usunięte pisze: Świat się zmienia.
Właśnie tak. Mój ojciec pracuje u Niemca już kilkadziesiąt lat i twierdzi, że o ich legendarnej solidności to już mało kto pamięta, a przekręt goni przekręt :->
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2014, o 19:40

rrosiak, po blisko 10 latach współpracy z niemiecką firmą moge tylko potwierdzić.

Gęby pełne frazesów, a w rzeczywistości...
Szkoda gadać.

Jak to ktoś kiedyś powiedział; za 5 fenigów to matki sprzedadzą.

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 1 raz

Post 24 lis 2014, o 11:24

Konto usunięte pisze: Choć jak kilka tygodni temu wynająłem na weekend fiata 500 w portugalii i w bagażniku zobaczyłem na tabliczce znamionowej "Made in Poland", to zrobiło mi się bardzo miło
Pracowałem i pracuję nadal (chociaż ostatnimi czasy mniej) dla fabryk produkujących samochody.
Znam lepiej lub gorzej zakłady FIATa, VW i Opla w Polsce (głównie spawalnie).
Sorry, ale jak ja patrzę na samochody z tabliczkami "Made in Poland" to mam inne odczucia,
Szlag mnie trafia, że naszym wkładem w te produkty jest w zasadzie tylko i wyłącznie siła robocza. Jest to przykre.
Tym bardziej, że duży procent załóg w polskich fabrykach nie ma wiedzy ogólnej o produkcji samochodów, nie mówiąc już o technologii.
Wszelkie kluczowe decyzje a nawet poważniejsze inwestycje płyną z zagranicy.
Na pewno dla osób bezpośrednio pracujących przy produkcji widok gotowego produktu jest miły (baaa - sam tego doświadczałem,
między innymi także wtedy kiedy w Tychach zjeżdżały z linii pierwsze 500-tki bo akurat pracowałem przy uruchomieniu tego modelu).
Wiem, że nie padło takie zdanie ale nawiązując do tytułu wątku,
jeżeli ktoś uważa obecnie produkowane w naszym kraju samochody osobowe/użytkowe za "Polską dumę narodową"
to do niego kieruję tego posta aby się zastanowił czy na pewno jest to teza prawidłowa.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 gru 2014, o 12:06

GUEST pisze:Szlag mnie trafia, że naszym wkładem w te produkty jest w zasadzie tylko i wyłącznie siła robocza
muszę przyznać, że to - według mnie - jest to dosyć jednostronne spojrzenie.
z czego składa się samochód? z części. skąd biorą się części? z producentów części. no to może o tych producentach części przez chwilę.

Stomil Sanok - gracz formatu światowego w lidze uszczelek, osłon gumowych i temu podobnych. opon nie dotykają
Faurecia - ze 6 fabryk w Polsce, z czego w Grójcu zatrudnia kilkudziesięciu inżynierów zajmujących się inżynierowaniem właśnie. nie produkcją
TRW Częstochowa - owszem, mają problemy, ale - owszem, nadal działają (pasy bezp. poduszki powietrzne)
Tenneco Gliwice - centrum inżynieryjne zajmujące się amortyzatorami (głównie)
Tenneco Rybnik - nie wiem, czy większość do Niemiec nie uciekła, ale swego czasu była tam solidna ekipa PROJEKTUJĄCA układy wydechowe.
Eaton Tczew - skrzynie biegów

więcej mi się nie chce, ale wszystkie powyższe miejsca zatrudniają Polaków, którzy nie "podtrzymują produkcji", tylko tworzą nowe rzeczy. niekoniecznie rewolucyjne, ale zdecydowanie nie będące tylko bezmyślną kopią. potem te nowe rzeczy produkowane są... gdzieś (niekoniecznie w fabryce obok miejsca wymyślania) a następnie wysyłane są np. do Poznania. w postaci układu wydechowego. albo fotela. które to "części" montowane są przez polskiego montera, który - być może - niewiele poza tym montowaniem umie i raczej na pewno nie wie, że to, co montuje zaprojektował jego rodak.

gregski
6 gwiazdek

Polska duma narodowa

Post 3 gru 2014, o 12:21

Damaz, na podobnej zasadzie chinczycy dostaja zlecenia rozwojowe od zachodnich koncernow. Oddanie pelnego know-how bylo by strzalem w kolano.
Pisze na podstawie swojego doswiadczenia z duzym koncernem i jego poddostawcami.
Jestesmy potrzebni a. jako strefa buforowa dzielaca wschod z zachodem, b. tania sila robocza.

http://nowyobywatel.pl/2014/11/24/polac ... zystywani/

Przypominam, ze koszty zycia na zachodzie sa porownywalne badz nizsze, natomiast zarobki 4krotnie wyzsze(z wylaczeniem kilku wiekszych miast w pl).

