Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 6 sty 2015, o 07:51

Konto usunięte pisze:FUX, ale żeby spalić dwukrotnie więcej to musiałby mieć też oprócz wiatru prąd wsteczny ;-)

Kiedyś dziwiłem sie, że ojca oszczędny w teorii silnik 1.5 turbo w renufce, spalił mi 10-11l na autostradzie do Chorwacji (z boxem i z pełnym ładunkiem).
Ale to wciąż nie było 2 x tyle, a raczej maksymalnie 30-40% więcej...

Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić warunki drogowe (nie torowe), gdy auto, które normalnie pali 9 l, nagle spala 20 l....
Fido_, drogi, ja wiem, że ja kłamię. Ale chyba mam jakieś omamy po prostu. Bo 60 litrów wypaliło mi do Wrześni z kawałkiem.
Co więcej, w Polsce jechaliśmy nie więcej niż 150. Więc nie było żadnych warunków torowych.
Ciekawe zjawisko techniki i tyle. Może ta skrzynia automatyczna jakieś cuda ze spalaniem robi pod obciążeniem....
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.

W Soelden kręcą nowego Bonda. Zamknęli lodowiec, a w mieście na polu zbudowali wielkie miasteczko filmowe - jakieś hale, masa przyczep. Helikopter wozi Craiga na górę...

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 6 sty 2015, o 09:36

Arno pisze: W Soelden kręcą nowego Bonda. Zamknęli lodowiec, a w mieście na polu zbudowali wielkie miasteczko filmowe - jakieś hale, masa przyczep. Helikopter wozi Craiga na górę...

ale cyrk, zemsta branzy :giggle:
teraz widzicie obywatelu jakie to upierdliwe ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 10:07

e tam, ja na lodowcu się nie poruszam bo za płasko tam jest.
Od jutra kręcą z lewej strony w górnej części, głownie w knajpie chyba ale także w wielkiej kabinowej kolejce...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 sty 2015, o 11:27

Arno pisze: Fido_, drogi, ja wiem, że ja kłamię. Ale chyba mam jakieś omamy po prostu

Ależ jestem ostatni, żeby sądzić, że naginasz fakty. Może go katowałeś niemiłosiernie. Po prostu nawet z wiatrem w twarz nigdy żadne auto nawet mi się nawet nie otarło się o takie spalanie. Jedynie na torze....

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 6 sty 2015, o 11:53

Ilu biegowy jest ten automat? Bo w moim 4AT podczas jazdy na tempomacie i z obciążeniem (boks, 4 osoby, bagaż) wystarczy niewielkie wzniesienie i automat zrzuca na 3 i uparcie piłuje do czerwonego pola. Wtedy na pewno pali jak smok. W takich sytuacjach staram się zawsze przejść na 'sterowanie ręczne'

gregski
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 12:09

Godlik pisze: Ilu biegowy jest ten automat? Bo w moim 4AT podczas jazdy na tempomacie i z obciążeniem (boks, 4 osoby, bagaż) wystarczy niewielkie wzniesienie i automat zrzuca na 3 i uparcie piłuje do czerwonego pola. Wtedy na pewno pali jak smok.
uomatko.. za slaby silnik...
z turbo nie ma takich problemow.. zakladam, ze Arno tez na to nie pozwalal...

imho wysokie auto plus duzy box i wichura w nos spokojnie mogly doprowadzic do takiego spalania przy 150kmh.
ja wtedy jechalem krajowka na zachod z pomorza do berlina max 120 kmh, a swiszczalo jak przy 200 kmh.. spalania nie mierzylem, ale nie sadze by wyszlo male..
mega smieszne doznania, bo forek jest tragicznie nieprzystosowany do takich predkosci.. nagle cos szumi przy bocznej szybie, a to nagle zaczyna wibrowac/gwizdac uszczelka przedniej szyby, ma sie wrazenie, ze japonce nigdy nie jechali w realnych warunkach takimi predkosciami...

W wysmiewanym passacie zaczyna sie robic glosno dopiero od 180kmh i skrzynia 6 przy zwyklym 2.0tdi zestopniowana jest tak, ze pali malo, oraz nie kreci wysoko..
Subarus to nie sa auta do szybkiej jazdy po autobahnie i koniec. A juz na pewno do szybkiej i oszczednej jazdy. Tam passat wygrywa zdecydowanie. W daleka podroz chetniej pojechal bym paskiem w dyszlu z wypozyczalni niz forkiem. Pojemnoscia, iloscia miejsca tez wygrywa passat zdecydowanie.. Ale co z tego..? Nadal wole forka jako auto na codzien. ;-)

Gutek, right?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 257 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 6 sty 2015, o 12:21

Macie auto dla dziada.... nawet z turbo 4x4 ;-) http://allegro.pl/superb-nowa-odstapie- ... 97792.html
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 15:42

dwie stowy za skode... ludzie na glowy poupadali.. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 18:46