Zeby sie podniesc z kolan montujac bogatszym trzeba rownoczesnie tworzyc warunki dla rozwoju wlasnych legarow (W naszym przypadku praktycznie wszystko od nowa).
No i trzeba miec kogo poswiecic - patrz Chiny...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 gru 2014, o 14:15

gregski pisze:Damaz, na podobnej zasadzie chinczycy dostaja zlecenia rozwojowe od zachodnich koncernow. Oddanie pelnego know-how bylo by strzalem w kolano
Ehhh... te spiskowe myślenie. :evilgrin:

1. do Polski spływają wszystkie zlecenia, również te strategiczne. może nie koniecznie w branży samochodowej, ale nie jest prawdą, że jakieś rzeczy są trzymane pod korcem, "bo inaczej Polacy się nauczą".
2. każdy, słownie KAŻDY normalnie myślący oddając pracę gdzieś daleko zaczyna od rzeczy najprostszych i sprawdza, czy ci z "daleko" podołają. tak samo robią duzi i najwięksi producenci czegokolwiek
3. są jedynie trzy powody, dla których nie wszędzie w Polsce "dopuszcza się" inżynierów
- problemy własne firm - matek (bardzo częste ostatnio)
- polscy inżynierowie z jakichkolwiek powodów (rekrutacja, komunikacja, niechęć do dostosowania, złe zarządzanie...) nie zdołali się przebić
- najbardziej dalekosiężne pomysły rozwijane są w mniejszych grupach, w miejscach naprawdę pilnowanych. takich miejsc nie rozsiewa się pińcet po całej planecie i trafiają tam ludzie raczej z większym, niż mniejszym stażem w danej firmie (nie tylko w zawodzie) lub nieliczne jednostki, że tak napiszę "spektakularne".

gregski
6 gwiazdek

Post 3 gru 2014, o 17:58

no dokladnie.. co potwierdza teorie, ze dopuki sami nie bedziemy robili dla siebie, doputy nie bedzie wielkiego halo w tematach rozwojowych..

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 gru 2014, o 19:31

gregski pisze: no dokladnie.. co potwierdza teorie, ze dopuki sami nie bedziemy robili dla siebie, doputy nie bedzie wielkiego halo w tematach rozwojowych..
nie ma co się dziwić chociażby ze względów historycznych, firmy zachodnie po wojnie miały kilkadziesiąt lat na rozwój i akumulację kapitału i technologii. myśmy zostali po 89 roku ze słabą bazą, co można było podzielić, rozkraść i sprzedać aby załatać dziurę budżetową to poszło. no a z krajem o chyba największym potencjale czyli Jugosławią wiadomo co się stało.
cieszmy się z Solarisa czy Pesy, na razie dochodzenie do średniej europejskiej od zera to już są duże sukcesy. żeby jeszcze państwo nie przeszkadzało.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 gru 2014, o 11:23

damaz pisze: muszę przyznać, że to - według mnie - jest to dosyć jednostronne spojrzenie.
Przedstawiłem własne, subiektywne zdanie.
Wyraziłem je na podstawie doświadczeń z wieloletniej pracy na stanowisku inżynieryjnym a nawet projektowym (z nazwy) w firmie zagranicznej z branży automotive zlokalizowanej w KSSE, oraz obecnych kontaktów z koncernami jako poddostawca towarów ale także usług inżynieryjnych.
Racją jest, że sam fakt zlokalizowania w Polsce zagranicznych produkcji "wysokich technologii" a za takie uważa się przemysł samochodowy, na pewno ożywia lokalny rynek w tym także na poziomie inżynierii i projektowania.
Trzeba zauważyć (patrz wyżej: Faurecia, Tenneco itd.), że nawet jeżeli dopuszcza się nas do jakiejś wiedzy i technologii to i tak decyzyjność i finansowanie pozostaje poza granicami kraju.
Ponadto większość krajowych działań inżynieryjnych dla zewnętrznych koncernów (nie piszę zachodnich bo do głosu dochodzą coraz częściej Azjaci),
polega na wspieraniu i utrzymywaniu w ruchu produkcji (oprzyrządowanie, oprogramowanie, optymalizacje) a nie na tworzeniu nowego produktu.
Inżynierowie w Tenneco Rybnik według mojej wiedzy (a znam ich osobiście) zajmowali się właśnie projektowaniem oprzyrządowania do spawania oraz kontroli a nie samych układów wydechowych.
Gdyby projektowali układy wydechowe to musieliby mieć chociażby dostęp do dokumentacji CAD karoserii samochodów - a tego sobie nie wyobrażam.
Jeżeli już w Polsce zajmujemy się produktem to raczej bardziej na zasadzie rozwoju już istniejącego.
Spójrzmy na Chińczyków, którzy kilka albo naście lat temu wpuścili na swój rynek wysokie technologie.
Niemal "z miejsca" zaczęli kopiować wszystko co się dało. Niezdarnie, nieumiejętnie z produktem finalnym niskiej jakości.
Przy tych działaniach bezsprzecznie uzyskali własne doświadczenia oraz rozwinęli cały mechanizm szkoleń, przekazywania wiedzy, archiwizacji oraz ochrony własnej myśli oraz produktów.
Dzisiaj mają własne marki, które są konkurencyjne na rynku światowym (choćby Lenovo czy Huawei).
My też wpuściliśmy do nas koncerny także umożliwiając im uzyskanie zysków ale nie potrafimy "wyciągnąć" z tego dla siebie zbyt wiele.
SSE to osobny temat na który też warto spojrzeć z wielu perspektyw.
inquiz pisze: cieszmy się z Solarisa czy Pesy, na razie dochodzenie do średniej europejskiej od zera to już są duże sukcesy. żeby jeszcze państwo nie przeszkadzało.
dokładnie tak

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 4 gru 2014, o 20:50

GUEST pisze: Spójrzmy na Chińczyków, którzy kilka albo naście lat temu wpuścili na swój rynek wysokie technologie.
Niemal "z miejsca" zaczęli kopiować wszystko co się dało. Niezdarnie, nieumiejętnie z produktem finalnym niskiej jakości.

Łamiąc przy okazji wszystkie możliwe prawa o ochronie własności intelektualnej. My na to nie możemy sobie pozwolić.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5
Polubione posty: 0

Post 4 gru 2014, o 22:06

Nawet przez lupę nie mogę dostrzec jakiegokolwiek powodu do radości z czegoś co nazywam gospodarką Polski.
To co zostało,jak wymienione wyżej zakłady - to śladowe ilości,pył po przeklętej gospodarce PRL-u.
Rzecz incydentalna i bez jakiegokolwiek znaczenia.

A gdzie huty?
przemysł samochodowy?
okrętowy?
kolejowy ?
maszynowy?
Tego nie ma i już nie będzie,bo taka została nam przypisana rola,w eurolandzie,tania siła robocza.
Bez niczego swojego.
Solaris został chyba tylko w celach propagandowych.
Zarobki nie cztery razy ,tylko dziesięć razy mniejsze niż na zachodzie.Licząc realną średnią i siłę nabywczą.

Odnośnie przemysłu samochodowego któremu dla wygody i zysku zachodu ukręcono łeb - to jest to najlepszy przykład obecnych nieporozumień na płaszczyźnie polak-polak ,Polska nie produkuje od kilkunastu lat ani jednej sztuki samochodu własnego, a te samochody produkowane w Polsce nie mają nic wspólnego ani z PL,polakami,ani polskim budżetem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 08:15

altanin pisze: Nawet przez lupę nie mogę dostrzec jakiegokolwiek powodu do radości z czegoś co nazywam gospodarką Polski.

Hmmm.

Znaczy centra finansowe/księgowe obsługujące firmy zewnętrzne nie istnieją.
Fabryk produkujących armaturę sanitarną, ceramikę, kable, meble, żywność nie ma?