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Fido_, drogi, ja wiem, że ja kłamię. Ale chyba mam jakieś omamy po prostu

Ależ jestem ostatni, żeby sądzić, że naginasz fakty. Może go katowałeś niemiłosiernie. Po prostu nawet z wiatrem w twarz nigdy żadne auto nawet mi się nawet nie otarło się o takie spalanie. Jedynie na torze....
no właśnie zero katowania. obserwowanie wskaźnika spalania... koniec świata i nic z tego nie rozumiem.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 20:10

A jak wyjezdzales to na pewno miałeś zatankowane do pełna? Ja właśnie pokonałem 'katowicką' i wjazd autostradą do Warszawy i stwierdzam że OBK bez boksa to zupełnie inne auto. Nie hałasuje tak mocno, przyspiesza i jeszcze w miarę mało pali.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2015, o 20:53

do pełna jak cholera.
Bez boksa ta cholera na katowickiej pali poniżej 9

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 313 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 7 sty 2015, o 00:48

Godlik pisze:Ilu biegowy jest ten automat? Bo w moim 4AT podczas jazdy na tempomacie i z obciążeniem (boks, 4 osoby, bagaż) wystarczy niewielkie wzniesienie i automat zrzuca na 3 i uparcie piłuje do czerwonego pola. Wtedy na pewno pali jak smok. W takich sytuacjach staram się zawsze przejść na 'sterowanie ręczne'
Tam jest CVT :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2015, o 10:18

Napisałem list do centrali z prośbą o wyjaśnienie zjawiska spalanie 19-20.
Zobaczymy, jaka nadejdzie odpowiedź.
Pozdrawiam państwa i idę na narty w słońcu.
Dziś zamiast Soelden - Obergurgl. Nad Obergurglem na lodowcu znaleziono OTZI - człowieka lodu.
A w 70 latach mój stary zbierał tam lód w słoiki weka.
Wyprawa antropologiczno antyklimatyczna.

Wczoraj w budynku Ukraińcy świętowali Boże Narodzenie oraz urodziny. Do jakiejś drugiej.
O óśmej wracam ze sklepu z pieczywem a tu dwóch panów, dużych, solidnych, wytacza się w rynsztunku i z trudem mówi Gutien Morgien. Ale twardość jest, kac nie kac, narty najważniejsze.

Ale ci dwaj to niedobitki, reszta chlejących odjechała spod domu na narty w 7:45.
A my dopiero z wolna wychodzi. Rozpuszczone towarzystwo.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 sty 2015, o 13:48

Arno pisze: Napisałem list do centrali z prośbą o wyjaśnienie zjawiska spalanie 19-20.
Zobaczymy, jaka nadejdzie odpowiedź.

Hehe ja Ci mogę powiedzieć jaka. Obstawiam, że dostaniesz zaproszenie na SJS, bo pewnie nie umiesz jeździć samochodem AWD 8-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 186 razy
Polubione posty: 112 razy

Post 7 sty 2015, o 14:31

Konto usunięte pisze: Hehe ja Ci mogę powiedzieć jaka. Obstawiam, że dostaniesz zaproszenie na SJS, bo pewnie nie umiesz jeździć samochodem AWD
I do tego jeszcze lekcja ecodrivingu :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2015, o 14:33

A pzy okazji nowy sofcik, który zmuli auto i nie będzie już 150, o co to to nie!
:mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 7 sty 2015, o 14:54

Buhaha :lol: na pewno sie przyznaja, ze pasowka nie lubi pelnego oporu i ma zabezpieczenia przed takimi sytuacjami puszczajac pare w gwizdek :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 7 sty 2015, o 14:57

Nie straszcie go ... po prostu anulują gwarancję :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 7 sty 2015, o 15:02

Arno się nie przyznaje że jechał na wstecznym :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2015, o 20:01

Możliwe, że wszystkie sugestie powyżej zostaną uwzględnione.

Roger
0 gwiazdek

Post 9 sty 2015, o 13:39

Chloru pisze:Macie auto dla dziada.... nawet z turbo 4x4 ;-) http://allegro.pl/superb-nowa-odstapie- ... 97792.html
Okazja, który dziad taka kasę wyłoży :)) Ma ktoś pojęcie w temacie leasingu, można przepisać taki leasing na osobę prywatną?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2015, o 16:59

Roger, imho można. Tylko, że nie wszystkie firmy mają taki leasing w swojej ofercie.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 sty 2015, o 12:14

Chloru,
no to wygląda, że pospieszyłeś się z zakupem rodzinowozu.
Ta Skodzinka do naprawdę cudo-dziadowóz!
:->

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2015, o 13:39

Tez mi się podoba. Tylko nie mam kapelusza odpowiedniego i nie jeżdżę na grzyby ;)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 86 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 sty 2015, o 22:22

Chloru pisze: i nie jeżdżę na grzyby ;)
A ja jeżdżę. Estijajem. Czy to coś złego? ;-)

ODPOWIEDZ