Ciężar „gatunkowy" się przesunął. No niech sobie huty w Rosji czy Chinach smrodzą.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 12:53

GUEST pisze:Gdyby projektowali układy wydechowe to musieliby mieć chociażby dostęp do dokumentacji CAD karoserii samochodów - a tego sobie nie wyobrażam.
owszem, projektowali układy wydechowe. konkretniej, robili analizy w zakresie zmęczenia i drgań. a skąd wiem? bo w pewnym sensie robiłem to razem z nimi. Heinrich Gillet miał w pewnym momencie zapaść (na samym początku działalności w Polsce) i parę układów wydechowych (Golf, Jaguar...) miałem okazję przećwiczyć osobiście. później pomagałem "narybkowi" z Rybnika wdrożyć się w temat. fachowo "saprotowanie" się to nazywa. nie siedzę już tak głęboko w przemyśle jak kiedyś (a właściwie siedzę, ale inaczej), ale goście z Rybnika co najmniej przez kilka lat zajmowali się poważnymi analizami NOWO PROJEKTOWANYCH układów wydechowych. Jakiś rok temu jeden z nich nawet się do mnie odezwał (co jest o tyle dziwne, że od jakiś 5 lat skutecznie ograniczam kontakty szersze kontakty z czymś co nazywam "szerokim przemysłem). Okazało się, ze w z powodu kryzysu grupka, która przeniosła się do Niemiec została rozpadnięta. on wrócił i próbuje rozkręcić usługi inżynierskie (dla Niemców, oczywiście) w rzeszowskiej wolnej strefie.

w każdej większej firmie jest wiele grup tzw. inżynierskich zajmujących się różnymi tematami. sytuacja, w której takie grupki nie mają zbyt dużej wiedzy wzajemnej o swojej pracy jest bardzo częsta i nie dziwna.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 gru 2014, o 13:57

FUX pisze: Znaczy centra finansowe/księgowe obsługujące firmy zewnętrzne nie istnieją.

FUX, ale te centra to jest nic innego jak tania, wykwalifikowana siła robocza. Podskoczą pensje, to przestanie się opłacać.

W przeciwieństwie do fabryk i technologii, takie centrum można przenieść do innego kraju w dwa miesiące, jak tylko tam będzie taniej i porównywalnie jakościowo.

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 gru 2014, o 14:05

damaz pisze: projektowali układy wydechowe. konkretniej, robili analizy w zakresie zmęczenia i drgań
Ano widzisz - ja to czytam tak, że "ktoś z zewnątrz" zaprojektował układ, który poddawany był analizom
(chyba, że źle zrozumiałem i jakiś inny dział na miejscu projektował a ten o którym piszesz analizował).
Naturalnie w/w zespól brał udział w procesie projektowania. Wyniki pracy wpływały na produkt finalny.
Jednak czy do tych ludzi należało zatwierdzanie ewentualnych zmian i przyjęcie odpowiedzialności za produkt ?
Bazując na mojej praktyce (w tym konkretnym przypadku mogło być inaczej) dane przesyła się do centrali poza granicami kraju i tam podejmowana jest decyzja.

Pomijając te wszystkie sprawy, czy możemy powiedzieć, że układy wydechowe z Rybnika są polskie a idąc dalej: jesteśmy z nich dumni ?
Czy bez środków zagranicznych bylibyśmy w stanie uruchomić w Polsce własną firmę produkującą wielkoseryjnie od podstaw układy wydechowe ?

Gwoli prawdy => rozpędziłem się ze stwierdzeniem osobistej znajomości z osobami, które ja znam z Tenneco Rybnik.
Inżynierowie, których miałem na myśli nie pracowali w Tenneco Rybnik. Poprawiam:
Jeden pracował w Tenneco Gliwice a pozostali pracowali (ze mną) w dziale projektowym innej firmy w KSSE Gliwice.
Swojego czasu założyli własną firmę projektową (działa do dzisiaj w Rybniku - nazwy nie będę podawał)
- oni właśnie projektowali oprzyrządowanie dla Tenneco Rybnik o którym pisałem.
damaz pisze: w każdej większej firmie jest wiele grup tzw. inżynierskich zajmujących się różnymi tematami. sytuacja, w której takie grupki nie mają zbyt dużej wiedzy wzajemnej o swojej pracy jest bardzo częsta i nie dziwna.
Naturalnie, kluczem jest koordynacja prac wszystkich działów i władza nad nimi oraz decyzyjność ponad nimi - tego nie mamy.
Dlatego ogromna część obecnych polskich produktów czy myśli technicznej markowanej "made in Poland" tak naprawdę należy do marek zagranicznych.
One trzymają w rękach kluczową wiedzę i finanse - jeżeli się wycofają z Polski (patrz lekkie konstrukcje hal w strefach SSE, prognozowany wzrost kosztów produkcji ze względu na zatwierdzoną ostatnio dekarbonizacje energetyki w UE) to będziemy w głębokiej czarnej dziurze z naszym przemysłem bo sami od podstaw albo nie zbudujemy niczego wcale albo zajmie nam to baaardzo dużo czasu i kosztowało będzie krocie.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 gru 2014, o 16:38

Kapitał dzisiaj jest ponadnarodowy.
Podobnie jak koncerny (w większości) coraz częsciej też.
Co z tego, że właścicielami jakiejś firmy mającej unikalny know-how byliby Polacy, gdyby zarejestrowali się dla unikania podatku w Luksemburgu czy innych Kajmanach? Tak czyni wielu bogatych Polaków.
To już wolę pewnego znajomego Niemca, który prowadzi działalność w Polsce i ma takie hobby, że część tu uzyskanego dochodu przeznacza na renowację zniszczonego pałacyku, który jest położony w Polsce centralnej i jest naszym niszczejącycm dziedzictwem historycznym.
Amerykanie wzięli się za rygorystyczne ściganie nielegalnego unikania podatków ("raje podatkowe").
Proponowałbym abyśmy spróbowali iść w tym samym kierunku.

Poza tym, to że jakaś technologiczna firma daje pracę i zostawia podatki u nas jest cenniejsze od faktu czy ona jest "polska" czy "islandzka".
Co z tego, że BMW jest firmą niemiecką, skoro z powodu absurdalnej polityki energetycznej Niemiec i bardzo wysokich obciążeń dla przedsiębiorstw już teraz daje więcej pracy za granicą niż w Niemczech. Płaci podatki w Niemczech? Nie byłbym pewny czy nie w Szwajcarii.
A nie wykluczone, ze pewnego dnia w 100 procentach wyniesie się za ganicę. Fakt, ze pozostanie duma, że firma jest niemiecka. Ale co z tego? Co z tego, ze Adidas albo Puma to "niemieckie" marki?
Mogą to być powody do dumy, ale dumy nie włoży się do garnka.
Europa staje się skansenem chętnie zwiedzanym przez Azjatów.
I jeśli w Polsce chcemy też z tego mieć dochód, to dbajmy o zabytki i inne atrakcje, kóre mogą tu przyciągać więcej turystów.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 17:57

Лукашэнка pisze: dbajmy o zabytki i inne atrakcje, kóre mogą tu przyciągać więcej turystów.
i normy rolnicze z lat 70tych przywrócić. :thumb:

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5
Polubione posty: 0

Post 5 gru 2014, o 18:42

FUX pisze:
altanin pisze: Nawet przez lupę nie mogę dostrzec jakiegokolwiek powodu do radości z czegoś co nazywam gospodarką Polski.

Hmmm.

Znaczy centra finansowe/księgowe obsługujące firmy zewnętrzne nie istnieją.
Fabryk produkujących armaturę sanitarną, ceramikę, kable, meble, żywność nie ma?

Ciężar „gatunkowy" się przesunął. No niech sobie huty w Rosji czy Chinach smrodzą.
Co by Nam przeszkadzało mieć choćby jedną dużą hutę czy manufakturę samochodową,a statki ? Kiedyś potęga,wykrojony zakrwawioną szablą dostęp do morza,i co? Ktoś klei tylko łupiny nie większe od dwóch Outbacków.

Manufaktury armatury - była taka do nie dawna np. w grodzie Kraka,Krakowska Fabryka Armatur w Borku F., od kolegi który tamże pracował wiem iż w ostatnim okresie przed likwidacją (bo jeśli upadkiem to tylko celowym), rzeczona fabryka specjalizowała się w przyklejaniu naklejek z swoim logo,a faktycznie produkt spływał z CHRL.

Szukam,szukam,na mapie i w głowie jakichś fabryk w okolicy które byłyby Nasze i wszystko co duże poszło w pi...
Ostały się jeszcze elektrownie,ale te tak doją lud że nie wiem czy się cieszyć.
Będąc szczery jest w okolicy (Sucha Beskidz.) Fideltronik .Polska firma,tu z kolei trzeba się cieszyć i wstydzić jednocześnie,jeśli spojrzeć na tamtejszą średnią zarobków.
Zaraz obok był zakład przetwórstwa warzywnego,ale w nowej rzeczywistości okazał się zbędny,teraz do puszek ładuje się stary olej ,rope i śmieci ,ładnie opisze,zareklamuje,a ludzie kupią...
Fi

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 20:33

altanin pisze: Co by Nam przeszkadzało mieć choćby jedną dużą hutę czy manufakturę samochodową,a statki ? Kiedyś potęga,wykrojony zakrwawioną szablą dostęp do morza,i co? Ktoś klei tylko łupiny nie większe od dwóch Outbacków.

Akurat ze szkutnikami trafiłeś kulą w płot.

Masz ochotę założyć sobie hutę, to ją wybuduj.
:mrgreen:

Ja akurat wolę współpracować z profesjonalistami, i zarobić pozornie mniej, niż uczyć za grubą kasę lemingi, które będą chciały Pracodawcę wydymać.
Ten aspekt już przerabiałem i podziękowałem za taką formę prowadzenia firmy.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2014, o 23:18

wcięło mi posta :x
a chciałem napisać, że
ja bardzo przepraszam, ale nie rozumiem. o co chodzi z tymi wielkimi koncernami, co to niby nie pozwalają się rozwijać polskiej myśli.

nie wiem, czy wiecie, a jak nie wiecie, to zapamiętajcie:
W świetle danych GUS, przygotowanych na potrzeby niniejszego raportu, działające w Polsce przedsiębiorstwa generują blisko trzy czwarte polskiego PKB (71,8% w 2011 r.). Zważywszy na wyraźny spadek tego wskaźnika w 2010 r. (o 0,7 p.p. w porównaniu z 2009 r.), który nastąpił po latach nieprzerwanego wzrostu w okresie 2006 - 2009, wynik roku 2011 oznacza pozytywny kierunek zmian.
W strukturze udziału w PKB przedsiębiorstw, MSP generują co drugą złotówkę (47,3%), w tym najmniejsze firmy blisko co trzecią (29,4%). Udział średnich podmiotów jest trzy razy mniejszy (10,1%) niż mikrofirm, a małych – prawie cztery razy (7,8%)
to tyle jeśli chodzi o "złodziejską prywatyzację", "upadek największych przedsiębiorstw" itp.
stocznie...
stocznie upadły bo:
- musiały się ostro kredytować, żeby kupić stal. pisząc po normalnemu: budowały statki nie mając z czego wybudować tych statków
- były zarządzane przez związki zawodowe, a nie przez zawodowców
- stoczniowcy, w swojej masie, mieli umiejętności takie jak Koreańczycy z Samsunga czy Hyunday'a, ale żądali płacy jak Włosi z Fincantieri

w pierwszym polskim satelicie jest od chu... elektroniki kupionej gdzie się da. sam satelita wystrzelony został w Chinach (dlaczego tam? haaa... może kiedyś uda mi się Tomka namówić na napisanie książki. Ludlum okaże się nudziarzem). wychodzi na to, że:
- polska myśl techniczna nie była w stanie dostarczyć odpowiedniej elektroniki
- nie mamy kosmodromu i musieliśmy żebrać po świecie, dogadując się ostatecznie z komunistycznymi, tybetobujczymi terminatorami własnych chłopów.

podsumowując: jakim prawem ktoś namalował polską flagę na tym sześcianiku?

szczerze?
czy was porąbało?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 14:54

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 21:00

na prawdziwe wejście na rynek? tak na serio? to zależy. i to nie od Margańskiego.

warto poczytać jego opowieść o pracy nad pomysłem. i przypomnieć sobie Łągiewkę. a potem porównać.
ja, w każdym razie, życzę Margańskiemu powodzenia. należy mu się sukces jak mało komu. wprawdzie do sukcesów życiowych można mu zaliczyć córkę, ale taki branżowy i jednocześnie materialny, nagroda za ośli upór, pasję i trzy dekady walki z "bo to Polska a nie elegancja-francja" też by mu się przydał.

http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/p ... imitstart=

http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/p ... imitstart=

ODPOWIEDZ